Jump to content

Liqueur de Verveine (Citroenverbena-likeur)


geedee
 Share

Recommended Posts

Ik was op zoek naar wat recepten voor de Citroen Verbena. In de kringloopwinkel een mooi boek gevonden met daarin de volgende tekst:

 

PICT794330731404460616.jpg

 

PICT794229051404460625.jpg

Ik heb van deze schrijfster nog 2 ander boeken en vind ze geweldig

 

 

Op Internet stuitte ik natuurlijk uitsluitend op Franstalige recepten voor die likeur te maken. (Heet deze likeur misschien in het Nederlands anders en zoek ik dus verkeerd? Weet dat iemand van jullie misschien??)

 

Ik ben dol op allerlei zelfgemaakte likeurtjes dus probeerde ik een aantal recepten te begrijpen.

 

Mijn Frans is niet echt goed onderhouden na mijn middelbare schoolexamen en gezien er nogal wat forumleden een aardig woordje over de grens praten, vond ik het wel verantwoord om Franstalige filmpjes te plaatsen.

 

Ik vond 2 videofilmpjes die we allemaal vast redelijk kunnen volgen en anders komen we er samen wel uit . Het recept is m.i.best simpel, wat vinden jullie?

 

http://www.abctoutvu.com/c-bon/video/106/1/faire-sa-liqueur-de-verveine/

 

http://www.abctoutvu.com/c-bon/video/106/2/faire-sa-liqueur-de-verveine/

 

Door mij, even kort door de bocht, vertaald:

 

40 blaadjes citroen verbena 40 dagen in 500ml 96% alcohol laten trekken en dat dan verdunnen met siroop ( 500 ml water met 250 gr suiker) en weer 1 a 2 maanden wachten, af en toe schudden, en koud serveren....mogelijk uit de diepvries.

Link to comment
Share on other sites

Interessant, ik ben ook wel gek op likeurtjes, zelf nog nooit gemaakt maar wel van mijn appels sterke drank gestookt.

En met sterk bedoel ik ook echt sterk want als het uit mijn zelf gebouwdw stookketel komt dan heeft het een alcoholgehalte van 55%.....

Ben benieuwd naar je resultaat.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Oh wat leuk! Ik ben gek op mijn citroenverbena, likeur lijkt me wel wat . Ik ga wel meedoen denk ik. Helpen met vertalen lukt me helaas niet, mijn Frans is terrible! Waar heb jij de alcohol vandaan gehaald? Ben helemaal groen op dit gebied!

'One of the healthiest ways to gamble is with a spade and a packet of garden seeds.'

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ja mijn Frans is ook niet zo heeeeel erg goed.....maar beelden van het filmpje zijn redelijk te volgen toch?

 

 

Ik heb in Luxemburg zo'n fles van 96 % gehaald maar in de Colruyt in Belgie hebben ze m ook.

 

Anders kun je ook wodka van 40 % gebruiken, die leng je naderhand niet meer aan.

 

 

Ik hebb dus nu een half literpotje gevuld met lekker veel meer blaadjes (80 denk ik) en die overgoten met 96% alcohol.

Link to comment
Share on other sites

Na 1 nachtje ziet het er zo uit:

 

PICT816992891407087729.JPGPICT817060171407087730.JPG

 

Mooi groen!! Eigenlijk doet die kleur pepermuntsmaak vermoeden maar dit gaat dus naar citroen smaken....misschien volgende keer blaadjes munt mee laten trekken om aan de verwachtingen te voldoen of begeef ik me dan op glad ijs?

 

lijkt al op de internetvoorbeelden....dus waarom 40 dagen wachten?? dat vraag ik me dan (ongeduldig ) af.... https://www.google.nl/search?q=Liqueur+de+Verveine&client=firefox-a&hs=fvg&rls=org.mozilla:nl:official&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=r3TeU_ShI4SKOPiTgPgF&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1366&bih=634#facrc=_&imgdii=_&imgrc=Cxann0X5uypTWM%253A%3B1ki_T7r65Mo2NM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.lesiropdelarue.com%252F104-196-large%252Fflasque-de-verveine.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.lesiropdelarue.com%252F104-flasque-de-verveine.html%3B300%3B300

 

De blaadjes in het vergietje laat ik drogen voor thee

Link to comment
Share on other sites

Leuk hoor! Aan de vertaling heb ik niet veel toe te voegen. Ik zou het wel 40 dagen laten staan..het is niet alleen voor de kleur maar ook voor de smaak. Af en toe schudden en koud serveren staat er volgens mij niet bij, maar kan ik overheen gelezen hebben.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

haha geedee, ik heb een boekje (permanent te leen van mn moeder) van haar. Al bij de eerste zin van jouw foto had ik door dat dit ook van haar was Fantastische boekjes maakt ze he!

schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl

 

#groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop

Link to comment
Share on other sites

Anders kun je ook wodka van 40 % gebruiken, die leng je naderhand niet meer aan.

