Jump to content
 • entries
  216
 • comments
  451
 • views
  3,630

Peulen, erwten en zo ...


Jane Doe

506 views

 Share

Peulen en erwten kiemlingen geplant en andere voor gezaaid.

Nieuw aardbeienbed in gebruik genomen, waar ze stonden voor bloembedden. De aardbeien schuiven steeds een stuk op, de uitlopers worden nieuw geplant en de moederplanten gaan de compost verijken. Op de oude plaats komt dan wat anders, tot ze weer terug op die plek rouleren.

De peulen en erwten komen in bakken bij het hek, gescheiden en ver genoeg uit elkaar. 

Hoe snel de tijd gaat, nog rond een maand en dan is het al ijsheilige. Tijd goed besteden met zoveel mogelijk voor te zaaien, wat die tijd nodig heeft. En als de kou geweken is, kan alles op zijn plek in de kas en tuin heerlijk. 

De kleurdistels zijn goed gekiemd, maar tijdelijk in potten doen voor ze de tuin in gaan voor saflor. Weer wat potten vrij gekomen, waar de aardbeien in zaten.

Nog zoveel te zaaien, eigelijk al een verloren zaak maar we geven de strijd nog niet op. Dapper zaaien we verder en planten wat we gedaan krijgen. En zo winnen we de tuin stukje bij beetje terug en nog verse groentjes en co krijgen we voor al dat werk blied zweet en tranen.

 

Edit: maar 23 disteltjes, triest zo weinig zaadjes in een zakje. Maar als ze goed kunnen bloeien, kunnen ze hopelijk zaadgoed voor volgend jaar geven. 

 • Like 1
 Share

17 Comments


Recommended Comments

Bedoel je met kleurdistels die je te weinig hebt toevallig saffloer? Ik zag gisteren bij het plantenasiel nog een aantal zakjes zaden liggen, ik kan ze wellicht claimen en naar je opsturen. Laat maar weten of je hier belangstelling voor hebt, dan kijk ik of ik dat kan regelen.

Edited by Arja
 • Like 2
Link to comment

Ik moest kleurdistels googlen omdat ik niet wist wat daarmee bedoelt werd, google wist het ook niet. Ben ik niet gewend van google. 

Maar goed ben nu wel nieuwschierig geworden!

Link to comment

Ja dat zijn die kleurdistels, wil ze gebruiken voor kleuren bij bakken en koken. En staat ook wel leuk in de keukentuin, als ze bevallen waar ik wel van uit gaan, krijgen ze een vast plekje in ons plantenbestand.

Plantenasiel ken ik niet, zo maar even duckduckgo raadplegen ...

Edited by Jane Doe
Link to comment

Ik heb inmiddels contact gehad met "mijn" asiel - het is gewoon een particulier die in haar voortuin een distributiepunt heeft voor zaden en stekjes en ongewenste planten. Erg leuk initiatief. Ik haal en breng er regelmatig wat. Er liggen nu een aantal zakjes saffloerzaden voor mij (dus voor jou) klaar, ik zal ze  ophalen en naar jou sturen, als je dat wilt tenminste. PM me dan je adres even. 🙂

Link to comment

Ik ben ook nieuwsgierig geworden naar de sierdistel. Ik heb er ooit één in de tuin gehad van vogelvoer strooizaad dat opgekomen was. Ik wist toen niet welke plant/bloem het was en heb het hier op het MTF gevraagd. Saffloer, kreeg ik van Jorieke123 als antwoord. En sindsdien is het mijn avatar. :) Waarom? Omdat het een mooie plant/bloem is. Nu heb ik ook vogelvoer in huis en met moeite zou ik er de saffloerzaden uit kunnen zoeken. Het is nu wel de tijd ervoor. Ik ben wel aangespoord na bovenstaande berichten gelezen te hebben. :thumbup:

 • Like 1
Link to comment

Ja precies Huub, jij hebt de afbeelding! Ga vooral wat zaaien en je ervaring op doen, kunnen we onze ervaring en een nieuw topic schrijven goed idee?

Grappig dat ze ook in vogelvoer zitten, zullen de kios ze ook wel lusten. En als snoepgoed voor de vogeltjes, je brengt me op ideeën. Zo maakt de kleurdistel nog meer kans op een vaste plek!

Link to comment

Wat een kleurdistel blog niet allemaal ter wege kan brengen, kunnen we gezellig ons saffloer foto's plaatsen van de bloemen en gebruik. 

Arja ik heb de distels in de pot in de kas staan, dat zal heus wel wat bloemen en zaadjes geven. Als konijn en haas niet alles weg knabbelen. Anders stuur je HuubvG en ieder die graag willen en nog niet hebben.

Heb je al wat leuks kunnen vinden bij die link? 

Link to comment

Ik krijg morgen 6 zakjes saffloer van het plantenasiel, dus er is voldoende voor zowel jou als @HuubvG als hij ook wil.

 

Over de link: Ik vind ze allemaal leuk joh, vooral die met mooie witte of heel lichte bloemen. Ik heb zelf alleen een hele gewone, die paars bloeit. Dus kijk maar, maar doe niet teveel moeite, niks moet. 

 

Link to comment

Grappig, saffloer wordt ook wel poor man's saffron genoemd. Waarbij de gedroogde blaadjes de saffron voor moet stellen. Het geeft met het koken de rijst (o.i.d.) inderdaad de bekende kleur, maar helaas niet de saffron smaak.

Link to comment

@Spitskool, het is me bekend, maar nu weet ik ook hoe je het op zijn Engels zegt, weer wat geleerd. :)

 

@Arja, graag! Dan hoef ik niet uit te puzzelen wat de saffloerzaden zijn tussen al dat vogelvoer... Je PB is onderweg. :thumbup:

8 uren geleden, Arja zei:

Ik vind ze allemaal leuk joh, vooral die met mooie witte of heel lichte bloemen. Ik heb zelf alleen een hele gewone, die paars bloeit.

Hier heb je het over andere distels zeker, want ik meen dat met deze sierdistel de saffloer bedoeld wordt, die van 'saffraangeel tot rood' verkleurt?

 

@Jane Doe, goed idee om een nieuw topic te openen voor saffloer. Misschien zijn/raken meer mensen geïnteresseerd.

 

Link to comment

Komt voor mekaar!

 

En dat andere gaat idd niet over saffloer of überhaupt over distels, maar over bieslook 🙂

 

Leuk, een saffloertopic. Met veel kleurige foto's! 

Link to comment

Ok wie maakt het nieuwe topic aan? Link kan hier geplaatst worden.

Er zijn 2 kleuren saffloer, geel en oranje volgens mij. Beide moet ik hebben, maar dat kan ik pas zien aan de bloemen. 

Link to comment

Ik wil het topic wel aanmaken, ik zal een link hier plaatsen.

De twee kleuren geel en oranje zitten aan dezelfde saffloer, deze kleurt van geel naar oranje (oranje/rood), ik las het in de link van Arja.

20 uren geleden, Arja zei:

Ik googlede gister toevallig saffloer, omdat ik dit op de gok meenam van het plantenasiel.

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Saffloer

Maar misschien zijn er toch geel en oranje blijvende bloemen, we gaan het vast zien in het nieuwe topic!

 • Like 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...