Jump to content

Saalk86

Members
 • Posts

  683
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Saalk86

 1. Het is inderdaad wel noodzaak om de aarde (in de kas) te vervangen na een bepaald aantal jaren als je geen vruchtwisseling toepast. Aanbevolen word 3 tot 4 jaar. Ik zou dit niet onderschatten hoor als je elk jaar een handvol (of minder) dezelfde tomatensoorten hebt. Zeker tegenwoordig met alle ‘monocultuur’. Een andere oplossing is om een jaar (seizoen) geen tomaten te kweken in de kas (of de locatie waarop deze geteeld wordt).
 2. Ah! Ik zou dus gewoon ‘eenvoudige’ Europese maten aanhouden. Een goede vriend van me heeft alles in z’n computer staan, zal hem even vragen. Tips? - Raam blijft lastig vind ik, al vind ik dat ik dat zelf prima heb opgelost. Het zou ook eenvoudiger kunnen, wellicht gewoon een deur aan beide kanten plaatsen. - Toch meer licht. Twee wijze heren hier gaven dat al eerder aan. En dat heb ik dit jaar ook doorgevoerd. Eigenlijk zou je zowel op het zuiden als westen het doorzichtige door moeten trekken. Of in ieder geval meer licht. Dit heb ik dit jaar nog doorgevoerd:
 3. Iemand ervaring met https://gardenseedsmarket.com ? Ik kan slechts 1 hit vinden via zoekopdracht. Zie wel veel verschillende recensies op Trustpilot. https://nl.trustpilot.com/review/gardenseedsmarket.com Nu moet er wel bij worden vermeld dat wij in NL verwend zijn qua levertijd. Nergens ter wereld is het ‘normaal’ dat je vrijwel alles thuis hebt in 24-48 uur.
 4. Wat @redzebrazegt! Gewoon proberen, en laat je niet te veel beïnvloeden door mij 😉 Maar zorg wel voor enigszins terughoudendheid haha. Een alternatief voor San Marzano? Lastig… Zeker omdat het heel persoonlijk is. De beste plant was hier vorig jaar de ‘Syzran Pipochka’. Jaja, wat een naam haha. Of een ‘Barao’ soort kun je ook doen maar die hebben geen enorme opbrengst vind ik. Ik heb dit jaar een hele leuke speciale denk ik, de Chibikko! Kan er vrijwel niks over vinden, Japanse soort. Hier nog een leuke link: https://www.tomatofest.com/Dwarf_Tomato_Project_Seeds_s/161.htm
 5. Toch post ik het hier ook weer. En misschien ben ik te terughoudend en zijn mensen door mijn waarschuwing ietwat terughoudender in verwachting. De San Marzano is by far een van de meest ‘moeilijke’ geteelde soorten voor NL. Bijna een garantie voor neusrot. Moeilijke plant, zeker in de kas grote kans op neusrot. Tips voor tomaten planten in pot: - Klinkt zo eenvoudig maar 12L potten ofzo zijn eigenlijk echt te klein. Of je moet de voeding toevoegen maar dat is bijzonder lastig als je geen ervaring met voeding hebt, of een bijna tomaten-expert bent. Ik gebruik altijd potten van 30 liter. Inhoud is voornamelijk compost. - Doe bij voorbaat, als het kan, ‘dwarf’ tomaten. Ik was in het begin terughoudend maar sinds vorig jaar helemaal om. De ‘normale’ tomatensoorten in de volle grond in de kas en de dwarf- en struiktomaten in potten. Ook voor mensen die ‘gewoon’ een leuke tomatenplant op balkon oid willen opkweken in een bak; neem eens een dwarf soort!! Echt je zult geen spijt krijgen. Punt is wel dat over het algemeen eenmaal na oogst de plant vaak niet meer tomaten krijgt, al is dit per soort weer verschillend. Bonustip voor dwarf plant: De Mongoolse dwerg plant (Mongolian Dwarf). Deed het hier vorig jaar, in het extreem slechte terror seizoen jaar, heel goed. Ook na eerste tomatenoogst bleef de plant tomaten aanmaken. Blijft ook mooi laag (50-80 cm).
 6. Niet verwacht, maar deed het hier vorig jaar zowel binnen in de kas, als buiten, erg slecht (ja alle soorten was extreem slecht). Maar zelfs de money maker was echt extreem laat en improductief!
 7. Heb Marjoke 2 jaar geleden gehad hier, was helemaal niks ook idd. Weinig opbrengst maar met name ook precies zoals op jouw foto, dunne aardappeltjes!
 8. Vandaag maar alle zoete aardappelen geoogst! Iets ‘vroeg’, maar komende dagen word het echt slechter weer. Wat een opviel was dat de planten die in een hele diepe bak stonden (regenton), veel meer opbrengt hadden dan diegene in speciekuip. Plantje of 12 (waarvan 10 Tainung 65) verdeelt over 6 bakken, totaal ruim 14 kg. Waarvan 1 Kuip 3,5 kg de beste was. Zeker niet ontevreden gezien het seizoen!
 9. Dit was 1 plant inderdaad! Ik zie dat ik eind oktober 2019 een plant (Tainung 65) met 3 kg(!) had.
 10. Een van de minst mooie bakken en loof… 1,4 kg! Ben eigenlijk heel tevreden haha! Tainung 65 it is.
 11. Haha ik twijfel inderdaad ook! Denk dat ik het weekend de eerste(n) ga oogsten ter proef. Al blijft het denk Ik wel bij 1 omdat ik 2 jaar geleden echt pas eind oktober oogstte. Afgelopen nacht hier al 7 graden. Nu zegt dat niet héél veel natuurlijk als het overdag nog flink warm wordt maar het zonnetje staat al laag…
 12. Dit jaar weer in grote speciabakken voor mij denk ik, beviel 2 jaar geleden prima. Alle Knoflookplanten deden het prima. Heb dit jaar voor het eerst olifantenknoflook, weet niet zo goed of die daar ook in kunnen?!
 13. Herkenbaar verhaal…. Ook ik wou het eerste jaar lekker doorgaan (enthousiasme). Maar ook het idee dat je dan een voorsprong hebt het volgende jaar; dat schijnt allemaal inderdaad niet zo te zijn. Dus, wat de anderen ook zeggen: Op De composthoop. Je zou inderdaad, als je dat echt wilt, een test kunnen doen met lampen, temperatuur, etc. Net als met een wietplant binnen zou je dan zo’n hele soort van setup moeten maken.
 14. Tainung 65 is echt by far de beste plant hier! Kan echt niks tegenop. Zoals men misschien weet heb ik ook een ‘aquaponics’ systeem. Heb daar vanaf juni nog 3 zoete aardappels laten staan in P9 potjes (geen ruimte meer voor)! En gister met het opruimen van de kas / winter klaar maken zaten er zelfs zoete aardappels in!!! De bak loopt telkens vol met water dus die zoete aardappels koken telkens onder water te staan. Wellicht als ik de planten had laten staan nog paar weken had ik goede oogst kunnen hebben, hij kwam ook pas heel laat op gang en natuurlijk veel te vroeg geoogst omdat ik dit niet verwacht had haha.
 15. Jup, ook dat heb ik hier haha, maar dat is hier al paar weken zo. Ik wil eigenlijk wel oogsten maar het is nog veel te vroeg geloof ik haha. Nog even geduld dus.
 16. Herkenbaar Jorieke! Ik dacht het zal wel aan mij liggen, maar laatste 2 weken groeispurt ook alhier!
 17. Helaas haak ik af….. door alle ‘drukte’ (persoonlijke omstandigheden) keuzes moeten maken en deze knolvenkel niet ‘kunnen’ zaaien! Helaas meld ik me dus af!
 18. Ziet er goed uit Frans! Heb het vermoeden dat het een (heel) goed zoet aardappel seizoen wordt, aangezien ik hier al een hele grote zoete aardappel aan de bovenkant zie uitpuilen!!
 19. Voor volgend seizoen zijn de eerste plantjes alweer 4 jaar oud: ik ben komende week bezig de eerste BATO bakken te vervangen door de nieuwe uitlopers! Ik snap dat het ook afhankelijk is van het soort, maar vanwege het extreem slechte moestuinseizoen begin ik alvast met de aardbeien aangezien ik heel veel uitlopers heb en er verder relatief weinig te doen is. Zijn jullie al begonnen in deze periode met vervangen aardbeien in de bakken?
 20. Voor de liefhebber, check Facebook eventueel voor up to date bericht, 28 en 29 augustus tomatenfestival Brussel!! Meer dan 1000 soorten naar het schijnt! https://www.fermenospilifs.be/nl
 21. Jammer hoor @Amrutten!! Mag ik vragen hoeveel planten je had? Weet iemand ook of er ergens nog iets is met tomaten / braderie / bijeenkomst? Ben wel bereid er even voor te rijden. 😅
 22. Heb er dit jaar ook veel last van, zijn wel heel specifiek bepaalde soorten.
 23. Ik kwam trouwens recent dit tegen: http://tomat40.ru Bekijk anders even hun Instagram pagina, ziet er wel heel interessant uit, maar het lijkt me dat dit geen biologische zaden zijn? Iemand die meer info kan geven? 😉
×
×
 • Create New...