Klus-, fruit-, moes- en plaagdierentuin
De foto's zijn al eerder gemaakt, maar ik kwam er niet aan toe een update te geven. Er was ook een plakje van mijn duim losgeraakt bij het klussen, dus ik kon een tijdje niet goed typen. Nu weer hele lappen tekst. Enjoy 😉
Siertuin
De harde werkelijkheid: de siertuin is een toekomstbeeld en tot die tijd is het een klustuin.
Het huidige klusproject is weer een grondkering van grindtegels. Mijn tuin loopt schuin af, van oost naar west met 10%. Ik maak horizontale vlakken, en tussen die vlakken komen grondkeringen. Daarvoor heb ik een aantal hardhouten planken van 5 meter gekocht, die nu al twee jaar midden in de tuin liggen. Maar op dit stuk gebruik ik ook oude grindtegels, omdat ik die verticaal toegepast erg mooi vind. Zeker met zo'n hoek.
Het lijntje is zo uitgezet dat de hoek echt haaks is. Ik had verwacht dat ik dwars door de kweepeerboom zou moeten, maar ik moet er voorlangs. Dat betekent evengoed dat het moeilijk zal worden het project deze zomer af te maken.
De compost die ik in december had laten leveren om de boel op te vullen, egaliseer ik pas nadat de grondkeringen klaar zijn. Tot dat moment is het een hobbelige, van-alles-plek waar ik soms een stuk uit de grond steek als ik potgrond nodig heb. Rechts in de hoek heb ik zolang maar aardbeien gezet.
De compostlaag zit tjokvol regenwormen uit de onderliggende graslaag.
Zaaien ga ik dit jaar wat minder doen, omdat ik minder vaste planten zaai, en er sowieso weinig zin in heb. Met de Jiffy’s was ik vorig jaar matig tevreden, vooral dat ze zo snel omvallen. Daarom heb ik dit jaar een pottenpers aan mijn gereedschap toegevoegd. De grond die ik daarvoor gebruik is de compost, gezeefd, en gemengd met zand uit een ander deel van de tuin. Het nadeel is wel dat ik goed op de regenwormen moet letten, ik wil ze niet in tweeën hakken met de pottenpers. Wel had ik een persblokje waar ondanks alle voorzorg een complete regenworm in bleek te zitten. Die is dus opnieuw gemaakt.
Fruit
Al het fruit gaat goed. In december heb ik (weer eens) veel bomen en struiken verplaatst. En wederom lijkt alles dat goed doorstaan te hebben. Het staat allemaal ook beter nu, optisch en qua ruimte/zon. En ik heb betere plantgaten gemaakt, met veel organisch materiaal erin.
Somber ben ik wel erover, dat ik in de bodem larven van de taxuskever vind, ondanks het gieten met aaltjes vorig jaar. De larven zitten vrij ver van hun waardplanten vandaan, bijvoorbeeld een meter van de druiven. Dus als ik dit jaar weer ga gieten, dan moet het echt overal. En het lijkt er niet echt op dat het werkt.
Vrolijkere dingen: nieuwe aankoop. Ondanks dat ik niets meer zou kopen, heb ik toch nog twee fruitbomen gekocht (en een camelia 🙄). De fruitbomen komen van het tuincentrum, en werden dit jaar als afdanker bij de lokale discounter aangeboden voor 10 euro. Ik heb een zuilvorm Nashi (soort onbekend) gekocht, en een mini-appel. Omdat de wortels aan het rondgroeien waren in de pot heb ik wel flinke wortelsnoei moeten doen, wat in dit stadium natuurlijk niet zo fijn is voor de plant.
Ik heb een mini-peer staan, die er gelijk uitziet als deze mini-appel (=knobbelige takken) en die 2 centimeter per jaar groeit. Het is een bolletje op een stokje, iets van 50 cm hoog. De mini-peer is een paar dagen later dan de nashi met bloeien, dus dat sluit goed aan qua bestuiving. De minipeer staat dus op de nominatie om deze winter te gaan verhuizen, en wel richting de nashi. Aan de mini-peer heb ik nog nooit vruchten gezien maar misschien dit jaar wel? Met de recente vorst is het sowieso allemaal een beetje afwachten. Vóór de vorst was hij lekker aan de bloei.
Verder heb ik veel bessen en die lopen allemaal uit. Een paar jaar na aanplant begint de oogst steeds beter te worden. De jam van rode kruisbessen van vorig jaar is heerlijk, ik heb zelden zoiets lekkers gegeten. Van een pot ingemaakte kruis- en jostabessen heb ik onlangs nog een vlaai gebakken (met volkorenbloem, niet zo lekker, ik wilde brood en vlaai van hetzelfde basisdeeg maken maar dat bleek een slecht idee).
Dus ik hoop op weer een mooie oogst en veel lekkere inmaak.
