Jump to content
 • entries
  10
 • comments
  31
 • views
  8,081

Hydroponics start


Tanja65

558 views

Vandaag de eerste hydroponic plantjes in de grond in het water gezet. Spannend! De eerste mislukkingen zijn er al; omdat hydroponics zo veel mogelijk lichtdicht moet gebeuren (tegen de algen)  had ik yoghurt emmertjes met gesso bewerkt - een soort hecht-op-alles verf - en daarna met zwarte verf.  Fail. Daar waar water de kans kreeg ruineerde het de verflaag. Mijn huidige plantjes staan niettemin in deze emmertjes. Van een van de creagroepen kreeg ik de tip eea met ducttape te doen - dat klinkt veelbelovend. Aluminiumfolie kan ook. Ik ga het allemaal  uitproberen. Andere tips ook welkom.

 

Verder ontdekte ik bij het mengen van de nutrienten bij mijzelf een enorme weerstand tegen die chemische stoffen die samen de voeding moeten vormen. Ik had daar vooraf echt niet voldoende over nagedacht. Maar werken met chemische stoffen die gevaarlijk zijn voor je luchtwegen en voor je ogen staat me he-le-maal niet aan. Ik ga denk ik een wormenhotel starten. Dan kan ik daarmee mijn plantjes voeden. Dat werkt misschien minder goed, maar is ook minder chemisch, enfin, ook daar nog voldoende om uit te zoeken.

Edited by Tanja65

 • Like 2

10 Comments


Recommended Comments

Heb zelf ook mijn eerste test in een pot met draaideksel gedaan. Daarom heen ook ductape om het donker te houden.
Nu uiteindelijk de plant overezet in een 5liter maya emmer. Maar dat is niet het mooiste. 

 

Volgend jaar ga ik het idee van @Mai Pensato overnemen, met action vierkante pot + ondertray(als deksel).

Zie hier: https://www.moestuinforum.nl/topic/40338-teeltwedstrijd-2023-bleekselderij/?do=findComment&comment=483145

 

 

Mengen van voedingstoffen? Misschien anders iets kant en klaar kopen, wat planten wortels direct kunnen opnemen? 

https://www.dehobbytuinder.nl/?s=kristalon&post_type=product 
Als je dit gebruikt gaat het niet direct gassen als je het b.v. in een fles met water doet.

 

Als ik b.v. patenkali (kalium) oplos in een fles water, dan zwelt de fles op vanwege de gassen die vrij komen. 
Vroeg het mij ook af waarom dat was, en na wat zoeken vond ik een vide met wat goede uitleg. 2min 15 tot 5min47 (of kijk het geheel.)

https://www.moestuinforum.nl/topic/22981-patentkali/?do=findComment&comment=458740
Dus bij mengen zou ik dat echt in een geventileerde ruimte of buiten doen.

 

Link to comment

Hey Tanja, leuk dat je ook met hydroponics begint!

 

ik kan uit ervaring (10 jaar) zeggen dat ook al krijg je algen in je water dat de plantjes het nog prima blijven doen. Als het heel extreem wordt kun je eventueel je plant in een nieuw emmertje doen en bij de transfer je wortels even door een emmer water heen halen om de meest extreme algen te verwijderen.


Dit jaar had ik volgens mij iets van 70 flesjes met tomaten en paprikaplanten op de vensterbank, 65 ervan zaten vol met algen na 2,5 maand kweek. Soms nog groener dan groen. Uiteindelijk hebben ze allemaal fantastische oogst opgeleverd.

 

 • Like 1
Link to comment

@rorror die actionpotten zien er inderdaad mooi uit zo! Maar ik ga voorlopig met wat ik heb of te pakken kan krijgen. Heb van de patatzaak hier in Ermelo een stapel mayo- en satesaus emmers gekregen, en wil daar een of twee torens mee bouwen. Als ik deze week start kan er er waarschijnlijk nog wel paksoi, spinazie en sla in kweken, omdat het met hydroponics toch wat sneller gaat. Ik kan ze bovendien naar de foliekas zetten als de tomaten straks weg zijn. Maar voor in de achtertuin staan die actionpotten natuurlijk een stuk mooier. Ik dacht ook aan de zwarte action-emmers met zo’n tray er op als deksel. 
 

Wat betreft het mengen: de overweging was zowel financieel als qua ruimte. Een paar zaken met korrels doe je eeuwig mee en bewaart een stuk makkelijker. Maar je wordt er wel met je neus op geduwd hoe chemisch eea is. Dat merk je met een kant-en-klare fles natuurlijk minder, maar het blijft chemische troep. Ik heb online al wat filmpjes gevonden over zelf maken met oa wormenconcentraat, ga me deze winter eens goed inlezen in de chemie. Vooralsnog blijf ik ff mengen, dan maar met tegenzin. Tnx voor de video! 
 

