Geplaatst: 25 november 201311 j Ik zoek naar een goede kwaliteit compost. Heb een te kleine tuin om het zelf te maken, en dan voornamelijk plaatsgebrek. Ik heb begrepen dat de compost uit tuincentra wisselend is. Bij ranzijn zag ik Groene Jan compost voor 2,69. Goedkoop, maar vraag me af of het wel voldoende voedingrijk is. Kunnen jullie bepaalde kant en klare compost aanbevelen?
Geplaatst: 25 november 201311 j Je zou eens kunnen kijken of jouw gemeente composteert. Vaak is het dan gratis of goedkoop af te halen. Zelf heb ik nog nooit verpakte compost gekocht, dus ik kan je niks aanbevelen. Heb je ook geen plaats (plm 1m²) in de tuin voor zo'n handig compostvat?
Geplaatst: 25 november 201311 j Auteur Ik heb al bij keur compost in mijn dorp geïnformeerd. Inderdaad goedkoop, maar ze zeggen zelf dat er nauwelijks voeding in zit. Volgens mij zou de compost van de gemeente ook niet geheel betrouwbaar zijn, want te weinig controle op wat mensen allemaal op de groenbak zelf gooien. Daarom aarzel ik dat te kopen. Ik heb nog wel twee plekjes in mijn tuin 30m2 voor een eventuele compost bak, maar daar is niet veel zo'n.
Geplaatst: 25 november 201311 j wat wil je bereiken met compost?je hebt het over weinig voeding. maar kan je daarvoor niet beter bemesting gebruiken? en de compost om de bodemstructuur te verbeteren?
Geplaatst: 25 november 201311 j Je bak hoeft ook niet in de volle zon te staan hoor, ik heb ook een compostvat met beluchting gekocht bij de HornbachDe bak krijgt maar weinig zon maar het gaat prima!Ik krijg ook groenten afval van onze groentenman gaat best snel hoor! De aanhouder wint...niet geschoten is altijd mis!
Geplaatst: 25 november 201311 j Auteur Ik had begrepen van Jelle van de makkelijke moestuin dat de compost juist voedingsrijk moest zijn. Ik wil nl zelf de mm mix maken. Compost, turfstrooisel en vermiculiet. Volgens zijn methode geef je dan geen extra meststoffen alleen compost. Geven jullie wel meststoffen?Ah dat klinkt al beter dat een compost bak geen volle zon hoeft te hebben. Moet ik maar eens in gaan verdiepen.
Geplaatst: 25 november 201311 j Als je eenmaal een compostbak hebt heb ik wel een zootje compostwormen voor je, ik heb er heel veel in mijn compostbak ik woon in R'dam-IJsselmonde
Geplaatst: 25 november 201311 j Goede kwaliteit compost is altijd zelfgemaakt compost. Nadeel is dat het niet zo makkelijk is om een goede kwaliteit compost te produceren. Houd er rekening mee dat je in je compost liefst ook dierlijke mest wilt verwerken omdat hij anders niet voedselrijk is. Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu
Geplaatst: 25 november 201311 j Nog even terugkomend op en zonnige plek voor de compostbak / het compostvat: niet in de zon zetten, schaduw is beter. In de zon droogt de buitenkant te snel op. Rustig de tijd nemen om compost te laten rijpen in de schaduw. Vochtig en luchtig houden en ja, dierlijke mest erbij is ideaal. Dan krijg je voedzame compost.
Geplaatst: 25 november 201311 j Auteur Dank voor het meedenken. Heb zojuist op het forum over Bokashi gelezen. Ook interessant. Snel klaar, en zou erg voedzaam zijn. Alleen moet de grond na besproeing met de Bokashi mest twee weken rusten alvorens jonge plantjes (en ik neem aan ook zaadjes..) geplant kan worden. Misschien dat ik dan (goedkope) compost van de gemeente in een grote ton kan mengen met zelf gemaakte Bokashi mest. En kan ik dan wanneer nodig mijn compost uithalen. Hoef ik niet het proces van zelf compost maken aan te gaan, maar kan ik wel een voedzame compost samenstellen. Ik las dat er ook vlees etc in de Bokashi emmer gedaan kan worden, heb je ook je dierlijke vetten. Ik heb niet bijzonder veel compost nodig. Totale oppervalkte van moestuinbakken zal ongeveer 4 m2 zijn.
Geplaatst: 28 januari 201411 j Goeiedag, Er wordt hierboven aanbevolen om 'dierlijke mest' aan de compost toe te voegen, maar deze informatie is niet helemaal volledig. Mest van vleeseters (honden, katten en mensen) kan het beste apart gecomposteerd worden omdat het langere tijd nodig heeft om eventuele schadelijke stoffen af te breken. Mest van groen-eters is natuurlijk perfect. Zoals koeien, paarden, kippen, konijnen, cavia's etc. Goeie topic, dit!
Geplaatst: 4 februari 201411 j Ook ik ben op zoek naar goede compost. Maar als je maar 1-2 makkelijke moestuinen heb, heb je dan wel genoeg afval om compost te maken? Is het dan de moeite om zo'n bak in je tuin te zetten? (Wij hebben wel twee konijnen. Klinkt aantrekkelijk om dat in compost te verwerken!)
Geplaatst: 4 februari 201411 j @ endetje. Kun je je huishoud-groen-afval er niet bij doen? Schillen en resten van je groenten, fruit, koffiefilters. Dat + stro en keutels konijnen + makkelijke moestuin groenafval samen is al een flinke basis voor je 2 m2. Een compostvat van ruim 200 liter, zul je er half-vol mee krijgen, schat ik. Maar dat gaat ook...of kijk voor een wat kleiner vat. Andere optie is om van buren en bekenden ook hun grasmaaisel, tuinafval, opgeharkte bladeren enz. erbij te doen of af en toe een metselkuipje paardenmest o.i.d. ergens te halen voor erbij. Dan hoef je weinig extra mest meer te kopen, vermoed ik. Wij hebben in de keuken naast de vuilnisemmer een identieke emmer staan in een andere kleur voor compost. Om de 5 dagen gaat er zo toch een litertje of 6 in de compostbak. 4 februari 201411 j aangepast door Gast In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
Geplaatst: 4 februari 201411 j Weknow was me net voor. Ach ik kopieer m'n berichtje toch maar.Ik gooi vrijwel alle *) huishoud-, en tuinafval in de compostton. Dat levert me per jaar compost voor heel wat m2-tuintjes op (1-persoonshuishouden).Samengevat: doen! Edit: *) vuistregel: geen hout(ig materiaal), geen onkruidzaden, geen wortelonkruiden, geen phytophtera (spelling?).
Geplaatst: 4 februari 201411 j Nou, dan zal ik me er eens in verdiepen. Ik had ook al zitten kijken voor een wormenbak. Misschien ook een idee. Of is dat weer te klein?Onze groene kliko zit nu helemaal vol. dat is al bijna een compost bak want bij ons halen ze het in de wintermaanden maar 1x per maand op! En al mijn groenafval gaat nu in de gewone vuilniszak omdat het ding vol zit. Het zou heerlijk zijn om blij te zijn met je afval
Geplaatst: 4 februari 201411 j ... Onze groene kliko zit nu helemaal vol. ...Afgezien van snoeihout krijg ik nog geen kwart kliko vol per 2 maanden. ... Het zou heerlijk zijn om blij te zijn met je afval Dank voor de herinnering. Ik wil komend voorjaar buurvrouw vragen of ik haar grasmaaisel e.d. mag hebben. Keukenafval vragen vind ik nog wat genant. Nee ik push niet, lijkt maar zo . Maar serieus, hoe je het ook regelt. Al heb je maar half genoeg compost voor je tuintjes, dat hoef je dan niet te kopen en ook niet weg te gooien. 4 februari 201411 j aangepast door Gast
Geplaatst: 4 februari 201411 j Ik ben ook eens langsgegaan bij onze groenten man en daar haal ik zo nu en dan een paar flinke tassen met groenten afval op.Misschien een idee? De aanhouder wint...niet geschoten is altijd mis!
Geplaatst: 4 februari 201411 j kan er eigenlijk ook zaagsel in de compost bak? wij hebben 2 cavia's en dat gooi ik altijd weg maar kan dat ook in mijn compost bak? een beginner moet toch ergens beginnen en door jullie lukt het ook
Geplaatst: 4 februari 201411 j JAAAA, dat is ideaal voor de composthoop... Alleen 1 ding: de verspilde graankorrels ed. gooi je dan ook op de composthoop. Je kan wat ontkiemd caviavoer krijgen, maar mijzelf boeit dat niet zo... http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Geplaatst: 5 februari 201411 j Klinkt als gratis zonnebloemen Mijn composthoop is vol zat, maar erg hard composteren wil het nog niet. Dit jaar maar wat meer werk van maken. Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.