Jump to content

Riverdale27

Members
 • Posts

  430
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Riverdale27

 1. Beetje vroeg om courgette te zaaien lijkt me. Ik zaai mijn courgette pas in de vierde week van april. Dan kan die buiten half mei. Prima oogsten. Vroeger zaaien is niet nodig. Tenzij je de courgette in de serre zou zetten, maar wat is daarvan het nut? De oogsten in volle grond zijn quasi altijd top. Ik zou gokken op een beetje zonnebrand. Jonge plantjes durven wel eens dit te vertonen wanneer ze in de felle zon komen zonder dat ze dat gewend zijn. Geen zorgen maken. Vorig jaar had ik heel wat plantjes met dit probleem. Ik had nochtans courgetten voor de hele buurt.
 2. Dag iedereen Wij hebben hier thuis al een hele tijd een (kamer?)plant staan. Nu vroeg ik mij af: welke is dat eigenlijk? We hebben die ooit gekregen, hele mooie planten. Hieronder wat foto's. Het blad is zeer uitgesproken en tegen de grond aan heeft de plant een stevige, ietwat harige, basis.
 3. Dag iedereen, Ik heb insectengaas over mijn: - spruitjes - rode kool - savooikool - prei Nu vroeg ik mij af, omdat zo'n gaas toch wel in de weg hangt tijdens de winterse grondbewerkingen (compost toevoegen, bekalken, ...), heeft gaas nu nog nut? Bij de prei is het vooral de preimot die ik weg wil houden. Bij de kolen vooral vlinders en koolvlieg. Zijn er nu nog preimotten en koolvliegen?
 4. Kolen kweken is toch wel eerder een kunst... Dit jaar heb ik echter zeer goede ervaringen gehad. Wat ik allemaal heb gedaan: - grond goed bekalkt in de herfst, alsook flink wat compost toegevoegd - goede varianten gekozen en gezaaid op het gewenste tijdstip - bij het planten verschillende maatregelen genomen, die ik hieronder zal oplijsten - groot plantgat maken en deels vullen met compost, mestkorrels (DCM Groenten) en een handvol zeewierkalk (kalk helpt tegen knolvoet) - kolen planten, een doorgeknipte plastieken pot erover (de bodem er ook uit, uiteraard) zodat slakken niet over de scherpe rand kunnen en daarbinnen nog een koolkraagje - mulch aangebracht, gewoon grasmaaisel - hierover insectengaas aangebracht (LILL uit de Ikea). Dit gedaan en de oogst was fantastisch. Mijn rode kolen waren niet enkel lekker maar fantastisch groot. Als bij wonder toch nog last gehad van rupsen maar vééééél minder dan gewoonlijk. Wellicht nog enkele eitjes achtergebleven in de grond of iets dergelijks. Meststoffen zijn uiteraard van groot belang voor kolen. Dat moet zeker genoeg zijn.
 5. De hele steel moet echt lichtbruin worden voordat je mag oogsten? Doeme toch... Te vroeg geoogst.
 6. Iemand een idee wat dit kan zijn en of het schadelijk is? Heb onze butternuts zondag afgesneden en toen leken ze prima, buiten wat aarde aan de kant waar ze op de grond lagen. Maar nu opeens al die vlekken. Heb ze gewoon nog goed afgespoeld met water, niets anders.
 7. Ik heb er nog genoeg groene hangen... de zomer duurt nog wel effe he
 8. Als dat meloen of komkommer was had je het eigenlijk al kunnen zien bij het zaaien.
 9. Dag iedereen, Ik deel een serre op onze volkstuin. Naast mijn stukje is er een komkommerplant die bijzonder sterk aangetast werd door echte meeldauw. Ik zie nu ook dat het zich verplaatst naar mijn meloenplant (die geënt is btw...) Wat kan ik best doen buiten aangetaste bladeren wegnemen? Moet ik mij zorgen maken over de vruchten?
