Het uitvindersuurtje: elk jaar een beetje beter
Afgelopen week vooral aandacht moeten besteden aan het hoogzwangere vrouwtje. Daarom niet echt op de tuin kunnen werken, maar gelukkig mag ik morgen wel weer een goede paar uur los!!
Ondanks dat ik fysiek niet op de tuin kon zijn, ben ik wel degelijk met de tuin bezig geweest om mijn ergernissen op te lossen.
Ergernis 1: Als mijn aardbeitjes een flinke dosis regen ontvangen en geen zon erna willen aardbeien nog weleens wegrotten op het worteldoek. Met name aan het begin van het seizoen en in deze weken laatste weken van het jaar. Zonde van de aardbeien. Dat kan beter!
Daarom het eerste prototype van mijn oplossing ge-3D print: een X-splitsing waarop ik 2 stroomdraadjes kan drukken en deze staat op een goedkoop houten stokje van 50 cm.
Waarom: zodat ik de stengels met aardbeien in dit toverstafje kan klikken zodat de aardbeien altijd van de grond zijn. Hopelijk minder slakkenvraat en geen rottende aardbeien meer met regen…
Hieronder het steuntje subtiel in actie. Ik overweeg nog om een tweede X-splitsing op het stokje te zetten die je in hoogte kan verstellen en met schroefje kan vastdraaien of dikkere stroomdraden zodat de vorm wat stugger is maar eerder test is hoopvol. Hebben jullie nog ander suggesties?
Totale kosten:
10 cent voor 3D geprinte splitsing
5 cent voor 20 centimeter aardedraad
20 cent voor het stokje
Ergernis 2: in mijn hydroponicssysteem heb ik dit jaar gebruik gemaakt van zelf 3D geprinte netpotjes die in mijn beleving al beter waren dan commerciële potjes. Daarnaast had ik in mijn buizensysteem precies passende mantels waar de netpotjes ingeklikt konden worden. De mantels waren vastgekit maar met al het gewicht van de planten is toch 30 procent losgekomen van de hoofdbuis:
zie hieronder. Geen drama want de plant blijft aardig op zijn plaats, hangt misschien 30 cm meer naar een zijkant, maar toch iets wat verbeterd kan worden!
Eerste prototype van de verbetering: eenzelfde ontwerp die vastgesnoerd kan worden met Tiewraps.
Eerste test: veelbelovend, alle oude onderdelen zoals de klemmetjes om het netpotje vast te klemmen en het netpotje zelf passen hierop nog perfect.
nog 4 verbeterpunten:
1. Ik print ze uiteraard in grijs en koop grijze tiewraps.
2. ik vind zelf dat de mantel nog te makkelijk omlaag en omhoog kan schuiven rond de buis. Dit wil ik oplossen door een 1 cm buisje naar beneden te printen zodat de mantel alleen in het gat kan klikken. Helaas is niet elk gat 100% horizontaal en moet ik dus een oplossing met een beetje speling printen.
3. Ik wil ervoor zorgen dat de netpotjes in de eerste maanden ook makkelijk op de kleine potjes in de vensterbank te ‘klikken’ zijn in april en mei. En er ook weer makkelijk vanaf omdat ik elke paar dagen water moet geven. Als de planten rond de 80cm zijn vallen ze namelijk relatief makkelijk uit onderstaande vierkante potjes. Hier moet ik nog even over nadenken wat elegant is…
4. Als ik ergens de steundraden van de kas kan vastmaken aan of het netpotje, of de mantel, of het klemmetje dan hoef ik niet moeilijk onder de hoofdbuis te knopen.
Kosten mantels: rond de 30 cent aan 3D filament. De rest wordt gerecycled van vorig jaar.
Volgende verbeterpunt op de agenda:
De hennepdraden die mijn tomatenplanten in de kas omhoog houden. Elk jaar moet ik ze vervangen en ik weet niet zeker of het nou een voordeel of een nadeel is. Voordeel: je kan draad doorknippen en in 1x hele tomatenplant weggooien. Nadeel: elk jaar ben ik wel uur of 2 bezig draadjes vast te binden aan staalkabel op 2 meter hoogte en aan de buis. (Dit jaar extra belangrijk omdat ik al dacht dat het netpotje uiteindelijk uit de buis wilde wippen. Dit wilde ik tegenhouden door het hennep op de netpot vast te binden wat gedeeltelijk heeft gewerkt)
Jullie nog andere suggesties voor handige draden?
Daarnaast begonnen met de eerste programmeer en installatiestappen van mijn chip waarmee ik op afstand het sproeisysteem aan kan zetten:
Hieronder zichtbaar:
links: de gsm module met simkaart waarmee ik smsjes kan ontvangen (zodat ik vanaf thuis een commando aan het sproeisysteem kan gaan geven)
middenboven: een lichtsensor zodat ik bij schemering water kan geven
middenonder: arduino mega chip met daarbovenop een klokbatterij en SD kaart. Hiermee kan ik de tijd bijhouden en daarnaast data bijhouden hoe de chip zich gedraagd (bijvoorbeeld of de sms’jes ontvangen worden)
rechts: 8 relays waarmee ik de verschillende kleppen kan besturen
helemaal onder: de 3 12-volt gemotoriseerde kleppen waarmee ik delen van het sproeisysteem open en dicht kan zetten.
Hier nog een aantal uurtjes voor nodig om alles te laten werken.
To be continued…
Edited by Beukwood
- 7
15 Comments
Recommended Comments