Ga naar inhoud

Featured Replies

Geplaatst:

Beetje een boekformaat "necropost" bijna 5 jaar na dato, maar mijn wasabiplanten groeien prima nu, en bloeien zoals het hoort, in de Hollandse winter.

 

Eutrema Japonicum doet het prima in aarde, kan ook lichte vorst hebben. Heb momenteel 2 moederplanten en 6 jongere plantjes staan- 4 staan nu nog in de kou, 2 staan in een vorstvrije schuur, de moederplanten maximaal op 12  graden momenteel. De moederplanten in de schuur staan in veel teveel ruimte, en maken meer zijscheuten dan dat ze naar bruikbare wortels uitdijen. Een stuk of 8 nieuwe plantbeginsels per jaar geven ze, ongeveer de helft slaat aan. Voorzichtig afnemen bij het zien van de eerste wortels, en opkweken op een 9x9x9cm potje met 50-50 heidezand/ compost werkt redelijk bij mij.

 

Wil je serieus je eigen verse wasabi kweken en proeven? Hou het dan niet op 1 plantje. Houd rekening met een zomers plekje in de schaduw, met genoeg watermogelijkheden. Een plekje in de herfst, waar je de plant ontdoet van slakjes o.a. En een plek om de ergste vorst te overbruggen. In de lente in de schaduw buiten, even bijkomen van de zorg.

 

Ze zijn overigens redelijk beulproof, ik heb meerdere keren de wortels uitgespoeld en de grond vervangen zonder zichtbare problemen. Jonge aanwas kan soms door de wortels van de hoofdplant vlechten, dan is het beter voor de aanwas om ze te laten zitten, maar dat beïnvloed de hoofdplant uiteindelijk.

 

Teveel water geven is hier killer nummer 1 voor jonge planten. Zeker in de winter, niet droog laten staan maar ook zeer zeker niet verzuipen. Stromend water heeft vaak een hoop opgelost zuurstof mee- stilstaand water niet. Verzuurd, tot de potrand in de grond verzadigd water is vaak een doodsvonnis.

 

De rhyzomen kweken overigens prima op goed doorlatende potgrond- stromend koel bronwater met de voetjes tussen de kiezels is een belangrijke traditie voor Japan, net zoals Fugu daar een bereidingskunst is, zit er ook in Wasabi een groot aandeel show. Er zit ook zeker een groot deel waarheid in- maar het "alleen op stromend bergwater" is allang ontkracht.

 

Ik heb nu 6 jaar elke herfst/ vroege winter verse, smakelijke rhizomen van nu totaal 9 jaar aan kweek. Het is een kwestie van van de lente tot de zomer de planten direct zonlicht laten vermijden, de uitlopers/bloei  verwijderen en de grootste bladeren weghalen om de groei te stimuleren. In de herfst weinig onderhoud behalve wat slakkenvraat- en in de winter af en toe binnenhalen. Nu, staan ze met 3°C (-0°C gevoel) binnen.

 

Vorst, een graadje onder nul is geen probleem, maar onder -8 verwelkt het blad. Herstelde zich prima- maar het gaf de laatste keer een groeiachterstand. In het fietsenschuurtje dus, met een kachel op vorstbeveiligingsstand om de heftigste kou tegen te gaan.

 

Het is alsnog een vrij gevoelige plant, en het kost een hoop geduld. Hou je de vaak voorspelde "2 jaar na poten oogsten" aan, is dat misschien aanleiding tot een teleurstelling.

 

Na in het begin 3 jaar met 4 uiteenlopende methodes van planten, in totaal 18 stekjes, en een deeltijdbaan aan intensief slakkenzoeken, grondsoorten testen-  en uiteindelijk de echte wasabi proeven, was het, cru gezegd- teleurstellend. Wasabi heeft een exotische oosterse mythe over zich, en soms is dat zoveel meer betoverend dan de smaak an sich.

 

Uiteindelijk, na het zelf direct ervaren te hebben, doe mij de scherpere mierikswortel maar. De echte, Japanse ambachtelijk gekweekte heb ik meegemaakt- ook vers- ook de met de traditionele gedroogde haaienhuid geraspte, met bamboe borstel geserveerde... En de smaak was voor de gedane moeite teveel vergelijkbaar. We zijn verwend met een oosters droomscenario van een intensieve hit vol op de neus, met een zoete "plantaardige" smaak achteraf.

 

De stof hiervoor verantwoordelijk is Allylisothiocyanaat, exact dezelfde stof die de Mierik zijn scherpe smaak geeft. Oh, het is overigens ook een directe grondstof voor mosterdgas, gek genoeg. De mierik bevat meer van dit stofje, een japanse kennis van me, gaf aan dat de hier verkrijgbare namaak wasabi, als een wasabi "on steroids" was. Dus voor de tuinders op zoek naar neusbrandende scherpte- mierik is je keuze. Zelf heb ik ze ook, om die reden.

