Jump to content
 • entries
  394
 • comments
  1,369
 • views
  14,027

Lavendel


Jorieke123

266 views

In onze voortuin hebben we een boel kruiden groeien. In het midden heb ik een flinke cirkel waar ik al jaren lavendel probeer te telen. Dat gaat ook al jaren niet echt lekker. Ik had het dus eigenlijk alweer een beetje opgegeven. Maar via een hovenier kregen we een aanhangwagen vol met lavendelplantjes die uit iemand anders zijn tuin waren gehaald. 

IMG_8317.JPG

 

Samen met Joep heb ik ze allemaal uitgezocht, want er waren er ook aardig wat bij die niet echt mooi meer uitliepen onderaan. Of waarvan de wortels helemaal rond waren gegroeid, heel houtig en beschadigd waren door engerlingen (er kwamen ook best wat engerlingen mee met die vracht), enz. Die hebben we ergens op een takkenbult gegooid om langzaam te verteren en wie weet gaat er nog iemand onder wonen. Waarschijnlijk een konijn :roll: ;) 

 

De mooiere plantjes hebben we even op rijen gelegd en we hebben zand over de wortels geschept en ze iets nat gespoten. Want die dag hadden we geen tijd om ze te poten. 

20230503_110147.jpg

 

Mijn moeder gaf aan dat ze wel wou komen helpen en dus zijn we 2 dagen later aan de slag gegaan. Eerst de slechte planten er uit, en ook meteen alle kleine worteltjes van gras en ander onkruid.

 20230503_110135.jpg

 

IMG_8328.JPG

 

Ik had verwacht dat er een boel engerlingen zouden zitten, waardoor de oudere planten het niet deden... Maar we hebben er maar 3 gevonden ofzo. 

De eucalyptus in het midden is deze winter weer bevroren en ziet er dus niet uit. De stronk daar onder is hier en daar ook helemaal vermolmd. Ik vrees dat hij nu echt niet meer uit gaat lopen. Maar we wachten nog maar even af. 

20230503_124402.jpg

 

20230503_140343.jpg

 

Nou, nu is het wachten op een prachtig wuivend 'veld' lavendel waar ik veel van kan oogsten voor in onze destilleerketel. Voor heerlijke olie. 

IMG_8331.JPG

 • Like 8

3 Comments


Recommended Comments

Dat ziet er goed uit. met extra vocht zouden de wortels er zin in moeten krijgen zich te vermeerderen. de combi met de eucalyptus zal best mooi zijn maar misschien niet al te handig voor het vocht in droge periodes? bijgieten kan altijd.  heb je nog wat gekortwiekt aan wortels of takjes?

 • Like 1
Link to comment

Ik heb vrij minimaal gekortwiekt, wel steeds de struikjes gepakt die al wat mooier onderaan/in uitliepen weer dus ik kan binnenkort vast een keer even snoeien. 

 • Like 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...