Ervaringen broeibulten/hochbeet/hügelbett

Plaats hier je vragen, tips en berichten over grond, bodem, bemesting en wisselteelt
Gebruikersavatar
roeier
Berichten: 1039
Lid geworden op: Vr 02 Dec 2016, 15:57
Moestuin Seizoen: Bekijk update (9)
Woonplaats / locatie: Iens
Contact:

Re: Ervaringen broeibulten/hochbeet/hügelbett

Berichtdoor roeier » Ma 30 Jan 2017, 19:56

Ann123 schreef:Hetgeen ik niet snap aan hugelbedden: waarom moet groen en bruin niet 50/50 aanwezig zijn?

Dat snap ik dus ook niet helemaal en is iets waar ik me wat zorgen over maak. Soms zie je mensen een Hügelbett het eerste jaar nog niet gebruiken voor de groenten die ze eigenlijk willen verbouwen vanwege teveel koolstof, dan doen ze er alleen een groenbemester op of zo.
Bij mijn Hügelbett heb ik wel 3 overvolle kruiwagens aan groen materiaal gestort, bovenop wat je op bovenstaande foto ziet. Daarbovenop nog een dikke laag aarde met wat oude mest er doorheen. Ik hoop dat ik voor min of meer 'normale' omstandigheden heb gezorgd en dat ik het wel 'gewoon' kan gebruiken dit eerste jaar.
Erny schreef:
Je mag ook best meer foto's in dit topic plaatsen hoor, maar het is natuurlijk ook een goede manier om mensen naar je seizoen te lokken. ;) Daar heb ik dus ook even gekeken.

Ja, misschien had ik de hele boel beter hier kunnen plaatsen; nu raakt de discussie wat onhandig verspreid. Ik had het liefst gezien dat de discussie hier zou blijven, met die foto's alleen als handige referentie via een link. :?
Erny schreef:Het eerste wat ik mij afvraag is waarom je zo diep bent gaan graven? Juist omdat bij jou ook ophogen de bedoeling is. Misschien is het omdat je anders geen aarde had om eroverheen te doen?

Wat ophoging was wel mijn bedoeling, maar niet om een steile heuvel te creëren, ik was bang dat dat zo z'n eigen problemen ging geven. Bij wat research vooraf kwam ik veel verhalen tegen van mensen die problemen hadden met dat soort heuvels - droogte op de top, instortende steile gedeeltes, ongedierte dat zich in holen binnenin ging ophouden...
Ik wou gewoon een 'normaal' bed met een goede waterhuishouding. Het is de bedoeling dat het organische materiaal in een Hügelbett als een soort van spons het water opneemt in natte periodes. Ik schat in dat dat het beste werkt als die 'spons' een beetje verzonken ligt.
Misschien dat mijn gat wel ietsje minder diep had gekund, de stapels hout die ik had leken groter voordat ze in het gat gingen. Ik wilde wel graag voorkomen dat hout er aan alle kanten uit ging steken of dat planten welhaast direct op het hout zouden moeten groeien.

Afbeelding

pippi
Berichten: 2289
Lid geworden op: Ma 23 Nov 2015, 23:50
Moestuin Seizoen: Bekijk update (20)
Woonplaats / locatie: Zuid-Holland
Contact:

Re: Ervaringen broeibulten/hochbeet/hügelbett

Berichtdoor pippi » Do 09 Feb 2017, 00:34

Volgens mij zijn er wel 100 verschillende manieren om een hügelbett te maken, soms wel met (veel) groen, soms met heel veel verschillende lagen zodat het eigen een soort lasagnebed is, en ik denk dat ze allemaal prima zijn.

Ik denk dat in een 'klassiek' hoog hügelbett de hoeveelheid groen beperkt is, omdat de boel anders veel te snel inzakt. Bij een klassiek bed gaat het immers ook om de werkhoogte en de extra ruimte om te planten op de zijkanten, en dan wil je niet dat je bed al na een paar maanden alsmaar gaat zakken.

