Jump to content
 • entries
  262
 • comments
  517
 • views
  2,740

Woensdag 10 februari: Door het ijs gezakt. Twee keer!


henkg

347 views

 Share

Woensdag 10 februari: Door het ijs gezakt. Twee keer!

Gisteren, de eerste keer. Aan de kant trapte ik op een zwak plekje. 20 cm diep, net genoeg om mijn hoge schoen te doen vollopen. Dat was hier:

 

20210210_145943.jpg

^ Bruintjeskreek, ZW-zijde. Prachtig ijs. Op woensdag al 6 cm dik (is al genoeg), en hier -belangrijk!- wordt niet bemalen, want natuurgebiedje.

 

Woensdagochtend had ik al de ijsdikte op de kreek bij mij achter gemeten. 5 cm aan de kant, midden op 6 cm. Ruim genoeg voor één persoon van 65 kilo.

Woensdagmiddag laat wilde ik mijn schaatsen alvast even uitproberen. Ondergebonden, nietsvermoedend op het ijs gestapt.

Zonder een kraakje stond ik direct op de bodem (25 cm diep). Kletsnatte voeten, einde oefening.

Dikte was nog maar 3 cm, en fondant-ijs!

Oorzaak: Die gekken van het waterschap lijken keihard aan het spoelen te zijn: via inlaat- en uitlaatgemalen water door de primaire watergangen laten stromen. “Mijn” kreek is onderdeel van dat stelsel. Jammer hoor, is een leuk stukje, van 12 meter breed en 150 meter lang.

Zo zie je maar weer: “local knowledge” is heel belangrijk.

 

20210210_151323.jpg

^ “Mijn” kreek.

 

Sneeuw ergernisjes

Smartphone. Met dit weer worden mijn vingertoppen wat droog en ruw. Op zich niet erg, geen echte winterhanden. Wel erg lastig om mijn smartphone met mijn vingerafdruk te ontgrendelen: “Vingerafdruk komt niet overeen”. Bah!

 

Met tuinklompen in de sneeuw. Die zijn op zich net hoog genoeg, maar binnen de kortste keren komen daar keiharde sneeuwklonten onder. Zo hoog dat je er haast niet meer op kan lopen, het is dan regelmatig zwikken. Bah!

 

De moderne “gewone” fiets. Die is absoluut ongeschikt om door ijzige sneeuw plakkaten te rijden. Belachelijk. Voorheen stond de voorvork (en daarmee het voorwiel) schuiner, meer naar voren. Dat gaf en geeft meer stabiliteit. Fietsen van vandaag de dag zijn nerveuzer, ook met schone fietspaden is het lastiger om met losse handen te rijden. Maar met sneeuw: de moderne fiets wil veel liever links de berm in, of rechts de sloot in, in plaats van gewoon rechtdoor. Bah! En dit van een voormalig amateur wielrenner, met toen een zeer nerveus fietsje, maar wel eentje waar je prima met losse handen op kon rijden: Beide handen omhoog aan de meet. Bah!

 

 

 

 

 • Like 4
 Share

2 Comments


Recommended Comments

Ik lees het al, je karma stond hartstikke scheef! Het enige wat dan helpt is om binnen bij de kachel met een lekkere kop koffie bij te komen.

 

Link to comment

Henkg dat had ik van jou niet verwacht, zo zie je maar hoe slim ik je had ingeschat.

Nou hier was een snuggere schaatser op een meer met stroming naar het kanaal gezakt, op tijd door de brandweer gered en met spoed naar het ziekenhuis. Geluk is dat ze hier zowel politie, brandweer, ambulance, notarts en ziekenhuis hebben. Dat is wel goed geregeld in Duitsland, maar niet overal alle nooddiensten dat is wel geen overbodige luxe.

Helaas was de stadt al een paar keer naar in het nieuws, dat is weer minder.

 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...