 

Na dit relaas, blijf ik de plantjes overigens verder opkweken, want het is gewoon lekker. En een leuke schaduwplant. Zet ze op goed drainerende grond, in een niet te grote pot. Ze vermeerderen via zaad en via uitgroei uit de hoofdwortel, het zaad kiemt slecht, en de kans op succes is veel moeilijker. Wacht met vermeerderen van een moederplant tot je de eerste kiemwortels aan de nieuwe uitloper ziet, Zonder wil het soms wel maar is de slagingskans veel lager. Te lang wachten en de uitloper maakt naast wortels- samen met de moederplant een naar meerdere kanten uitgroeiende rhizoom. Ook leuk, maar niet makkelijk raspbaar.

 

En de belangrijkste persoonlijke tips- heb geduld, wees alert vooral op naakt- en platte slakken. Hou de potmaat relatief klein.. Een aan de hoofdplant geoogste groeischeut in een 20cm brede pot geeft hier eerder een oogstbare rhizoom (2,5cm breed na +/- 2 jaar) dan een plant op 60L hoogwaardige potgrond.

 

De bladeren en bloesem zijn tussendoor overigens goed te eten, de stengels zijn een stuk pittiger, maar mij te vezelig om te verwerken in een salade.

 

En nog een laatste uit eigen ervaring- kweken op stilstaand zelfvoorzienend (Kratky) of een stromend water aquacultuur werkte bij mij niet goed, de planten maakten kleine bladeren en een onderontwikkelde rhizoom aan. (De grootste was na 2 jaar 14cm lang, maar was een onbruikbaar pennetje van 0.7cm dik, die ook nog eens de scherpte miste.)

 

7 jaar aan proberen op aquaponics gaf geen denderend succes,  maar dat is slechts mijn ervaring. Een in het wild """gevonden""" wasabi plant in de stroming van een beekje in midden Nederland, was wel erg lekker, maar helaas ook erg in trek bij de aanwezige  herten..

 

Eet het blad met mate overigens- het lijkt rauw gegeten, laxerend te werken. Soms handig, vaak niet.

 

Groeten, een wasabifanaat.

Geplaatst:

Leuke info! Dank.

Ik heb vorig jaar een plant gekocht. Zat onder de naaktslakken, duizend- en miljoenpoten. Echt drama. Dat was wel een teleurstelling. Buiten gezet, nooit meer naar omgekeken en een maand terug was ik aan het vegen en zag ik de plant staan. Hey, het leeft nog! Ik zal het binnenkort maar eens gaan oppotten in een grotere pot. Ik hoop eigenlijk dat er een flinke wortel aan komt.

Geplaatst:

Ah, dat klinkt herkenbaar. Bij een kweker in het noordoosten van het land ook een paar vandaan gehaald, dat was kwa ongedierte ook echt een drama. Zou goed van dezelfde kweker kunnen zijn.. De planten waren achteraf gewoon goedgekomen, al heb ik wel met een pincet moeten prieken (*meer voor de gedachte waarschijnlijk)...

 

Als je 22 minuten over hebt, de video "How to grow Wasabi" van het youtube kanaal "Umami Uarden" is erg informatief. Natuurlijk ook weer net iets anders kwa leefomgeving, maar wel erg behulpzaam.

 

Voor de grotere wortels is wel wat tijd nodig, maar het blijken taaie planten te zijn, die als ze lekker in de schaduw staan, op vochtige voetjes- het toch heel goed doen in de lage landen. Vooral felle zon is een killer, toen de buurman zijn bomen ging snoeien had ik een kwart minder schaduw in de wasabihoek- alles wat volle zomerzon gehad heeft hing slap, en een kwart was klaar.. Nu kweek ik ook graag pepers dus zon is welkom.

 

Hoop dat je plantje het goed gaat doen Mellie, het zijn leuke planten, en zelfgekweekte wasabi proeven is bijzonder. Verwacht niet teveel scherpte van het blad en de bloesem, lekker voor in de salade maar- het heeft niet de intense kick van de wortel. Zodra die klaar is merk je het verschil duidelijk!

Geplaatst:

Ja ik vond het blad en de bloemen inderdaad heel teleurstellend smaken! @dashbro Fijn dat dat kennelijk zo hoort. Oehhhh toch weer spannend wat het dan wordt!

