Tuinwerk, overwinteren planten en eerste zaaironde
Het is februari en warm voor de tijd van het jaar. Ik doe weinig op de tuin. Ik heb zoveel verplant in december, dat ik pauze nodig heb.
In de voortuin is de haag van appelbessen eruit en er staan diverse stekken van zwarte bes. Niet goed te zien, maar op de foto rechts. Achterin een zaailing van kardoen. Hij geeft nu al wat kleur, en in de zomer breekt hij het effen groen dat anders de voortuin domineert.
Op termijn moet een deel van de zwarte bessen er ook weer uit, ik denk niet dat ik alle oogst kan plukken en verwerken. Ik wil de juiste soort selecteren
Uitzoeken wat ik wil, en kan houden in de tuin is moeilijker dan ik van tevoren dacht. Het verplanten is al veel werk. Maar het kost me vooral moeite om goede, gezonde struiken weg te gooien.
Ik moet in ieder geval stoppen met alles wat ik snoei in de grond te steken om te kijken of het wil stekken. Ik zit met Japanse esdoorn en clematis in mijn maag nu.
Wat ik ook begin te leren, is heel goed nadenken bij wat ik koop. Praktisch een koopstop voor bomen, heesters, vaste planten en bollen. In de toekomst gaan nog wijken, waarschijnlijk, de kersenboom, twee hazelaars en de zwarte peterselievlier. De laatste vind ik in de winter lelijk.
Als het vaste spul zijn plaats heeft gevonden, is de rest voor de eenjarigen, dus ook moestuin. Daarmee moet ik nu door datzelfde proces van strenger worden. Dit jaar nog belachelijk veel zaad ingekocht, naast wat ik zelf al gewonnen had.
Eerst kijken waar moestuin komt. Dat is overal waar geen bomen of vaste planten staan. Op sommige plekken moet ik eerst gras verwijderen. Dat gaat momenteel uitstekend, de grond is vochtig en de wortels zijn niet taai. Ik breek de plaggen los met de grelinette, en trek vervolgens de stukken gras eruit met een drietand waar ze vrij makkelijk weer van afglijden.
De plaggen gaan op hopen. Binnenin die hopen verteert het gras en ik hoop dat ik de grond op termijn weer kan verspreiden.
Het meeste gras is kweek en dat komt vast weer terug, maar ik hoop het onder controle te houden in de zomer. Veel is nu ook afgedekt met de geleverde compost.
Op een stuk waar eerst bessenstruiken stonden, heb ik mijn 'nieuwe' raam gelegd. Simpel, dit keer, dus niet een bak getimmerd maar het raam op wat bakstenen. Eronder mizuna gezaaid. Ik zie het somber in omdat er nu al zoveel slakken in de tuin zijn. En op dit stuk vond ik veel engerlingen, die zitten al bovenin de grond omdat de winter zo zacht is.
Vorig jaar had ik voor het eerst kleine pimpernel gezaaid. Het jonge blad is eetbaar maar niet bijzonder en pietepeuterig. Het is meerjarig, dus ik kan er nu ook van oogsten. Een paar frisse groene blaadjes door het eten is wel prettig in deze maand. Dus pimpernel blijft, voorlopig.
Veel van wat ik probeerde te overwinteren in potten is gestorven door onverwachte nachtvorst in december. De spontaan gekiemde vijg heeft dat wel overleefd. Hij staat nu weer binnen en hij loopt uit. De blaadjes zijn als kleine handjes, waarmee hij zwaait naar de toenemende zon 🙂.
Op de achtergrond nog een handje, dat is een oxalis 'golden cape'. Ik heb veel bloembollen in de uitverkoop gekocht en niet alles is opgekomen, maar deze wel.
Qua licht begint het voorjaar dus te komen en ik ben peper en paprika gaan zaaien. Ik heb veel geleerd van vorig jaar. De padron paprika deed het uitstekend langs de zuidmuur. Daar ga ik dit jaar gewone paprika zetten. Dat is geen vruchtwisseling, daar ben ik me goed van bewust. Ik hoop door het opwerpen van een wal van compost problemen te voorkomen.
Ik heb van Mellie en Rorror zaden gekregen. De opgave is om ook hierin maat te houden. Er is plaats voor 15 potjes op mijn warmtematje, dus ik heb 30 stuks gezaaid 😆.
Wat ik niet hoef te zaaien is de rotoco-peper. Die blijkt makkelijk te overwinteren. Hij staat in een lichte onverwarmde kamer. Er komen al nieuwe blaadjes aan.
Hij zit in een 7-literpot omdat ik had gelezen dat hij goed kan overwinteren.
Met de warmtemat met thermostaat die ik vorig jaar geknutseld heb, ben ik heel blij. Het geeft meer voldoening dan wanneer ik een kant-en-klaar ding had gekocht.
Nu zaaitijd begint, kijk ik door die bril naar de wereld om me heen. Bij de kringloop kocht ik een plastic dienblad dat als lekbak kan functioneren. Alle kratjes die ik voor mijn potjes gebruik, komen van de straat, van horecabedrijven en groenteboeren. Gisteren vond ik een rvs trolley, ik denk van de laadtruck gevallen, of vergeten op straat. Handig om zaailingen in en uit zon of regen te schuiven. Hij is wel van iemand maar ik kan de eigenaar niet achterhalen.
De pompoenen liggen ook te overwinteren. Ik houd ze wat beter in de gaten nu, want er waren een paar gaan schimmelen. Laatst weer eentje, maar ik was er nu op tijd bij, dus volop pompoensoep op het menu.
Ik drink ook iedere dag wat verse pompoenwijn van die oranje exemplaren. Het moet toch op.
Edited by fre3ke
- 7
2 Comments
Recommended Comments