Jump to content

Wim54

Members
 • Posts

  21
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Wim54

 1. Ik heb het weer eens gewoon op de oude manier gedaan, zoals we het vroeger op de boerderij deden: 4 potten goed afgewassen met afwasmiddel en goed met heet water nagespoeld, deksels net zo. verse wortelen uit de tuin, geschrapt en een portie pronkbonen geplukt, deze gepunt en gewassen. In 2 potten de pronk(snij) bonen stevig ingedrukt en de andere 2 potten stevig gevuld met wortelen, beetje zout in elke pot, kokend water erop, deksels erop gedraaid. de 4 potten in een pan met water gezet 2 cm onder de rand van het deksel. uur laten koken op middelmatig vuur, zodat het water wel kookt. En dan maar afwachten of het goed gaat, vroeger deden we het ook zo.
 2. Ik begon als 13 jarige met een stukje grond van 20m2 en een paar jaar later had ik op mijn 16e een volkstuintje van 50m2, als kind is dat heel leuk, op mijn 18e verhuisde ik naar een groter complex waar ik 150m2 had, dit werd steeds groter tot 300m2. !n 1993 hield het op omdat ik getroffen werd door een beroerte, jammer, mijn grootste hobby kon niet meer. Aangezien ik toen 33 was , heb ik het toch nog weer zover kunnen schoppen dat ik in 2006 weer genoeg kracht had om met 100m2 te beginnen, een droom kwam uit, het jaar erop 200m2, maar toen werd de tuin opgeheven, gelukkig mocht ik bij bekenden van mij een deel van hun pluktuin gebruiken en sinds vorig jaar de hele pluktuin, inmiddels is dat bijna 500m2. Lijkt veel, maar ik experimenteer graag en wil van alles uitproberen, zoals het zaaien van dahlia's en andere snijbloemen. Er zitten ook nog 200 dahliaknollen in de grond. De hobby verveelt nooit, ook niet na ruim 30 jaren met moestuin.
 3. Wim54

  re: tuin jdw

  mooi tuin, veel ruimte en een kat die er ook van geniet
 4. Wim54

  Mijn tuin, 7 mei 2014

  Dank je Anne, ik zag net de foto's van jou tuin en zaaigoed. heel mooi en veel herkenbaar zaaigoed.
 5. Wim54

  Mijn tuin, 7 mei 2014

  jdw : ik doe het alleen, de opbrengst van de tuin verdwijnt voor een groot deel in de vriezer en natuurlijk eet ik er verder het hele jaar van en geef ik ook wat weg aan vrienden, familie en bekenden, ook komen er veel bloemen in de tuin. Ik ga iedere dag wel een paar uurtjes naar de tuin, behalve bij regen, ik zorg altijd dat het netjes is, houd het onkruidvrij en hark de paadjes tot vervelends toe aan.... hierbij een paar foto's van 2013.
 6. Wim54

  Beginner

  welkom Marjolein
 7. Wim54

  voorstellen

  Ook foto's van dieren, lees ik... wel mijn konijn heeft jongen, deze zijn 1 dag oud.
 8. Wim54

  Mijn tuin, 7 mei 2014

  Dank jullie voor de reacties, er is inderdaad heel veel regen gevallen hier, met name gisteren, héél veel. Maar dat is ook goed voor de losse grond hier die snel droog is. Alleen jammer van de vorst afgelopen weekend, die heeft de aardappelen goed geraakt, gelukkig wel grotendeels blad en niet de hartjes van de scheuten.
 9. Het had nog erger gekund ...
 10. Ja hoor, dat kan, vroeger op de boerderij werd in mei de tuin omgeploegd en daarna nog alles gezaaid, ook plantuien
 11. Foto's van mijn tuin
 12. Wim54

  voorstellen

  Bedankt Stan, weer wat geleerd !
 13. Welkom Sietske en succes!
 14. Welkom, mooie tuin, leuk om de foto's te zien.
 15. Welkom, je hoeft geen grote moestuin te hebben, ook in potten kun je moestuinieren Het gaat om de hobby en het bezig zijn met plantjes, vooral voor je dochtertje is het mooi om te leren hoe alles groeit, je hebt ook wel kleine snackkomkommertjes die het in potten prima doen. Succes!
 16. Wim54

  voorstellen

  Tip: lege boterkuipjes, de lange zijden in reepjes knippen, de onderkant in een puntje, repen ca 1-2 cm breed, hierop kun je met een watervaste stift de namen van de plantjes schrijven en deze in de grond bij de zaadjes / plantjes steken.
 17. Wim54