  • 8 maanden later ...
Geplaatst:

Heb hier net een "aangeschoten" assortiment sushi bereid en.. genoten. Zelfs op potgrond gekweekt, met een metalen rasp, van een van de nieuwe rhyzomen in de grote pot, 1 deel afgenomen, zo koud mogelijk afgespoeld, ontdaan van ongewenste delen- en gedeeltelijk geraspt tot een fijne pasta.

 

2 minuten laten rusten.

 

Los was ze scherp, maar heel kortdurend, zoeter dan mierik- maar ook wat vlak.

 

Op vis gebaseerde sushi was het.. vlak? Is mierik daar schuldig aan, geen idee. Maarja. Komkommer en andere groentes, vielen wel meer in de smaak..

 

Nieuwe batch wasabi "schuren", want de eerste was op.

 

De vis van de eerder gemaakte sushi, wat een verschil... Heb echt zitten genieten. Het verschil tussen de delen van het rhyzoom was echt merkbaar.

 

Conclusie- niet zo bot scherp als mierik en als potplant te houden zonder moeite. Toppie.

Geplaatst:

Wat leuk! Ik heb nog steeds een plantje staan. Te klein nog steeds om er wat mee te kunnen. Mag wel wat sneller groeien. Misschien had ik hem eerder moeten verpotten of wat voeding geven [emoji16] al met al ben ik totaal niet ontevreden.

Geplaatst:

Zo staan ze er nu bij-

3 stekjes in potten, rhizoomuitlopertjes afgebroken van de moederplant, geen wortels niks, gewoon zo in de potgrond gedrukt.

 

20241105_140421.thumb.jpg.cfb98320e044896cb148cda0aacee584.jpg

 

Ze staan in de zomer uit de zon, maar deze temperatuur en lichtintensiteit lijken ze prima te vinden.

 

De moederplant- een redelijk forse plant met een aantal rhizomen. 

 

20241105_140431.thumb.jpg.034be8eb160a336c1b6b05f8616f6c9f.jpg

 

En een kijkje onder het bladerdak.

 

20241105_140444.thumb.jpg.e264642447f022f29ae0026f2638ed0a.jpg

 

De hydrokorrels liggen er onder om rottend blad en onkruid te verminderen.

Geplaatst:

Mooi hoor, goed gedaan. Staat ook op mijn verlanglijst gezien ik zeer van wasabi houdt (maar dus eigenlijk nog nooit échte wasabi heb gegeten, alleen de poeders en tubes met vooral mierikswortel) en erg nieuwsgierig was naar de eigenlijke smaak.

 

Maar als ik jouw mooie uitgebreide kweekverslag lees denk ik dat het te plantje te onderhoudsgevoelig is voor mijn doen. Goede overwinterplekken voor vorstgevoeligen heb ik ook niet.

 

Mierikswortel heb ik wel in overvloed, dus dan stel ik mij daar maar mee tevree.

 

Wasabi kweken staat nu bij Paddestoelen kweken op het "Ooit nog doen" lijstje. 😊

 

ps... @Dashbro ... in dat stuk van februari heb je het over "platte slakken" ... wat bedoel je daarmee? Misschien die kleine slakjes met platte huisjes? Die kom ik eigenlijk alleen in de druiventrossen/bladeren tegen...

Geplaatst:

@Erny, die platte slakken, ik heb wat gezocht, het lijkt het meest op het "Boerenknoopje".

https://waarneming.nl/species/859926/

 

Om de een of de andere reden vreten ze graag het steeltje vlak tegen het blad aan kapot, waarna het blad gaat hangen. Een paar keer gehad dat alles met een nacht hing. Naaktslakken vreten erg graag van het blad..

 

Het blijft een leuke plant, maar er is een goede reden waarom mierik zoveel meer gebruikt is.. Het smaakverschil is er, maar is ook weer niet zo heftig dat na proeven van wasabi, mierik niet meer hoeft. Het is meer een leuke plant voor de heb.

 

Hier staan er nu 4, van de 18 stekjes zijn er een aantal "herplaatst" naar andere liefhebbers, een paar zijn geoogst, met sterk wisselend formaat..

 

Geen Kratky of andere aparte methodes meer hier. Gewoon in potjes met potgrond. En een gokje of ze met vorst toch eens buiten blijven.

Geplaatst:

Wat een prachtig grote moederplant zeg! 

Ik dacht altijd dat ze stromend water nodig hadden. Maar jij bewijst van niet. Toch misschien maar eens proberen. 

A weed is a plant that has mastered every survival skill, except for learning how to grow in rows. - Doug Larson

Geplaatst:

Net weer een stekje gemaakt, ook om ruimte te krijgen voor het oogsten. De moederplant* (pland😅, gelukkig is er een edit functie..)- maakt mooie uitlopertjes aan, op die manier hou ik 1 of 2 grote planten aan, en een aantal stekjes.