Ik heb zelf overigens nauwelijks groen spul gebruikt (ja, het gras op de omgekeerde graszoden), en geen nadelen van 'te weinig groen' ondervonden.

Gebruikersavatar
roeier
Berichten: 1039
Lid geworden op: Vr 02 Dec 2016, 15:57
Moestuin Seizoen: Bekijk update (9)
Woonplaats / locatie: Iens
Contact:

Re: Ervaringen broeibulten/hochbeet/hügelbett

Berichtdoor roeier » Vr 24 Feb 2017, 20:43

Ik lees er verschillende dingen over. Mensen hebben ook verschillende redenen om ze aan te leggen natuurlijk.

'Hügelbett' is wel een klunzig woord; slecht Duits; het blijkt dat men in het Duits slaapt in een Bett, en groente plant in een Beet. Is Hügelbett een door Nederlanders bedacht Duits woord misschien?
Ik zou liever het begrip 'terpbed' willen introduceren, daar kunnen mensen zich hier wat meer bij voorstellen. Ik zie mezelf nog niet van een Hügelbett spreken als ik met de andere oude mannetjes op de volkstuin spreek. Ook die umlaut is nog eens lastig te produceren op mijn Britse toetsenbord.
Terpbed - past veel beter bij hier.
Kijk, ik heb nu twee terpjes voor mijn groente gemaakt, zodat ze hun voetjes droog kunnen houden :) :

Afbeelding

Na de regen van gisteren valt wel weer op hoe drassig de tuinen er bij liggen, haast ongeschikt voor tuinieren. Ik lijk die terpbedden hier toch hard nodig te hebben, hè.

pippi
Berichten: 2289
Lid geworden op: Ma 23 Nov 2015, 23:50
Moestuin Seizoen: Bekijk update (20)
Woonplaats / locatie: Zuid-Holland
Contact:

Re: Ervaringen broeibulten/hochbeet/hügelbett

Berichtdoor pippi » Vr 24 Feb 2017, 21:19

roeier schreef: 'Hügelbett' is wel een klunzig woord; slecht Duits; het blijkt dat men in het Duits slaapt in een Bett, en groente plant in een Beet. Is Hügelbett een door Nederlanders bedacht Duits woord misschien?


Oeps, je hebt gelijk, het is officieel een hügelbeet. Zie de webpagina van Sepp Holzer die ze populair heeft gemaakt:

http://www.seppholzer.at/cms/index.php?id=7

Terpbed is wel goed gevonden. 'Houtbed' vind ik ook wel verhelderend

heb nu twee terpjes voor mijn groente gemaakt, zodat ze hun voetjes droog kunnen houden :) :


Het zijn mooie bedden geworden. :D Moet je er trouwens geen mulch opgooien? Het duurt immers nog even voor je ze kan beplanten, en nog een paar van die extreme regenbuien en de grond spoelt van je bedden op je paadjes.

Gebruikersavatar
roeier
Berichten: 1039
Lid geworden op: Vr 02 Dec 2016, 15:57
Moestuin Seizoen: Bekijk update (9)
Woonplaats / locatie: Iens
Contact:

Re: Ervaringen broeibulten/hochbeet/hügelbett

Berichtdoor roeier » Wo 06 Sep 2017, 22:25

Ik kan er nu wat meer over zeggen. We zijn een half jaar verder, September is de maand, dus ik heb haast een seizoen ervaring met terpbedden.

Het bevalt me erg goed. Ik had heel harde, dichte klei, en dat heeft een transformatie ondergaan tot iets wat veel zachter en bewerkbaarder is en meer lucht en water doorlaat. Daar is het meeste voor mij mee gezegd, want dit lost heel veel problemen op.
Ik ga meer van deze bedden bouwen, op de harde klei die hier zit verricht je er wonderen mee, en de voornaamste effecten bereik je vanaf dag één. Ik ben er dus enthousiast over, maar ik zeg wel dat mijn ervaringen gebaseerd zijn op het hebben van absolute klote klei. Daar moest sowieso veel mee gebeuren om daar wat leuk op te kunnen tuinieren. Als je al mooie, doorlatende grond hebt, dan wil ik verder niks zeggen over terpbedden; dan is het misschien niet de moeite waard voor je.

