Jump to content

Flup's Blog

  • entries
    41
  • comments
    146
  • views
    11,776

Vergelijking vorige seizoenen


Flup

665 views

Het voorjaar is fris, veel frisser dan de afgelopen jaren. De afgelopen jaren was het in april altijd wel aangenaam warm met een fikse temperatuursdip en stevige nachtvorst eind april (niet fijn voor de aardbeien). Nu is het koeler en onaangenaam tuiniersweer. Met nachtvorst tot -5 graden, de afgelopen nacht is een van de weinige nachten zonder nachtvorst geweest. Niks groeit nu lekker, want te koud. Maar is dat ook echt zo, als ik het vergelijk met de afgelopen jaren?

 

Ja, toch wel.

 

2017 (7 april!)

2.jpg.781e68fa3da8a861339f11eaeeeb50ae.jpg

 

Is niet helemaal een eerlijke vergelijking, want ik heb dit jaar geen ui en pastinaak staan. Maar de maggieplant iets rechts uit het midden is dit jaar duidelijk kleiner:

 

17_overzicht.thumb.jpg.372bb59616107c12d42f654e543b9932.jpg

 

De foto is vandaag uit dezelfde hoek genomen en de maggieplant staat ook iets rechts uit het midden, rechts van de groen/zwarte handschep. Op de voorgrond knoflook, onkruid (laat ik nog deels staan voor de bijen en hommels) en rabarber. Ook de knoflook moet nog een stuk van weggehaald worden, want dit is alles nagroei van vorige jaren. Ik eet wel veel knoflook, maar niet zoveel dat alles er in een dag uit is. 

 

Volgend voorbeeld. Een foto van een paar aardbeienplanten, vandaag genomen. Nog geen bloemknoppen te zien. de planten zijn nog klein.

 

21_aardbei.thumb.jpg.70e31087fb5c1a3c6aee350509c36064.jpg

 

En een foto van 21 april 2018, de bloemen zitten er al in en ook minivruchtjes zijn al te zien (niet op deze foto). Slechts 3 dagen later dan dit jaar, maar ik verwacht geen megagroei, daarvoor blijft het te koel nog.

 

33_aardbei.thumb.jpg.ecbf628a1f141c35386e916ab35542ef.jpg

 

En ook in 2019 is de natuur ietsje verder dan nu op 21 april:

 

3_Overzicht.thumb.jpg.a8ddc807b7032e795ce414a4331200c1.jpg

 

De rabarber is al veel groter dan dit jaar, ook de tuinbonen zijn verder, eigenlijk alles wel.

 

Je merkt dat de insecten en vogels het zwaarder hebben, daarom laat ik veel onkruid nu staan. Heb toch niet veel zin om met de kou in de tuin te werken, dus dan staat het ook niet echt in de weg nog. Volgend jaar nog meer vroegbloeiers kopen in ieder geval.

 

De vogels voer ik bij en niet te weinig ook. Dagelijks gaat er flink wat doorheen; fijngehakte walnoten, zonnenbloempitten, havervlokken, pinda's, rozijnen, meelwormen en vetbollen met dat alles erin. En dat wordt gewaardeerd ook, ik heb veel vogels in de tuin gelukkig.

 

6_specht.thumb.jpg.3081d5a5f70c517d2c4d61affed0e5de.jpg

 

8_goudvink.thumb.jpg.5824370c2a0827ea109f3c79f7c34852.jpg

 

De vogels zijn heel leuk, maar dat ze een rij net opkomende peulen hebben opgegeten is dan weer minder. Maar liever dat dan helemaal geen vogels.

 

Verder ben ik nog bezig met een paar tuinrpojecten. Ik wil meer bloemen en minder gras.  Aan de andere kant van de moestuin komt een extra border voor wat fruitstruiken (geeft ook iets extra schaduw op het heetst van de dag in de moestuin, dus minder vochtverdamping) en veel bloemen. Die al deels gezaaid zijn op dat stuk en voor een deel al voorgezaaid.

