Jooze Geplaatst: 1 april 2011 Share Geplaatst: 1 april 2011 Hi allemaal, Ik kan bijna de eerste rabarber oogsten. en behalve dat ik rabarber vorig jaar een pietsie geproefd heb (heerlijk) heb ik het nooit gegeten. Ik ben dus op zoek naar recepten met Rabarber. Het liefst ook recepten voor het inmaken of een drankje ofzo. Want ik zou het zonde vinden 2 maanden alleen maar rabarber te eten en daarna maanden niks meer te hebben Quote Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
hansm Geplaatst: 1 april 2011 Share Geplaatst: 1 april 2011 Deze rabarber jam eet ik graag, niet eigen recept maar wel vorig jaar veel gemaakt. 1 kg rode rabarber sap en rasp van 1 sinaasappel 1 kg Van Gilse GeleisuikerBereiding Rabarber wassen en in stukjes snijden. Rabarber goed vermengen met sinaasappelsap, sinaasappelrasp en geleisuiker. Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen en 4 minuten goed borrelend laten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. Eventueel de jam met een schuimspaan afschuimen en in schoongemaakte potten schenken. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten. Bewaarvoorschrift± 1 jaar; na openen gekoeld bewaren. Quote Players only love you when they're playing. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
veuvecouderc Geplaatst: 1 april 2011 Share Geplaatst: 1 april 2011 Goed recept! Het is wel heeeel belangrijk dat je de potten waar je de jam indoet echt goed schoonmaakt. Dan doe je bijvoorbeeld door ze in een grote pan kokend water een minuutje te laten 'koken'. Daarna op een schone theedoek laten uitlekken. Niet alle potten hoeven tegelijk in de pan natuurlijk! Persoonlijk gebruik ik altijd ietsje minder suiker, ben niet zo'n zoetekauw Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
veuvecouderc Geplaatst: 1 april 2011 Share Geplaatst: 1 april 2011 Je kunt je rabarber ook in stukjes snijden, even blancheren en dan invriezen. Kun je als er geen verse oogst meer is toch nog jam maken, compote maken of een vruchtentaart met rabarber. Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Thessa Geplaatst: 5 april 2011 Share Geplaatst: 5 april 2011 hoi, ook lekker; rabarber-aardbei jam !jam maken zo als hier boven beschreven, ik doe ongeveer 750 rabarber en 250 gr aarbeien en wat citroensap.of maak er moes van erg lekker!!rabarber iets laten inkoken en gewone suiker naar smaak toevoegen, wat kanneel en vanille erbij en eetsmakelijk !!ik kan niet wachten tot die van mij rijp zijn...nu pas 20 cm boven de grond succes ! Quote kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Koert Geplaatst: 9 april 2011 Share Geplaatst: 9 april 2011 Deze rabarber jam eet ik graag, niet eigen recept maar wel vorig jaar veel gemaakt. 1 kg rode rabarber sap en rasp van 1 sinaasappel 1 kg Van Gilse GeleisuikerBereiding Rabarber wassen en in stukjes snijden. Rabarber goed vermengen met sinaasappelsap, sinaasappelrasp en geleisuiker. Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen en 4 minuten goed borrelend laten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. Eventueel de jam met een schuimspaan afschuimen en in schoongemaakte potten schenken. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten. Bewaarvoorschrift± 1 jaar; na openen gekoeld bewaren.Woooh dat wordt naar de tandarts en ik was dinsdag al geweest! Net die jam gemaakt, vond hem al zoet ogen zo op het recept dus heb 1,25 kilo rabarber genomen en een halve kilo geleisuiker speciaal(minder zoet), toen dacht ik nou zou ik er maar een lepel of 5 gewone suiker bij doen dan is die zeker zoet genoeg, en dat is die zeker, echt zoet!. Als je die jam van jou eet met een 250 gr. rabarber minder en een halve kilo(veel zoetere)geleisuiker extra Hans dan springen de tanden toch spontaan uit je mond? Buiten dat hij voor mij te zoet is (ben meer een zuurpruim ) wel een leuk recept, had nog een half stokje goede kaneel toegevoegd. Quote Even a broken clock is right twice a day Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
hansm Geplaatst: 9 april 2011 Share Geplaatst: 9 april 2011 Ja ik weet niet ik volg maar braaf elk recept omdat ik een kookkluns ben maar eerlijk gezegd vindt ik hem zelf niet opvallend zoet,ik vindt de sinnasappel erin echt lekker dat proef ik wel.Bijna in alle jam recepten die ik maak gaat trouwens zoveel geleisuiker ik heb geen idee maar stel me zovoor dat het mischien met bewaren te maken heeft in iedergeval dacht of denk ik nog dat dat normaal is, maar nogmaals geen luieren of oningeintereseerde kok dan ik hoor. Quote Players only love you when they're playing. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
jasmin Geplaatst: 9 april 2011 Share Geplaatst: 9 april 2011 Even tussendoor: kan de rabarber dan al geoogst worden? (mijn eerste jaar, weet je)De stelen zijn bij mij maximaal 30 cm.... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Koert Geplaatst: 9 april 2011 Share Geplaatst: 9 april 2011 Ik hou zelf niet zo van jam, eet nooit zoet op brood, daar is het me echt te zoet voor. Door de yoghurt wordt wel een feestje denk ik. Mijn vriendin had hem net geproefd, ze vond hem wel goed zoet, maar ze wist al wel zeker wat ze morgen vroeg op brood wou! Die sinaasappel is zeker lekker, vooral met een klein vleugje kaneel er achter aan.Kan trouwens ook nog wel afzwakken dat zoete, hij was nu nog goed warm, ik heb hem net gemaakt. Quote Even a broken clock is right twice a day Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
hansm Geplaatst: 9 april 2011 Share Geplaatst: 9 april 2011 (aangepast) Ja je was vroeg met oogsten hier ook stelen van 20-30cm, maar geen probleem ik moet nog stuk nog stuk of 8 jampoten leeg eten ermee.Waar ik aan dacht maar ik weet niet of dat kan, kan ik zo'n jampot vol rabarberjam nog een x gewoon opwarmen en dan als toetje eten zoals normale gekookte verse rabarber ?want sommige groente zoals spinazie mag je niet nog een x opwarmen (niet dat ik spinazie jam heb hoor )Dan ga ik wat sneller door voorraad heen. 9 april 2011 aangepast door Gast Quote Players only love you when they're playing. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
jasmin Geplaatst: 9 april 2011 Share Geplaatst: 9 april 2011 Joppie... dan heb ik morgen wat te oogsten. Ik heb vier enorme rabarberstruiken staan... erfenis van de vorige tuinder... Ik had vandaag al 1 blad mee naar huis genomen om de luitjes thuis te laten zien... en morgen dan een kilootje uitdraaien... Wordt ik weer vrolijk van... zo'n vooruitzicht... Want voor de rest wordt mijn geduld aardig op de proef gesteld... nog een paar weekjes wachten voor het Grote Zaaien... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Koert Geplaatst: 9 april 2011 Share Geplaatst: 9 april 2011 Was redelijk vroeg met oogsten, had ook wel wat grotere stengels al (van 1 plant) de rest ook 20-30 cm. Denk dat je jam wel gewoon kan verwarmen, dat van die spinazie is al lang achterhaald ook dat kun je rustig nog een keer opwarmen. Ik persoonlijk vind rabarber vooral lekker als hij echt heel koud is.@ Jasmin, je had een blad mee naar huis genomen, misschien weet je het al maar als je rabarber oogst gelijk het blad verwijderen, anders trekt het oxaalzuur in de stengels, blad kun je goed gebruiken om rabarbergier te maken(recept staat hier ergens op t forum), mijn gier staat al weer te trekken! Quote Even a broken clock is right twice a day Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
jasmin Geplaatst: 9 april 2011 Share Geplaatst: 9 april 2011 Goeie tip, bedankt. Voor de anderen: planten-gieren-maken-t631.html?hilit=rabarber%20gier#p5551 Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jooze Geplaatst: 11 april 2011 Auteur Share Geplaatst: 11 april 2011 Inmiddels 2 receptjes met rabarber geprobeerd. Helaas de eerste vond ik te zoet (pudding) en de mouse was me weer te zuur. Dus het is nog even uittesten. Maar misschien is Rabarber gewoon niet mijn ding. Kids vinden het wel lekker (de pudding dan Jooze Quote Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
hansm Geplaatst: 11 april 2011 Share Geplaatst: 11 april 2011 Pudding en mouse heb ik nog nooit gegeten van rabarber, kun je daarvan de recepten plaatsen.door typische smaak is rabarber denk ik wel echt voor de liefhebber, maar je kunt bv ook een keer een schep gekookte rabarber in je gele vla of bij ijs doen dan is het minder rabarber maar wel heel lekker. Gewoon gekookte rabarber doen wij met weinig suiker op tafel en dan doet iedereen naar eigen smaak er suiker bij. Quote Players only love you when they're playing. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
greetje11 Geplaatst: 13 april 2011 Share Geplaatst: 13 april 2011 Inmiddels 2 receptjes met rabarber geprobeerd. Helaas de eerste vond ik te zoet (pudding) en de mouse was me weer te zuur. Dus het is nog even uittesten. Maar misschien is Rabarber gewoon niet mijn ding. Kids vinden het wel lekker (de pudding dan Jooze Niet alleen suiker maar ook rozijntjes toevoegen als de rabarber gekookt is en nog warm. erg lekker.En dan af laten koelen, zo deed mijn moeder het altijd. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jooze Geplaatst: 14 april 2011 Auteur Share Geplaatst: 14 april 2011 Recepten komen gewoon van internet; De RabarbermouseSnijd van de rabarber de steelaanzet en het blad af. Trek van oude rabarber de schil af. Bij jonge rabarber is dit niet nodig.Snijd de stengels in stukken van ca. 3 centimeter. Was deze zorgvuldig en laat ze even uitlekken. Doe ze met de rest van het aanhangende water in een pan op een laag vuur. Rabarber kan snel overkoken.Voeg naar eigen keuze citroenschil en pijpkaneel toe.Verwarm ze al roerende tot er voldoende vocht vrijkomt en laat de rabarber in ca. 10 minuten op een matig vuur gaar koken.Roer er de suiker door.Indien de rabarbermoes nog te dun is, meng dan de aardappelmeel met een beetje koud water tot een glad papje en giet dit al roerende bij de zachtkokende rabarbermoes. Blijf roeren tot de moes gebonden is. De moes kan warm of koud worden geserveerd.Verwijder eventueel citroenschil en pijpkaneel. Rabarberpudding400 gr. rabarberstukje citroenschil300 gr. suiker7 blaadjes witte gelatine2 blaadjes rode gelatinesap van een 1/2 citroen De rabarber snijden en schoonmaken en de stengels in stukjes snijden van ongeveer 1 cm.De citroen uitpersen.Bereidingswijze Breng 500 ml.water met een stukje citroenschil en de suiker aan de kook en leg er de stukjes rabarber in.Laat de vloeistof tot net tegen de kook aan komen en pocheer de stukjes 10 minuten.Haal de stukjes rabarber met een schuimspaan uit de pan en laat ze afkoelen.Week de gelatine in ruim koud water tenminste 15 minuten.Knijp de gelatine goed uit en los deze op in de nog warme vloeistof.Laat deze afkoelen maar niet stijf worden.Schep er het citroensap en de stukjes rabarber door.Spoel een puddingvorm om met water en giet de pudding erin.Laat de pudding stijf worden.Stort de pudding op een bord of schaal . Quote Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
hansm Geplaatst: 14 april 2011 Share Geplaatst: 14 april 2011 Oke bedankt de pudding had ik nog niet gehoord, wat ik je nog wilde vragen heb je de rabarber warm gegeten ?Ik vindt namelijk warme rabarber echt lekker maar koud vindt ik het vies. Quote Players only love you when they're playing. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