Maar goed, even wat meer detail omtrent wat ik ervaren heb:

Onkruid regeerde in de oude, harde klei. Heermoes en paardebloem vooral, dat zit vastgenageld en dat trek je er niet uit, het breekt af bij de grond en dus is het snel terug. Ontmoedigend.
Na de terpbed-transformatie kwamen andere onkruiden, zoals melde, want dat zaad had in de mest gezeten dat ik had toegevoegd. Maar je trekt onkruid er in de regel nu makkelijk met wortel uit, want zo'n terpbed betekent een zachte ondergrond; niks kan zich daarin vastnagelen. Veel makkelijker te onderhouden dus.

Rijshout en andere plantensteun is veel eenvoudiger te geven, omdat stokken makkelijker de grond in gaan. Is een frustrerend werkje met harde klei. Er zijn toch wel heel veel gewassen die wat steun kunnen gebruiken, dus ik vind dit toch ook een niet onbelangrijk punt.

Bij de gewassen die ik op de bedden heb geteeld heb ik gemerkt dat de boontjes er het grootste voordeel bij hadden. Ik had er ook courgettes, bietjes, komkommer, tomaat en nog wat dingetjes op, en dat ging allemaal wel goed, maar de boontjes (het waren peultjes, om precies te zijn) hadden met de oorspronkelijke klei slecht uit de voeten gekund, naar ik meen omdat harde klei om sterke wortelaars vraagt, en dat zijn boontjes nou juist niet. Ik zie ze altijd heel klein blijven op harde klei; boontjes zijn bij mij vaak mislukt.
Men raadt vaak leden van de komkommerfamilie aan om als eerste op een terpbed te zetten. Ik kan me dat helemaal voorstellen bij Californië met kurkdroge zomers, maar ik geloof niet dat het advies klopt als je in een natter gebied zit en klei je ondergrond is. Dan zeg ik: vlinderbloemigen (zoals boontjes) eerst, die lijken relatief het grootste voordeel te hebben bij de luchtiger ondergrond.
Waar ik niets van merkte was dat een gewas moeite had met al dat onverteerde organische materiaal in de ondergrond. Het zal wel niet ideaal zijn, maar het lijkt niet snel een spelbreker. Ik moet wel zeggen dat ik een redelijk dikke bovenlaag van oorspronkelijke grond had.

Waarschijnlijk voeg ik hier nog wel eens wat meer aan toe, met wat foto's ook.

Gebruikersavatar
Erny
Berichten: 8619
Lid geworden op: Ma 05 Dec 2011, 18:45
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)
Woonplaats / locatie: Groningen
Contact:

Re: Ervaringen broeibulten/hochbeet/hügelbett

Berichtdoor Erny » Do 07 Sep 2017, 12:52

Wat een goede uitkomst. Fijn dat het je bevalt en het een oplossing voor diverse problemen is. :cool:
Ben benieuwd hoe het er over een paar jaar voor staat als je dit blijft toepassen.
Registreer hier je fenologische waarnemingen:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =974732508

pippi
Berichten: 2289
Lid geworden op: Ma 23 Nov 2015, 23:50
Moestuin Seizoen: Bekijk update (20)
Woonplaats / locatie: Zuid-Holland
Contact:

Re: Ervaringen broeibulten/hochbeet/hügelbett

Berichtdoor pippi » Do 07 Sep 2017, 23:23

Roeier, wat leuk om te lezen dat het zo goed is bevallen!

Ik heb in de volkstuin nu twee bedden liggen, nog te vroeg om er iets over te zeggen, maar thuis in de voor- en achtertuin doet alles het er ook prima op. en de grond is mooi. Ik heb trouwens nog wel af en toe dat ik op een tak stuit als ik iets uitplant, maar die van jou liggen waarschijnlijk dieper. In de achtertuin (bedden liggen daar sinds voorjaar 2016) hak ik inmiddels wel vrij makkelijk met een schepje door die takken, dus dat is lekker aan het verteren.