 

272264638_18_nieuweborder.thumb.jpg.afab0dbfb804942eaad2d95448b0814d.jpg

 

En ook het terras moet eraan geloven. Er komt een hele grote verhoogde bak op te staan. Bijna 4 meter lang en 1 meter breed. Voor de meloenen en natuurlijk ook veel bloemen. Kan haast niet wachten totdat dat klaar is, maar daarvoor moet ik nog even doorwerken.

 

 

  • Like 4

4 Comments


Recommended Comments

Heerlijk he, al die vogels. En die opgegeten peulen, och, die neem je dan voor lief. Is voorzaaien een.optie om dit te voorkomen, of doe je gewoon hetzelfde opnieuw - met het risico dat ze weer opgegeten worden?

 

Leuk uitbreidingsproject, op vele fronten. Meer bloemen is tof voor de insecten, en bloemen zijn sowieso mooi. En meer fruit en vruchten, zo te zien heb je ruimte genoeg. 

  • Like 1
Link to comment

Ha eindelijk iemand die ook met allerlei herinrichtings-projecten in de tuin bezig is. Het is veel werk, maar je schiet al een beetje op. Ik heb ook besloten minder gras te nemen, het is gewoon niet verantwoord met die droge zomers. 

Dat we een koud voorjaar hebben merk ik zelf ook, ik zit nog steeds met de verwarming aan te kleumen, terwijl ik voorgaande jaren in een lekker warme woning zat door de instraling van de zon. Vorig voorjaar was wel erg warm, dus een goede vergelijking is het niet. Ik zag laatst een stukje video van Monty Don en hij zei dat klimaatverandering betekende: warmere zomers, kouder voorjaar, nattere winters. Die warmere zomers had ik al door, maar dat koude voorjaar lijkt nu ook uit te komen, brrr. Ik had zelf niet door dat de vogels er zo onder lijden, ik dacht dat bijvoeren alleen nodig was bij sneeuw. Maar ze gaan nu natuurlijk wel leggen, dus er is meer energie nodig, hartstikke goed dat je ze helpt. 

Edited by fre3ke
  • Like 1
Link to comment

Normaal zaai ik peulen voor. Heb dat al 2x gedaan, maar de vorst heeft een deel de das om gedaan en ik had geen zin om ze nog een keer voor te zaaien. Dus dan maar zo, met dit als risico. Is niet erg, mocht het te gek worden, dan zaai ik nog eens rechtstreeks en doe er wel insectendoek overheen. Maar voorlopig niet. Ben liever wat lui dan moe.

 

Heb afgelopen jaar voor het eerst echt veel bloemen in de tuin gezaaid en dat is heel goed bevallen. Ziet er zoveel mooier uit en voor de insecten is het ook heel fijn. Kortom, een winsituatie voor iedereen. :-) 

Link to comment

@fre3ke

Ik voerde normaal ook alleen in koude winters bij, maar nu het zo koud blijft ben ik ook maar doorgegaan met bijvoeren. Het is echt een doorslaand succes, kan er niets anders van zeggen. Je leest ook steeds meer over het hele jaar bijvoeren. Wie weet doe ik dat ook wel, even afwachten hoe het hier gaat met de insecten en andere zaden voor de vogels. Maar nu in het broedseizoen, blijf ik zeker voeren. Heb ook 2 nestkastjes in de tuin opgehangen. Een op een hele slechte plaats, maar de andere is bezet door een pimpelmeesstel. Zo leuk!

Verder is het een af- en aanvliegen van vogels bij de voerplekken. Spechten (verschillende soorten), diverse soorten mezen, vinken, boomklevers, roodborstjes en nog meer wat ik nog niet kan benoemen. Het is soms letterlijk file voor de populaire voederplaatsen.

 

Het weer verandert inderdaad. Hete, droge zomers, en mildere winters (met uitzonderingen zoals dit jaar). Ik probeer de tuin daar ook op in te richten. Meer schaduwplekken, minder kale bodem (zodat de grond minder snel uitdroogt) en planten die beter tegen de droogte kunnen. Maar tegelijkertijd ook tegen de kou en dat is lastig! Kortom, een uitdaging.

  • Like 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...