Ga naar inhoud

Seizoenen van Jorieke

  • updates
    404
  • reacties
    1415
  • bezoekers
    671268

Nieuwe put, kolen, druiven, etc.


Jorieke123

645 weergaven

Gisteren is hier een nieuwe grondwaterput gemaakt. Uit onze oudere komt op zich nog aardig wat water, zelfs nu met de droogte. Maar het was altijd al wat gekleurd en nu komt er af en toe gewoon tomatensoep uit!

IMG_6413.JPG

 

Deze nieuwe zit een stuk bij de oude vandaan, in de hoop dat we daar mooi schoon water oppompen, net als bij onze putten achterop ons land. Het is daar ook alweer een stukje lager dan bij ons huis waar de oude zit, en dus winnen we daar alweer wat (centi)meters mee. De nieuwe zit nu 11,5 meter diep en het bedrijf was erg tevreden met hoe het ging en over de kwaliteit van het water wat naar boven komt. 

IMG_6684.JPG

 

Op de achterste putten hebben we grotere sproeiers en slangen enz. en daar komt nu erg weinig water uit. Ook slaat de pomp regelmatig af als je vergeet dat je de kraan maar half open had moet zetten om de druk te behouden. 

 

Verder nog wat kiekjes:

IMG_6700.JPG

 

We hebben al lekker wat druiven geplukt, we moeten ook wel snel zijn want er zijn een paar merels die blijkbaar veeeel druiven op kunnen op een dag. Ze vliegen af en aan. IMG_6704.JPG

 

Van een paar planten heb ik nu dus alles geoogst en ik ben ook al lekker wat aan het snoeien. De ossen zijn gek op de bladeren en jongere takken dus het komt goed terecht. 

IMG_6705.JPG

 

IMG_3374.jpg

 

Deze kreeg ik niet mooi scherp en hij vloog ook alweer weg. Maar we hebben best wat hoornaars rondvliegen die ook mee snacken met al dat fruit.

IMG_6707.JPG

 

Appelwortels en zoete aardappels:

IMG_6709.JPG

 

Die zoete aardappels kruipen ook alweer buiten de tuin:

IMG_6706.JPG

 

Kweeperen, aan de rand van mijn tuin:

IMG_6710.JPG

 

Radicchio:

IMG_6711.JPG

  • Like 6

7 reacties


Aanbevolen reacties

Hee, mijn kweeperen zijn veel hariger dan de jouwe! Ik heb geprobeerd genoeg te "krenten" zodat er niet weer takken afbreken, zoals vorig jaar.

 

Ik heb goede herinneringen aan de waterput van mijn opa en oma in Oosterwolde. Ze hadden een pomphok met een handpomp (vonden we geweldig als kinderen) en die kreunde enigzins en daarna kwam er ijs- en ijskoud water. Regenwaterput was er ook, trouwens. En ook thuis. 

Zo jammer dat die niet meer standaard naast een dakafvoer worden gebouwd. Voor de tuin, ramen wassen,  beesten wateren.

 

Link naar reactie
Op 9-9-2022 om 17:48, woldistel zei:

mijn kweeperen zijn veel hariger

Die van Jorieke zijn al verder gerijpt, dan gaan de haren eraf. De mijne zijn net iets minder geel nog maar ik denk erover ze snel te plukken. Volgende week of zo. Mooie foto van de ossen Jorieke! En wat doe je met al die druiven?

  • Like 2
Link naar reactie

Ja mijn kweeappels hebben sowieso wat minder zo'n viltlaagje. Wel als ze nog wat kleiner zijn, maar zo aan het eind zit er bijna niets meer op. Alleen nog wat bij de steel en het kontje.

 

Die witte druiven heb ik in de sapcentrifuge gegooid. Van de rode druiven heb ik rozijntjes gemaakt, en van de blauwe druiven heb ik ook sap gemaakt. 

Link naar reactie

Nee, niet van die. Daar zaten de merels al flink van te vreten dus ik moest er snel wat mee en ik was denk ik al tomaatjes aan het drogen ofzo. Nee ik heb ze gemaakt van een rode druif waar ik de naam niet van weet. Mooie zoete druifjes zonder pit :thumbup:

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...