Jump to content

woldistel

Members
 • Posts

  133
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by woldistel

 1. Ik kweek mijn zoete bataten vooral voor het groen. Ik gebruik het op dezelfde manier als spinazie en snijbiet. In de roerbak of gestoomd. Drogen heb ik nog nooit geprobeerd, maar dat is misschien wel een optie. Zowel sla als komkommer (beide toch wel nattige groente) vielen gedroogd niet tegen. Weer gehydrateerd vooral bruikbaar in stoofschotels en soepen.
 2. @fre3ke Klopt, vlas voor linnen heeft lange stengels en weinig vertakkingen. Lijnzaad heeft juist veel vertakkingen en bloempjes. Het zijn andere variëteiten. In beide gevallen is de naam usitatissimum meer dan verdiend. Ik heb zelf een paar jaar een vierkante meter vlas gekweekt voor linnen, maar het is een nogal bewerkelijk proces tot je een stukje stof hebt. Wel interessant om te doen 🙂
 3. Tuinbonen, peultjes, amsoi, de bijna laatste rabarber en kruisbessen! De allereerste courgette van de Costata Romanesco. Bijzonder onvriendelijke plant (stekels), maar groeit enorm snel. De courgettes ook!
 4. @tuinLB Als dat gangbaar zou zijn doen we in ons volkstuinbestuur iets fout. En dan zou ik €250 per jaar lappen voor mijn toentje! We hebben net de huur en het lidmaatschap met een paar euro's verhoogd wegens inflatie. Met algemene instemming van de leden, trouwens. Als bestuur zorgen we ervoor dat de vaste kosten ( pacht van de gemeente, borg, water) gedekt zijn. De extras zoals houtsnippers, bosmaaier, palen, gaas en dergelijke betalen we van een eventueel overschot. In het algemeen, als iemand €85 per maand wil betalen voor een stukje grond, moet ie dat zelf weten. Er zijn er ook die voor dat bedrag een blokgarage huren om de auto onder dak te zetten.
 5. Ik heb dit jaar vrij veel mono's. De meeste gaan dus de grond weer in, muv die op de barbekjoe gaan tijdens familiedag.
 6. Ik ook maar, dan. Om de collectie op peil te houden 😉
 7. Gedownload en even snel gekeken. Ik word al blij van de leergebonden omslag en het gekozen lettertype. Dank!
 8. @fre3ke Ik gebruik de toppen en scheuten, de kleine platte peulen en de erwten ook vers, maar niet als ze heel groot zijn, want dan zijn ze wat melig, hoewel dat in een roerbak met gemengde groenten nauwelijks opvalt. @HuubvGIk denk dat de grootste hindernis als wedstrijdgroente is, dat zaadgoed erg slecht verkrijgbaar is. Ik heb de mijne in 2019 bij De Nieuwe Tuin gekocht, maar die bestaat niet meer en dochter Nanotuin heeft ze ook niet. Ik denk dat mijn eigen zaden inmiddels wat besmet zijn met zweedse rode soeperwten, want ik ontdekte een klein roze blosje bij de nog jonge erwtjes en die was me eerder nog niet opgevallen. Misschien moet ik een aantal planten hier achter huis opkweken voor zaad alleen. Hoewel erwten grotendeels zelfbestuivend zijn heb ik op de volkstuin soms verschillende soorten vlakbij elkaar of door elkaar staan. Foto: die dikkerds zijn de Irish Prean Peas, de donkere zijn de Swedish Soup Peas en de groene komen uit een zakje van de biowinkel die ik in de winter gebruikt heb om scheuten te kweken.
 9. @HuubvG Ik denk dat tot en met augustus gewoon de uiterste marge is. Als je ze op goed geluk in februari al in de grond gedrukt hebt, zijn de planten vast al eerder op. Mijn langste planten zijn dan weer geen blauwschokkers, helaas, maar Irish preans. Ze zijn op ongeveer 170 cm voorover gevallen, want mijn constructie gaat niet hoger en groeien nu weer omhoog en ik denk dat ze straks de drie meter wel gaan aantikken als ik ze zou kunnen strekken (gelukkig hoeft dat niet want anders moet het trapje er weer naast om te plukken 😅).
