Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Plakkende druppels op orchidee blad


EJanssen

Recommended Posts

Hallo,

 

Mijn Orchidee ziet er een beetje vreemd uit.

Het blad is wat slap en een beetje geel is geworden.

Ook zit er aan de zijkant van het blad druppels, het lijken wel

waterdruppels, maar ze zijn plakkerig. zie de foto

 

Weet iemand misschien wat het is?

En is het erg en wat kan ik er aan doen?

Naast deze Orchidee heb ik nog 2 andere in dezelfde vensterbank staan.

 

Hopelijk kan iemand mij helpen.

 

Alvast bedankt

 

EJanssen

 

Orcidee-00388041386937271.jpgOrchidee00523981386937212.jpgOrchidee-00296411386937299.jpgOrchidee-00478131386937235.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ik ben geen specialist dus ik kan geen eenduidig Werkelijk antwoord geven. Maar inderdaad worden bijna alle orchideeen door kwekers en ook bij mij thuis in boomschors gezet, de meeste groeien in de Natuur dan ook in de bomen, zonder contact te maken met de aarde. Er zijn daarentegen wel soorten die in de aarde groeien, bijv. Aardorchideeen (hier vallen enkele soorten onder), maar volgens mij ook enkele ("slipper" orchideeen heb ik in mijn hoofd, maar weet niet of die naam klopt) variaties met die soort kelken. En er zijn ook orchideeen die gewoon in de tuin kunnen, dus die staan ook in de grond. Misschien is die potgrond voor dat soort orchideeen, staat dat niet op de zak vermeld? Degene die jij hebt (Phaleonopsis) groeit volgens mij in de bomen en dus het liefst in boomschors.

 

Voldoende voeding zou ik niet over in zitten. De orchideeen hier in huis groeien en bloeien al jaren op weinig anders dan water (zelfs gewoon uit de kraan). Nu weet ik dat voor de plant kwaliteit niet echt geweldig is, maar dat zie je niet aan het uiterlijk, ze zien er goed uit. Maar ideaal gezien zouden we ze natuurlijk moeten kunnen geven wat ze in hun Natuurlijke omgeving ook krijgen: Tropisch regenwater en misschien wat bladafval (?, ik heb geen flauw idee wat ze daar voor de rest krijgen). De voeding die onze commerciele potgronden zit en ook in de Pokon flesjes, is natuurlijk eigenlijk slechte voeding voor de planten. Dat is als je ze Werkelijk gezond wil hebben. Pokon is daarom voor ons ruim toereikend, want wij hebben geen last van dat kwaliteit verschil. Het enige wat je misschien krijgt is last van wat luis op je orchidee, wat een teken is dat je orchidee niet gezond is, maar dat is ook alles. Voor de rest groeien en bloeien ze gewoon mooi.

 

Succes.

Comprehend and copy Nature

Link to comment
Share on other sites

Heb weinig of eigenlijk geen verstand van dit soort orchideën. Heb er wel eens zo eentje gekregen en die bleef bij mij maar leven en leven en bloeien. Na 4 jaar toch maar weggegooid.

 

Maar waar me dit verschijnsel aan doet denken is een topic van ruim een jaar terug. Dat ging over 'gutteren' . Dat is het verschijnsel van het ontstaan van druppels uit de plant. Van binnenuit dus. Dat ontstaat door een soort van overdruk binnen de plant en dan drukt de plant vocht uit zichzelf door porieën naar buiten.

Die overdruk ontstaat door 'over' -voeden en te veel vocht. Geef je de plant orchideën voeding ? ( dat verkopen ze daar ook bij Intratuin, iets wat echt niet hoeft: voeding geven.

Link to comment
Share on other sites

Als ik ook mag reageren terwijl ik niet meer verstand heb van orchideeën dan de gemiddelde tuinier met groene vingers, ook op kamerplantengebied, dan had ik direct al willen zeggen dat de plant mijns inziens in een een verkeerde pot staat. De plant krijgt al gauw meer water dan hij op kan nemen. Het overtollige water kan niet weg en er ontstaat wortelrot. Een zinsnede uit deze uitleg: http://www.acd-kassen.nl/nl-8641-4781-6335-sitemap-orchidee-kweken.html

Toch mogen ze niet teveel water krijgen en moet ervoor gezorgd worden dat het overtollige water weg kan vloeien. Anders gaan de wortels zeer snel wegrotten.

De rest van het artikel gaat ook over de huisvesting: luchtige schorsachtige bodem, moet wel vochtig zijn maar niet nat. Dus lijkt me dat je de plant moet verpotten. Kijken wat er dan nog te redden valt.

Link to comment
Share on other sites

De orchidee die jij laat zien, een phalaenopsis, heeft veel lucht nodig.

De grond waar hij in staat hoort luchtig te zijn met veel boomschors, oftewel "bark". De orchideeëngrond die te koop is in tuincentra bevat veel te veel aarde en te weinig boomschors.

Zelf meng ik het altijd met dennenschors die ik uit het bos haal en wat spaghum.

Deze orchidee kun je het best in een grote open pot zetten op een omgekeerd schoteltje o.i.d. Dan krijgen de wortels voldoende lucht. Voor de vochtigheid veel met de plantenspuit sproeien. Hooguit 1 keer per week, eerder één keer per twee weken wat water. Geen direct zonlicht en niet boven een brandende verwarming zetten. De druppels zijn een teken dat hij (te) veel voeding, water krijgt.

Geen pokon e.a. gebruiken.Daar zitten veel te veel zouten in.

Bij orchideeënkwekers is een meststof te koop speciaal voor deze orchidee.

Wees ook daar spaarzaam mee.( 1 keer per 4 maanden in het groeiseizoen.) Ze hebben heel weinig nodig.

Dat er af en toe een blad geel wordt en daarna afvalt, is normaal.

Overigens ziet jouw plant er op de foto gezond uit en zelfs met een bloemstengel in aanleg.

Veel plezier ermee.

 

Jasper.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...