Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Vanaf welke grootte palmkool oogsten?


Recommended Posts

Ik heb voor de MM een palmkool gezaaid, is nu een lief klein plantje aan het worden, zo'n 6cm hoog. Wat ik begrepen heb van het kaartje wat in het gripzakje zit(Helene's makkelijke moestuin zaden) kun je het blad oogsten tot diep in de winter. Nu zal ik nog niet van een plantje van 6cm hoog al gaan snoepen, heb je 1 blaadje om op te eten , maar vanaf welke hoogte kan je wel beginnen met blad afsnijden? Het staat er vanaf eind april in, toen is het als stekje, net opgekomen kiem erin gegaan.

 

En omdat het vrij lang duurt eer het groter wordt heb ik er wat wortelen langs de rand van het vak omheen gezaaid, zolang het plantje klein is kan dat geen kwaad toch?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Helaas niet nee, maar inmiddels heb ik afgelopen week toch al 2x 2 bladen afgeknipt. Eerst een stukje geproefd, was zo rauw prima te eten, dus lekker door de sla gedaan De palmkool is met zijn grootste bladeren al op deh oogte die die uiteindelijk moet zijn, dus als ik zuinig knip is ie niet ineens kaal. Later hoop ik meer ervanaf te kunnen halen om als boerenkool te verwerken of als roerbak.

Link to comment
Share on other sites

Nu beginnen met oogsten is inderdaad wat vroeg, maar als je zo nu en dan wat bladeren oogst (de onderste) voor een mix-groente-schotel is het geen probleem (voor een stevige stamppot heb je veel meer dan een paar bladeren nodig).

Ik kom regelmatig tegen dat een palmkool uiteindelijk ongeveer 60 cm hoog wordt, maar dat klopt bij mij absoluut niet: toen ik de oude planten in het begin van dit moestuinjaar rooide waren ze zo'n 120 cm hoog! Alle palmkolen hadden bij mij dan ook een stok.

Sommige zagen er uit als echte palmen (kale steel met bovenop een toefje blad) andere hadden in de 'bladoksels' weer uitlopers gekregen waarvan ik jong (klein) blad kon oogsten.

Link to comment
Share on other sites

Ik had vorig jaar ook joekels in de volle grond, en niet eens veel mest gegeven. Zal komend seizoen nog wel forser zijn. Nou staan ze echt goed bemest. Ik denk dat een palmkool eigenlijk niet in een moestuinbakje kan, tenminste, niet als je voor volle grootte gaat. Dus in een vroeg stadium oogsten is eigenlijk wel goed, zoals tuindraakje doet.

Link to comment
Share on other sites

Volgens het kaartje van de zaden die ik heb via de website van Helene met haar makkelijke moestuin zaden zou die in een MM vak zo'n 80cm hoog kunnen worden, dat is ie nog lang niet bij mij iig, ik denk zo tusen de 40 en 50cm dat ie nu is. Wat me wel opvalt, is misschien met alles waar je blad van af kan snijden, dat ie sneller groeit nadat ik blad afgesneden heb. In enkele dagen zijn de bladen die nog minder dan de helft groot waren van wat ik eraf sneed nu net zo groot geworden.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ik heb net de eerste bladeren geoogst. Het leek niet veel en ik twijfelde of het voldoende zou zijn.

 

Van koken heb ik geen verstand maar de vrolijke wederhelft hield er na het "roerbakken" nog verbazingwekkend veel van over.

 

Het is wel de enige groente in de tuin waar wat rupsjes vanaf komen tijdens het schoonmaken maar de palmkool is een doorslaand succes gebleken.

Link to comment
Share on other sites

Palmkool is toch een vaste plant? Dus dat hij ieder jaar weer nieuwe blaadjes gaat maken in het voorjaar, net als eeuwig moes?

Of moet je hem er echt helemaal uithalen en ieder jaar opnieuw zaaien?

Link to comment
Share on other sites

Bij het uitdunnen kon ik het niet over mijn hart krijgen de jonge plantjes weg te gooien. (20 a 30 cm). Ik heb ze kaal geplukt en de blaadjes gewokt. In een enkel woord geweldig. Alhoewel enigszins aangebrand, waren ze heerlijk krokant.

 

Deze komt volgend jaar zeker weer in de tuin. Snelle kiemerven ook de enige kool die hier de koolduiven enigszins met rust laten.

 

@jasmina hoe bedoel je volgend jaar zeker groter?.

Link to comment
Share on other sites

Ik doe het vaak rauw door de sla, zowel kleine als grotere bladeren, zelfs de allergrootsten zijn klein geplukt lekker door de sla, alleen de nerven worden stug, die haal ik eruit. Ik laat ze nu wat groter worden zodat ik straks een goede hoeveelheid heb om stamppot van te maken, maar roerbakken ga ik zeker ook eens proberen, had het vandaag willen doen, maar had wat teveel tauge om aan te vullen met andere groente naast wat ik al had.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...