ADOPEG Posted November 6, 2017 Share Posted November 6, 2017 Ik kon geen topic vinden apart gewijd aan de duindoorn. Misschien hier dan maar wat ervaringen uitwisselen en bijhouden? Het is zeker wel een interessante plant, ik heb me er een beetje in verdiept en er ook een filmpje van gemaakt, wat jullie misschien wel interessant vinden. Er is ook Nederlandse ondertiteling beschikbaar, dus die kan je aanklikken. (Meld het alsjeblieft als er foutjes zitten in bijvoorbeeld de ondertiteling) In het filmpje staan in hoofdlijnen een aantal interessante aspecten van de duindoorn, maar er is veel meer over te vertellen hoor. Quote ~ Vita rosa est ~ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ADOPEG Posted November 6, 2017 Author Share Posted November 6, 2017 Wij hebben sinds een jaar ongeveer tien struikjes op de tuin staan. We zijn er niet echt voorzichtig mee omgegaan, maar dat lijkt ze weinig te deren. Echt hard groeien ze echter niet, waarschijnlijk te weinig licht. Of het mannelijke of vrouwelijke planten zijn, en in welke verhouding weten we nog niet. Dat kan je pas zien als ze bloemetjes krijgen, en daarvoor moeten ze drie jaar oud zijn. Dus ook nog geen vruchtjes gehad. We zijn nog benieuwd. Quote ~ Vita rosa est ~ Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart646 Posted November 11, 2017 Share Posted November 11, 2017 Heb er een stuk of 8 staan. Allemaal Russische vrucht rassen. Dit jaar voor het eerst vrucht smaakte prima beetje naar zure passievrucht. Ze zijn 100-150 cm in 2 jaar gegroeid Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
permanatuurtuin Posted November 14, 2017 Share Posted November 14, 2017 Ik heb rond de 6 rassen staan, dus niet erg veel. Van één Russisch ras heb ik al vruchten gehad. Deze waren heel lekker. Ik hou wel van zuur, hoewel deze duindoorn niet heel zuur was. Hij leek inderdaad een beetje op de zuurheid van de passievrucht, die we ook heerlijk vinden. Het zijn inderdaad sterke planten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastert Posted February 9, 2018 Share Posted February 9, 2018 hallo, waar hebben jullie die russische duindoorns gekocht? En hoe heten ze? bij voorbaat dank Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fruittuin17 Posted February 11, 2018 Share Posted February 11, 2018 Iemand ervaring met duindoorn op klei?We gaan wel bestratingszand storten om het pad te kunnen bestraten dus we kunnen evt wel bestratingszand op de klei gooien en daarop houtsnippers oid Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastert Posted February 11, 2018 Share Posted February 11, 2018 hallo, ik heb geen ervaring met duindoorn, maar wel met planten op zand. Pas op dat je de goede soort zand neem, je hebt "zoet", en "zout" zand, niet alle planten groeien op de laatste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann123 Posted February 12, 2018 Share Posted February 12, 2018 Sinds ik dit artikel lashttps://www.bruzz.be/culinair-ontdekt-duindoorn-2011-03-17zit duindoorn in het mentale vakje 'moet ik ooit gegeten hebben'. Ik heb er de plaats niet voor, om het zelf te kweken in mijn kleine tuin maar de nieuwsgierigheid is groot. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
simonvb Posted February 12, 2018 Share Posted February 12, 2018 Op reis in Kirgizië heb ik er gegeten zowel in een restaurant bij ijscream als in de natuur. Ze hebben een beetje dezelfde smaak als passievruchten alleen zijn ze veel zuurder, doe mij maar een lekkerdere passievrucht dan. Om zelf te plukken zijn het ambetante bessen, grote stekels en de bessen hangen redelijk goed vast aan de struik. Ik vind ze niet noodzakelijk om zelf te zetten, daarvoor is mijn ruimte te klein en is ander fruit lekkerder. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastert Posted February 12, 2018 Share Posted February 12, 2018 hallo Ann, dan wordt het of in het najaar naar de duin, daar groeien ze volop, tenminste in Voorne Putten, Oostvoorneof bij de biologische winkel kopen. Die heeft ze vaak, gedroogd of jam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ADOPEG Posted February 12, 2018 Author Share Posted February 12, 2018 We hebben ze hier op 'klei-op-veen' en dat gaat prima. Ze zijn nog vrij jong, dus nog geen jaren ervaring. Ik heb de besjes wel 'citroenen van het noorden' zien noemen. Zelf heb ik het nog niet geproefd, maar het zou natuurlijk een mooi duurzaam alternatief uit eigen tuin zijn voor import-citroenen. Quote ~ Vita rosa est ~ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fruitige Esther Posted February 12, 2018 Share Posted February 12, 2018 Binnenkort hopen we de duindoorn aan ons sortiment toe te voegen (eetbaargoed.nl), we krijgen heel veel mooie rassen binnen met verschillende bestuivers.Het gaat om rijkdragende rassen met grote bessen en goede smaak, en sommige hebben weinig doornen wat plukken aangenamer maakt...Van de duindoorn gaan we al deze rassen ook voor productie aanplanten. Ik ben zelf erg benieuwt naar de vers-smaak. maar het meeste zal verwerkt worden.Als de planten binnen zijn zal ik ze in vraag en aanbod rubriek plaatsen. Quote Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
laen Posted February 12, 2018 Share Posted February 12, 2018 Mmm, ik was op zoek naar struiken voor tussen de fruitbomen voor stikstofbinding, afscherming van elkaar en wellicht zelfs iets leuks om van te genieten en zag duindoorn ergens in een flits en dan ineens hier op het forum.. nou, nu ben ik ook enthousiast . Raar ook, we hebben zandgrond in de hele omgeving en niemand lijkt deze te groeien? De meeste winkels hebben echter maar een paar cultivars en bijna allemaal ook dezelfde, maar dan lees ik hier..Heb er een stuk of 8 staan. Allemaal Russische vrucht rassen.Ik heb rond de 6 rassen staan, dus niet erg veel. Van één Russisch ras heb ik al vruchten gehad. Deze waren heel lekker...etc. Kunnen jullie aangeven welke rassen/cultivars (namen van ze) jullie hebben? Ben wel benieuwd naar goede keuzes (met veel vrucht), ik ga ze waarschijnlijk pas eind dit jaar of begin volgend jaar planten. Ik zag ook de video in het openingsbericht, leuk gedaan en lekker veel informatie ..betekent het dat je uiteindelijk ergens wat zelfde struiken ziet staan, waarvan een of meer nooit vrucht krijgen (de mannelijke) of plant je ze dan samen tegen elkaar of wat werkt het best volgens jullie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fruitige Esther Posted February 12, 2018 Share Posted February 12, 2018 De planten hoeven niet tegen elkaar aan te staan, als er voldoende bestuivers zijn wat in die tijd van het jaar het geval is moet het goed komen. de rassen die we krijgen:Vrouwelijk:´ASKOLA´Ⓢ DORANA´®FRUGANA´´HERGO´LEIKORA´´HABEGO´Ⓢ´SIROLA´Ⓢ Mannelijk´POLLMIX 1,2 , 3,4,5 We gaan nog op een rijtje zetten welke de lekkerste zijn om zo te eten.En we kiezen bewust voor deze cultivars omdat ze echt op smaak en eigenschappen gekweekt worden, ook voor een goede productie Quote Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart646 Posted February 13, 2018 Share Posted February 13, 2018 Deze heb ik hyppophae;Altajskaja, Elizaveta, Podruga, sluničko, Augustinka, vorobevska, slunicko en man Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
permanatuurtuin Posted February 17, 2018 Share Posted February 17, 2018 Duindoorn zijn windbestuivers, dus ze kunnen ver van elkaar geplant worden, zolang het stuifmeel maar overal bij kan komen. 68. Altajskaja (vrouw) struik 1st (heerlijk)Süße Sanddornsorte ALTAJSKAJA ist ein universeller Sortentyp für frischen Verzehr direkt aus dem Strauch und auch für den Plantageanbau mit mechanisierter Ernte geeignet. Vorteile sind großfrüchtigkeit, ausgezeichneter sauer-süßer Geschmack und Dornrnlosigkeit.Herkunft: Kreuzung im Jahre 1981: Elite 30-61-1487 (Scerbinki-1 х Katunsky ekotyp). Züchter: E.I. Pantelejeva, T.M. Pletneva. In den russischen Sortenregister im Jahre 1997 eingetragen.Dornen: vernachlässigbar, fast keine, schwache Dornenlosigkeit erleichtert die Ernte Früchte: lecker, groß, mittlere Gewicht 1g, oval, orange, Schale mäßig fest. Der Zuckergehalt von 9,71%, 1,14% Säure, Vitamin C 84,5 mg / 100 g Öl 5,2%Ertrag: mäßig hoch. Ersten Ertrag bringt die Sorte 4 Jahre nach der nach der Pflanzung. Reife: Ende August 69. Askola ® (vrouw) struik 1stA fast-growing, 4 to 5 m tall shrub, fruiting densely and in abundance; fruits deep orange, medium-large, oval to cylindrical, ripening from end of August, rich in fruit acids, vitamin C and E; especially suitable for the processing of vitamin-rich beverages; brought into trade by H.