Jump to content

Juul

Members
 • Posts

  64
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Juul

 1. De spinazie blijf je snijden dus dat blijft er in staan. Toch?
 2. Hoe hoog worden de planten bij jou? Hoe vind je de smaak van die Maja's? Ik heb het net even gemeten en de plant is nu 85 cm hoog. Over de smaak kan ik helaas nog niets zeggen omdat ik laat ben met de tomaten vanwege het koude voorjaar. Ik ben ook geen tomatenspecialist derhalve kan ik je helaas geen mededeling doen over de smaakkwaliteit.
 3. Hoe hoog worden de planten bij jou? Hoe vind je de smaak van die Maja's? Het probleem was het slechte weer in het begin van het jaar. De eerste opgekweekte zaailingen van de vensterbank hebben de koude kas niet overleefd waardoor ik nogmaals moest zaaien en het groeiseizoen dit jaar kort is. De planten zitten derhalve vol met groene onrijpe tomaten en half gerijpte tomaten. Het is dit jaar voor het eerst dat ik balkontomaten heb gezaaid en ze zijn nog niet gerijpt dus ik zou je de smaak niet kunnen meedelen. Bovendien heb ik er ook niet zoveel verstand van hoe een tomaat zou moeten smaken.
 4. Overhangend blad of "platgeslagen" stambonen door de regen voorkom door van die stokjes voor de plant te steken. Zijn een soort van extra lange saté prikkers. Volgens jaar plant ik 5 per vak i.p.v. 9 en dan iets dichter bij elkaar. Als ze topzwaar beginnen te worden door de boontjes bind ik ze tijdelijk ook wel eens samen met een stuk dun touw erom heen.
 5. Het is balkontomaat Maja. http://tuinzaden.eu/nl/groentezaden-fruitzaden-tomaten-balkontomaten-zaden/502858-balkontomaten-zaden-maja-balkontomaat-8711117028581.html Ik heb de planten gezaaid in potjes en later verplant.. Door de lange koude periode aan het begin van het jaar ging het mis en moest ik ze nogmaals zaaien waardoor ik vrij laat in het seizoen was met de tomaten. Wonder boven wonder ging het allemaal in een rap tempo in de bakken. Zonder kunstmest, alleen maar compost.
 6. Wat ik anders zou doen is nog meer balkontomaten planten in de bakken. Dit jaar doen de 8 exemplaren het fantastisch en tel ik tot soms 45 vruchten per plant en dan zitten er nog veel bloemen in ook die nog tot vruchtzetting moeten komen. Ook aan de maximale groeihoogte houden de planten zich niet. Ze gaan er ruim overheen en worden brede gezond uitziende planten met mooi donkergroen blad. Ik heb hetzelfde ras in potten in de kas staan en deze zijn kleiner en de opbrengst is ook veel minder. Ze zien er ook niet zo gezond uit als de exemplaren in de bakken. Ze zien er soms verlept uit. Dus dat gaan we volgend jaar zeker veranderen!!
 7. Ik wilde spinazie gaan planten maar heeft iemand een idee hoeveel vakken ik zou moeten beplanten om voldoende tussen oogsten voor 2 personen?
 8. Ik was van plan i.v.m. het koolwitje de Paksoi in de kas op te kweken. Maar gaat Paksoi dan door de warmte doorschieten of komt dit vnl door de kou?
 9. In dit tempo ben ik aan het einde van het seizoen wellicht 3 komkommers rijker geworden. Ik heb nog als backup een kleine snackkomkommer staan van amper 20cm dus ik denk dat ik die maar ga planten. Schiet anders niet op zo.
 10. Waarschijnlijk heb ik per abuis geen kaskomkommer gekocht. Nu zit ik met een plant die ongeveer 1.5 meter hoog is en vol zit met mannelijke bloemen. Ik heb er inmiddels heel wat verwijderd en heb slechts 2 vrouwelijke bloemen gezien op een steeltje (vruchtbeginsel). Ik denk inmiddels wel 10 mannelijke bloemen te hebben weggehaald i.v.m. bevruchting en zaadvorming. Is dit normaal?