  voorstellen

  Wat zien we op de foto's ? (woensdag 7 mei 2014) op foto 1: mijn moestuin na een regenbui 2: de tuin van achteren naar voren bekeken met op de voorgrond 180 van de 200 dahliaknollen 3: de aardappelen 3 dagen na de vorst van afgelopen zondag 4 mei 2014 4: Spinazie is geoogst, stond naast de doperwten, omdat de ruimte van de paden nu nog niet nodig is. 5: komkommerplantjes zijn gekiemd 6: Koolplanten, zijn begin maart buiten gezaaid en eind april uitgeplant. 7: Kopstek van de Fuchsia Voodoo, beetje stekpoeder eraan en ze groeien zo door. 8: Peterselie 9: Peulen Noorman, fors gewas wat grote malse peulen geeft en lang doordraagt. 10: Pioenrozen voor de snij 11: paprikaplantjes 12: sla en spitskool gaat prima tussen de bonenstokken 13: snijbiet Lucillus 14: Tagetes patula "Linaeus" , een bossige afrikaan, wel 50cm hoog met hele kleine bloempjes. 15: Thalyctrium flavum "Glaucum", vaste plant, vorig jaar gezaaid, dit jaar gaan ze voor het eerst bloeien ( geel) 16: de tuinbonen gaan 1 dezer dagen bloeien, gewoon buiten gepoot op 24 februari.
 18. Wim54

  voorstellen

  Dank u, de wigwamtakken zijn bamboestokken uit de naastgelegen siertuin van de eigenaar van mijn moestuin, in het voorjaar zijn de bamboe's gesnoeid en de oude dikkere stengels gebruik ik weer voor de bonen. Tussen de stokken plant ik sla en spitskool, dat gaat prima.
 19. Dit jaar heb ik als vroege aardappelen Frieslander en Lady Christl, als middenvroeg Triplo, middenlaat : Jelly, Mozart, Michelle en Charlotte en wat later de Nicola en Texla. Ieder jaar weer heb ik meerdere soorten, ik vind het gewoon leuk om ook nieuwe soorten uit te proberen. Natuurlijk is het afhankelijk van wat voor grond je hebt, in mijn geval heb ik lichte grond, de Frieslander, Lady Christ en Mozart doen het zeer goed in mijn tuin. De Nicola heeft wat meer moeite. Ik verbouw aardappelen op de volgende punten: smaak, vastkokend en licht kruimig, glad, ovaal met niet te diep liggende ogen. Zomin mogelijk tot geen last van Phytoftera in blad / knol, geen wratziekte, en zo min mogelijk andere ziektes. Op internet kun je hier veel over vinden en ik kan mij in de winter hiermee ook uren vermaken. Mozart kiemt traag, dat houdt in dat je bij bewaring voor de winter, bijna geen uitlopers krijgt, mits gekoeld bewaard. omdat Mozart iets kruimig is , zijn ze voor mij geschikt om bijvoorbeeld te prakken. Nicola en Michelle zijn weer fijner om te bakken. Mozart is tevens een fijne aardappel om frietjes van te maken. De smaak van Frieslander, Lady Christl, Mozart en Nicola is prima. Deze soorten heb ik ieder jaar. Ik hoop echter dat de Michelle, die uit de EBA is gekruist, het beter gaat doen dan de Nicola, zodat ik deze aan kan houden voor de toekomst, Nicola heeft nog wel eens bruine plekjes in de knol. Mozart is voor mij dus een blijvertje, Mozart komt uit Bildstar x Redstar, beide bekende soorten. Mozart is weinig gevoelig voor Phytoftera, dat was zijn voorouder de Bildstar wel. Aardappelen... het blijft een leuke hobby .
 20. Wim54

  voorstellen

  De foto's zijn van afgelopen jaar (2013), Cosmea, zaailing dahlia uit de Lady Darlene, moestuin in het voorjaar 2x en een foto van de zomer met zinnia's op de voorgrond.
 21. Wim54

  voorstellen

  Hallo, mijn naam is Wim , ik heb een moestuin van bijna 500m2, voor een groot deel ook bloemen, waaronder dahlia's en zinnia's. Uiteraard alles zelf zaaien , ook enkele dahlia's uit zelf gewonnen zaad, altijd een verrassing wat hier uit komt. Ik heb mij hier aangemeld omdat ik het leuk vind om te lezen hoe anderen hun hobby beleven.
×
×
 • Create New...