veuvecouderc Posted April 25, 2011 Share Posted April 25, 2011 Het heeft even geduurd maar ik heb het sirooprecept gevonden. Er zijn twee manieren. Ikzelf heb de 'warme' bereiding ooit gemaakt. Ze zijn allebei eenvoudig maar het kost wel tijd. Warme methodeEerst maak je sap en van het sap maak je siroop. Sap maken:Kneus je vruchten met een houten lepen en verwarm ze daarna met een bodempje water op een hoog vuur tot bijna op het kookpunt. Dan het vuur terugdraaien en de vruchten op zacht vuur laten staan totdat er zoveel mogelijk sap is vrijgekomen. Dan het hele spul in een dichte doek binden en deze boven een emmer (of een schaal) een nacht laten uitlekken. Wie haast heeft kan proberen gewoon zoveel mogelijk sap door het doek te drukken of het door een fijne zeef te drukken maar dan wordt het wel troebel sap. Dan de siroop:Per liter sap (zie boven) gebruik je 1,5 kilo suiker. Afhankelijk van de zuurheid van de vruchten nog 30 tot 50 gram citroenzuur. Voor siroop van rode of zwarte bessen is geen citroenzuur nodig.Breng het sap aan de kook. Voeg dan de suiker toe. Breng het geheel opnieuw aan de kook en schep het (eventuele) schuim eraf. Los het citroenzuur in een beetje warm water op. Laat het gesuikerde sap en de citroenzuuroplossing eerst allebei helemaal afkoelen en voeg ze dan bij elkaar. Doe de siroop in goed schoongemaakte flessen en sluit ze goed af (bijvoorbeeld met een uitgekookte kurk of gebruik zo'n weckfles) Koude methodePers de vruchten in een doek, zeef of vruchtenmolen. Zeef ze desgewenst nog door een natte doek en voeg daarna suiker toe (1,5 kilo suiker op 1 liter sap). Zet het gesuikerde sap weg (stofvrij!) en laat de suiker onder af en toe roeren (gedurende 1 a 2 dagen) oplossen. Daarna de siroop in goed schoongemaakte flessen doen en goed afsluiten. Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted April 25, 2011 Share Posted April 25, 2011 Even mijn mischien niet slimme vraag maar is deze siroop hetzelfde als limonade dat je scheut in glas doet en rest water ?En is deze siroop heel lang houdbaar als fles steeds open gaat ? Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
veuvecouderc Posted April 25, 2011 Author Share Posted April 25, 2011 Ja hans, je moet het verdunnen met (veel) water! En het is redelijk lang houdbaar, met name door de hoeveelheid suiker en zuur. Wel de fles natuurlijk steeds weer goed afsluiten! Ik gebruik van die flessen met zo'n beugelsluiting en zo'n oranje rubbertje. Eigenlijk hetzelfde als een weckpot maar dan in flesformaat. Maar je kunt ook een kurk gebruiken. Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eva Posted April 25, 2011 Share Posted April 25, 2011 dus als ik het goed begrijp; hoe zuurder het fruit, hoe minder citroensap je hoeft te gebruiken?hoe bepaal je wat zuur fruit is of niet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veuvecouderc Posted April 25, 2011 Author Share Posted April 25, 2011 Proeven Of je zoekt het op in boekjes na een tijdje weet je het ongeveer uit je hoofd Rabarber is bijvoorbeeld zuur, kruisbessen en aalbessen zijn zuur. Sommige pruimen zijn ook zuur, en sommige appels ook. Bramen vallen ook onder zuur. En citrusvruchten natuurlijk. Aardbeien, frambozen, perzik, abrikozen, nectarine zijn niet zuur. Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Dankjewel dan vindt ik het een onwijs leuk recept en ga ik zeker limonade maken, even wachten op fruit, hoewelIk zie je rabarber schrijven en vindt best tof om daarmee als eerste te proberen, wie heeft nou rabarberlimonade, leuk dus ! Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
veuvecouderc Posted April 26, 2011 Author Share Posted April 26, 2011 Dankjewel dan vindt ik het een onwijs leuk recept en ga ik zeker limonade maken, even wachten op fruit, hoewelIk zie je rabarber schrijven en vindt best tof om daarmee als eerste te proberen, wie heeft nou rabarberlimonade, leuk dus ! Nou Hans, ik wacht met spanning op de smaak van rabarberlimonade Ik zou de rabarber wel in kleine stukjes snijden (net als je met rabarberjam doet), dan gaat het ontsappen het snelste. Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Oh, ik ben daar ook wel benieuwd naar! Ga jij dit als eerste maken Hans? Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Ja is goed, ik heb heel veel rabarber in de moestuin en nog potten jam van vorig jaar staan dus ik dacht dit jaar rabarber te wecken, maarja dan hou ik nog over en daar is dan een test met limonade toch prima voor Volgende week Jorieke of mischien van weekend gaat ik rabarberlimonade maken,die rabarber champagne was ook tof maar beetje te hoog gegrepen voor deze kookkluns. Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicolette Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Ben erg benieuwd naar de rabarber limonade. Als het wat is wil ik t proberen te maken. Mijn nichtje is gek op rabarber. Lijkt me een leuk kadootje om aan haar te geven. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted June 15, 2011 Share Posted June 15, 2011 Leslie wat bedoel je met citroenzuur in dit recept, gewoon sap van ciroen of is citroenzuur iets wat je bij de drogist kunt kopen.ga aardbeien gebruiken dus ik heb dat er denk wel nodig in. Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