jasmin Geplaatst: 16 april 2011 Share Geplaatst: 16 april 2011 Deze rabarber jam eet ik graag, niet eigen recept maar wel vorig jaar veel gemaakt. 1 kg rode rabarber sap en rasp van 1 sinaasappel 1 kg Van Gilse GeleisuikerBereiding Rabarber wassen en in stukjes snijden. Rabarber goed vermengen met sinaasappelsap, sinaasappelrasp en geleisuiker. Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen en 4 minuten goed borrelend laten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. Eventueel de jam met een schuimspaan afschuimen en in schoongemaakte potten schenken. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten. Bewaarvoorschrift± 1 jaar; na openen gekoeld bewaren. Zojuist dit recept gemaakt. De geleisuiker die ik nog in huis had, bleek een supersoort te zijn: 0,5 kilo voor 1250 gram fruit...Ook nog handje rozijnen toegevoegd. Je moet tenslotte altijd een vingerafdruk achterlaten in je eigengemaakte jam... iets wat je niet gewoon bij de supermarkt kan kopen... Het restje wat niet meer genoeg was voor een potje hebben we net lekker met vla gegeten. De jam is helemaal goedgekeurd door mijn hubbie... De houdbaarheid van de geleisuiker speciaal (ook van Gilse) is iets korter: 3 tot 6 maanden (er zat gewoon meer pectine in).De smaak is erg zoet vind ik. Ik had overigens ook nog een zakje vanillesuiker extra gedaan, een tik van me... doe ik bij de meeste zoete dingen... Conclusie: prima recept!! Smaakt lekker (warm), en hoe die koud smaakt zullen we binnenkort ook weten. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
hansm Geplaatst: 16 april 2011 Share Geplaatst: 16 april 2011 Leuk Jasmin, eerste oogst en nog verwerkt door je ook Quote Players only love you when they're playing. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
jasmin Geplaatst: 16 april 2011 Share Geplaatst: 16 april 2011 Zou verse gember er lekker bij smaken?? Of iets houteriger, in de richting van pimentkorrel/kruidnagel?? Met een beetje flink bijgieten haal ik er nog wel 2 kilo af binnenkort.... dan zal ik eens voorzichtig geuren en smaken zoeken... (nee, niet direct bijelkaar mikken... eerst voorzichtig snuiven ) Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
hansm Geplaatst: 16 april 2011 Share Geplaatst: 16 april 2011 tja mischien ik hou nooit zo van veel dingen bij elkaar, bv bosvruchten jam vindt ik alles afzonderlijk lekkerderveel gebruiken kaneel maar ik kan de lucht al niet ruiken zo vies vindt ik dat spul. Quote Players only love you when they're playing. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jooze Geplaatst: 17 april 2011 Auteur Share Geplaatst: 17 april 2011 Wat betreft warme rabarber, Die Rabarbermouse had ik warm geproefd en die was lekker toen, de koude vond ik vies (veel zuurder). Inmiddels heb ik gehoord dat er 2 soorten rabarber zijn en dat ik misschien zo wie zo de zuurste soort heb.... Maar geen idee of je het verschil aan de plant kan zien (na klaarmaken zou de ene roder/ rozer zijn en de andere geler).Maar goed daar ga ik nog achter komen. Jooze Quote Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Koert Geplaatst: 17 april 2011 Share Geplaatst: 17 april 2011 Er zijn wel meer dan 2 rassen rabarber! Qua zuurheid, hoe meer groen in de stelen hoe zuurder. Zo heb je geheel groene, groen/rode stelen en geheel rode stelen. Quote Even a broken clock is right twice a day Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
aardbeijim Geplaatst: 17 april 2011 Share Geplaatst: 17 april 2011 Even een vraagje over die jam.Door wat kan die sinaasappel vervangen worden want daar wordt ik ziek van? Quote Wat is onkruid?Iets wat je niet moet zaaien maar toch uitkomt. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.