 

@Beukwood goed om te horen dat ik niet al te bezorgd hoef te zijn voor algen! Wat voor soort/volume flessen gebruik jij? Met 70 stuks in de vensterbank lijkt me dat ze niet al te groot zijn? Ik ben zelf inmiddels aan het knutselen met appelmoespotten, die zijn eenvoudig zwart (of een andere kleur) te verven en daar kom ik in om dus dat zou mooi zijn als ik die kan gebruiken. Ik twijfel of er voldoende water in zit dan voor de Kratsky methode. Moet nog ff kijken of de deksel dan een beetje aan te passen is, anders zelf deksels maken van de bodem of deksel van yoghurtemmertjes. Daar passen de hydropotjes dan prima in.
 

 

 

 • Like 1
Link to comment

Heb fototje gemaakt. 

Kleine potje met perliet is het zaadje in ontkiemd. Gouden deksel, was de deksel van het kleine potje. Te laat overgezet naar grote emmer, kreeg wortels niet meer terug door het gat van gouden deksel. Uiteindelijk maar laten zitten. Volgend jaar daar dus beter op letten. 

DSC_1745.JPG

Link to comment

Het ziet er niet verkeerd uit. Maar waarschijnlijk niet erg stabiel met dat dekseltje. Ik ben nu niet thuis. Zal morgen ook ff foto maken. 

Link to comment

Ik bedenk net dat ik in elke emmer die taps toeloopt een plastic deksel op zo’n maat kan snijden dat hij er enkele cm in valt. Rond gat in het midden - klaar. 

Link to comment

Kwa stabiliteit valt het nog mee, de wortels kluit hangt er strak uit, dus dat houdt het wel stabiel. Touwtjes alleen om de plant wat in evenwicht te houden.

Link to comment

6789791A-9A05-4B36-883A-0D5169E30675.thumb.jpeg.2921c69809a0798ebd90af7af0650165.jpeg
 

hier zie je mijn elegante groene gloed en de 150 mL potjes die ik gebruik voor voorkweken. Na 2,5 maand gaan de planten over in dit buizensysteem met 200 liter reservoir.

 

75BB0A9C-7A43-42EC-89CA-9CF6411263EF.thumb.jpeg.613aadef2030ec489415d34a357e7580.jpeg


ik kan uit eigen ervaring vertellen dat je netpotje zelf 3D printen het allerbeste werkt ;) zodat en je steenwol plug vast in je netpotje komt te staan.. en dat het netpotje naadloos in je buizen klikt ;) 

 

9557B33B-F55A-46CE-A31B-08A168179F22.thumb.jpeg.1573bb17dc6e372de800b0ce67c00e3d.jpeg

 • Like 1
Link to comment

Wauw, dat ziet er indrukwekkend uit zeg! Een buizensysteem is hier nog de ver van mijn bed show. Ik begin eerst maar eens met de Kratky methode en een experiment met DWC en een aquariumpompje. Maar beiden hebben wel iets meer water dan een 150 ml flesje nodig vrees ik 😬. Het plan hier is om op de moestuin enkele Kratky torens te bouwen. Best laat, in september, maar het weer is hier zo onvoorspelbaar dat met een beetje mazzel het wel moet lukken. Eerst zet ik ze nog buiten en als de tomaten uit de kas zijn kunnen de torens naar ‘binnen’ - lees: in de foliekas. Ik denk nog even na over een eventuele verhoging voor de onderste emmer ivm van de grond af. Maar misschien zet ik de emmers ook wel gewoon dubbel op de stellingen ipv driedubbel op de grond. We gaan het zien, plannen genoeg. 

Link to comment

Op de camping heb ik afgelopen weekeind geexperimenteerd met een yoghurtemmertje en aluminiumfolie, de versterkte van de Plus. Het ging echt als een malle: emmertje, folie er omheen, stuk schilderstape, klaar.  Voor de deksel iets meer werk omdat het met dubbelzijdig plakband moet. Maar ook dat ging vrij soepel. Binnen enkele minuten had ik een lichtdicht emmertje met een lichtdichte deksel. Heb ik daar dagenlang emmertjes voor zitten beschilderen zeg. Nou ja, ik heb ontdekt hoe het níet moest zeg maar. 
 

Vooralsnog staan mijn drie potjes hier met hydrokorrels en een paar staakjes peterselie van een oud plantje in de geverfde emmertjes met voeding. Ze lijken zowaar aan te slaan, al is het nog te vroeg dat echt te zeggen. Maar op foto twee zie je groen dat twee dagen geleden nauwelijks zichtbaar was. Morgen maar eens aluminiumfolie kopen voor de overige emmertjes en dan aan de slag. 

72B60A1F-0530-4480-AF04-A6DC7AEE89B6.jpeg

F3BDA1EB-E707-464A-8EF3-255BD20D6CCF.jpeg

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...