Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Featured Replies

Geplaatst:

Hahaha. Stond er gisteren nog over te peinzen! Ga je ook weer de wijn maken? Of alleen de stroop? (Die bij mij dus siroop gebleven is. Maar die ik vaak gebruik ipv honing)

 

Ik denk dat ik alvast het paardenbloemenwater maak. En dat ga invriezen (hoop dat dat de smaak niet beïnvloedt) Tot ik de kist sinaasappelen en citroenen binnen krijg in mei. En dan maak ik het af.

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Oh het was niet mijn bedoeling om anderen lekker te maken met mijn paardenbloemen, die ik inderdaad erg makkelijk uit eigen tuin kan halen :oops:

 

Charly: ik maak geen wijn nee. En ik heb een klein pannetje gemaakt en er slechts een halve citroen in gedaan. 

Geplaatst:

Haha, wat een beheersing Jorieke :P Ook dit jaar geen paardenbloemen voor mij, heb nog meer dan voldoende stroop en wijn.. 

  • 2 jaar later...
Geplaatst:

Gister vóórdat we vertrokken uit Zelhem nog gauw bij Jorieke op het erf een boel paardebloemen geplukt. 
Vandaag dus de jam….of gelei….hoe je het noemen wilt gemaakt.  Het is goed vloeibaar nog..maar voor mij prima….beetje als vloeibare honing. Ik denk dat mijn vegan dochter ook happy zal zijn, goed te gebruiken als vervanger van honing. 
 

0EEE867B-CF6F-4FC9-90FE-1B9401BF4A60.thumb.jpeg.6c6f2ba2f5be100981b5b2e0bf664e37.jpeg

 

D3249AA1-D2CC-4830-B71B-7FA2D3AA8291.thumb.jpeg.30a6b0a9e9a3b63369df63a84976ec29.jpeg

 

42BAC143-0E1C-4EA6-90AA-C1813ED02F72.thumb.jpeg.c980937bdea868c95e05d9fac5d4f041.jpeg

Geplaatst:

Op advies van iemand die er verstand van heeft, gewone suiker gebruikt!  Best lang laten koken…nu dik vloeibaar . Prima dus.

 

Geplaatst:

Helemaal goed. 
ik heb overigens het groen laten zitten.  Er zit nu heel vaag een bittertje in, wat ikzelf  erg lekker vind! 

Geplaatst:

Ohhh nu krijg ik zin om dit te proberen, ziet er niet heel ingewikkeld uit. Er staan hier weilanden en bermen vol paardenbloemen te bloeien, eens denken waar ik het best kan plukken kwa veilig / gifvrij / hondjes. 

Geplaatst:

Uitdaging.... ik ga op zoek naar de bloemen, lijkt mij leuk om dit eens te proberen..

 

Geplaatst:
@Geedee: Ik heb 500 bloemen geplukt, en daar wat meer dan 1 liter water aan toegevoegd en toen gekookt. Ik heb onderstaand recept dan ook 3 maal genomen. Dus 1350 liter water, 3 kg suiker, etc.
 
Ingrediënten
 
* VOOR 1 LITER
* 1 kg witte kandijsuiker (ik heb normale kristalsuiker gebruikt)
* 450 ml water (paardebloem water in dit geval.. lekker een tijdje laten koken, dan zeven)
* 3 el citroensap (ik heb 1 sinaasappel, en 1,5 citroen genomen. De schillen heb ik meegekookt met de paardebloemen)
 
Bereiden
 
Breng in een pan de kandij met het (paardebloem)water aan de kook. Voeg zodra de massa kookt het citroensap toe en laat de stroop op een zacht pitje ca. 10 minuten zachtjes doorkoken. De suikerstroop zou nu ingekookt moeten zijn tot 1 liter. Haal de suikerstroop van het vuur en laat hem afkoelen. (waarom dat zou moeten...? Je wilt de boel toch heet in potten gooien? Nou ja... beetje gezond inmaak-verstand is wel nodig.)
 
Giet over in een schone pot met deksel.

