Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Saffraan kweken


Addie

Recommended Posts

Hoi allemaal,

 

Het lijkt mij een leuke uitdaging om saffraan te gaan kweken. Ik heb al een beetje gezocht naar informatie en nu weet ik dat ik de Crocus sativus moet hebben.

Verder vind ik eigenlijk alleen maar uitleg over het kruid zelf maar niet over hoe en waar je knolletjes / bolletjes kunt kopen en hoe je nu succesvol saffraan kan kweken in Nederland.

 

Mijn vragen zijn dus:

Waar kan ik saffraan knolletjes kopen?

Wie heeft er een eenduidig antwoord over de beste manier om saffraan te kweken? Heeft er bijvoorbeeld al iemand ervaring met saffraan?

Link to comment
Share on other sites

Ik heb mijn best gedaan wat informatie te verzamelen en dit zo overzichtelijk mogelijk neer te zetten. Ps: Ik weet (nog) niet zoveel van tuinieren dus mogelijk heb ik wat termen en uitleg verkeerd geïnterpreteerd

 

Ik denk dat dit wel een nuttig lijstje is dat ik nog niet in het Nederlands ben tegengekomen.

Denk dus aan bronvermelding (mijn naam en https://www.moestuinforum.nl )!

 

Grondsoort:

Saffraan groeit het beste in voedzame, goed doorlaatbare grond.

 

Locatie

Een warme, beschutte en zonnige plek in de tuin.

 

Bemesting

De basisbemesting bestaat uit goed verteerde mest. Dit zorgt niet alleen voor de nodige voedingstoffen maar ook voor een goede bodemstructuur. Wat ik begrijp uit onderstaande quote is dat er regelmatig bijgemest mag worden met kunstmest (na de bloei en voor / na het planten). Wat en hoeveel te lezen in de quote:

 

Recent data suggest that at least some annual fertiliser applications are beneficial and a base dressing of 80 kg P/ha and 30 kg K/ha followed by a split application of 20 kg N/ha in autumn and again immediately after flowering is recommended. At Clyde, we have incorporated meat and bone meal into the soil before planting (at 0.2 kg/m2), and each year we applied a compound fertiliser such as (N:P:K:S –12:5:14:4) in the spring (at 30 g/m2).

 

Planten

Tijdens de rustperiode (bijvoorbeeld augustus)

De grote van de knollen heeft een significant effect op de productie van nieuwe knollen en de productie van bloemen. Hoe groter de moeder knol, des te meer nieuwe knollen er gevormd worden. Houdt er rekening mee dat grote knollen nodig zijn om bloemen te krijgen. 15g en 1,5 tot 2 cm in diameter zou de beste kans op bloemen geven.

 

Plantdiepte:

Aanbevolen plantdiepte varieert van 7-5-10 cm tot 15-22 cm. 8cm ben ik het meest tegengekomen dus die houd ik aan. Afstand tussen de planten is ongeveer 5-10 cm.

 

Bloei

Saffraan bloeit meestal in het najaar over een korte periode, de bladeren laten afsterven. De bladeren verstrekken de voedselvoorraad voor de knol en dragen bij aan het ontwikkelen van nieuwe knollen.

 

De knollen gaan in rust. Die rustperiode is essentieel voor de bloei in de herfst.

 

Oogsten

Pluk s ochtends de meeldraadjes op het moment dat de bloemen open gaan.

Vermeerderen

Aan de moederplant zullen nieuwe knolletjes ontstaan. Na drie jaar kunnen deze opgegraven (in de rustperiode (zomer)), verdeeld en opnieuw geplant worden.

 

Vorst:

Saffraan kan temperaturen tot maximaal -10 graden Celsius verdragen. Zorg dus eventuele bescherming tegen vorst. Zorg er voor dat de grond niet te nat is.

 

Ideale temperatuur

The ideal conditions during flowering are a 16-hour day length with day temperatures of 17 C (64 F) and night temperatures of 12 C (54 F). After flowering, the foliage grows best at 60 to 65 degrees Farenheit (16 to 18 C) with 12 to 14 hours of light to keep enough photosynthesis going to bulk up the developing cormlets.
Link to comment
Share on other sites

Ik weet alleen niet of je ze dit jaar nog kan kopen. De bloeiperiode komt er aan, dus als je ze nu plant is dat misschien te laat?

Het schijnt ook dat je ze sowieso om de zoveel jaar moet opgraven en weer uitplanten. Omdat ze zich omhoog werken in de grond naarmate ze vaker hebben gebloeid.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Wat een toeval.

Afgelopen week heb ik een artikel in een regionaal blad gelezen, en bij het opzoeken zag ik dat het ook een reportage betrof op l1 nieuws.

Het was een reportage over de eerste saffraan-oogst van de kruidenkwekerij Radder te Margraten.

