Thamar Posted August 18, 2013 Share Posted August 18, 2013 Vanavond weer een half emmertje aardappels gerooid. Ongeveer 1/3 heb ik dus doorspiest met de riek . Heeft iemand tips hoe ik dit kan voorkomen en/of hoe ik het best die aardappels kan rooien? Ik doe dit dit jaar voor het eerst, dus te onervaren waarschijnlijk...Deze aardappels zijn voor gelijk gebruik, maar komende week wil ik een groot deel van de aardappels er uit rooien en bewaren in de kelder ... en lijkt me niet zo handig dat er dan zoveel aan de riek geregen worden! Hopelijk heeft iemand wat tips. Groetjes Kelly Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HuubvG Posted August 18, 2013 Share Posted August 18, 2013 1) de aardappelen op ruggen telen 2) een spitvork nemen in plaats van een riek 3) de spitvork recht omlaag in de geul ver genoeg naast de aardappelen drukken en dan omhoog wippen, zowel links als rechts naast de rug Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bit Posted August 18, 2013 Share Posted August 18, 2013 Jawel. Echt ingewikkeld is het niet. Je moet je er een beetje bewust van zijn hoe de plant groeit. De ene soort aardappel maakt net weer op een wat andere afstand of diepte de nieuwe aardappelen aan, dan het andere soortje aardappel.Ga op safe en begin iets verder van de plant met de riek er in te steken . in de grond. Wip de grond van wat dieper onder de plant naar boven. Ik doe dat overigens niet met de riek maar met een spitvork. Met de spitvork haal je net wat meer kluit mee naar boven. Doe dat van 4 kanten van de oorspronkelijke plant. 4x dus. Dan moet je wel alles zichtbaar naar boven halen.Ik doe zo 4 x wippen , en de rest doe ik op mijn knieën wroetend. Maar ook dan zal je 1 op de 50 aardappelen toch toevallig raken hoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thamar Posted August 18, 2013 Author Share Posted August 18, 2013 Ik heb even gegoogled, maar heb geen riek, het is een spitvork Dus toch verder van de plant af, en dieper ... nu is de grond best droog, maar ga mijn best doen. Groetjes Kelly Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HuubvG Posted August 18, 2013 Share Posted August 18, 2013 Je hebt zeker niet je aardappelen aangeaard? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piroska Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 Ik teelt de aardappels op ruggen, trek met oogsten aan het restant van de plant dan komen de meeste aardappels al bloot te liggen, en doe de rest met de hand. Lekker wat woelen in de aarde en de aardappels uitgraven. Het is wat werk maar 100% ongespieste aardappels Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
HuubvG Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 Ja ik aard ze ook altijd aan. Bij het oogsten ga ik elke rij eerst helemaal los steken aan één kant met de spitvork, dan aan de andere kant en dan gaat de rest van het rooien met de handen bijna vanzelf. Ik kende een boer die alles er met de spitvork uit wist te halen, niks op de knieën, niks wroeten met de handen. Ik heb veel van die boer geleerd, maar dat zal ik hem nooit nadoen... hij wees mij erop dat ik daar en daar nog een aardappel had laten zitten. Ik wroeten en ja hoor, hoe wist hij dat? Hij liet er nooit eentje zitten, zelfs geen kriel, en hij spieste er ook nooit een door. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
citroen Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 (edited) ik aard mijn aardappelen nooit aanverder afblijven met de spitvorkmet de hand het loof aftrekken ,dan heb je al een gedeelte aardappels mee uitgetrokkende rest met de blote handgaat prima Edited August 20, 2013 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thamar Posted August 19, 2013 Author Share Posted August 19, 2013 Ok, meer met de hand dus Bedankt voor alle tips! Groetjes Kelly Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.