Jump to content

Zon en zaaien


mdubbelm

458 views

Voor mij is het moestuinseizoen al even begonnen. Hoewel de bedjes op de tuin er voor een deel al panklaar bij liggen, is er nog weinig activiteit op de tuin zelf. We snoeien zo af en toe wat, maar van de plannen om verder te gaan met bestraten en schuren van het huisje, is niet veel terecht gekomen. Ondanks de vorst van afgelopen week was het heerlijk met de zon. De voorjaarskriebels kwamen meteen bovendrijven!

 

IMG_1807.thumb.jpeg.9cffdd403a03f61dc8d71db0214894fc.jpeg

 

Het huis begint er alweer aardig chaotisch uit te zien. overal staan zaaitrays, zakken aarde en vermiculiet, veel te veel nieuw gekochte zaden waarvan ik me uiteraard, net als elk jaar, weer afvraag waar dat allemaal een plekje op mijn tuin gaat krijgen.

 

IMG_1876.thumb.jpeg.b8b93de45c2e984080852df317164eeb.jpeg

 

Ik heb chili's voorgezaaid via de denomethode. Poes Cleo heeft vervolgens geholpen met verspenen. De meesten slaan goed aan zo boven de verwarming, onder de plastic kap. Ik gebruik geen warmtematjes. 's Nachts haal ik ze wel uit het raamkozijn, want dan daalt de temperatuur nog behoorlijk zo dicht bij het glas.

 

IMG_1808.thumb.jpeg.16651bc38a61d076ac462673cd456cd7.jpeg IMG_1872.thumb.jpeg.63504844a0fcb0ffa0970a20f6eaa4a6.jpeg

 

Het zijn er toch weer meer geworden dan ik van plan was (vorig jaar 25 soorten en 115 planten was veel te veel natuurlijk), maar ik ga ook wel weer een en ander weggeven. Want ik heb nog niet alle soorten gezaaid die ik zelf graag op de tuin wil houden, zoals de Ethiopian Brown. Daar ga ik komend weekend mee aan de slag, evenals met wat paprika's en toch weer aubergine, hoewel ik gezworen had dat ik die op deze tuin niet meer zou kweken, omdat de bloemen er telkens af blijven vallen :(. Op mijn vorige tuin, in een grotere kas, had ik nauwelijks werk aan aubergines en oogstte ik me suf. Maar hier weinig geluk. Ik kan er na zoveel jaar moestuinieren nog steeds geen vinger opleggen waarom dingen soms wel en soms niet lukken. Dan zou ik toch wat netter moeten zijn met omstandigheden, grond, zaden etc. te registreren en statistieken moeten bijhouden. Maar dat doe ik dus meestal niet, dus neem ik mijn verlies. Of soms ook winst.

 

Dit jaar heb ik ook uien en prei voorgezaaid in de woonkamer. Voorgaande jaren startte ik met prei zaaien in de kas in januari, maar dat duurde dan toch echt heel lang voordat het kiemde. Dus nu maar binnenshuis kiemen en daarna door naar de kas. 
Van de prei komen vooralsnog alleen de nieuwe zaden van Bingenheimer (Freezo) op. Dat zaad is ook het nieuwst. Van de uien laat De Cuisse de Poulet, Rose de Keruel en Sturon en Stengelui long white zich zien. Rossa lunga, witte lissabon en stuttgarter geven nog een teken van leven. 

Het is mijn eerste jaar met zaai uien. Voorheen deed ik ook wel pootuien, maar dat voelde altijd als weinig waar voor mijn geld/ruimte: een kleine ui erin, grote ui uit de grond. Sjalotten deed ik wel altijd. Dus ik ben heel benieuwd wat ik hiervan vind na dit seizoen en of zaai uien een blijvertje zijn.

 

IMG_1873.thumb.jpeg.1cbf5f1e757836e4c3faaa2ec2a2ab88.jpeg

 

Net als sjalotten vind ik aardappelen dan wat productiever. 1 pieper in de grond, 10-12 eruit, als het goed gaat. Bij de tuinen van Weldadigheid kun je aantallen van 5 pootaardappelen per soort kopen. Ik heb ze in het raamkozijn gelegd om te spruiten. Ik probeer altijd wat kleurtjes/saladeaardappels. De smaak van aardappels uit eigen tuin is zo lekker, daar kan niet veel tegenop. Hoewel wij niet echt aardappels eten op de hollandse manier. Dus ik heb er niet heel veel nodig. 

Vorig jaar heb ik een deel in zakken geteeld. Dat ging niet heel goed. Deels door de droogte, deels door de slakken en deels omdat ik meer aardappels in een zak heb gedaan dan handig was. De piepers uit de volle grond deden het beter. 

 

Ik hoop de Schotse Epicure over een week of 3 al te kunnen poten. Die kan tegen vorst, dus eens kijken hoe vroeg die in de grond gaat. Normaal gesproken poot ik de aardappels begin april. Dus nog een week of 6 wachten voor de rest. 

IMG_1880.thumb.jpeg.7d4a1d03b8558818b79273ef86fd69b8.jpeg

 

Verder genieten we in huis al van de erwtenscheuten in de sla en op de roerbak. Ook staan er weer tuinbonen klaar (Aguadulce).

 

IMG_1878.thumb.jpeg.c2fd9eee8feec7503d7b59c9bc4d18ab.jpeg  IMG_1877.thumb.jpeg.6744f1d2284cf956b2eafb404a3617f9.jpeg

  • Like 6

7 Comments


Recommended Comments

Ik zaai prei en ajuin ook voor in trays in de serre, ze komen misschien iets trager op maar ze zijn dan ook de koude nachten al gewoon.

Link to comment

Mooie update. Ja, met dat zonnige weer krijg je gelijk de kriebels. 
leuk, al die verschillende uienzaden en piepers! 

Link to comment

Heerlijk die voorjaarskriebels en foto's!

 

Na het lezen van je post heb ik ook gelijk nog 3 aardappelsoorten besteld bij de tuinen van weldadigheid! 

  • Like 1
Link to comment

Ja maar het is hier veel zuidelijker dan bij jou @Patrijs! En serieus altijd warmer in de stad. Ik begin meestal rond deze tijd, dus komt vast ook dit jaar goed :)

  • Like 1
Link to comment

Leuke tip van de Tuinen van Weldadigheid. Leuk om 5 aardappels van elke soort te kunnen proberen.

Edited by reneem
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...