Te vinden op www.l1.nl/l1nws/- bij de zoekfunctie radder, dan bij het verkorte artikel 1-l1 nws aanklikken-bij het vervolg kan de reportage bekeken worden door de monitor/tv aan te klikken.

gr Jos

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

in mijn kruidenboekje kwam ik dit tegen:

 

Crocus Sativus (safraan)

Familie: Lissenachtigen (iridaceae)

Vindplaatsen: Echte Saffraan was en is nog steeds het kostbaarste kruid ter wereld. ...(stukje geschiedenis)

 

Kenmerken: Het circa 8 cm hoge knollenvormende plantje behoort ot de krokussoorten die in de herfst bloeien. Van september tot november toont het plantje paarsblauwe bloemen met een lang rood vruchtbeginsel. De grasachtige bladeren verschijnen tegelijkertijd. De roodoranje stempel bevat etherische olie, bitterstof en de gele kleurstof (Crocin)

 

Verwante soorten: Saffraan(krokus) behoort tot hetzelfde geslacht als onze tuinkrokus.

 

Standplaats: Een zonnige warme plaats is een vereiste. De grond moet humusrijk en vooral goed doorlatend zijn.

 

Teelt: U kunt als u wilt beginnen met telen van saffraan kiezen of u dat doet met een kweekplantje of met een knolletje. Omdat saffraan alleen in warme streken overwintert, worden de knollen bij ons in de herfst in kuipen of potten gezet in plaats van in de grond. De puntjes moeten nog net boven de aarde uit komen. In een pot van 25 cm doorsnee passen zes knollen. Ze mogen niet rotten; daarom moet u de aarde voor de helft met zand vermengen en zorgen voor een goede afwatering. De potten vorstvrij zetten; kou is geen bezwaar. Nog in het eerste jaar verschijnen de blaadjes, die tot de zomer blijven zitten. In deze rusttijd moet u de plant droog houden. Vanaf september begint de plant te bloeien, nadat u weer was begonnen met water geven. Later kunt u de broedknolletjes wegnemen. In de tuin uitgeplante saffraanknollen moeten in de winter altijd worden bedekt met rijshout of een laagje compost. Het is goed de knollen elke 3-5 jaar te verzetten.

 

Oogst: De in drieen gedeelde, roodoranje stempel wordt na de oogst gedroogd en in een afsluitbaar glazen potje bewaard. Voor gebruik worden de saffraandraden in een vijzel tot poeder gewreven.

 

Toepassing: in soep en rijstgerechten...

 

Geneeskracht: Het kruid werkt hartversterkend en helpt bij bloedarmoede en uitputtingsverschijnselen. In het Midden-oosten is het een afrodisiacum. Binne de homeopathie wordt het ingezet ter kalmering en tegen depressie.

 

Belangrijke aanwijzing: Saffraan vormt een bestanddeel van een plantaardig medicijn dat menstruatiestoornissen kan verhelpen. Als de aanbevolen dosering wordt overschreden, kunnen de werkzame stoffen een afdrijvend effect sorteren.

 

Wat een lap tekst eigenlijk.

(moet je aan bronvermelding doen?)

uit dumonts kleine kruidenlexicon.

Link to comment
Share on other sites

Misschien interresant?

 

Donderdag 3 maart, (BBC 2), 22.00-23.00

The spice trail

Reportageserie waarin Kate Humble in de voetsporen treedt van de vijftiende-eeuwse ontdekkingsreizigers, via de kruidenhandelsroute naar India en Sri Lanka. Afl: Vanilla and saffron. Kate reist van het Atlasgebergte in Marokko naar de vlakten van Spanje in het spoor van de kostbaarste specerij ter wereld: saffraan. In Mexico gaat ze op zoek naar vanille, ooit ontdekt door de beroemde Spaanse conquistador Hernan Cortes.

donderdag, (BBC 2), 22.00-23.00

 

een programma over vanille en Saffraan, dus voor de liefhebber..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ja, ik zit ook al wat info te sprokkelen, maar is moeizaam terugvinden. Lijkt me namelijk wel leuk voor een aantal potten, want dan kan je in de gaten houden dat ze niet kapotvriezen. Herfstbloemen zijn leuk, en echte saffraan een kleine bonus er op... maar we zijn natuurlijk wel op tijd met inplanten... deze herfst... alleen pas volgend jaar de bloemetjes... lastig als je snel resultaat wilt... maar tuinieren is goede therapie voor types zoals ik...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Wij hebben wat saffraan bollen geplant en tot onze vebazing kwamen van die 50 bollen die we gekocht hadden meer dan 60 bloemen vanaf.

 

Volgens mijn betaalden we niet meer dan 12 euro inc. verzenden, en het ziet er naar uit dat ze geen last hebben van de vorst.

 

Nu zijn bloembollen toch vorst gevoelig in potten, dus planten in de vollen grond.

Link to comment
Share on other sites

Wij hebben wat saffraan bollen geplant ..... meer dan 60 bloemen vanaf.

 

Nou da's dan toch al bijna genoeg voor een halve gram saffraan (als het meezit). Maar gelukkig heb je ook maar weinig saffraan nodig voor een spectaculair effect in de keuken!

 

Wel leuk als toevoeging in de kruidentuin, zijn prachtige bloemen ook vind ik.

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Ik vindt het eigenlijk ook nog steeds leuk idee, en heb je wat in vroegvoorjaar, waarschijnlijk is de herfst pas de tijd om de bolletjes te kopen en te planten toch?

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...