Wellicht dat ik in het najaar nog een bed ga leggen op de volkstuin. Ik heb een stuk van drie bedden naast elkaar waar volgend jaar aardappels gaan komen, het is wel een leuk experiment als ik onder 1 van die drie een takkenbed maak, en eens kijken of ik verschil zie.

Gebruikersavatar
roeier
Berichten: 1039
Lid geworden op: Vr 02 Dec 2016, 15:57
Moestuin Seizoen: Bekijk update (9)
Woonplaats / locatie: Iens
Contact:

Re: Ervaringen broeibulten/hochbeet/hügelbett

Berichtdoor roeier » Vr 08 Sep 2017, 00:45

Wat ook nog wel een voordeeltje is bij het maken van terpbedden is dat je organisch materiaal zo de grond in kan, dus je hoeft niet rijpe compost te hebben, dus dat spaart compostbakken en werk m.b.t. het maken van compost.
Je verzamelt wel materiaal, dus je hebt wel een hoop ergens, in een bak of niet, maar dat is het. Het staat wel zo opgeruimd als je organisch materiaal zo snel onder de grond kunt stoppen.

Een groot nadeel van het maken van terpbedden is dat je er toch wel veel materiaal voor nodig hebt, dus als je echt met zo'n bed bezig bent is het wel een rommel. Je hebt er ook wel wat ruimte voor nodig, wat lastig kan zijn op een volkstuincomplex waar het tuintje aan tuintje is. In het seizoen zal het mogelijk niet lukken vanwege gebrek aan ruimte. Als je een bed diep uitgraaft moet je die grond zolang ergens laten. Je hebt bulten hout en mogelijk ander materiaal dat je er in wilt stoppen. Je hebt toegang met een kruiwagen nodig en je moet zelf ook nog ergens kunnen lopen. De ruimte die je nodig hebt is 2 of 3 keer zo groot als het bed wat je wilt maken.
Je tuin ziet er uit als ground zero terwijl je bezig bent, en het werk is zwaar voor je rug. Ik geloof dat zo'n terpbed als het af is je leven veel makkelijker maakt, maar op het moment dat je er één maakt is het afzien.

Nu nog wat foto's. Dit is de grond waarmee ik zit:
Afbeelding
Tuinbonen gaan daarop ongeveer zo:
Afbeelding
Die zijn veel te klein, met maar een paar peulen per stengel.
Ook andere dingen hebben moeite, en je ziet dat dit ook geen leuke grond is om te bewerken; keihard als het droog is, plakkerig als het nat is. Erg gecompacteerd, met veel te weinig organisch materiaal erin. Een terpbed is een drastische ingreep, maar ik vond de problemen met deze grond wel erg groot.
Je brengt direct heel veel organisch materiaal en lucht in de grond, dat is een onmiddellijke verbetering, nog voordat allerhande beestjes dat ingebrachte materiaal hebben verwerkt tot voedsel voor planten. Een paar dagen terug trok ik wat onkruid weg op een terpbed, de beestjes zijn wel al druk bezig, vooral pissebedden en aanverwante kruipertjes zag ik. Op de foto moet je ze zoeken, in werkelijkheid zie je ze bewegen en dan valt het gekrioel op. De grond bevat nu veel luchtcompartimenten en gangetjes, dus deze beestjes kunnen hier goed mee overweg.
Afbeelding

pippi
Berichten: 2289
Lid geworden op: Ma 23 Nov 2015, 23:50
Moestuin Seizoen: Bekijk update (20)
Woonplaats / locatie: Zuid-Holland
Contact:

Re: Ervaringen broeibulten/hochbeet/hügelbett

Berichtdoor pippi » Za 09 Sep 2017, 00:42

roeier schreef:Wat ook nog wel een voordeeltje is bij het maken van terpbedden is dat je organisch materiaal zo de grond in kan, dus je hoeft niet rijpe compost te hebben, dus dat spaart compostbakken en werk m.b.t. het maken van compost.
Je verzamelt wel materiaal, dus je hebt wel een hoop ergens, in een bak of niet, maar dat is het. Het staat wel zo opgeruimd als je organisch materiaal zo snel onder de grond kunt stoppen.