 10. Ik ben al begonnen toppen voor de roerbak, omdat ik mijn planten daar ook voor kweek (en niet voor de knol) en omdat ze nu wel zo hard gaan dat anders mijn tunnelkas straks alleen maar zoete bataat bevat 😄. Maar met het weghalen van scheuten zorg je er alleen maar voor dat er meer scheuten groeien.
 11. @Frans Jouw struik ziet er beduidend netter uit dan de mijne. Als ik erg komende week aan denk zal ik wel eens foto's maken.
 12. @Arja mijn oerprei isvoor de helft opgegeten door de slakken. Maar ik zag inmiddels al weer een paar nieuwe sprietjes! Onverslaanbaar, dat oerprei 💪
 13. beste @weknow, ik denk dat het probleem vooral is, dat je er onverbloemd en met gestrekt been volledig in gaat. Je hebt wetenschappelijk gezien vaak gelijk en persoonlijk leer ik er veel van, maar zoals @Arja zegt komt dat wel eens wat bot over. En je hoeft niet te reageren, je kunt mensen ook zelf hun eigen fouten laten maken. Heel leerzaam, omdat ze wat verder moeten kijken. (been there, done that)
 14. Fijn topic! Mijn jostabessen die ik van mijn tuinbuurman heb gekregen flappen inderdaad raar door de tuin. Slappe takken! Ik heb dit jaar wel voor het eerst flink wat bessen. Zijn nog niet rijp, maar als ik ze lekker vind, ga ik ook eens kijken of ik er jostaboompjes van kan maken.
 15. Wieden, slakken in de bosrand werpen (hoewel minder dan verwacht) en nog wat bladgroenten en peultjes geoogst voor in de roerbak straks. Morgen maar eens beginnen met aalbessen plukken. Ik wilde eigenlijk het voorjaarsbed (radijs, sla, rucola en nog wat van dat inmiddels doorgeschoten spul) opschonen om nieuw te zaaien, maar alles bloeit nu en wordt zo fanatiek bevlogen, dat ik het nog maar een weekje laat staan.
 16. @fre3ke Is er geen topic over brandnetel 😮?!!! Een van de meest belangrijke planten die we hebben. Waardplant voor vele vlindersoorten, voedzaam (blad, zaden), staat aan het begin van onze plantaardige textiel, uitstekend in de soep en kruidenthee. Hallo en welkom @BoerMark 🙂
 17. Bij ons op de volkstuinen staan op de tuinen in het midden (die de hele dag zon krijgen) echt enorme artisjokken. Ze overleven de natte winters blijkbaar omdat ze wat verhoogd geplant zijn. De mijne stonden weliswaar droger, maar met meer schaduw. Hebben het niet overleefd. Ik heb nu nieuwe gezaaid op een zonnigere plek 🤗
 18. Ik pel ze niet, hoor. Gaan gewoon met hun nog niet uitgedroogde velletje de grond in.
 19. Raar, die lange tenen. Geen idee waar het door komt. Broedbolletjes stop ik vaak gelijk de grond weer in. Maar ik heb ook wel eens gewacht. Zolang het niet volledig uitgedroogt is, loopt ie wel uit. Duurt wel lang, opkweek uit broedbolletjes.
 20. Ik denk dat het inderdaad oerprei is.
 21. Ik dacht ook als eerste aan spint, maar als ik even verder dan het blad kijk op je foto's heb ik het idee dat je de grond ook wel behoorlijk nat houdt (?).
 22. Jullie eten toch hopelijk regelmatig het blad in de roerbak, hoop ik?
 23. woldistel

  Chinese yam

  Ik heb ook twee wortels staan sinds dit jaar. Ook in een speciekuip. Ik heb het nog nooit gegeten. Volgens de beschrijving kunnen er ook een soort broedbolletjes in de bladoksels verschijnen, die ook eetbaar zijn. Aangezien deze exoot wél winterhard is, misschien iets om in de gaten te houden
 24. Wortelen. Nieuw zaad, verscheidene soorten, alles niks, volgens mij zijn er mieren die gespecialiseerd zijn in het wegwerken van wortelzaadjes! En radijzen eet ik nog steeds van de Aldi. Eerst middelmatige opkomst met perforatiebeestjes en vervolgens schoot het meeste gelijk in bloei!
×
×
 • Create New...