Jump to content

Zoetekesproject 2014: tomaten kruisen.


weknow
 Share

Recommended Posts

Doel van het "Zoetekesproject" is om tomatenrassen te ontdekken of te telen die in zoete smaak niet onderdoen voor de "honingtomaatjes" (beschermde naam!) die de firma Looije op de markt brengt en intussen een begrip zijn in Nederland en het buitenland. Iedereen op het forum mag meedoen. Dat kan heel eenvoudig, door een of meer soorten mee te kweken en proeven en je bevindingen te delen. De hoofdtopic voor dit Zoetekes-project met veel informatie vind je hier: https://www.moestuinforum.nl/tomaten-uitdaging-op-zoek-naar-zoetekes-t11591.html

 

We gaan op 3 manieren te werk:

(1) Telen en vergelijken en beoordelen van een aantal zaadvaste rassen, die een goede zoete smaak zouden kunnen hebben (er zijn duizenden rassen in omloop) en de beste soorten daaruit overhouden (en vermeerderen via zaad). Zie dit topic: https://www.moestuinforum.nl/zoetekesproject-2014-zaadvaste-rassen-t12443.html

(2) Bepaalde, lekkere zoete, F1-hybriden proberen en proeven en van de beste (waaronder de "honingtomaat" zelf) zaad winnen. Zaden van F1-planten geven geen voorspelbare en nogal verschillende nakomelingen. Wel kunnen we proberen om de beste nakomelingen (F2-generatie) te selecteren en een aantal jaren blijven selecteren om zo te komen tot een zaadvaste tomaat met goede eigenschappen.

(3) Door gerichte kruisingen te maken tussen diverse rassen tomaten proberen om zelf een goed, lekker, zoet ras te ontwikkelen. Dit topic is bedoeld om alle ervaringen hiermee uit te wisselen.

 

Enkele mensen hebben al aangegeven om zich (ook) op dit kruisen van tomaten te willen gaan toeleggen. (Stan? Ben 92? Bit? ....) Maar buiten het doen van de kruising zelf (een werkje dat wat kennis en techniek vraagt, maar toch wel goed te leren is) zijn er dan ook mensen nodig, die zaden van die kruisingen mee helpen opkweken en de planten + vruchten uit die kruising proberen, beoordelen en selecteren. En dat kan iedereen die bekend is met het telen van tomaten. Erg leuk en leerzaam om ervaringen op te doen en die uit te wisselen. En helemaal tof als we over een aantal jaren ook nog een speciaal "Zoeteke" zouden hebben als onze eigen, voor iedereen beschikbare, forumtomaat.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Als een eerste heel korte uitleg over hoe het kruisen van tomaten werkt, dit stukje. Op het forum zijn er mensen die er meer kennis over hebben en ook ervaring mee hebben, dan ik.

Ongetwijfeld wordt dan in dit topic deze basis en alles wat er nog komt kijken bij het maken van kruisingen, nog verder aangevuld/uitgewerkt/uitgelegd!

 

Ik verwijs eerst naar een artikel op de website van Guy De Kinder, waarin hij uitlegt en laat zien hoe bevruchting van een tomaat precies in zijn werk gaat.

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/tomaten-over-de-bestuiving-en-vruchtzetting/

 

Als je dit gelezen hebt begrijp je waarom een tomatenbloem bijna altijd zichzelf zal bevruchten. Om een gerichte kruising te maken zijn wat trucs nodig om zelfbevruchting of een toevallige kruisbestuiving door een andere plant te voorkomen. Goede timing en kennis van de onderdelen van de bloem zijn hiervoor nodig.

Zo gauw de meeldraden in een bloem zichtbaar zijn, moet je deze verwijderen.

Als de stamper rijp is om bevrucht te worden, bijv. met een zacht penseel, deze bevruchten met wat stuifmeel van de gewenste "vaderplant".

De bloem moet afgeschermd worden om toevallige kruisbestuiving door insecten o.i.d. te voorkomen.

De vrucht van deze bloem is de "gewone" tomaat van de moederplant. Maar de zaden die daarin komen, bevatten eigenschappen van de moeder en de vader. Als je deze zaden zaait en de planten selecteert die het meeste beantwoorden aan wat je door de kruising probeerde te bereiken en die nog enkele keren vermeerdert en selecteert, kun je tot een nieuwe variëteit komen.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

.... Maar buiten het doen van de kruising zelf (een werkje dat wat kennis en techniek vraagt, maar toch wel goed te leren is) zijn er dan ook mensen nodig, die zaden van die kruisingen mee helpen opkweken en de planten + vruchten uit die kruising proberen, beoordelen en selecteren...

Ik ben bereid de nieuwe hybriden te opkweken (een paar soorten 3-4 plantjes per soort)....

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...