 10. Het is wat aanvoelen, want sommige soorten hebben groter blad dan anderen, maar aan het blad kan je wel goed zien als het klaar is. Mooi groen en groot. Kleiner oogsten kan natuurlijk ook. Als je in het midden een stengel ziet aankomen is het helaas te laat
 11. Heb ze nu het tweede jaar en ze zijn toch al makkelijk een meter hoog. Breed worden ze ook wel, maar voornamelijk omdat ze tegen de muur staan bij mij en de wind hen altijd naar één kant duwt. Beschermen tegen vogels deed ik het eerste jaar met vogelnet, maar dit jaar niet, omdat ik merk dat de vogels er gewoon niet aankomen om één of andere reden Ikea vitrage zal ook wel werken.
 12. Mijn aardappelen zitten in de klei, dus er blijft niet veel aan hangen op droge dagen. Ik haal ze eruit na een paar dagen droogte en dan gooi ik ze meteen in een bak in het donker. Paar dagen later gaan ze de berging in, met antikiempoeder.
 13. Normaal is handmatig bestuiven echt niet nodig hoor. Als je bloemen hebt gaat dat allemaal vanzelf. Maar als je het toch wil proberen, trek dan een mannelijke bloem van de plant af, doe alle blaadjes er rond af zodat je enkel de meeldraden hebt. En wrijf die nu over de stamper van je vrouwelijke bloemen. Done. Maar zelf heb ik nog nooit zelf bestoven. Dat komt hier altijd netjes in orde.
 14. Meer licht werkt anders ook goed Raar dat ze in de kas al te weinig licht hadden. Normaal heb je daar net massa's licht. Maar inderdaad, als ze al veel licht hebben is een lagere temperatuur de enige oplossing. Luchten dus, die kas!
 15. Bij aanleg kan het nooit kwaad een goede lading compost toe te voegen. Zand of klei maakt dan niet zo heel veel uit. Ik heb bij aanleg bij mij thuis (na grasland) één kruiwagen compost per vierkante meter onder mijn bedden gedaan. Aangevuld met lavameel (250 gr per m²). Dat brengt weer wat sporenelementen in de grond. Goed onder elkaar mengen. Ik gebruik altijd organische meststof van DCM (die organische NPK + Mg voor Groenten). Die gebruik ik naargelang hetgeen dat ik ga kweken op een bepaalde plek.
 16. Wat het ook is, eraf en weg ermee. Zo'n plant brengt genoeg tomaten op, geen risico nemen.
 17. Na de teelt van kolen kan je alles behalve andere kolen of wortelgewassen zetten. Spinazie of sla moet zeker goed lukken. Misschien nog wel een prei ofzo.
 18. Wortelen zaai je altijd ter plaatste in een diep omgewoelde grond. De grond moet doorlaatbaar zijn, dus geen zware klei waar je met geen vinger in kan duwen. Niet voorzaaien en verplanten dus. Grond klaarmaken, zaaien, en wachten maar
 19. Mijn wortelen werden begin maart volledig opgevreten door slakken, op het hart na. Daar zijn nog mooie wortelen van gekomen.
 20. Niet aantrekken die miserie. Gewoon herstellen en doorgaan. Vorig jaar was ook mijn eerste moestuinjaar. Totdat ik in mei terugkwam van het werk en de drie honden van de buren waren ontsnapt en mijn tuin waren ingekomen. Duitse Herders. De hele boel lag overhoop. Een waar drama Maar je komt er altijd bovenop
 21. Haal dan in de tuinzaak een potje nieuwe dille en zet die in de plaats Dat is de beste optie als je veel dille nodig hebt maar weinig plaats hebt.
 22. Doorgaans raadt men aan om gespreid te zaaien zodat je altijd nieuwe verse dille hebt.
 23. Zo, de mijne zijn uitgebloeid. De storm van daarnet heeft de laatste bloemetjes weggeblazen.
 24. Ik neem de grootste plant. Dat wil zeggen ofwel met de meeste blaadjes, of als ze allemaal evenveel blaadjes hebben neem ik die met de grootste bladeren.
×
×
 • Create New...