Jump to content

Caatjeh

Members
 • Content Count

  187
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Caatjeh

 1. Hoe sproei je dan de bakingsoda? Met water vermeng en in wat voor verhouding?
 2. Interessant, deze steuntjes.. Waar gekocht? En hoe heten ze?
 3. Ik heb nu voor het tweede jaar aardbeien in een aardbeitoren (plastic). Om de randen van de bakken in de torens heb ik (zacht) isolatiebuis bevestigd om te voorkomen dat ze knakken. Een gedeelte van de stengels knakt echter nog steeds ondanks dit materiaal. Iemand nog ideeen, tips om het knakken van de stengels te voorkomen? Zijn er ook aardbei soorten die minder lange stengels maken waardoor de aardbeien minder gaan hangen en dus gaan knakken? Hoor het graag.
 4. Mijn stamtomaten staan bedekt, de overige tomaten niet. Ik zal eens gaan googelen naar dat biologische middel. Dank voor de tip.
 5. Mbt spuiten: als je spuit krijgen je tomaten altijd dit bestrijdingsmiddel in zich of hangt dat er van af wanneer je spuit, bijvoorbeeld vlak voor de oogst? Ik wil graag zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruiken, was ook een van de redenen om een moestuin te beginnen. Iemand een idee?
 6. Ik ben me slechts aan het oriënteren. Ik heb het middel niet. Las wel dat wel dat het ook preventief werkt. Maar wanneer begin je dan preventief? Als het continue regent, of gewoon ruim op tijd? Maar in de informatie wordt het me maar niet goed duidelijk hoe chemisch/slecht het nu is. Als je de beschrijving leest van compo zelf, klinkt het best wel ok, maar vind nauwelijks ervaringen, waarschuwingen, discussies over dit middel. Wel realiseer ik me dat het een chemische bestrijding is. Maar wat houdt dat in? Eenmaal spuiten en je tomaten zijn dan ook niet meer vrij van deze middelen? En ik denk overigens zelf dat deze vraag niet heel vreemd is namelijk of preventief spuiten gebruikelijk is/zinvol is. Vond er niet veel over op het forum..
 7. Aangezien er zo veel regen is gevallen de laatste tijd, bedacht ik me om misschien mijn buitentomaten preventief te bespuiten tegen phythopthora. Voor het geval dat er meer regen zal komen. Heeft dit eigenlijk nu al zin? En stel dat ik bijvoorbeeld ga spuiten met het middel Revus garden van Compo, komt er dan ook uiteindelijk een dosis bestrijdingsmiddel in mijn tomaten? Of is dat te verwaarlozen? En hoe chemisch/' slecht' is dit spul eigenlijk?
 8. Ik ga maar eerst een testje doen, blad in plastic zakje gedaan met water. En mocht het een van die andere ziekten zijn, wat dan te doen? Spuiten met een middel? Welke?
 9. Enig idee wat voor ziekte? Vooral die zwarte vlekken vertrouw ik niet..
 10. ]Ik heb tomaten in bakken, en bij een bak zien de tomaten er behoorlijk zielig uit. De meeste tomaten lijken wel een klap van de kou te hebben gehad. Maar nu ook twijfels of dat met deze plant ook zo is. Zouden jullie er even naar kunnen kijken?
 11. Dank voor de snelle reacties! Aan de slag dan maar...
 12. De nachttemperatuur gaat volgens de weersvoorspelling in onze regio volgende week weer richting 9 à 10 graden, en dat zou dan tot half juni nog zou blijven. Daarna niet duidelijk omdat de voorspelling dan ophoudt. Ik wilde mijn komkommer, courgette en pompoen eigenlijk deze week naar buiten doen. Gewoon doen of echt afwachten dat de nachttemperatuur rond de 15 graden is? Hoor graag jullie advies.
 13. Ik heb een plotseling verwelkende aardbeiplant gehad. De symptomen komen overeen met basiswortelrot. Het rhizoom was oranje van binnen. Overige aardbeien zagen er goed uit. Plant weggegooid. Vergeten foto te maken. Ben alleen bang dat de rest er ook aangaat. Wat kan ik gebruiken ter bestrijding? Ik las over fenomenal, chemische bestrijding. En pireco, biologisch, en elke maand aangieten. Iemand verder nog tips of ideeën?
 14. Ik overweeg bijvoorbeeld de aquamix van birchmeier te kopen. Kan op de sproeislang gezet worden.
 15. Ik denk dat ze niet meer te redden zijn.. Nou ja, weer wat geleerd. Ben al blij dat dat het geen ziekte was...
