Jump to content

Rabarber recepten


Jooze
 Share

Recommended Posts

Hi allemaal,

 

Ik kan bijna de eerste rabarber oogsten. en behalve dat ik rabarber vorig jaar een pietsie geproefd heb (heerlijk) heb ik het nooit gegeten.

Ik ben dus op zoek naar recepten met Rabarber. Het liefst ook recepten voor het inmaken of een drankje ofzo. Want ik zou het zonde vinden 2 maanden alleen maar rabarber te eten en daarna maanden niks meer te hebben

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Link to comment
Share on other sites

Deze rabarber jam eet ik graag, niet eigen recept maar wel vorig jaar veel gemaakt.

 

1 kg rode rabarber

sap en rasp van 1 sinaasappel

1 kg Van Gilse Geleisuiker

Bereiding

Rabarber wassen en in stukjes snijden. Rabarber goed vermengen met sinaasappelsap, sinaasappelrasp en geleisuiker. Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen en 4 minuten goed borrelend laten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. Eventueel de jam met een schuimspaan afschuimen en in schoongemaakte potten schenken. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten.

 

Bewaarvoorschrift

± 1 jaar; na openen gekoeld bewaren.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Goed recept!

 

Het is wel heeeel belangrijk dat je de potten waar je de jam indoet echt goed schoonmaakt. Dan doe je bijvoorbeeld door ze in een grote pan kokend water een minuutje te laten 'koken'. Daarna op een schone theedoek laten uitlekken. Niet alle potten hoeven tegelijk in de pan natuurlijk!

 

Persoonlijk gebruik ik altijd ietsje minder suiker, ben niet zo'n zoetekauw

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

hoi,

 

ook lekker; rabarber-aardbei jam !

jam maken zo als hier boven beschreven, ik doe ongeveer 750 rabarber en 250 gr aarbeien en wat citroensap.

of maak er moes van erg lekker!!

rabarber iets laten inkoken en gewone suiker naar smaak toevoegen, wat kanneel en vanille erbij en eetsmakelijk !!

ik kan niet wachten tot die van mij rijp zijn...nu pas 20 cm boven de grond

 

succes !

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

Link to comment
Share on other sites

Deze rabarber jam eet ik graag, niet eigen recept maar wel vorig jaar veel gemaakt.

 

1 kg rode rabarber

sap en rasp van 1 sinaasappel

1 kg Van Gilse Geleisuiker

Bereiding

Rabarber wassen en in stukjes snijden. Rabarber goed vermengen met sinaasappelsap, sinaasappelrasp en geleisuiker. Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen en 4 minuten goed borrelend laten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. Eventueel de jam met een schuimspaan afschuimen en in schoongemaakte potten schenken. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten.

 

Bewaarvoorschrift

± 1 jaar; na openen gekoeld bewaren.

Woooh dat wordt naar de tandarts en ik was dinsdag al geweest!

Net die jam gemaakt, vond hem al zoet ogen zo op het recept dus heb 1,25 kilo rabarber genomen en een halve kilo geleisuiker speciaal(minder zoet), toen dacht ik nou zou ik er maar een lepel of 5 gewone suiker bij doen dan is die zeker zoet genoeg, en dat is die zeker, echt zoet!. Als je die jam van jou eet met een 250 gr. rabarber minder en een halve kilo(veel zoetere)geleisuiker extra Hans dan springen de tanden toch spontaan uit je mond? Buiten dat hij voor mij te zoet is (ben meer een zuurpruim ) wel een leuk recept, had nog een half stokje goede kaneel toegevoegd.

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Ja ik weet niet ik volg maar braaf elk recept omdat ik een kookkluns ben maar eerlijk gezegd vindt ik hem zelf niet opvallend zoet,

ik vindt de sinnasappel erin echt lekker dat proef ik wel.

Bijna in alle jam recepten die ik maak gaat trouwens zoveel geleisuiker ik heb geen idee maar stel me zovoor dat het mischien met bewaren te maken heeft in iedergeval dacht of denk ik nog dat dat normaal is, maar nogmaals geen luieren of oningeintereseerde kok dan ik hoor.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Ik hou zelf niet zo van jam, eet nooit zoet op brood, daar is het me echt te zoet voor. Door de yoghurt wordt wel een feestje denk ik. Mijn vriendin had hem net geproefd, ze vond hem wel goed zoet, maar ze wist al wel zeker wat ze morgen vroeg op brood wou!

Die sinaasappel is zeker lekker, vooral met een klein vleugje kaneel er achter aan.

Kan trouwens ook nog wel afzwakken dat zoete, hij was nu nog goed warm, ik heb hem net gemaakt.

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Ja je was vroeg met oogsten hier ook stelen van 20-30cm, maar geen probleem ik moet nog stuk nog stuk of 8 jampoten leeg eten ermee.

Waar ik aan dacht maar ik weet niet of dat kan, kan ik zo'n jampot vol rabarberjam nog een x gewoon opwarmen en dan als toetje eten zoals normale gekookte verse rabarber ?

want sommige groente zoals spinazie mag je niet nog een x opwarmen (niet dat ik spinazie jam heb hoor )

Dan ga ik wat sneller door voorraad heen.

Edited by Guest

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Joppie... dan heb ik morgen wat te oogsten. Ik heb vier enorme rabarberstruiken staan... erfenis van de vorige tuinder...

Ik had vandaag al 1 blad mee naar huis genomen om de luitjes thuis te laten zien... en morgen dan een kilootje uitdraaien...

Wordt ik weer vrolijk van... zo'n vooruitzicht...

Want voor de rest wordt mijn geduld aardig op de proef gesteld... nog een paar weekjes wachten voor het Grote Zaaien...

Link to comment
Share on other sites

Was redelijk vroeg met oogsten, had ook wel wat grotere stengels al (van 1 plant) de rest ook 20-30 cm. Denk dat je jam wel gewoon kan verwarmen, dat van die spinazie is al lang achterhaald ook dat kun je rustig nog een keer opwarmen. Ik persoonlijk vind rabarber vooral lekker als hij echt heel koud is.

@ Jasmin, je had een blad mee naar huis genomen, misschien weet je het al maar als je rabarber oogst gelijk het blad verwijderen, anders trekt het oxaalzuur in de stengels, blad kun je goed gebruiken om rabarbergier te maken(recept staat hier ergens op t forum), mijn gier staat al weer te trekken!

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Pudding en mouse heb ik nog nooit gegeten van rabarber, kun je daarvan de recepten plaatsen.

door typische smaak is rabarber denk ik wel echt voor de liefhebber, maar je kunt bv ook een keer een schep gekookte rabarber in je gele vla of bij ijs doen dan is het minder rabarber maar wel heel lekker.

 

Gewoon gekookte rabarber doen wij met weinig suiker op tafel en dan doet iedereen naar eigen smaak er suiker bij.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Inmiddels 2 receptjes met rabarber geprobeerd. Helaas de eerste vond ik te zoet (pudding) en de mouse was me weer te zuur. Dus het is nog even uittesten. Maar misschien is Rabarber gewoon niet mijn ding. Kids vinden het wel lekker (de pudding dan

 

Jooze

Niet alleen suiker maar ook rozijntjes toevoegen als de rabarber gekookt is en nog warm. erg lekker.

En dan af laten koelen, zo deed mijn moeder het altijd.

Link to comment
Share on other sites

Recepten komen gewoon van internet;

 

De Rabarbermouse

Snijd van de rabarber de steelaanzet en het blad af. Trek van oude rabarber de schil af. Bij jonge rabarber is dit niet nodig.

Snijd de stengels in stukken van ca. 3 centimeter. Was deze zorgvuldig en laat ze even uitlekken. Doe ze met de rest van het aanhangende water in een pan op een laag vuur. Rabarber kan snel overkoken.

Voeg naar eigen keuze citroenschil en pijpkaneel toe.

Verwarm ze al roerende tot er voldoende vocht vrijkomt en laat de rabarber in ca. 10 minuten op een matig vuur gaar koken.

Roer er de suiker door.

Indien de rabarbermoes nog te dun is, meng dan de aardappelmeel met een beetje koud water tot een glad papje en giet dit al roerende bij de zachtkokende rabarbermoes. Blijf roeren tot de moes gebonden is. De moes kan warm of koud worden geserveerd.

Verwijder eventueel citroenschil en pijpkaneel.

 

Rabarberpudding

400 gr. rabarber

stukje citroenschil

300 gr. suiker

7 blaadjes witte gelatine

2 blaadjes rode gelatine

sap van een 1/2 citroen

 

De rabarber snijden en schoonmaken en de stengels in stukjes snijden van ongeveer 1 cm.

De citroen uitpersen.

Bereidingswijze

 

Breng 500 ml.water met een stukje citroenschil en de suiker aan de kook en leg er de stukjes rabarber in.

Laat de vloeistof tot net tegen de kook aan komen en pocheer de stukjes 10 minuten.

Haal de stukjes rabarber met een schuimspaan uit de pan en laat ze afkoelen.

Week de gelatine in ruim koud water tenminste 15 minuten.

Knijp de gelatine goed uit en los deze op in de nog warme vloeistof.

Laat deze afkoelen maar niet stijf worden.

Schep er het citroensap en de stukjes rabarber door.

Spoel een puddingvorm om met water en giet de pudding erin.

Laat de pudding stijf worden.

Stort de pudding op een bord of schaal .

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Link to comment
Share on other sites

Oke bedankt de pudding had ik nog niet gehoord, wat ik je nog wilde vragen heb je de rabarber warm gegeten ?

Ik vindt namelijk warme rabarber echt lekker maar koud vindt ik het vies.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Deze rabarber jam eet ik graag, niet eigen recept maar wel vorig jaar veel gemaakt.

 

1 kg rode rabarber

sap en rasp van 1 sinaasappel

1 kg Van Gilse Geleisuiker

Bereiding

Rabarber wassen en in stukjes snijden. Rabarber goed vermengen met sinaasappelsap, sinaasappelrasp en geleisuiker. Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen en 4 minuten goed borrelend laten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. Eventueel de jam met een schuimspaan afschuimen en in schoongemaakte potten schenken. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten.

 

Bewaarvoorschrift

± 1 jaar; na openen gekoeld bewaren.

 

Zojuist dit recept gemaakt. De geleisuiker die ik nog in huis had, bleek een supersoort te zijn: 0,5 kilo voor 1250 gram fruit...

Ook nog handje rozijnen toegevoegd. Je moet tenslotte altijd een vingerafdruk achterlaten in je eigengemaakte jam... iets wat je niet gewoon bij de supermarkt kan kopen...

 

Het restje wat niet meer genoeg was voor een potje hebben we net lekker met vla gegeten. De jam is helemaal goedgekeurd door mijn hubbie...

 

De houdbaarheid van de geleisuiker speciaal (ook van Gilse) is iets korter: 3 tot 6 maanden (er zat gewoon meer pectine in).

De smaak is erg zoet vind ik. Ik had overigens ook nog een zakje vanillesuiker extra gedaan, een tik van me... doe ik bij de meeste zoete dingen...

 

Conclusie: prima recept!! Smaakt lekker (warm), en hoe die koud smaakt zullen we binnenkort ook weten.

Link to comment
Share on other sites

Zou verse gember er lekker bij smaken?? Of iets houteriger, in de richting van pimentkorrel/kruidnagel??

 

Met een beetje flink bijgieten haal ik er nog wel 2 kilo af binnenkort.... dan zal ik eens voorzichtig geuren en smaken zoeken...

 

(nee, niet direct bijelkaar mikken... eerst voorzichtig snuiven )

Link to comment
Share on other sites

tja mischien ik hou nooit zo van veel dingen bij elkaar, bv bosvruchten jam vindt ik alles afzonderlijk lekkerder

veel gebruiken kaneel maar ik kan de lucht al niet ruiken zo vies vindt ik dat spul.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Wat betreft warme rabarber,

 

Die Rabarbermouse had ik warm geproefd en die was lekker toen, de koude vond ik vies (veel zuurder). Inmiddels heb ik gehoord dat er 2 soorten rabarber zijn en dat ik misschien zo wie zo de zuurste soort heb.... Maar geen idee of je het verschil aan de plant kan zien (na klaarmaken zou de ene roder/ rozer zijn en de andere geler).

Maar goed daar ga ik nog achter komen.

 

Jooze

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Link to comment
Share on other sites

Er zijn wel meer dan 2 rassen rabarber! Qua zuurheid, hoe meer groen in de stelen hoe zuurder. Zo heb je geheel groene, groen/rode stelen en geheel rode stelen.

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...