 

Dank voor het antwoord! Helaas ben ik niet dagelijks in Belgie en google levert ook niet echt wat op. Straks ga ik dus een flesje wodka kopen, want ik wil dit echt graag proberen. Maar dan heb ik toch nog een vraag: In het recept staat later suiker toevoegen. Doe ik dit dan meteen, of doe ik dit helemaal niet. Ik houd wel van zoet namelijk.

 

En die kleur! Het begint nu al mooi te worden

'One of the healthiest ways to gamble is with a spade and a packet of garden seeds.'

Link to comment
Share on other sites

Zo heb ik van 96% alc rabarber limoncello gemaakt. overheerlijk.

 

Maar wel 1 lt 96% alc 800 gramm suiker 1,5 lt water.

Of alles halveren.

 

 

O,ja in Italie zo in de grutter kan je deze 966% alc kopen net niet 12,00 euro.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link to comment
Share on other sites

Ja in Luxemburg staat ie gewoon bij t tankstation, die 96%, maar in Italië is ie dus goedkoper. Jammer dat het zo ver weg is....

 

@Jude Je moet de alcohol eerst 40 dagen met die bladeren laten staan en af en toe eens rammelen met de pot/bokaal. Daarna ga het het geheel verdunnen met siroop ( 500 ml water met 250 gr suiker) en om het dan goed op smaak te laten komen moet je weer 1 a 2 maanden wachten, af en toe schudden.

 

Geduld hebben dus....(hoewel ik m ook proef zodra hij een beetje verdunt is want een restje past niet meer in de fles....áltijd.....omdat ik dat óp heb

 

Dat koud serveren (evt uit vriezer), is vast een kwestie van smaak, misschien is ie lauw ook wel lekker.

 

In geval van Wodka gebruik, kán het heel goed zijn dat je alleen suiker moet toevoegen, want dit recept is gebaseerd op 96% alcohol en die moet je écht wel verdunnen met water en suiker, dáárom proef ik ook altijd wel even voorzichtig een sipje want het geheel moet wel onder de 40% terecht komen.....t moet wél leuk blijven natuurlijk.

 

Als je wodka met die suiker vermengt, zakt het percentage ook al een deel dus je moet even proeven of je er water bij wil doen of niet. Smaken verschillen hè!?

 

Succes!

Link to comment
Share on other sites

Leuk,ben erg benieuwd naar deze smaak. Ik maak zelf erg veel likeuren, en inderdaad, je moet dit gewoon rustig 40 dagen(kan zelfs wel langer) laten macereren. Het wordt me verse planten altijd groen. Je kan ook munt doen, samen met cacao(after8) bij belangstelling post ik wel t recept.

Link to comment
Share on other sites

Ja Indy, graag!!.....ik heb nog een beetje 96% over en was ook al aan het denken om er "Menthe de Verveine" (zelfbedacht ) te maken.

 

Maar een After Eight-likeurtje....mmmmm die maak ik er eigenlijk liever van

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Mijn manier van after8 likeur:

Omdat ik met wisselende percentages alcohol werk, moet er soms wat (suiker)water bij, of meer alcohol. Dit doe ik meestal gewoon op smaak, dus ik heb geen idee hoeveel er van alles precies ingaat. Ik experimenteer met het originele recept:

200/250 gram suiker

500 ml alcohol 70% vol

ongeveer 400 cc water

25 gram pepermunt

100 gram cacao

 

Macereer 30 gram munt in 250 cc alcohol(70% week of 6) Na 6 weken: Los 100 gram cacao op in ongeveer 400 cc kokend water, met 200/250 gram suiker. Laat de chocodrank afkoelen, en als het afgekoeld is meng het met 250 cc alcohol. Zeef de muntblaadjes uit de alcohol, en meng de pepermuntalcohol met het chocolademengsel.

Met 96% alcohol gebruik ik weer meer water en suiker, Met 45% gebruik ik weinig water,maar doe ik de suiker al bij het muntmaceraat in.

Nooit alcohol koken, en altijd wachten tot je suikerwater compleet is afgekoeld, pas dan samenvoegen met het alcoholmengsel. Likeuren zijn eigenlijk niet meer dan suikerwater, smaak, en alcohol.

Eigenlijk doe ik gewoon maar wat

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Stap 2 vandaag gedaan: 500 ml water en 250 gr suiker tot siroop gekookt. De blaadjes uit de alcohol gezeefd en alles is een grote weckpot gemengd.

 

PICT853577711410461074.JPG

 

Ziet er en stuk groener uit dan de voorbeeldjes op internet.....te veel blaadjes gebruikt? Nog meer water erbij?

Nog 1 à 2 maandjes wachten en dan proeven.

 

Ziet er écht erg groen uit hè?!

Link to comment
Share on other sites

Het ziet er precies zo uit als mijn dragonlikeur. De drink ik trouwens meteen na het mengen met de suikerstroop..mooi drankje hoor..bewaar je een drupje voor me om te proeven?

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...