Wat een enthousiaste verhalen over deze bloem die mij een doorn in het oog is! Ik ga wellicht overstag en ga dan dit recept volgen.

En voor die ene liter paardenbloem water gebruik je 400 bloemen? Wow… en echt alles tellen? Komt het zo nauw of is een paar handen vol ook goed genoeg?
Geplaatst:

Hahaha..ik tel wel, maar zal nooit exact zijn. Ik ging voor 350 bloemetjes. 
Om de een of andere reden vind ik dit recept juist iets voor jou! 
 

Geplaatst:

Mijn lieve moesvriendin en nog een andere vriendin zijn vegan en heb wat berichten bij de eerste pagina’s gelezen in het draadje en las dat sommigen dachten dat het honing was (schoonfamilie jorieke). Dus leek me wel iets voor haar als cadeau.

Geplaatst:

Hier een vegan dochter met gezin. Die zat in mijn achterhoofd toen ik dit ging maken. Inderdaad gebruiken als honing/ stroop. 
ik heb het minder lang laten indikken, want wel handig als je het in een flesje kan doen ook! 

Geplaatst:

Kun je niet de bloemen wegen en dan gemiddelde nemen en zo naar per l omrekenen? Is maar een idee en zoals ik het ga doen op mijn luie manier. Gewoon plukken en niet tellen of ik precies het aantal bloemen geplukt heb 😬

Staan hier zoveel dus maar mooi nuttig gebruiken.

Vergeet te vragen hoe ver je het kan inkoken/indikken? Gewoon naar smaak hoe vloeibaar of dik de siroop gewenst is?

aangepast door Jane Doe

Geplaatst:

Wegen? Zo moeilijk is dat tellen niet….zo klaar hoor!  En zo secuur hoeft het ook niet. 

  • 11 maanden later ...
Geplaatst:

@jootje was hier op vakantie. En vandaag was haar laatste dag, we hadden afgesproken om dan hier paardenbloemen te plukken. Helaas was het vanmorgen nogal bewolkt en waren ze dus niet mooi open. Nou ja, toch maar geplukt. We zien wel ;) Ze is trouwens net weggereden en nu komt de zon er door :lol:

IMG_8136.JPG

 

 

Geplaatst:

En we zeiden nog, als ik thuis ben, dan zijn ze allemaal open? Nou, nog niet allemaal, maar…….😊😉

 

94D565CE-4A4C-4620-B076-054570E6DDEC.thumb.jpeg.ca826d7783e69a5a441a3d2a215e151b.jpeg

Geplaatst:

Goed gelukt! Niet te veel laten indikken, omdat ik het meer als “ vloeibare honing” zal gaan gebruiken. 
dus het komt de flesjes wel uit! ( denk ik! 😂

 

IMG_2432.thumb.jpeg.3a4a7c07a5022deb2e3975f862d511fa.jpeg

Geplaatst:

Ik heb juist mijn best gedaan om het lekker lang te laten koken zodat het goed dik zou worden. Ik heb dus veel minder opbrengst (nog geen liter denk ik), maar wel echt dik als schenkstroop. 

IMG_8193.JPG

 

IMG_8197.JPG

Geplaatst:

Oeh…mooi zo donker ook! Meer smaak ook denk ik? 
misschien nog even ergens wat plukken….

Geplaatst:

Natuurlijk laat ik me aansteken door jullie ervaringen. Zojuist een hele bak bol bloemen geplukt, wat zijn die grote exemplaren mooi als ze helemaal open zijn! Ik ga zo aan de slag met het koken enz, eerst nog even bijkomen van het plukken - stomme covid, ben na 500 bloemen al buiten adem.

 

PXL_20230423_131253918.thumb.jpg.a8e2dc4aa255db00573172a33a3ab449.jpg

Geplaatst:

Ben ook aan t experimenteren..

20230421_141225.jpg

Geplaatst:

Staat nu te pruttelen..

Geplaatst:

😀

PXL_20230423_131945419.jpg

aangepast door Arja

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.