Jump to content

woldistel

Members
 • Posts

  363
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by woldistel

 1. Hier zowel gisteren als vandaag miezerig weer, maar gisteren toch nog even wat brassica diversen voor mezelf geoogst en wat groenten/onkruidjes voor de konijnen. Het blad van de dahlia's is wel bevroren geweest in de tunnelkas, dus de knollen kan ik ook rooien en op zolder opbergen. Maar met dat miezerweer had ik geen zin, dus weer snel naar huis.
 2. Van eerder dit jaar πŸ˜‰
 3. Best een goed idee eigenlijk, stekken. Ik heb in het voorjaar vaak teveel kleine plantjes overal staan, die dan niet op tijd verpot worden. Altijd wat meer gezaaid dan nodig ingeval er niet genoeg kiemt en dan komt alles natuurlijk op! Vroeger gaf ik de extra zaailingen aan mijn moeder, maar die is inmiddels op een leeftijd dat ze daar geen zin meer in heeft.
 4. woldistel

  Pompoen 2022

  Ik heb twee andere soorten gehad; Gleisdorfer Γ–lkΓΌrbis en Kakai. Ze gaven ongeveer hetzelfde aan zaden. Ik denk dat het vooral de moeite waard is als je er een veldje van hebt, want de meeste planten geven ook maar een paar goede pompoenen. En nemen best veel ruimte in. En ik vond het vruchtvlees ook niet te eten, hoewel erbij stond dat dat wel zou kunnen. Misschien als je helemaal niks anders te eten hebt of varkens of geiten hebt. Ik kweek ze ook niet meer. Volgend jaar ga ik voor de lekker compacte Golden Nugget van @Martijn!
 5. Ik ben mezelf nu aan hetere pepers aan het wennen. Ik had een Adjuma van de AH gekocht ( voor de zaden) en eet nu elke dag een klein stukje. Vind deze nu al heet (niet aangenaam) en pas na een kwartiertje wordt het een lekker gloeitje. Maar ik proef/ruik in het begin wel iets wat niet alleen peper is, dus dat geeft hoop voor de aji pineapple die ik van jouw heb en de andere 16 soorten die inmiddels in mijn zadenkistjes zitten. Zijn overwegend lafbek pepertjes, dat wel 😁 (ik heb vooraf even gegoogled , algemeen voor de nieuwe pepereters))
 6. @fre3ke Het schiet wel op! Ik heb ook even gespiekt bij de grond stekjes en daar zag ik ook al een worteltje. Je zou bijna denken dat het probleemloos is. Vast niet!
 7. @Patrijs zei En dat klopt. Ik heb hier achter huis een kasje met glas staan. Dat heb ik 22 jaar geleden laten zetten. Heel soms gaat er wat glas stuk door de vorst of ongeloofelijk asociale buurtjochies( die inmiddels verhuist zijn) Het aluminium frame is van een hele goede kwaliteit, veel zwaarder dan wat bij polycarbonaat geleverd wordt. Bovendien is de kas op een fundering van stalen balken gezet. Ik denk dat dat ook wel wat helpt qua stevigheid.
 8. Oh, ik had dat afgeleid van een van jouw posts op de eerste bladzij over Hana-yuzu. Maakt verder niet uit, hoor. Ik heb de meeste info van engelstalige sites en zocht zowel op yuzu als citrus junos.
 9. Ze zijn sinds de foto al wéér een mm gegroeid! Ik ben benieuwd of die in het bakje met grond het ook zo snel doen, maar ik ga nog even niet kijken. Die hebben ook geen zoutig water gehad.
 10. Lichte ruimte kan ik me bij aansluiten. Ik heb ze jaren als kamerplant gehad (zuid vensterbank, boven de verwarming). Ze kunnen behoorlijk wat hebben, maar graag wel licht en geen vorst. Daar kunnen ze echt niet tegen. Veel water of voeding hoeven ze in deze periode al helemaal niet. Je kunt ze ook in de kamer zetten, maar misschien is een koelere ruimte eerst beter.
 11. Hmmm, vanuit het Noorden, met OV en dan ter plekke misschien ontdekken dat iets op de website als "op voorraad" staat maar dus nog besteld moet worden. Ik vind het nog steeds geen aanbeveling 😐
 12. Ik doe het nooit, teveel gedoe. Maar ik kweek ook altijd maar een paar vierkante meter van het een en ander, niet om te bewaren of de winter mee door te komen, maar voor het lekker in de zomer. Ik graaf een aantal greppels, leg op de bodem wat half verteerde stro/hooi/konijnenpoep, leg de aardappelen met wakkere oogjes (hoever de spruiten uitgelopen zijn vind ik ook niet zo belangrijk, maar wel dat ze wat uilopen) en schep de greppel weer dicht. En dan wacht ik wat er komen gaat.
 13. Dan moet ik dus nog wel even wachten (als er iets opkomt uit de zaden). Ik heb de schil inmiddels in reepjes in de diepvries, omdat ik nog niet weet wat ik ermee wil. Mijn exemplaar had heel weinig sap, wat dan weer wat gek is voor een vrucht die naar sap vernoemd is πŸ˜‰.
 14. En toen ik toch bijzondere citrusvruchten (yuzu en djeroek poeroet vooral voor de pitten om te zaaien) aan het bestellen was, kwam ik ineens zeebanaan tegen! Gelijk een bakje bij de bestelling gevoegd. Beetje van gesnoept πŸ˜‹, maar het meeste staat nu in een bakje met grond. Heb ook een paar stekjes in een beker met iets zout water gezet.
 15. @AshaiRey Hoe oud is jouw struikje/boompje? En heb je hem ook uit zaad gekweekt of is ie ook nog geΓ«nt?
 16. Het exemplaar van de Groentebroer is inmiddels binnen. Heel weinig sap en gelukkig heel veel pitten. Twee zijn inmiddels bij de parapluplant gestopt πŸ˜„, misschien doet die truc het nog een keer. De geur van de schil vind ik erg lekker. De djeroek poeroet heeft wel veel sap en platte pitjes die allemaal zinken. Maar lastig te beoordelen of ze wel rijp zijn. Geur van de schil is ook erg lekker en het sap ook, met een stevige bitter erin. Maar eigenlijk hoort ie niet in dit topic, want niet winterhard.
 17. Algemene tip qua onderdompeling; zakje/glas/ander passend bakje gevuld met glazen knikkers of pebbles. Zwaar en groot voordeel dat dergelijke gewichten erg flexibel zijn en gemakkelijk weer schoongespoeld in geval van ongelukjes.
 18. Mwah, het is eerst Groentebroer geworden. Ook Kaffir limoen besteld, dus misschien zitten daar ook nog wat zaden in (hoe dan ook lekker, die heeft het voordeel dat het blad ook bruikbaar is, mochten er zaden in zitten. Wat bijmij dan gelijk de vraag opwerpt hoe dat met de rest van de citrussen zit).
 19. Ik wil vooral graag een yuzu omdat ze inderdaad redelijk goed tegen wat vorst kunnen en ik de smaak erg lekker vind. Bovendien schijnen gezaaide exemplaren ook vrij snel vrucht te dragen in tegenstelling tot de diverse gezaaide citrussen uit de winkel die ik hierop het forum tegenkom en die na een kwart eeuw nog nauwelijks gebloeid hebben Vorig jaar stopte ik wat zaden van een mandarijntje bij de parapluplant in en daar heb ik inmiddels weer twee plantjes van. En dat grapje heb ik wel eens vaker gedaan, dus ik gok dat de zaden vrij vers moeten zijn om te ontkiemen. Bij de eerste post zag ik al Citrusbali staan. Als ik een plant koop zal het waarschijnlijk daar zijn. Vreeken zoek ik alleen op als ik echt niets anders kan. Mijn gok op vrij vers zaad doe ik dan bij de Groentebroer.nl
 20. @weknow Hoe gaat het inmiddels met jouw yuzu's? Ik ben aan het twijfelen of ik een klein boompje ga kopen of toch vanuit zaad wil kweken. Bij de laatste heb ik de optie om dure zaden te kopen of ergens een vrucht te scoren. In beide gevallen is de variant dan onbekend.
 21. Vandaag vrij van werk en dus maar wat ander werk gedaan. Wieden, de dahlia's in pot in de kas gezet en allerlei dinges geharkt, gesnoeid, geschoffeld. Weer een hoeveelheid herfstradijzen en bietjes geoogst. En de kolen hebben er ook zin in. De boerenkoolspruitjes ( kalettes) komen ook op gang. Was een experimentje, dus ik ben benieuwd πŸ™‚
 22. Toch raar als je een rijtje van deze ineens langs het fietspad in de berm ziet. Inktviszwam.
 23. Als ik nu een appelboom zou willen kopen, zou ik een Ecolette kopen. In het verleden ooit gehad, maar weggehaald omdat op die plek de konijnenren werd gebouwd. Lekkere appel, niet ziektegevoelig en zelfbestuivend. In alle vormen verkrijgbaar.
×
×
 • Create New...