Er staan een stuk of acht kruisbessen op stam. Ze hebben ieder jaar te weinig steun hebben aan de bamboestok ernaast wanneer ze oogstrijp zijn. Eentje heeft nu zelf lange ‘armen’ naar beneden gemaakt, die in de grond zijn geworteld, voor meer steun. Helaas had ik mijn telefoon verkeerd ingesteld waardoor juist de armen wazig zijn. Ik zal volgende keer nog een foto maken. Ik vind deze aanpassing van de struik erg grappig namelijk. Op de voorgrond het egelhuis dat niet gebruikt is dit jaar omdat het toch lekte.
Er staat ook een 'Nanking-cherry' die bij aankoop al scheefgegroeid was omdat hij onder een afdak had gestaan in het tuincentrum. Aanvankelijk heb ik het zo gelaten, en hem zo geplaatst dat de takken de meeste zon vangen. Met de stormen realiseerde ik me dat ik een toekomstig probleem had doordat hij in de basis uit het lood staat. De struik wordt zo'n 2 meter hoog. Ik heb alsnog de takken aan de zuidzijde met bamboe gespalkt en naar voren getrokken en toen met haringen in de grond vastgezet.
Dat ziet er beter uit.
Moestuin
Groente gaat dit jaar meer plaats krijgen.
Van een vriendin kreeg ik een oud raam en ik heb geprobeerd om raapstelen/Mizuna eronder te kweken, maar het was oud zaad en de opkomst was matig, ik heb onlangs bijgezaaid. Het gaat ook niet snel, dus ik ben wel wat teleurgesteld in het effect van dit raam. Na maanden geduld en regelmatig gieten heb ik misschien één maaltje ervan, en niet eens vroeg in het jaar.
Peultjes komen er dit jaar veel, ik vind ze heerlijk. Ik heb de hele verhoogde bak ermee volgezet, met Shiraz en Ambrosia. Ik dacht dat de hoge bak minder belastend zou zijn voor de rug, maar dan had ik geen peultjes moeten voorzaaien, grrr, ik heb twee uur over de bak gebogen gestaan om alles uit te planten. Maar nu staat het er wel mooi bij, en direct afgeschermd tegen duiven.
Dit jaar zet ik voor het eerst zomer-rettich. De soort heet ‘Ostergruss’, paasgroet. Ik denk omdat hij zo vroeg is? Als het goed is kan ik begin mei oogsten. Omdat vanaf half april de koolvlieg vliegt, heb ik hem toch maar direct afgedekt met vitrage na het uitplanten. Het was de eerste keer dat ik mijn persblokjes in actie had. Ik had het zaad deno laten voorkiemen, zodat in elk persblokje daadwerkelijk een mooi plantje kwam.
Vorig jaar heb ik paarse asperges gezet dus dit jaar mag ik er een paar oogsten. Nog even geduld. Sommige worden bij opkomst wel aangevreten, ik denk door de slakken, dus ik moet toch wat beter het onkruid in de gaten houden.
Sowieso heb ik al honderden jonge slakken gedood onder tegels, worteldoek, etc. En ook veel engerlingen, en larven en eitjes van de taxuskever. Ik had nooit verwacht dat al dat grut doden een vast onderdeel zou zijn van tuinieren.
Mijn pompoenscheuten-project (emmer met groente-afval snel tot compost reduceren) staat ook al sinds eind maart buiten. Ik had het voor de vorst afgedekt met gras, maar of dat voldoende was weet ik niet. Het is een emmer van 50 cm doorsnee. Ik heb nog twee oude wasmanden gevuld met afval en een zaailing.
Tomaten zet ik maar weinig dit jaar. Ik vond het zonde van de ruimte vorig jaar, en ook van mijn tijd. Een deel van de tomaten die ik zet dit jaar, wil ik plaatsen in ringen gevuld met compost, bovenop bakken met grind. Ik las dat in een boek, het is een soort hydroponics. Ik heb veel grind over in de tuin en best wat bakken/emmers, zoals deze groene die inmiddels met grind is gevuld.
Op deze manier kan ik tomaten in de boomspiegel kweken, en ik hoef niet steeds te gieten. De 30-50 cm-ringen moeten alleen nog ergens vandaan komen. Ik kan goedkope emmers kopen en daar de bodem uitzagen maar dan zit ik weer met een berg plastic troep. Misschien flans ik iets vierkants in elkaar van resten hout.
Op de foto nog mijn eerste knoflookveldje. Ik heb dit voorjaar nog wat extra teentjes dicht op elkaar gezet, zodat ik de komende maanden wat jonge plantjes ertussenuit kan trekken en eten. Maar het was niet zo handig om zo dicht bij de boom te planten. Er is een heel stuk waar de knoflook niet groeit omdat daar blijkbaar een boomwortel loopt die geen concurrentie duldt. Eind maart zijn er nog 60 teentjes ‘Morado’ bijgekomen, maar in een ander veldje.
Volgende update komt wat sneller, hoop ik. En korter
Edited by fre3ke
- 7
5 Comments
Recommended Comments