 11. Dient men ook rekening te houden met hoge en lage planten i.v.m. schaduw? Bijvoorbeeld alle hoge planten achter in de bak en de lage voor. Of kan alles gewoon door elkaar heen staan.
 12. Dank voor je antwoord. Morgen gaan we eraan beginnen
 13. Ik heb enkele maanden geleden de pluksla vrij dicht gezaaid. Amper 1 cm plantafstand. Het begint er nu naar uit te zien dat het oogstbaar is. Moet ik alsnog uitdunnen? Ik las namelijk ergens dat de plantafstand 30 X 30 bedraagt. Of maakt het niet zoveel uit?
 14. Nee, helaas weet ik dat niet meer. Het is een doordrager. Maar dat het vruchtvlees wit is maakt niet zoveel uit? Ze smaken dan echt near perfection en heerlijk mierzoet alleen zien ze er wat vreemd uit.
 15. Het vruchtvlees is dan binnen niet meer rood maar wit? Althans dat viel mij op als het kroontje zich heeft teruggetrokken.
 16. Bestaat er geen ander handigheidje waaraan je kunt zien met een zoet exemplaar te maken te hebben?
 17. Vandaag was mij opgevallen dat als ik aardbeien pluk van welke de kroon zich teruggetrokken heeft van de aardbei deze zonder uitzondering zoet smaken. Er zit vrijwel dan geen enkele zure tussen. Ben ik dan te laat? Of is dat de juiste manier.
 18. Het gaat hard hier thuis met de lente- en bosuitjes. Alles wat ik heb geplant is inmiddels geoogst. Nu zag ik op het zakje zaad dat t/m april kon worden gezaaid? Of kan er nog iets de grond in?
 19. In de vierkante meter tuin heb ik een vak met MM mix beplant met bietjes en in een ander vakje ook maar dat zat nog potgrond in. In het vakje met potgrond heb ik dezelfde vlekken als op de foto en in het vak met de MM mix volstrekt "onbevlekt". Ze staan iets van een halve meter van elkaar verwijderd. In eerste instantie dacht ik ook aan een ziekte of ongedierte maar dat is het volgens mij niet. Althans niet in mijn specifieke situatie.
 20. Bedankt voor je antwoord. Ik was er al bang voor.
 21. Ik heb net de eerste bladeren geoogst. Het leek niet veel en ik twijfelde of het voldoende zou zijn. Van koken heb ik geen verstand maar de vrolijke wederhelft hield er na het "roerbakken" nog verbazingwekkend veel van over. Het is wel de enige groente in de tuin waar wat rupsjes vanaf komen tijdens het schoonmaken maar de palmkool is een doorslaand succes gebleken.
 22. Goedenavond, Vanavond nog even in de kas geweest en zag dat de Amsoi was doorgeschoten. Er zitten lange bloemstengels op waarvan de meeste nog in de knop zijn maar ik zag dat aan een enkele gele bloemetjes zaten. Wat kan ik in dit stadium nog doen? De bloemstengel afknippen en de plant verder laten groeien of tot een paar cm boven de grond afknippen of wellicht de planten weg gooien? Juul
 23. Dat zou inderdaad ook nog een mogelijke optie zijn. Het groeiseizoen is dit jaar inderdaad wat korter maar met de zaaisels van komkommer en tomaat zat het me dit jaar ook tegen. Ik loop wat de tomaten en komkommer betreft zwaar achter op andere jaren. De eerste komkommerplant heeft het niet overleefd vanwege de lange koude periode en heel wat tomaten ook niet. Bedankt voor je verhelderende toelichting.
 24. Er zijn balkontomaten met verschil in uiteindelijke hoogte. De door mij opgekweekte soort blijkt uiteindelijk net even iets te hoog te worden voor de rekken in de kas. Kan ik ongestraft de tomaten toppen? Het betreft de soort Maja en deze wil ik toppen op een hoogte van 30 cm. Uiteindelijk zou de plant iets van 45cm hoog worden.
×
×
 • Create New...