 16. Hierbij het antwoord van Erwin van Duivenvoorden... De foto’s wijzen duidelijk naar overbemesting. Het blad wordt bruin van buiten naar binnen. Ook als de bemestingsmeter aangeeft dat het niet te veel is dan in combinatie met te droog staan kan er toch heel snel verbranding optreden. Dit komt doordat de plant zich dan in een keer helemaal volzuigt met water met voeding terwijl als de plant continue vochtig is hij met kleine hoeveelheden de voeding opneemt. Daarbij de zonnige dagen die we gehad hebben met extra verdamping van de plant waardoor het verdampte water via de bladpuntjes weggaat en het zout van de voeding in de punten achterblijft. Dat is wat de verbranding geeft van buitenaf. Anders zou ik niet weten dat planten van een jaar oud zouden verbranden. Dus toch verbrand...
 17. Ik vrees het ook, alleen ik heb mijn eigen mix samengesteld : vermiculliet, compost en turf. Compost uit het tuincentrum, daar zit volgens mij weinig voeding in. Maar ik denk dat verbranding de meest logische verklaring is die ik nu kan bedenken.. Kunnen oudere planten daar ook aan bezwijken? Het was de moestuinmest van de welkoop met een behoorlijk ook kalium gehalte volgens mij 20
 18. Dank voor jullie reacties. Mbt mest, ik heb een ec meter die het zout gehalte meet en een indicatie geeft mbt de hoeveelheid mest. Ik heb biologische mest gebruikt, dacht dat je hier niet snel mee kon overbemesren. Iedere plant een handje. Pas na een maand na aanplant gedaan. Opvallend is dat de meeste planten die aangetast zijn ook nauwelijks tot ontwikkeling zijn gekomen. Mbt vorst, de aardbei torens staan op een balkon boven, dus niet aan de grond. Woon in het westen we hebben hier lichte vorst gehad, misschien een keer een uitschieter naar -4, maar eigenlijk nauwelijks en dan lichte vorst gehad. misschien dat de zwakste plantjes dat niet hebben overleefd, de rest wel.. Ik heb een mailtje naar Erwin Duivenvoorde, aardbeikweker gestuurd, misschien dat hij een idee heeft.
 19. Dacht ik misschien ook, maar alle aardbeien hebben hetzelfde qua mest gehad, en mijn mestmeter sloeg gewoon op 'goed' uit en gaf geen overbemesting aan..
 20. De witte laag op de aarde komt door de biologische mest van de welkoop, die was uiteengevallen en gaf een witte uitslag. Ik had het lichtjes door de grond verwerkt, maar bleef wel aan de oppervlakte..
 21. Ik heb een viertal aardbei torens met aardbeiplanten van vorig jaar erin en een deel nieuw dit voorjaar erin geplant met nieuwe aarde. Een deel van de aardbeiplanten doen het top, en een deel verwelkt, krijgt bleek blad en gaat dood, zowel de oude als de nieuwe planten. De bemesting heb ik gemeten zou goed zijn, niet overbemest. Ik heb geen flauw idee wat er aan de hand is... ik heb een aantal fotos er bij gedaan. Iemand een idee?
 22. @Jorg: halve thee lepel mest, wat weinig.. had verwacht dat ze wel meer dienden te krijgen als onderhoudsdosering.. weer wat geleerd.
 23. Ik heb vandaag bio1020 korrels binnen gekregen. Dit moet ik mengen met 40 liter potgrond. Van die potgrond ga ik een laag aanbrengen bij mijn aardbeien in pot. De helft van mijn aardbeien is nl. afgelopen najaar uitgemoord door de larve van de taxus kever. Deze potgrond met de bio1020 schimmel zou de larve en de kever doden en is een biologisch bestrijdingsmiddel. Werkzaam het hele seizoen dus slechts 1 maal aan te brengen.Ik heb de pireco aangeschaft, maar leek niet echt te werken. Pychlorex is chemisch, en lastig te gebruiken bij mijn doordragende aardbeien om dat je na toediening tijdens voor en najaar pas de aardbeien mag plukken na 40 dagen. Op het net vond ik 'compost speciaal' met een schimmel erin voor een bloedprijs. 40 euro voor 40 liter potgrond. Elders alleen de schimmelkorrels kunnen kopen. Aangezien ik voor minimaal 15 euro moest aanschaffen meer gekocht dan nodig. Als iemand interesse heeft, ik heb nog 6 zakjes over en zijn over te nemen voor drie euro per stuk. Zie verder op het web over bio1020
 24. dank voor jullie reakties! Hoe kan ik het beste afharden? Steeds langer overdag buiten laten?

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...