geedee Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 Ik was op zoek naar wat recepten voor de Citroen Verbena. In de kringloopwinkel een mooi boek gevonden met daarin de volgende tekst: Ik heb van deze schrijfster nog 2 ander boeken en vind ze geweldig Op Internet stuitte ik natuurlijk uitsluitend op Franstalige recepten voor die likeur te maken. (Heet deze likeur misschien in het Nederlands anders en zoek ik dus verkeerd? Weet dat iemand van jullie misschien??) Ik ben dol op allerlei zelfgemaakte likeurtjes dus probeerde ik een aantal recepten te begrijpen. Mijn Frans is niet echt goed onderhouden na mijn middelbare schoolexamen en gezien er nogal wat forumleden een aardig woordje over de grens praten, vond ik het wel verantwoord om Franstalige filmpjes te plaatsen. Ik vond 2 videofilmpjes die we allemaal vast redelijk kunnen volgen en anders komen we er samen wel uit . Het recept is m.i.best simpel, wat vinden jullie? http://www.abctoutvu.com/c-bon/video/106/1/faire-sa-liqueur-de-verveine/ http://www.abctoutvu.com/c-bon/video/106/2/faire-sa-liqueur-de-verveine/ Door mij, even kort door de bocht, vertaald: 40 blaadjes citroen verbena 40 dagen in 500ml 96% alcohol laten trekken en dat dan verdunnen met siroop ( 500 ml water met 250 gr suiker) en weer 1 a 2 maanden wachten, af en toe schudden, en koud serveren....mogelijk uit de diepvries. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Willie Wortel Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 Interessant, ik ben ook wel gek op likeurtjes, zelf nog nooit gemaakt maar wel van mijn appels sterke drank gestookt. En met sterk bedoel ik ook echt sterk want als het uit mijn zelf gebouwdw stookketel komt dan heeft het een alcoholgehalte van 55%..... Ben benieuwd naar je resultaat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted August 2, 2014 Author Share Posted August 2, 2014 Vandaag de daad bij t woord gevoegd; nu 40 dagen wachten... Ben benieuwd in hoeverre de smaak overeenkomt met Limoncello. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jude Posted August 2, 2014 Share Posted August 2, 2014 Oh wat leuk! Ik ben gek op mijn citroenverbena, likeur lijkt me wel wat . Ik ga wel meedoen denk ik. Helpen met vertalen lukt me helaas niet, mijn Frans is terrible! Waar heb jij de alcohol vandaan gehaald? Ben helemaal groen op dit gebied! Quote 'One of the healthiest ways to gamble is with a spade and a packet of garden seeds.' Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted August 2, 2014 Author Share Posted August 2, 2014 Ja mijn Frans is ook niet zo heeeeel erg goed.....maar beelden van het filmpje zijn redelijk te volgen toch? Ik heb in Luxemburg zo'n fles van 96 % gehaald maar in de Colruyt in Belgie hebben ze m ook. Anders kun je ook wodka van 40 % gebruiken, die leng je naderhand niet meer aan. Ik hebb dus nu een half literpotje gevuld met lekker veel meer blaadjes (80 denk ik) en die overgoten met 96% alcohol. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted August 3, 2014 Author Share Posted August 3, 2014 Na 1 nachtje ziet het er zo uit: Mooi groen!! Eigenlijk doet die kleur pepermuntsmaak vermoeden maar dit gaat dus naar citroen smaken....misschien volgende keer blaadjes munt mee laten trekken om aan de verwachtingen te voldoen of begeef ik me dan op glad ijs? lijkt al op de internetvoorbeelden....dus waarom 40 dagen wachten?? dat vraag ik me dan (ongeduldig ) af.... https://www.google.nl/search?q=Liqueur+de+Verveine&client=firefox-a&hs=fvg&rls=org.mozilla:nl:official&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=r3TeU_ShI4SKOPiTgPgF&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1366&bih=634#facrc=_&imgdii=_&imgrc=Cxann0X5uypTWM%253A%3B1ki_T7r65Mo2NM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.lesiropdelarue.com%252F104-196-large%252Fflasque-de-verveine.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.lesiropdelarue.com%252F104-flasque-de-verveine.html%3B300%3B300 De blaadjes in het vergietje laat ik drogen voor thee Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 3, 2014 Share Posted August 3, 2014 Leuk hoor! Aan de vertaling heb ik niet veel toe te voegen. Ik zou het wel 40 dagen laten staan..het is niet alleen voor de kleur maar ook voor de smaak. Af en toe schudden en koud serveren staat er volgens mij niet bij, maar kan ik overheen gelezen hebben. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mijke Posted August 5, 2014 Share Posted August 5, 2014 haha geedee, ik heb een boekje (permanent te leen van mn moeder) van haar. Al bij de eerste zin van jouw foto had ik door dat dit ook van haar was Fantastische boekjes maakt ze he! Quote schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl #groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jude Posted August 5, 2014 Share Posted August 5, 2014 Anders kun je ook wodka van 40 % gebruiken, die leng je naderhand niet meer aan. Dank voor het antwoord! Helaas ben ik niet dagelijks in Belgie en google levert ook niet echt wat op. Straks ga ik dus een flesje wodka kopen, want ik wil dit echt graag proberen. Maar dan heb ik toch nog een vraag: In het recept staat later suiker toevoegen. Doe ik dit dan meteen, of doe ik dit helemaal niet. Ik houd wel van zoet namelijk. En die kleur! Het begint nu al mooi te worden Quote 'One of the healthiest ways to gamble is with a spade and a packet of garden seeds.' Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted August 5, 2014 Share Posted August 5, 2014 Zo heb ik van 96% alc rabarber limoncello gemaakt. overheerlijk. Maar wel 1 lt 96% alc 800 gramm suiker 1,5 lt water.Of alles halveren. O,ja in Italie zo in de grutter kan je deze 966% alc kopen net niet 12,00 euro. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted August 5, 2014 Author Share Posted August 5, 2014 Ja in Luxemburg staat ie gewoon bij t tankstation, die 96%, maar in Italië is ie dus goedkoper. Jammer dat het zo ver weg is.... @Jude Je moet de alcohol eerst 40 dagen met die bladeren laten staan en af en toe eens rammelen met de pot/bokaal. Daarna ga het het geheel verdunnen met siroop ( 500 ml water met 250 gr suiker) en om het dan goed op smaak te laten komen moet je weer 1 a 2 maanden wachten, af en toe schudden. Geduld hebben dus....(hoewel ik m ook proef zodra hij een beetje verdunt is want een restje past niet meer in de fles....áltijd.....omdat ik dat óp heb Dat koud serveren (evt uit vriezer), is vast een kwestie van smaak, misschien is ie lauw ook wel lekker. In geval van Wodka gebruik, kán het heel goed zijn dat je alleen suiker moet toevoegen, want dit recept is gebaseerd op 96% alcohol en die moet je écht wel verdunnen met water en suiker, dáárom proef ik ook altijd wel even voorzichtig een sipje want het geheel moet wel onder de 40% terecht komen.....t moet wél leuk blijven natuurlijk. Als je wodka met die suiker vermengt, zakt het percentage ook al een deel dus je moet even proeven of je er water bij wil doen of niet. Smaken verschillen hè!? Succes! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indy Posted August 8, 2014 Share Posted August 8, 2014 Leuk,ben erg benieuwd naar deze smaak. Ik maak zelf erg veel likeuren, en inderdaad, je moet dit gewoon rustig 40 dagen(kan zelfs wel langer) laten macereren. Het wordt me verse planten altijd groen. Je kan ook munt doen, samen met cacao(after8) bij belangstelling post ik wel t recept. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted August 8, 2014 Author Share Posted August 8, 2014 Ja Indy, graag!!.....ik heb nog een beetje 96% over en was ook al aan het denken om er "Menthe de Verveine" (zelfbedacht ) te maken. Maar een After Eight-likeurtje....mmmmm die maak ik er eigenlijk liever van Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indy Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Mijn manier van after8 likeur:Omdat ik met wisselende percentages alcohol werk, moet er soms wat (suiker)water bij, of meer alcohol. Dit doe ik meestal gewoon op smaak, dus ik heb geen idee hoeveel er van alles precies ingaat. Ik experimenteer met het originele recept:200/250 gram suiker500 ml alcohol 70% volongeveer 400 cc water25 gram pepermunt100 gram cacao Macereer 30 gram munt in 250 cc alcohol(70% week of 6) Na 6 weken: Los 100 gram cacao op in ongeveer 400 cc kokend water, met 200/250 gram suiker. Laat de chocodrank afkoelen, en als het afgekoeld is meng het met 250 cc alcohol. Zeef de muntblaadjes uit de alcohol, en meng de pepermuntalcohol met het chocolademengsel. Met 96% alcohol gebruik ik weer meer water en suiker, Met 45% gebruik ik weinig water,maar doe ik de suiker al bij het muntmaceraat in.Nooit alcohol koken, en altijd wachten tot je suikerwater compleet is afgekoeld, pas dan samenvoegen met het alcoholmengsel. Likeuren zijn eigenlijk niet meer dan suikerwater, smaak, en alcohol.Eigenlijk doe ik gewoon maar wat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Lekker Indy!Misschien kan je er een eigen topic voor maken, dan kunnen we het recept gemakkelijker vinden... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indy Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Ik zal ff zoeken naar het topic likeuren,en zet m daar dan in Edit: ik dacht dat er een topic bestond,maar de recepten staan overal een beetje tussen,dus heb ik maar een topic opgestart daarvoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted September 11, 2014 Author Share Posted September 11, 2014 Stap 2 vandaag gedaan: 500 ml water en 250 gr suiker tot siroop gekookt. De blaadjes uit de alcohol gezeefd en alles is een grote weckpot gemengd. Ziet er en stuk groener uit dan de voorbeeldjes op internet.....te veel blaadjes gebruikt? Nog meer water erbij? Nog 1 à 2 maandjes wachten en dan proeven. Ziet er écht erg groen uit hè?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietl Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 Echt mooi groen! Citroenverbenaplantje gekocht maar is binnen de week kapot gegaan, nog altijd geen idee hoe het kwam. Smaakt het echt goed naar citroenverbena? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted September 17, 2014 Author Share Posted September 17, 2014 Jazeker, maar het moet nog even verder staan....maar heb er toch al aan geproefd...lekker Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 Het ziet er precies zo uit als mijn dragonlikeur. De drink ik trouwens meteen na het mengen met de suikerstroop..mooi drankje hoor..bewaar je een drupje voor me om te proeven? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted September 17, 2014 Author Share Posted September 17, 2014 Ja er blijft vast wel iets over.....zo op t eerste "geproef" wordt het wel een favoriete, denk ik.....limoncello maar dan zachter en groener....trouwens ook lekker met room.....hik... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
de freulle Posted July 28, 2018 Share Posted July 28, 2018 het is zo moeilijk citroenverbena blaadjes te hebben,wie of waar is er veel van Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indy Posted July 29, 2018 Share Posted July 29, 2018 Een struikje/plantje is te koop, of te stekken van iemand die een plant heeft. Het duurt echter wel even voor het een vol struikje is. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted August 14, 2018 Share Posted August 14, 2018 Wodka halen dusKlinkt heel lekker! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.