-J. ALBRECHT, Berlin, in 1990. Suitable pollinators: Pollmix 1, 4. D, H, St. Zone 4. Protected cultivar SAN 4 - unauthorised propagation prohibited! 70. Dorana ® (vrouw) struik 1stA slow to medium-fast-growing, relatively small cultivar with few suckers; fruiting shoots heavy laden with berries that retain their colours through winter; fruits medium-large, deep orange, relatively easy to pick - a cultivar with a relatively early ripening season and with the highest vitamin C-content; suitable for planting in house gardens; brought into trade by H.-J. ALBRECHT, Berlin, in 1990. Suitable pollinators: Pollmix 1, 3, 4. D, H, St. Zone 4. Registered trademark 30527758. Cultivar protected under trademark rights! 71. Leikora (vrouw) struik 1st (is waarschijnlijk toch een man / verkeerde verkocht gekregen)Ein unregelmäßiger 3-4,5m hoch wachsender Strauch. Die Blätter sind weidenähnlich, lanzettförmig, silbrig grau. Blüten grünbraun, III-IV, Früchte saftig, sehr hohe Vitamin C-Konzentration in gelb-orange, gut schnittverträglich, frosthart.'Leikora' is een rijkdragend vrouwelijk ras met smal zilver blad.De bessen zijn zeer rijk aan vit CAEKB... en geschikt voor consumptie maar je kunt ze ook voor de vogels laten hangen. Ze blijven dan tot eind januari kleurrijk. 72. Pollmix (man) struik 2st Sanddorn männlich 'Pollmix' - Hippophae rhamnoides 'Pollmix'Ein unregelmäßiger, aufrecht wachsender 2-3 m hoch wachsender Strauch. Die Blätter sind weidenähnlich, lanzettförmig, silbrig grau. Seine Blüten sind unscheinbar grün-braun im März und April.Er ist eine rein männliche Sorte und trägt keine Früchte, ist aber ein sehr guter Pollenspänder für die weiblichen Sorten z.B. Leikora, Hergo, Frugana, Dorana, Askola. Er verträgt gut einen Rückschnitt, ist frosthart und sonst anspruchslos.Ein Pollmix befruchtet optimal bis zu 6 weibliche Sanddorn.Besonderheiten: Pollenspender für weibliche Sorten, kann Wurzelausläufer bilden 73. Sirola ® (vrouw) struik 1stA rather robust cultivar with columnar growing habit, only slightly thorny, and few root runners; hybrid by H.-J. ALBRECHT, Berlin, originating out of a cross between a Siberian cultivar and H. r. Pollmix; fruits large (100 fruits = 52 g), longish oval to cylindrical, silver-grey scales found only at the tip, red-orange, pleasantly sweet, fruit stalks rather long, allowing easy picking, ripening end July to early August. A cultivar that is highly recommended for private gardens due to its fruit colours, pleasant taste and early ripeness. Suitable pollinators: Pollmix 1, 5. D, H, St. Zone 4. Under federal protection SAN 10. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nasuada Posted February 17, 2018 Share Posted February 17, 2018 leuk filmpje,Ik kende het niet en ben weer een stukje wijzer. Quote https://www.deblijehoeve.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charly Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 In Finland vond ik deze thee. Hij is niet goedkoop, maar had zo’n onweerstaanbaar aroma dat ik em niet wilde laten staan. Eenmaal thuis ben ik eraan verslingerd. Nu herinner ik me dat ik veel duindoorns langs de kant van de weg heb zien staan, hier in de kustregio. Ik ben dus vast van plan om deze aug / sept te gaan plukken en drogen. De ingrediënten van de thee staan heel handig achterop het pakje. Naast bessen, zijn ook de gedroogde bladeren toegevoegd. En groene thee. Maar die vervangen we wel door bramen / frambozenblad ofzo. Ik zie ook ‘flavour’ staan als ingrediënt. Dus er zal wel weer suiker oid aan toegevoegd zijn. Dat laten we er natuurlijk uit. Als ik dat filmpje bekijk, zijn handschoenen geen overbodige luxe trouwens zeg Enfin. Over een maandje of 5 tot 6 meer! Quote wees bevriend met kleine dingen Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastert Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 hoi, als je zelf wilde duindoorn gaat plukken, zijn handschoenen idd handig. Het systeem wat ik gebruikte was, om ter plekke, met een snoeischaar, de met bessen volgeladen takken te verzamelen. Daarna rustig thuis, soms met een vork, met de richting van de doorns mee, de vruchten af te ritsen, vervelend, crisis werk. de besjes zijn fragiel, maar wel de moeite waard. ik vind de wilde, naar abrikozen smaken. zeer lekker als gelei, of in smoothies. ik heb nu bij eetbaargoed, "de sirola" en de "orange energy", met bestuivers besteld. ik hoop dat die echt makkelijker te plukken zijn, dan de wilde. in china vind je op de kruiden markten volop verschillende duindoorn bewerkingen, ze zijn echt zeer gezond. en niet alleen suikers, vitamines, maar ook hele goede vetten. ze maken er ook huisverzorgings produkten van. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fruittuin17 Posted March 17, 2018 Share Posted March 17, 2018 Ik heb om te proberen van de week een fles duindoorn siroop gehaald in de natuurwinkel. Blehhhh ik ben gelijk genezen. Wat vies! Die ga ik niet planten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charly Posted March 17, 2018 Share Posted March 17, 2018 He Mastert! Ik vond ze ook zurig zoet. Met abrikozen, maar ook een wat tropischer aroma. Passievrucht misschien. Las ik al ergens. Ja kan ik wel plaatsen. De thee lijkt vrij zoet. Ik vraag me af of dat natuurlijk is, of dat er toch suikers zijn toegevoegd. Ben super benieuwd hoe de kweek-varianten je gaan bevallen! Ik woon erg dicht bij de duinen, dus ga in aug / sept proberen mijn geluk te beproeven in het wild eerst. Had in het filmpje op blz 1 van dit topic gezien dat een meneer plukte met een soort grote pincet. Die bessen die hij van de takken haalde waren inderdaad veel groter dan die ik hier in massa’s in het wild gezien heb vorig jaar einde zomer. Dus vast een cultivar?Enfin. Eerst maar eens proberen of ik die thee enigszins nagemaakt krijg komend najaar. Daarna me wellicht in aankopen storten... hopelijk weet jij inmiddels dan ook hoe jouw struikjes bevallen? En @Fruittuin, moest een beetje lachen om je gefaalde experiment (sorry). Heb de siroop nog nooit geproefd, maar vermoed daar helemaal massa’s suiker. Stond erop hoeveel duindoorn erin zat? Enfin. Ik ga die in ieder geval niet kopen. Wie weet ooit maken... Maar laat ik niet te hard van stapel lopen! Voor wie de thee graag wil proeven, en niet op de mtfd komt: ik wil gerust een paar mensen beetje toesturen, voor 1 kopje thee zeg maar. Quote wees bevriend met kleine dingen Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastert Posted March 17, 2018 Share Posted March 17, 2018 hoi Charley, er zijn twee mogelijkheden, of ze hebben een zoete cultivar gebruikt, of, en dat vrees ik, veel suiker toegevoegd. Waarom maak je zelf niet iets. Bv. een smoothie, samen met abrikozen. En ik vrees dat het nog wel een jaartje of wat duurt, voordat mijn cultivars gaan produceren. Ik heb ook geprobeerd om ze te plukken met een pincet, maar met de wilde vond ik een vork of mes toch sneller gaan. Een beetje van het hout lijkt me geen probleem, ze maken dacht ik van het blad ook thee. Wel heel leuk, dat er dankzij een forum als dit, zoveel mogelijkheden naar voren komen. P.S>, als je in de duinen bent, kijk ook eens naar de zuurbes/ berberis of de amerikaanse vogelkers. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fruittuin17 Posted March 18, 2018 Share Posted March 18, 2018 Ik heb even gekeken.. 40% Duindoorn en verder suiker, water en pectine. De duindoorn komt van de Waddeneilanden staat er Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastert Posted March 18, 2018 Share Posted March 18, 2018 Daarom zou ik de duindoorn zeker nog een kans geven. Mijn eigen product, was zeer zeker de moeite waard. En ik ben geen topkok, en ik had niet een speciale cultivar tot mijn beschikking. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charly Posted March 18, 2018 Share Posted March 18, 2018 Jij had gelei gemaakt Mastert? Nog andere dingen? Als je gaat googelen op recepten, kom ik geen heel bijzondere dingen tegen.Deze tip kwam ik wel tegen:Stop de bessen voor gebruik 48 uur in de vriezer – ze worden dan minder zuur en zijn beter te verwerken (makkelijker te plukken).Geen idee of het waar is, maar allicht prettig om te proberen! Quote wees bevriend met kleine dingen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.