veuvecouderc Posted June 15, 2011 Author Share Posted June 15, 2011 Ik heb hier een pot met letterlijk 'citroenzuur', een wit poedertje. Ooit gekocht nog bij de islamitische slagerij in amsterdam maar wellicht heeft de drogist het ook. Dat bedoel ik met citroenzuur maar ik denk dat het sap van citroen ook prima is maar ik weet dan niet precies hoeveel. En jij bent niet iemand van 'een flinke scheut' of 'een handje' heb ik begrepen.... Toch experimenteren ben ik bang Toevoeging, omdat citroenzuur volgens mij een sterker geconcentreerd goedje is dat het sap van een citroen zou ik met gebruik van citroensap niet te zuinig doen. Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted June 15, 2011 Share Posted June 15, 2011 Het is voor de smaak dus? Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
veuvecouderc Posted June 15, 2011 Author Share Posted June 15, 2011 Het is voor de smaak dus? Nee het is voornamelijk een (natuurlijk) conserveringsmiddel, net als de suiker. Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted June 15, 2011 Share Posted June 15, 2011 Aha, nou, onze limonade gaat met dit voorjaar al ontzettend hard, dus ik sla de poedertjes over. De nieuwe lading heb ik met meer suiker gemaakt (meer dan mijn 1e recept), en heet in uitgekookte flessen gedaan. De deksels zijn allemaal 'ingeplopt', dus dat blijft wel even goed.Het is wel erg lekker hoor, wetende dat je verfrissende drankje uit eigen tuin komt Nu nog bubbels er in... Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted June 15, 2011 Share Posted June 15, 2011 Bedankt Leslie, ik ga citroenzuur gewoon scoren want ben inderdaad niet zo van opgevoel recepten maken, behalve vlug/vlug gevoel Was mooie herrindering je flessen vol vandaag Jorieke ik was het hele onderwerp limonade vergeten, helaas is me rabarber nu op maar komen vast nog genoeg vruchten om mee te proberen aardbei neem ik als eerste ervoor , want eigen limonade is natuurlijk wel erg leuk om te schenken en drinken voor visite.Wordt het straks brandewijn of limonade of kraanwater iets anders heb ik dan niet meer in huis Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted June 16, 2011 Share Posted June 16, 2011 Als je anderhalve kilo suiker voegt bij 1 liter vocht... hoeveel houd je dan uiteindelijk over?? Anderhalve liter of zo?? Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Hey Leslie, ik heb vandaag je recept gevolgd en aalbessen/zwarte bes siroop gemaakt. Ik heb de helft minder suiker genomen ( geproefd, het is lekker) en denk dat het toch wel conserveert, ik ga ervan uit dat het in een zomer op is. Wat is het idee achter zoveel suiker? Het conserveren of de smaak? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
veuvecouderc Posted June 30, 2011 Author Share Posted June 30, 2011 @Appelvrouw De suiker (en het citroenzuur) zijn ter conservering. Vanwege de grote hoeveelheid suiker hoef je de siropen niet te pasteuriseren. Ze blijven lang goed als je de fles alleen afsluit met een kurk. Maar omdat een drankje met zoveel suiker nauwelijks te drinken is verdun je de siroop weer met water om te drinken! Wie niet zoveel of geen suiker wil gebruiken moet de vruchtensap sneller opdrinken of pasteuriseren om het lang te kunnen bewaren. @Jasmin. Ik had een paar kilo kersen bij de buurvrouw geplukt en behalve Jam heb ik ook sap en siroop gemaakt. Ik had 1 liter sap, plus dus 1,5 kilo suiker en daarvan heb ik bijna 2 liter siroop gemaakt. Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 Bij mijn laatste 2 flessen aardbeien siroop had ik er echt teveel suiker in. Het is een soort dunne gelei geworden, als je er water op giet mengt het amper. Je moet daarna nog roeren. Ik had wat meer dan een kilo per liter gedaan. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 Jorieke, Toch ook lekker op de yoghurt of ijs En je kunt het heeeeeel lang bewaren nu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruidje Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 ik heb laatst citroenzuur in de chinese supermarkt gekocht. Quote Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 Ik bij de apotheek. Maar volgens mij ben ik opgelicht. Twee jaar geleden heb ik het ook (bij een andere apotheek) gekocht. Toen kostte het in mijn herinnering 0,60 voor 30 gram. Niet duur dacht ik nog. Nu betaalde ik 5 euro nog wat voor 100gram. Afzetterij!Ik heb vroeger bij een bedrijf gewerkt wat citric acid verhandelde. Nou, dat kostte echt helemaal niets. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 Ik bij de apotheek. Maar volgens mij ben ik opgelicht. Twee jaar geleden heb ik het ook (bij een andere apotheek) gekocht. Toen kostte het in mijn herinnering 0,60 voor 30 gram. Niet duur dacht ik nog. Nu betaalde ik 5 euro nog wat voor 100gram. Afzetterij!Ik heb vroeger bij een bedrijf gewerkt wat citric acid verhandelde. Nou, dat kostte echt helemaal niets. Een redelijke verkoopprijs is 6,00 euro of 6,50 per kilo. Toko-prijzen. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 ja je bent opgelicht ik heb net 100gram voor 0,85 gekocht, je moet even bellen naar dieapotheek, zowiezo is het goed om er wat van te zeggen(principe kwestie) en ik vindt altijd leuk om dan hun reaktie te horen, volgens mij ben je geholpen door iemand die geen flauwbenul van prijs had en dacht 5 euro zal wel oke zijn.met 5 euro '''kosten'''heeft zelfmaken geen zin. ik vindt dat ze je geld moeten terug geven en zou daar gewoon om vragen. Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.