Ga naar inhoud

Frans

Members
  • Aantal items

    2805
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Limburg Nl

Recente bezoekers van dit profiel

3706 profielweergaven
  1. Nog zo'n idem Ik heb permanent aan beide zijden van de kas metalen pijpen in de grond staan die, als er tomaten aan geteeld worden, d.m.v. plantstokken van geplastificeerd dunmetalen buis en tie wraps worden 'verlengd'. Het ene jaar staan de tomaten aan de stokken links in de kas en de paprika's rechts en daarna weer omgekeerd. Jezelf voor de gek houden dus want zoiets kun je met planten die familie van elkaar zijn niet bepaald een wisselteelt noemen. Wél haal ik ieder jaar 4 tot 5 kruiwagens grond uit de kas die vervangen worden door evenveel kruiwagens eigen compost. Gaat al 10 jaar goed en ik verwacht met deze aanpak dan ook geen problemen voor de toekomst.
  2. Frans

    Tomatentopic 2024

    Vandaag eindelijk de tomaten in de kas gezet. Zolang ik een kas heb (10 jaar) is dat nog nooit zo laat in het voorjaar gebeurd. Ik heb 7 planten van verschillend ras gezet terwijl later als achtste nog een Bolzano F1 moet volgen. Uitgeplant zijn: Coeur de Boeuf Coeur de Boeuf bicolor Plant 'eigen' ras Lidl F1 (afwachten welk ras het is want er zaten gemengd 3 rassen F1 in het zakje) Nightshade F1 Sungold F1 Vitador F1 Zoals ze nu staan hebben de tomaten geen last van de kropsla (Matilda) en bovendien is deze naar verwachting over anderhalf tot 2 weken helemaal geoogst. Stok #8 , daar waar het witte doosje staat hierboven , is voor een Bolzano gereserveerd. Bolzano is een verhaal apart. Een eerste Bolzano zaadje ontkiemde niet zodat een tweede nodig was. Dat ontkiemde wél, het plantje ziet er ook gezond uit (het plantje in het bruine potje), maar het is een raadsel waarom het nauwelijks wil groeien. Hij gaat dus niet gebruikt worden zodat uiteindelijk bij een derde poging het plantje ontstond dat in het midden van de 5 plantjes in het doosje staat. Wel redelijk laat maar ik denk dat hij nog wel op tijd is om er nog goed van te kunnen oogsten. Jammer is alleen dat van de in totaal 5 zaden die ik vorig jaar via @Mai Pensato verkreeg er nu nog maar 1 over is. Ik wil het ras graag behouden en om niet op dat ene overgebleven zaadje te hoeven vertrouwen ga ik vanaf nu ieder jaar stekjes Bolzano de winter doorhelpen. De stokken aan de andere kant van de kas zijn bestemd voor paprika planten. Het uitplanten daarvan heeft nog geen haast. Ik wil ze nog naar binnen kunnen halen voor het geval het 's nachts nog een keertje koud wordt in de kas.
  3. Eind vorig jaar kocht ik in de sale van de LIDL 7 lichtdoorlatende polyester rolgordijnen voor 2.99 euro/stuk i.p.v. de 9.99 euro die ze normaal kosten. Voor diegenen die interesse hebben: ze zijn momenteel weer in de sale maar nu voor 4.99 euro/stuk. Nog steeds een aantrekkelijk prijsje. https://www.lidl.nl/p/livarno-home-rolgordijn-80-x-200-cm/p100345907 Ik heb ze gemonteerd t.b.v. het weren van de zon wanneer dat tijdens hoogzomer weer eens een keer nodig zal zijn. De bedoeling is dat ze permanent blijven hangen omdat je er ook wanneer ze opgerold zijn geen last van hebt. Toen ik de rolgordijnen vorig jaar ontving heb ik er een "proefmontage" mee gedaan. Hoe simpel dat in zijn werk ging zie je via onderstaande link. https://www.moestuinforum.nl/topic/43184-aanbiedingen-voor-de-moestuin-2024/#comment-504360
  4. Frans

    Tomatentopic 2024

    Gaat lukken hoor. Die kun je nu al uitplanten in een potje met vochtige potgrond . Potje op een liefst warm plekje zetten en uit de zon. Tegen teveel verdampen zou je er nog de eerste paar dagen een plastic zakje overheen kunnen doen.
  5. Frans

    Tomatentopic 2024

    Gewoon uitplanten. Langdurige (erg) lage temperaturen zijn niet goed voor ze maar een keertje 8 of 9 graden is geen enkel probleem.
  6. Frans

    Tomatentopic 2024

    Het wachten is op hogere nachttemperaturen in de kas. Nu staan ze als het niet te koud is overdag buiten in pot en 's nachts zet ik ze in een onverwarmde ruimte waar de temperatuur in ieder geval niet onder de 10°C daalt. Het zijn maar 8 planten dus 2x per dag verplaatsen is makkelijk te doen. Vanaf komend weekend worden de nachttemperaturen voldoende hoog om ze (eindelijk) in de kas uit te kunnen planten.
  7. Frans

