Jump to content
  • entries
    9
  • comments
    23
  • views
    1,269

Beginnersleed en successen


Tanja65

182 views

Hoewel we al een tijdje moestuinieren in bakken, was dit het eerste seizoen in een ‘echte’ moestuin. Er gingen veel dingen goed. Maar ook heel veel mis.  En ook om voor ons niet altijd duidelijke redenen. Teveel voeding? Te weinig? Te nat? Te droog? Enz. Enz. Maar we proberen voort.

 

We moeten twee grote problemen het hoofd bieden, dus alle tips welkom.

 

1) we staan vlak langs een weiland en ook ons landje is weiland geweest. Dat betekent veel onkruid en helaas heel veel kweekgras. Vooralsnog hebben we dat laten staan tussen de bakken maar dat blijkt geen goed idee. Alles  groeit er gewoon onder- en tussendoor. Dat moet dus anders. Wat zou de handigste manier zijn? Karton? Wij zijn allebei fysiek niet mega sterk. Dus alles omspitten, en de wortels er uit zeven (wat ongetwijfeld de beste optie is) is voor ons niet haalbaar. Heel veel geld er aan uitgeven ook niet. Alle tips welkom.

 

2) het extra landje dat we bemachtigden, is jarenlang uitgeput geweest en slecht onderhouden. Dus: droge zandgrond, veel kweekgras, veel onkuid. Arm dus. We hebben er pompoenen en courgettes in gegooid, gestart met een kuil met daarin compost en ook regelmatig bijgemest (handje koemestkorrels). En water uiteraard.  Eerst hadden we alle grond er omheen onkruidvrij gemaakt, met als gevolg dat de grond uitdroogde. Toen bedachten we dat we het maar moesten laten staan, en dat de planten (groot immers) er wel overheen zou groeien. Geen goed plan! Vrijwel alle planten zijn ten onder gegaan aan schimmels en andere plagen, en alles ging dood. Dat besefte ik toen ik een artikel las over dat schimmels etc. vooral in onkruid nestelen en vandaar af de planten aanvallen. Uiteindeljk heb ik gered wat er te redden viel met spray van neemolie en kokosolie, daarmee heb ik nog een enkele plant kunnen redden. Ik kijk elke dag jaloers naar de enorme courgette opbrengst van de buurvrouw verderop van ONZE zaadjes. En wij niks. Grrrr. Enfin, ook hier moet duidelijk iets gebeuren. De vraag is: wat? We hebben gewoon niet zoveel budget, dus mulchen met bv compost is out of reach. Iemand een goed idee?
 

 

 

 

 

 

  • Like 3

4 Comments


Recommended Comments

Kijk of je een grenilette kunt scoren. Dat is zoveel makkelijker en lichter dan spitten en je trekt dan ook zo het kweekgras eruit. 

 

Ik tuinier ook op arme zandgrond en dat kost tijd voordat je de grond goed krijgt. Zorg voor flink wat mest (bv van de paardenhouder in de buurt, die willen er maar al te graag vanaf!) en gooi dat op je grond. Liefst ingraven, zodat het al vermengd is. Dit doe je in het najaar / winter. Zorg ook voor flink wat mulch, hoe meer de grond bedekt is, hoe minder die uitdroogt. Schapenwol werkt hier supergoed, maar daar moet je wel aan kunnen komen.

 

En dan in maart nog een lading mest op de grond op je pompoenenveld / courgetteveld en je planten voortelen en na ijsheiligen planten. Dan heb je heel veel pompoenen en courgettes!

  • Like 1
Link to comment

Kan dit - nu mest en in het voorjaar nog een keer - met verse mest? Is dat niet veel te scherp? Het is hier in de  regio geen probleem om aan verse mest te komen, we krijgen binnenkort een flinke berg. Dat zou wel super zijn. 
 

 Verder had ik nog nooit van een grelinette of woelvork gehoord. Wat een handig gereedschap zeg! Maar niet goedkoop. Op marktplaats helaas ook niet in de buurt. Sparen vrees ik. 

Link to comment

Toen je je probleem omschreef, dacht ik even dat je het over mijn moestuin had 6 jaar geleden....

 

Flups zijn suggesties zijn al fantastisch. Zelf zou ik het combineren met worteldoek. Wat bedoel ik ermee...

Nu gewoon met een spade per 20x20 cm de boel gewoon losscheppen en de kweek er grotendeels uit filteren. Daarna paardenstront en worteldoek erop om eventuele nog aanwezige kweek het leven zuur te maken. Paardenstront kan vers erop als je dat nu al doet... zelf zou ik iets minder verse paardenstront nemen die al aan het composteren is geweest zodat het merendeel van de zaden al gekiemt en verbrand is en je deze vervelende bonus er niet bovenop krijgt. 

Richting maart kun je dan het worteldoek eraf halen, de overige kweek als plaggen wegtrekken en je hebt een verse start volgend jaar! 

 

Worteldoek werkt ook fantastisch trouwens om het vocht vast te houden in de grond! Als ik mijn tuin (welke volledig met worteldoek is bedekt met 700 gaten voor de plantjes) vergelijk met mijn beiden buren, dan zijn ze altijd jaloers hoe vochtig mijn zandgrond is (zonder dat ik nu actief water geef)

 

Als jullie fysiek een uitdaging hebben kun je misschien een kwart van jullie oppervlakte dit jaar bedekken met paardenmest en hier de bodem verbeteren. De overige drie kwart van de schrale zandvlaktes ontdoe je van de kweek en hier kun je misschien een jaartje smokkelen met wat koemestkorrel (of kunstmest) om direct iig voedingsstoffen in de grond te hebben. Bonen, uien, sla, bietjes, andijvie zullen het hier allemaal prima op doen, mits je het gedoseerd toepast. 

Ikzelf merk eigenlijk alleen aan kolen dat er een gebrek aan voedingsstoffen in de grond is, alle andere groenten doen het eigenlijk altijd wel. 

 

Wat je ook kan doen is elk plantje dat je neerzet in een hand potgrond planten, dit zijn ook al meer dan genoeg voedingsstoffen voor de ontwikkeling van andijvie/sla/bietjes e.d. en houdt ook prima vocht vast. Ikzelf vind het vaak beter werken dan de "moestuingrond" die je kan kopen in winkels.  

  • Like 1
Link to comment

@Flup jouw tip van de grelinette was serieus een van de beste adviezen die ik ooit heb gekregen! We hebben er een van De Woeler gekocht, met vijf tanden want zandgrond hier en dat moet kunnen. Wel een rib uit je lijf zo’n ding. Vandaag heeft @cobro60 er twee bedjes mee gedaan en mens wat gaat dat makkelijk en snel! En alle kweekwortels kwamen los, in plaats van dat ik moeizaam met de hand en een schep(je) eea probeer te verwijderen. Wat een feestje! Hiermee moet de chaos op ons andere veldje ook lukken. We zullen jouw en @Beukwood’s adviezen volgen over nu paardenmest en dan afdekken. Ik heb me verdiept in lasagna gardening en het deel dat bij het hek staat en volgend jaar sowieso beplant gaat worden zal ik proberen van meerdere lagen te voorzien. De rest gaat onder dozen, zeil of worteldoek wat we maar te pakken kunnen krijgen. Maar nu eerst nog de laatste tomaten liefdevol verzorgen en de bedjes waar nog dingen instaan opschonen, ik probeer gewoon nog laten spinazie je weet maar nooit.

Edited by Tanja65
  • Like 2
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...