De stekjes zitten soms stevig geworteld, en wat wrik en trekwerk komt er soms bij kijken, maar tot nu toe gaat het goed.

20241110_005710.thumb.jpg.becd9e4f1c3529fc6f76b2be4e1191de.jpg

 

20241110_010147.thumb.jpg.48cac644b6a4306589f589b3bbcd20b0.jpg

 

En de dikkere rhyzoom.

20241110_010016.thumb.jpg.bf51cd0d15bc630981f59b1f524f4f5d.jpg

 

De moederplant staat in een 40cm ø pot (van Ecken & Kanten), 40cm hoog. Zuinige waterafvoer, de potgrond is eigenlijk altijd goed vochtig. De afvoergaten zijn ondermaats geboord, 5mm. Te grote potmaat mischien, maar ze doet het er goed op.

 

Door dit stekje te verwijderen is er even een kalige plek in de "canopy", maar dat groeit zo weer dicht.

Daarover, door de grootste bladeren te snoeien schijn je de bladaanmaak te kunnen stimuleren, wat de groei van de rhyzoom goed doet. Maar ik laat ze gewoon op het beloop hier.

 

*Edit* Een foto van de huidige moederplant, 4 april 2023, IMG-20230330-WA0010.thumb.jpg.7b57388c12881fa24a2c9218d44a4d51.jpg

 

5 april 2023 geplant-

IMG-20230405-WA0008.thumb.jpg.ec7f23798b4bfa1bebb93117e07f82e4.jpg

 

11 juni 2023.

IMG-20230611-WA0015.thumb.jpg.e911756e4c8d7f23be57a875df53d18b.jpg

 

(Een grotere potmaat kan verschil maken denk ik nadat ik dit nu zo zie...)

 

Moederplant is gestekt rond oktober 2022. 

aangepast door Dashbro
Wat extra toegevoegd.

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Ik ga mijn wasabi verpotten dat lijkt me wel duidelijk [emoji23] jeetje joh wat een grote bladeren! Ik ben zo nieuwsgierig steeds naar de smaak maar durf niet te oogsten. Is me nog te klein en ielig.

Geplaatst:

Gewoon lekker aan laten groeien! Zeker als ze goed beginnen te groeien. Pas op oudjaar gaat 1 van de 3 dikste rhyzomen er aan geloven van de moederplant.

Die moet overigens flink uitgedund worden, want ze maakt meer stekjes aan dan ik dacht.

 

Heb de moederplant nu in de schuur staan, met weinig licht maar wel vorstvrij. Als ik slecht slaap, zit ik er naast te solderen of wat anders te knutselen- ik ben daardoor niet de enige met een wat vreemd dag-nacht ritme- de wasabi krijgt ook wat extra licht daardoor. Met dit licht en de koelte heeft ze vorig jaar flink gebloeid in deze periode... Ook zijn de bladeren weer aardig groot nu ze beschut staan. Met natte sneeuw op komst laat ik ze maar even binnen..

  • 4 maanden later ...
Geplaatst:

Vreeken meldde dat de Wasabi plantjes vanaf nu besteld kunnen worden. Levering van mei-september.

Blijkbaar had ik vorig jaar dit al aan mijn broer gemeld en heeft hij een bestelling gedaan. Want...

vandaag bericht van hem dat hij een plantje voor me heeft. Hij werkt vlakbij Vreeken.

Dus... binnenkort heb ik mijn eerste wasabiplantje. En wie weet over 3 jaar eindelijk échte wasabi. :mrgreen:

Geplaatst:

9ed73001ff86b62fbe2fae4cb6fb048a.jpg

Kijk! De wasabi heeft bloemetjes. Benieuwd of dat zaadjes worden die ook zaaibaar zijn.

Geplaatst:

Zaaien kan, maar een stekje nemen gaat ook makkelijk. Hele taaie planten zijn het eigenlijk, een stekje wat compleet droog in een veel te klein potje stond de hele winter door, gaat zo verder..

 

Denk dat het met zaaien een heel stuk langer duurt.

 

De moederplant gaat hier ook door, maar geen bloei dit jaar.

20250320_214740.thumb.jpg.1c94de7a994099959de3d917b6306b05.jpg

aangepast door Dashbro

Geplaatst:

Ik ga ook een stel maken. Gewoon stuk eraf en oppotten lijkt me. Al mijn zakken potgrond zijn helaas in gebruik als anti wegwaai van de nieuwe kas. Zal een dezer dagen kopen en een nieuwe pot maken.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic