Jump to content

Ruderalis

Members
 • Content Count

  48
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Ruderalis

 1. Ik heb even gewacht tot we de Patisson gingen eten 🥘 en vandaag was het zover! Eerst dwars door snijden en de pitten verwijderen dan een half uurtje koken, ondertussen maak je een vulling naar eigen inzicht. Onze vulling was; gehakt, Patisson vruchtvlees, oesterzwammen, tomaten, lente ui, knoflook en mozzarella met kruiden naar eigen inzicht. En dan 15 tot 20 minuten in de oven op zo’n 130 graden en dan smullen, het was erg lekker! En dan is dit het eind resultaat, Mvrgrt.
 2. Mooie foto hierboven 👍, wij hebben weer een witte Patisson geoogst en deze is nog groter dan de vorige, En een foto van beide samen, Ook hebben we nog wat Turkse Mutsen geoogst, het blijven aparte dingen, Grt.😎
 3. @ roeier, zo zie ik het ook en de oogst dit jaar maakt dat ook wel duidelijk terwijl het maar een zeer gemiddeld klimaat was dit seizoen. Ik vond wel de beleving van dit seizoen minder dan vorig jaar met de AG’s en dus komt er volgend jaar een AG 2.0 seizoen aan, ik heb de Nederlandse AG zaden net binnen gekregen en ik heb er 50 besteld zodat ik een ruime keus heb om de 3 beste zaden eruit te zoeken om mee te beginnen en dan terug te selecteren tot 1 plant in de grote bak, ik heb er nu al weer zin in. Ook de witte Patisson plant heeft het heel goed gedaan dit jaar, niet in de hoeveelheid maar wel in de grote, allereerst is het een zeer grote en hele mooi plant geworden, verder heeft ie 2 hele mooie en grote ufo’s opgeleverd. De 2de net geoogste is nog groter dan de eerste, Grt.
 4. 51 kilo Red Kuri Pompoen 🎃, En deze 2 mooie jongens,
 5. De Red Kuri’s hebben we vandaag na 3 droge dagen geoogst, de vooruitzichten vanaf nu zijn redelijk vochtig ( woon in het noorden ) dus uit voorzorg hebben we ze nu droog kunnen oogsten. Ze zien er goed uit, mooi op kleur en rijp genoeg om verder in de schuur droog af te rijpen, het zijn er 34 stuks geworden met een gewicht van 51kg. in totaal dus gemiddeld zo rond de 1,5 kilo. Ik vind het een goed resultaat en het was een makkelijke Pompoen om te groeien, vooraf heb ik de grond bewerkt voor dit seizoen en verder hebben de planten de eerste helft van hun bestaan iedere water gift een kleine hoeveelheid wortelstimulator met het water mee gekregen en meer heb ik aan voeding niet gedaan, het was gewoon niet nodig. In verhouding tot de Atlantic Giant vind ik de Red Kuri een stuk beter voor ons vochtige klimaat en heeft ie minder hete temperaturen nodig, hij is zeker een stapje makkelijker te kweken in ons landje. Als laatste de foto’s van de geoogste Red Kuri’s, Gemiddelde Red Kuri, Ook hebben we 2 Ufo’s 🛸 geoogst dus daar ook een foto van, Grt, en groei ze.
 6. Ik heb geen ervaring met de Big Max, wil ‘m nog wel een keertje kweken, ik heb wel ervaring met de Atlantic Giant ook een reuze pompoen. De Atlantic Giant is inderdaad niet lekker/bijzonder om te eten dus meer voor de sier, m’n vrouw heeft er vorig jaar chutney van gemaakt en we waren niet onder de indruk. Reuzen pompoenen worden meer gebruikt om wedstrijden mee te doen om het grootste gewicht te behalen of om er snijwerk mee te maken rond Halloween 🎃, verder geloof ik dat varkens het wel lusten dus ze kunnen nog als dier voer gebruikt worden mocht je perse willen dat het gegeten word. Uiteraard kan je gewoon proberen of het goed smaakt of niet aangezien ze wel eetbaar zijn, alleen zijn er veel betere pompoenen voor consumptie te kweken, bijvoorbeeld de Red Kuri, Butternut soorten of Muskaat pompoenen en van de grotere soorten de Gentenaar.
 7. Ruderalis

  Gourgette/ pompoen?

  Ik ben zeer benieuwd naar de naam van deze vruchten aangezien ik geen courgette kan vinden die hier op lijkt, wel allerlei sier kalebassen? Ben ook gewoon benieuwd wat het precies is, ik weet het niet 🤔 nergens gezegd ook dat ik het zeker weet.😌
 8. Uit eindelijk maakt het niet zo veel uit aangezien we het allemaal voor ons plezier doen op dit forum, we hebben geen commerciële belangen. Toen wij hier thuis begonnen met pompoenen vond ik kweken met kruis bestoven zaad het leukst want er kwam van alles uit, inmiddels probeer ik zo goed mogelijk het origineel te kweken, dus zaad wat ik zelf wil oogsten mag niet meer kruis bestoven raken, dus afdekken van de bloemen en zelf zorgen dat de vrouwelijke bloemen bestuiven, dit hoef je maar bij enkele bloemen/vruchten te doen. De Red Kuri zaden die ik nu gebruik heb ik trouwens geoogst uit gewoon een Red Kuri vrucht gekocht bij de AH en dan kijken wat eruit komt, het zaad blijkt kruisbestuiving vrij maar er zitten weinig vruchten tussen met de perfecte vorm, voor de rest gaan ze erg goed. Aangezien jouw pompoen die ik zeker mooi vind een originele indruk maakt ben ik nog wat verder gaan zoeken en ik vind dat ie het meest weg heeft van de Lower Salmon River, Als laatste nog even een plaatje van hoe onze Red Kuri’s erbij staan om dit leuke pompoenen 🎃 topic van wat extra kleur te voorzien. @ Arja, mooie rode pompoenen heb je op de foto, ze liggen er super bij! Die van ons, de rechter aan de voorkant is m’n favoriet, lekker bol en een droog onderkantje, Grt.
 9. Ruderalis

  Gourgette/ pompoen?

  Ik kom uit op sierkalebassen, wel mooi niet eetbaar! Sierkalebassen bevatten het stofje Cururbitacine. Door dit stofje zijn deze vruchten niet eetbaar. Cucurbitacine is te herkennen aan de bittere smaak en kan leiden tot maag- en darmkrampen. Het kleur verschil is niet van betekenis aangezien dat veel bij Kalebassen aan de zelfde plant voorkomt. Voorbeeld van de sierkalebassen waar ik denk dat het familie van is,
 10. De door Flup geplaatste Pompoen is een Hokkaido maar geen Red Kuri, ik heb even gezocht en hij komt het meest bij een Justynka Hokkaido Pompoen in de buurt, Justynka, Red Kuri, De Red Kuri begint wit/geel dan richting banaan geel richting oranje en dan naar diep rood, zo egaal mogelijk, de juiste vorm is een beetje een ui vorm, het goed af rijpen gaat vrij langzaam. Het moeilijkste van het hele Pompoenen kweken in de openlucht is wanneer er teveel regen valt, ik heb bij oranje pompoenen ontdekt dat je kan zien wanneer een bepaalde vrucht een teveel aan water heeft, het begint met een groene ster aan de onderkant van de Pompoen, dit hoeft geen probleem te geven als er niet te veel regen meer valt, gaat de regen dan nog door dan wordt die groene ster groter en kan er pigment uit de oranje Pompoen wegtrekken en zal het vruchtvlees wittig worden en smaakloos zijn, ook wordt de schil week en kunnen er plekken ontstaan. Enkele voorbeelden, de linker pompoen was kort hiervoor nog net zo vol oranje als de rechter Zelfde verhaal, En uiteindelijk kan bij reuzen pompoenen er wel is 1 ontploffen (heel wit), Grt.
 11. Dit jaar ook weer wat zaad gekocht bij Vreeken (Pompoen), allereerst 2 maanden wachten voor het hier binnen was verder een niet complete levering en de kiemkracht was dramatisch! De kiemkracht zou uiteraard aan ons kunnen liggen maar wij kweken al wat langer Pompoenen en dus schuren we de zaden aan de zijkant en laten ze een paar uur water opnemen voor we ze planten een techniek die eigenlijk altijd vruchten afwerpt. Voor aankomend jaar zullen we van zaden leverancier wisselen, ik heb al een bedrijf op het oog als dat beter is zal ik dat in later stadium laten weten. Grt.
 12. Dit is ook een vocht probleem kijk maar naar het kontje daar zit ook weer een vieze groene ster, dat is een teken dat de vrucht z’n vocht niet goed kon verwerken, je ziet het bij de rest niet of minder. Het beste oogst je een pompoen in een droge periode!
 13. @ acpronk, ik zie een Red Kuri pompoen, die te vroeg geoogst is, te licht oranje, steeltje niet ver genoeg en de witte strepen. Verder zie ik een vocht probleem in de pompoen, kijk naar de kont van de pompoen daar zie je een groene ster dit samen met de witte strepen duid op een vocht probleem, ik had dat vorig jaar met een enkele AG pompoenen. Momenteel heb ik zelf een berg bijna rijpe Red Kuri’s en geen enkele heeft een groene ster. voorbeeld van een licht vochtprobleem is inmiddels bijgetrokken, Grt.
 14. Hier ook weer Pompoenen dit jaar en het gaat best goed, dit jaar is m’n grote pompoen project de Red Kuri pompoen. Ik heb 5 planten in een grote bak van zo’n 8 vierkante meter afgevuld met bemeste tuin aarde en compost. Ze hebben alleen Rizotonic van Canna gekregen vanaf de 2de week tot kort geleden, dit is een wortel stimulator en we zijn er inmiddels mee gestopt om ze nog genoeg spoel tijd te geven zodat er geen voedingsresten in de pompoenen achterblijft, ze gaan inmiddels al af rijpen. Vandaag hebben we al wat blad verwijderd zodat de vruchten nog wat direct zon licht kunnen pakken en nog wat meer de diep rode kleur kunnen krijgen. Foto’s van vandaag, Grote bak Lange strook voortuin Mooiste Red Kuri @ Roeier, ben onder de indruk van jou UFO, hij heeft een beetje dat ingezakte waar je bij een AG naar opzoek bent, een echte giant!👍 Maar wij mogen ook niet klagen met onze witte Patisson Summer Satellite hij is nu ruim 20 cm doorsnee en als je naar z’n buik kijkt zit het gewicht ook wel goed voor een klein recordje, lol. De witte Patisson vandaag, Verder hebben we nog een tweetal Turkse Mutsen (pompoen/kallebas) deze planten lopen wat achter maar als het een redelijk na seizoen wordt laten we ze gewoon wat langer staan. Foto’s van vandaag, Grt.
 15. Onze witte Patisson begint al een kleine reus te worden, zowel in doorsnee ruim 20cm en het gewicht lijkt ook wel goed te zitten, nu maar hopen dat ie nog een tijdje kan blijven hangen!☺️
 16. @ alle, bedankt voor de leuke reacties, idd is het leuk om te zien hoe de pompoenen het doen door bakken te maken door een paar tegels om te draaien en de bakken dan wel met goede bewerkte grond te vullen. Mijn vrouw maakt normaal gele courgette in zuur in dus nu gaat ze daar de ufo’s voor gebruiken, Patisson is eigenlijk ook een Pompoen/Courgette hybride kruising, ik wil wel een grote vrucht gebruiken om een oven gerecht in te maken. De vraag over het invriezen, het is een Pompoen (kruising) en normaal gesproken kun je pompoen in vriezen dus ik ga er voor alsnog vanuit dat je ze wel kan invriezen, of het er nou lekker van wordt durf ik niet te zeggen. Voor zover ik weet is dat je de vruchten het best klein rijp kunt plukken dan schijnt de Patisson het lekkerst te zijn verder dwing je de plant verder te gaan met vruchten maken waardoor je een grotere oogst zal behalen, je kan het Pompoentje gelijk op eten. Verder hebben we de Patisson Pompoenen voor de eerste keer en hebben we maar 3 planten om te kijken hoe het werkt met deze (F1) planten, we kweken de Pompoenen om dat we het leuk vinden meer niet, de Patissons zullen volgend jaar weer terug keren om te kijken of we het dan nog weer iets beter kunnen doen, het zijn leuke vruchten. De witte grote Patisson laat ik even gaan aangezien ik nog steeds vooral liefde heb voor giant kweken en deze al opweg is een kleine reus te worden, hij heeft nu een breedte maat van 20 cm. en maakt een volle indruk, Grt.
 17. U gaat door voor de koelkast, helemaal juist!👍
 18. Even een kleine foto update, met dit warme weer begint er wat tempo te komen in de aanplant, de jonge vruchten van de Uchiki Kuri - Hokkaido pompoenen beginnen al aardig oranje te worden, 1tje is al bijna rood en het steeltje begint al te verhouten. Verder hebben we ook witte en gele UFO pompoenen, dit zijn echter F1 rassen dus nog niet door geselecteerd en dus zitten er maar enkele vruchten in, verder hebben we er niet veel van geplant, we hebben vooral de Red Kuri geplant. Als laatste hebben we 2 Turkse Mutsen geplant waarvan we ook 2 vruchten hebben die nu uiteindelijk in ontwikkeling komen, aparte vruchten zijn dat! Lol Al met al wordt het nog een aardig tussen seizoen, maar ik hoop heel erg dat we volgend seizoen de plannen voor dit seizoen kunnen uitvoeren, dus de Rododendrons in de voor tuin en 1 Atlantic Giant in de grote bak voor een serieuze 2.0 poging!! - de foto’s, verzameling van Red Kuri’s Cucurbita Maxima, Onderstaande Red Kuri heeft de perfecte vorm, de meest rode tot nu toe, Onderstaand de F1 UFO’tjes, de planten, links 1 hele grote en rechts 2 kleintjes (Creatie van m’n vrouw), vrucht van bovenstaande grote plant Patisson, Summer Satellite F1 hybride, onderstaand een foto van een gele ufo uit een andere plant een gele Patisson, Als laatste de Turkse Mutsen Cucurbita Pepo, Grt en groei ze!
 19. Ja helaas is dit jaar totaal niet verlopen hoe ik gehoopt had, we hebben voornamelijk gebruik gemaakt van wat we in huis hebben. Dus op een pallet aarde en wat voedingstoffen na hebben we niks gedaan van de plannen, dus ook geen (Aardbeien) zaad. De pompoen die ik nu in de bak heb staan vind ik gewoon leuk om een keer tussendoor te doen, al licht m’n groei hart meer bij de reuzen pompoenen, verder vind m’n moeder het leuk om pompoen soep te maken dus probeer ik zo’n goed mogelijke eetbare pompoen voor dr te kweken. Er is in ieder geval weer een hoop van te leren voor mij, dit soort ontwikkeld zich een stuk langzamer dan AG’s, het lijkt wat beter bestand tegen veel water en heeft minder warmte nodig is wat ik er tot nu toe van denk te zien. Grt.
 20. De omheining is idd voor onze bullebak die graag in eens midden in de bak tussen de pompoenen gaat staan als je even weg gelopen bent. Lol foto van de schuldige,
 21. Door de drukke en bijzondere tijd eigenlijk niet de rust kunnen vinden voor een update, verder heeft het ook wel even geduurd eer er een beetje groei en bloei ontstond. * Als eerste wil ik even een forum dingetje kwijt, ik kan weer bij mijn vorige blog dus het probleem is bij mij inmiddels opgelost. Nu weer on topic, het groeien en bloeien, de grote bak met 5x Hokkaido - Uchiki kuri (Red Kuri) een rood/oranje Japans pompoentje speciaal voor consumptie gekweekt er worden vaak oven gerechten Van/in of soep van gemaakt. Verder met onze 5 planten, het ging erg langzaam en we hebben hier in het Noorden veel regen gehad en we zitten zo ie zo altijd wel in de minimale zon uren, ook zie je uiteraard dat het soort pompoen zich een stuk langzamer ontwikkeld vergeleken met een AG. volgende foto is een aantal weken na de vorige update lang geleden ☺️, ik weet de datum van de foto niet meer, Het gaat hier eigenlijk vrij constant, 1 achterblijver en het is me een raadsel waarom, hij leek wat verbrand de gele plekken rond de nerven, het is later gewoon bijgetrokken en de plant is nog gewoon bij gekomen. Op een gegeven moment ontstonden er allemaal gaatjes in het blad, dus opzoek naar rupsen, geen ( groene ) rupsen, slakken sporen ook niet, nog even gedacht aan een bepaalde schimmel, etc. Het waren hele schone gaatjes, toen s’morgens vroeg met koffie in de tuin zagen wij dat het de jonge musjes waren, gewoon met z’n drieën op een blad en dan pikken, probleem opgelost we hebben het zo gelaten het gewas kon het wel hebben, we hebben altijd veel vogels in de tuin dat wilden we niet verstoren, op de volgende foto’s zal je dus her en der gaatjes zijn en dit was dus de reden, ze zijn er inmiddels mee gestopt. Op onderstaande foto’s zijn we dus weer een stukje verder en dus begint het veldje zich al te vullen, Je ziet dus de aangevallen bladeren maar voor de rest staat het er gezond en fris bij. Nu belanden we in de actualiteit waarvan ik de datum precies weet, namelijk onderstaande foto’s zijn van vandaag do-30-Jul. De bak is inmiddels geheel vol gegroeid en we lopen al een tijdje strengen te knippen, veel vrouwelijke bloemen zijn bestoven en er liggen vruchten bij de vleet. De foto’s van de vol gegroeide bak, Als laatste nog een paar foto’s van een paar vruchten er liggen er zo’n 25 onder het bladerdek en ze zien er gezond uit, hopelijk voorlopig niet teveel regen, ik geef liever zelf water. En de grootste tot nu toe die al heel licht aan z’n verkleuring begint, Grt en groei ze. edit, foto update van bovenstaande pompoen vandaag za - 01 - aug,
 22. Dank je, ik hoop dat m’n buurtgenoten het ook kunnen waarderen want dat weet je maar nooit, aan de andere kant lijkt dit me niet het jaar om je daar druk over te maken!
 23. Ja zeker, ik weet dat ik nog net voor ijsheiligen zit, al is de wind vandaag een grotere vijand. Lol We hebben reserve aanplant voor de uitvallers! Grt.
 24. Ja ben er weer hoor, ja de voortuin ligt er netjes leeg bij, echt jammer dat de Rododendrons nu niet door konden gaan, ik ben echt liefhebber van die planten. Het uitzicht is idd belabberd (lol), maar met vol de zon op dat raam blijft het wel lekker koel binnen, ze mogen wel weer even in model gesnoeid worden. We hebben dit jaar trouwens echt een grote diversiteit aan pompoenen, we hebben; Red Kuri’s, gele en witte ufo’s, Turkse mutsen, fles pompoenen en 2 AG’s. Grt.
 25. Helaas ik lust geen pompoenen, lol! De pompoenen in de bak van m’n vrouw zijn fles pompoenen die groeien omhoog, de beste 2 blijven staan misschien maar 1tje, is een nieuw projectje dus we gaan het zien. Meloenen lust ik dan weer wel, maar als je dat echt goed wil doen heb je toch wel een kas nodig, dus die meloenen kopen we wel. Grt.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...