    Tomatentopic 2024

    Zoiets als bij mij dus . Gisteren verspeend en bestemd voor de buitenteelt.
  8. Heb je ze nog gezaaid Jet ? Ik heb namelijk zaden gezaaid die waarschijnlijk uit dezelfde partij komen als waar jij het over hebt. Van @henkg kreeg ik vorig jaar zaden van zeekraal toegestuurd waarbij hij om het eens te proberen als (zeer gewaardeerd) extraatje ook zaden van de szechuan peper had bijgevoegd. Zaden die oorspronkelijk van jou afkomstig waren schreef hij. De zaden werden na ontvangst op 18 november in de koelkast geplaatst. Ruim 3 maanden later heb ik op 22 februari in 2 potjes elk 3 zaden gelegd (in potgrond met wat brekerzand) waarvan 3 zaden rechtstreeks uit de koelkast kwamen en 3 zaden die voorafgaand aan het zaaien ook nog eens 2 weken in de diepvries hadden doorgebracht. Na het zaaien heb ik de potjes onder mijn carport gezet zodat ze blootgesteld werden aan normale buiten temperaturen maar niet aan de zon. Een velletje huishoudfolie over de potjes beschermde tegen uitdrogen. Ongeveer anderhalve week geleden kwamen 5 plantjes vrijwel gelijktijdig boven de grond. 2 stuks hadden alleen een koude behandeling in de koelkast gehad en 3 stuks waren afkomstig van zaden met de extra koude behandeling van 2 weken in de diepvries. Omdat de plantjes vrijwel gelijktijdig boven de grond kwamen kan een conclusie over een voorkeur van een van beide behandelingen niet getrokken worden.
  9. Tot nu toe tevreden over hoe de zeekraal zich ontwikkelt. Hoe gaat het bij jullie @henkg en @Anna3 Zijn er nog meer mensen die momenteel bezig zijn met het telen van zeekraal ?
  10. Het begin is er weer. De dahlia's bij de composthoop beginnen weer boven de grond te piepen. Dit stukje grond krijgt dan ook maximale zon en dat is goed te merken ook. Een dag of 10 geleden heb ik de beschermlaag tegen vorst, bestaande uit bladeren en het afgesneden eigen loof van vorig jaar, weggehaald. Komt er toch nog een nachtvorstje dan is er snel een vliesdoek overheen gelegd. Onderstaand plekje is wat kouder en hier laat zich dan ook nog geen uitloper van een dahlia zien. Dat kan niet lang meer duren en daarom heb ik hier vandaag de afscherming tegen vorst weggehaald zodat ik slakken in de gaten kan houden die anders onder het bladerdek ongestoord hun gang zouden kunnen gaan.
  11. Na ruim een week vandaag weer spinazie gesneden. Wat er nog staat wordt morgen door de buurvrouw geoogst. Dit keer de beste opbrengst van kasspinazie sinds jaren. De 4 kruiwagens eigen compost die ik in december onder spitte ter vervanging van een deel 'oude' kasgrond heeft hier ongetwijfeld aan bijgedragen.
  12. Vandaag de laatste winterprei geoogst. Dat werd ook hoog tijd want er waren al planten bij waar zich het begin van een bloemstengel begon te vormen. Vanaf dan neemt de kwaliteit van prei snel af. Twee planten blijven staan. Ze zijn een paar weken geleden verplaatst naar een plekje waar ze het benodigde zaad voor de teelt van volgend jaar mogen gaan produceren.
  13. Tijdens de 3 keren dat ik zeekraal geteeld heb (2016 t/m 2018) heb ik diverse mixen geprobeerd maar het belangrijkste wat ik daarvan geleerd heb was dat zeekraal niet eens zo'n kieskeurig plantje is. Op de kleinschalige manier waarop wij hobbyisten zeekraal telen is zelf de ideale mix vinden ook niet of nauwelijks te doen denk ik. Ik heb me er daarom deze keer niet druk over gemaakt, gekeken naar wat ik voor bruikbaars had liggen, en die spulletjes gemengd. Het grootste aandeel van de mix , meer dan de de helft, is een potgrond die uit 80% veen bestaat (duitse Aldi). Ik had zowaar nog een portie gemalen gedroogde rivierklei liggen die ik overgehouden had van de laatste zeekraal teelt in 2018 . Daar nog een paar handjes cocos, perliet, en brekerzand bij gedaan en dat alles goed gemengd met de potgrond. Hier zullen de kraaltjes het mee moeten doen. De eerste plantjes kwamen gisteren boven de grond. Over een juiste opkomst (liefst regelmatig natuurlijk en niet teveel of te weinig) valt nog niks te zeggen. Wat je als toplaag op de foto ziet is overigens niet het uiterlijk van de genoemde mix want die wordt zeg maar 'gecamoufleerd' door een dun laagje potgrond dat na het zaaien over de zaden gestrooid werd.
  14. Frans

    Paprika 2024

    Vandaag mijn paprikaplantjes verspeend. 7 stuks zijn bestemd voor de kas, 3 voor de vollegrond en 2 gaan er naar de buurvrouw.
  15. Vandaag in p7 potjes de Amaranthus gezaaid. Het werd langzamerhand tijd want voor je het weet is zo'n wedstrijd alweer voorbij. 4 potjes met 3 zaden en 8 potjes met 2 zaden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...