Jump to content
Sign in to follow this  
Merel

Artisjokzaden oogsten

Recommended Posts

Begin dit jaar heb ik een zakje artisjokzaden gekocht. Allemaal gezaaid en ik had ruim 10 mooie plantjes. De muizen besloten ze op één na allemaal op te eten. Die ene artisjokplant deed het goed en bloeide fantastisch. Nu probeer ik zaden van die ene bloem te oogsten. Heb hem helemaal ontleed en dat leverde inderdaad zaden op. Een aantal mooie grote en nog veel meer kleintjes. Zijn die kleintjes goed genoeg om volgend jaar artisjokken van te kweken? Bij deze een foto van mijn zaden. Rechts de grote zaden. Links de kleine. 

921DB5A5-1D4F-4AF2-BE5B-49DAEDF3246F.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik vraag me af of het geen lege hulsjes zijn, die kleinere. Als ze plat aanvoelen is het niks, maar ook redelijk grote zaden kunnen lege omhulsels zijn, dat weet ik van Dahlia's, pompoenen, hazelnoten... Met artisjok zaden heb ik geen ervaring, maar ik zou proberen na te gaan of er massa inzit, bij voorbaat zou ik sceptisch zijn bij zaden die er duidelijk als 'minder' uitzien; zouden wel eens niet bevrucht kunnen zijn.

 

Edit om toe te voegen: ik heb één van mijn uitgebloeide artisjok hoofden eraf gehaald - grappig om te zien dat onder dat haar de zaden daar zitten zoals bij een zonnebloem, compleet met variatie in de zaaddikte.

 

Het blijkt vrij makkelijk om de goede zaden eruit te halen: neem een zaadje tussen twee vingers - als je dat zaadje zo plat knijpt, met weinig moeite, dan is het dus niks. Als een zaadje zich niet zomaar plat laat knijpen > oké.

Wat niet werkt is ze in water doen om te zien of ze zinken of blijven drijven, dat zou ook moeten werken bij sommige zaden, maar dit bleef allemaal drijven ook de goeie.

Ik kwam maar vier goede zaden tegen in de hele bloem, dus weinig. Omdat mijn plant meerdere bloemen had, en jij zei dat jouw plant maar één bloem had, is het maar de vraag of er wat goeds tussen zit. Even knijpen dus.

 

Dit is een stukje van mijn bloem met twee zaden daarin die goed bleken te zijn; één vooraan en één in het midden. 

 

Artisjoksied.jpg.b03079b4045409f42b8a87bc3550d995.jpg

Edited by roeier

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks! Haha, ik heb hetzelfde gedaan: ze bleven allemaal drijven. Ben ook maar een kiemtest aan het doen met een paar zaden. Nu ga ik ze 'beknijpen' :-). Dank je wel voor je hulp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...