Ik gooi er als bovenste laag wel compost overheen, en mulch met het een of ander, maar je hebt zeker gelijk als het gaat om takken, snoeiafval e.d. Voor in de compost moet je die eigenlijk kleiner maken, en het duurt vrij lang voor ze gecomposteerd zijn. In zo'n terpbed pletter je het er lekker allemaal in, hoogstens wat zijtakjes afknippen zodat het beter past.

De ruimte die je nodig hebt is 2 of 3 keer zo groot als het bed wat je wilt maken.


Dat vind ik wel meevallen. Ik heb er dus eentje gemaakt in mijn kas, een bed van iets van 1x2m, en daar heb ik twee kleintjes van gemaakt. Kruiwagen in de kas gezet, kuil gegraven en grond in de kruiwagen, kruiwagen effe buiten gezet, bed opgebouwd, kruiwagen weer naar binnen en grond erbovenop, en dat nog een keer. Je kan een terpbed natuurlijk zo groot of klein maken als je zelf wil, je zou zelfs een gat kunnen graven van 50cmx50cm, er een stuk boomstam in kunnen gooien, verder opbouwen met takjes etc, en de bovenkant vrijwel gelijk houden aan de omliggende grond, en dan heb je een minibed, dat toch over een grotere oppervlakte positief effect heeft. In mijn voortuin heb ik twee vrij smalle ondergrondse bedden liggen, maar de grond eromheen is ook super, ik zie geen verschil tussen pal boven het bed en een halve meter ernaast.

Die grond die jij hebt heb ik ook op de volkstuin, of liever gezegd had ik ook toen ik begon. Ik heb daar begin dit jaar nog door de natte klei lopen strompelen die je voeten gewoon naar beneden zoog, en ik heb toen ook gezegd dat ik die klei nooit en nooit meer wilde zien. Wat een bagger. Soms vind ik hier en daar (na het aardappels rooien bijvoorbeeld) nog zo'n brok klei, en ik gooi het dan ergens achterin de tuin of ik verkruimel het helemaal. Zoals die tuinbonen van jou zie ik ook groente bij mijn tuinburen, en soms ook met prachtige gezonde planten erop hoor, maar ik wil gewoon niet zulke grond. Dus bij mij ligt overal een laag compost, begin dit jaar een dikke laag en ik vul het aan als ik iets plant of zaai, en zoveel mogelijk mulch. Ik wil niet beweren dat ik al geweldige grond heb, maar ik heb in elk geval geen scheuren of keiharde grond als het droog is, en geen plassen of gore plakzooi als het regent.

Ben het helemaal met je eens dat die bedden een boost geven aan je grond, maar als ik jou was, zou ik elk kaal stukje grond bedekken met stro/blad/ chop&drop onkruid/ koffiedrab/ allerlei plantenresten. En helaas, ik geloof dat ik door het mulchen wel meer slakken heb dan mijn buren, maar ik zie ook wel planten dapper volhouden ondanks hier en daar extreme slakkenvraat. En dan ga ik er maar van uit dat hoe beter die grond wordt, hoe sterker die planten en hoe minder schade die slakken kunnen aanrichten. (En hoe beter de grond, hoe meer natuurlijke vijanden, ik zie bijvoorbeeld giga veel duizendpoten en die eten ook slakkeneitjes en kleine slakjes.)

Blote grond is dooie grond, dat was zo ongeveer het eerste dat ik leerde toen ik me zo'n beetje ging interesseren in permacultuur en natuurlijk moestuinieren, en ik geloof ook echt dat dat waar is.

Gebruikersavatar
roeier
Berichten: 1039
Lid geworden op: Vr 02 Dec 2016, 15:57
Moestuin Seizoen: Bekijk update (9)
Woonplaats / locatie: Iens
Contact:

Re: Ervaringen broeibulten/hochbeet/hügelbett

Berichtdoor roeier » Za 09 Sep 2017, 10:46

Dat ben ik met je eens, kale grond is niet goed. Als ik op het moment iets 'opruim' op de tuin is het om het gelijk weer te bedekken met iets.

Langdurig de grond bedekt houden zal ook leiden tot langzame verbetering van de grond. Snel zal dat niet gaan; als ik naar buren van me luister in Iens die vooral grote hoeveelheden geleverde compost er op hebben gestort dan duurt het toch nog wel jaren voordat de grond er als eenheid beter van wordt.

Op de volkstuin bij mij is die methode lastig omdat de beste manier om er te komen over water is. In vroeger dagen was het zo dat boeren die hun stal hadden uitgemest in een praam langs kwamen varen om deze oude mest aan de tuinders kwijt te raken. Dit was al oud spul wat zo de tuin op kon. Helaas doen de boeren dit niet meer.
Wat wel ieder jaar gebeurt is dat na het hekkelen van de sloten het gehekkelde materiaal ergens op een stuk ongebruikte tuin wordt gestort. Daar zit veel riet en wortels van waterplanten bij, dus ook daar verrijk je de grond mee. Bij ongeveer de helft van het volkstuincomplex waar ik zit is dit toegepast. Die stukken zijn beter, en ik heb begrepen dat je voor zo'n stukje ook wat meer huur betaald. Ik heb een slecht stuk en betaal minder.

Met dat compostverhaal bedoelde ik vooral dat je compost dat nog niet rijp is kunt gebruiken, dus dat je niet een jaar of langer hoeft te wachten, want je kunt compost gebruiken wat eigenlijk nog geen compost is. Ik had een composthoop die er al bijna een jaar lag, ik keerde de boel af en toe om, maar de bult bleef ijskoud en de boel composteerde nauwelijks. Hup in een keer de grond in dan maar; klaar er mee en opgeruimd staat netjes. Dat bedoelde ik.

Wat de nodige ruimte betreft; ja, ik zit halve omgevallen bossen per roeiboot aan te voeren, dus dan heb ik meer ruimte nodig. Mijn computer is stuk, dus ik heb op het moment moeite met het plaatsen van foto's vanaf mijn cameraatje, maar de bossen hout voordat ze de grond in gaan zijn vrij fors. Het bestuur van de vereniging heeft zich al eens zorgen gemaakt over de verzameling hout :lol:
Meer hout betekent ook diepere gaten, dus meer grond dat uitgegraven moet worden; zodoende kom ik makkelijk op een ruimte van 2 of 3 keer het uiteindelijke bed wat ik nodig heb terwijl ik er aan werk.
Op mijn mobieltje heb ik nog wel een foto van mijn laatste terpbed wat al grotendeels gevuld is, dan is het meeste hout al weer verdwenen, maar je ziet nog wel dat dit een groot bed is:Afbeelding

Met vast materiaal -hout- ga ik niet hoger dan het maaiveld, daarbovenop komt nog een zooi zacht spul, en dan weer een laag grond.
Dit laatste bed was meer dan 5 meter lang, gemaakt in Juli, ik had het nodig om aardbeitjes te kunnen plaatsen. Net als jij, Pippi, ben ik het zat om te tuinieren op gecompacteerde klei, als ik nu iets kwijt wil op de tuin denk ik al snel dat ik daarvoor een terpbed nodig heb. Ik wilde geen aardbeitjes op rotgrond plaatsen, ik had al gemerkt dat ook aardbeiplantjes stikten in de harde klei. Sommige dingen doen het beter op de originele grond, uien bijvoorbeeld, maar dan nog raken die snel overwoekerd door de hier uitroeibare heermoes. De heermoes is wel verslagen op die diepe terpbedden van mij.


Terug naar “Bodem en bemesting”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten