Jump to content
  • entries
    229
  • comments
    493
  • views
    17,611

Stukje bij beetje wordt het meer ...


Jane Doe

512 views

De zon schijnt volop, stilte voor de storm onweer komt. Kon mooi tussendoor in de keuketuin onkruid plukken, dan komen de bedden en beplanting ook weer mooi tevoorschijn. Toch wil het niet zo dit jaar, is het weer een raar jaar en veel overlast van slakken en co?

Moet nodig de aardbeien uit de moestuin verhuizen naar de keukentuin, zodat ze niet verloren gaan met de verandering naar siertuin. De Moestuin opvullen egaliseren en maaien, dan stukje bij beetje planten en terras maken. Druk aan het sparen voor een accumaaier, zal nog even duren maar het is zoals het is.

Nog geen nieuws wanneer de folietunnel komt, hopelijk wordt die snel daar afgebouwd en dan op afspraak hier opgebouwd. Tussen hek en tunnel komt een baan van ca 5 m, zodat er een tractor of een ander voertuig langs de tunnel kan rijden. Die strook zal ook worden beplant, in nood wordt dat dan plat gereden. Maar gezien we geen trekker of zo hebben, kan dat mooi ook beplant worden. 

Op ons verlanglijstje staan nog t post en bouwhekken, voor klimgerust planten en voliere kips. Voor de hokken zijn ook volieres, zodat ze uitloop hebben in hun kippenweides met ophokplicht. Maar in nood kunnen ze dan ook tijdelijk in de tunnel, hoewel we natuurlijk het liefst de gehele tunnel voor de groentjes zouden willen. 

De Egyptische uitjes hebben we dit jaar kunnen oogsten, grootste deel is verstuur en deel staan nu even tijdelijk in potten. Die komen dan mooi bij de aardbeien in de keukentuin. Zo ook de Welsh onion, bosuitjes, oerpreitjes en hopelijk de olifantenknoflook. Doet de aarbeien goed en hebben alle mooi een vaste plek. Met de tijd blijven de soorten die goed bevallen over, verschillende soorten aardbeien en bieslook. Benieuwd of ze alle goed bevallen en blijven, dan moeten ze alle hun vaste plaatsje.

De bestelling van de lavendel en co is niets geworden, geen reactie op mail dus maar een bellen.

Ow en de oliefantengras staat er goed bij, wordt ook niet aangepakt door slakken en co. Achter in de tuin waar opgehoogd is, staat ineens ook een zulk gras opgedoken, met de moederbodem mee gesmokkeld. Weten jullie hoe ik olifantengras met zekerheid kan herkennen, steeds met de kenmerken uitsluiten of juist bekennen om welke soort het gaat. Zal ze uitgraven en dan in kuipen planten, dan zullen we het gaan zien met de tijd. Helpen jullie dan mee bepalen welke soort het is. 

Edited by Jane Doe

1 Comment


Recommended Comments

Eindelijk weer aan toegekomen wat te zaaien, sla, bieslook en kool. Plan is nog wat struikbonen, prei, sla, kool, maar kijken wat we nog meer kunnen zaaien.

De kips zijn gek op dat beetje groen wat ze krijgen, of het nu onkruid of voerkool is. Dus we gaan maar volop zaaien voor ons en de kips. En Kindergarten en scholen weten er ook wel wat lekkers van te maken, de voerkool zal wel voor de kips merendeel zijn. Voor smoothie is het ook prima te gebruiken.

 

Edit:

De rode bosuien uit de moestuin naar de kas verhuisd, voor ze verloren gaan. Nu nog even de soort uitzoeken, onbekend welke soort het was.

Kan Rossa lungs di Firenze of Apache zijn, of een ander die lila van kleur zijn. Wat me opgevallen is dat een enkeling als een sjarlot splitst, weten jullie welke soort het zou kunnen zijn?

Sjarlotten en uien geoogst, dan is de grote moestuin vak vrij, voor de verandering naar siertuin. Bed met aardbeien moet dan nog, 2 bedden met uitlopers, zijn er heel wat. Volgend jaar kunnen de oude moederplanten dan in de compostmachine, dan hebben we genoeg jonge planten. Hopelijk krijgen we dan ook weer een goede jaarlijkse oogst, voor vers snoepen, bakken, gerechten en inmaken.

Edited by Jane Doe
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...