Jump to content
 • entries
  42
 • comments
  135
 • views
  2,448

Update juli 2021


Jorg

551 views

Sinds het voorjaar hebben we op de volkstuin last van een woelratten plaag. Overal zitten gangen en gaten. Inmiddels heb ik wel gezien dat kleine plantjes het niet overleven, grotere planten groeien nog wel door. Zo sneuvelde de helft van de koolplanten na uitplant, maar bijv. de rode kool die er nu staat en helemaal ondergraven is groeit nog wel prima door. Heel vervelend is dat je niks kunt zaaien. Wortels en bietjes al 2x gezaaid. Diezelfde dag weten ze die bedden te vinden.

 

Ik heb in het voorjaar wel twee vallen gekocht, maar met weinig succes. In al die tijd slechts 1 woelrat te pakken gehad (die niet met zijn kop maar met zijn achterlijf in de val zat???). Van die geluidsapparaatjes maken te veel lawaai voor de tuinders, dus die mogen niet. Gif is wel iets wat ik overweeg... Maar dat zouden we collectief op heel het complex moeten doen.

 

Goed, het staat er verder nog wel oke bij (maar alles is wel ondergraven), dus het is meer vervelend dan dat ik echt mag klagen 👍 . Alles wat ik dit jaar wou zaaien/planten staat er in, behalve de bietjes en wortels.

 

IMG_7218.jpg

IMG_7219.jpg

 

Kweekgras tussen de uien de laatste maand niet meer bijgehouden in afwachting van de oogst. Maar die laat zo te zien nog even op zicht wachten (prima).

 

IMG_7220.jpg

 

Voor het eerst in mijn jaren moestuinieren heb ik dit jaar colorado kevers in de aardappels gehad. Vieze beesten die larven, maar redelijk goed te bestrijden door ze weg te tikken. 2x gedaan, daarna was het klaar. Helaas stonden andere tuinen op het complex er slechter (onderhouden) bij, dus het zal een plaag worden die elk jaar terugkeert.

 

IMG_7222.jpg

IMG_7223.jpg

IMG_7224.jpg

 

Pompoen en paprika's groeien hard. Het weer van de afgelopen maand was perfect (voldoende vocht en warmte). Van de pompoenen die aan de plant hangen hebben de woelratten een hapje genomen. Je zou toch zeggen dat als ze er een niet lekker vinden ze wel zo slim zouden zijn dat de andere ook niet lekker zijn... 😄 Mooi is ook het verschil in het paprikaveld. De eerste helft is als jong plantgoed ondergraven geweest door de woelmuizen. Achterin zaten ze toen nog niet. Duidelijk verschil in groei te zien, verder zijn het wel mooie planten. Hopelijk krijgen we geen periode van droogte, want dan gaan de ondergraven planten waarschijnlijk wel last krijgen.

 

IMG_7225.jpg

 

Laatste foto toont de bedden waar de bieten en wortels moesten komen. Vorige week opnieuw gezaaid. Inmiddels weer helemaal ondergraven en meeste zaden/zaailingen zijn weg.

 

 

IMG_7226.jpg

 • Like 3
 • Thanks 1

4 Comments


Recommended Comments

Vervelend die plaagbeesten, hier net zo en slakken. Jullie moestuin staat er wel beter bij, hier is het maar een arme zooitje. Het is zoals het is, doe mijn best in mijn uppie. Met de beetje hulp van zoontjelief, hij doet zijn best en moet plezier maken.

Link to comment

Jemig, wat een probleem zeg. Gelukkig groeit er nog wel iets maar het is toch wel slikken bij zoveel uitval. 

 

Ik vind je pompoenbed heel erg mooi. Zo mooi binnen het vak ook. Welke soort is dat? En wat is je plantafstand?

Link to comment

Grrr, en ik maar mopperen op mijn engerlingen. Zo'n woelrat richt flinke schade aan! :thumbdown: Is er geen plaagdierbestrijdingsbedrijf wat ze even op wil komen ruimen? 

Link to comment

Idd heel erg lastig. Wij hebben na lang aarzelen een Topcat gekocht waar andere mensen hier wel goede ervaringen mee hebben. We moeten het nog even leren geloof ik. Nog niks gevangen. Je zou de rammelstokken kunnen proberen op plekken waar je kwetsbare planten hebt. De jonge vruchten van de pompoenen leg ik een grote steen onder. Vaak de gaten en kuilen dichtmaken. En idd hopen op genoeg vocht in de grond zodat ze niet jouw malse plantenwortels willen.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...