Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

zomerpreizaadjes gevraagd


Recommended Posts

De Carentan 2 & Farinto, geen zomerprei'en volgens de handleiding.

 

Maar ik heb ook nog de grote vroege herfstreuzen (is dus eigenlijk een zomerprei) daar kan ik u er wel van opsturen. Maar misschien toch beter om nog wat verder te zoeken naar echte zomervarianten zoals Fama of Gros Long d’Été of Carlton F1?

 

Misschien is dit wel iets? http://www.dutchgardenseeds.com/nl/prei-zaden-zwitserse-reuzen.html

Link to comment
Share on other sites

Voor zomerprei en herfstprei zijn dezelfde rassen bruikbaar. Voor zomeroogst vroeger zaaien en uitplanten. Voor oogst in zomer tot oktober zaai je bijvoorbeeld een keer eind februari (binnen, in kasje of koude bak) en nog een keer eind april/mei...dan kan het zelfs op een beschutte plek buiten.

Hou er rekening mee dat zeer vroeg gezaaide prei sneller kan gaan doorschieten. Als je dat ziet, meteen oogsten.....dan is ze nog niet echt stug. Laat je de stengel verder opkomen, dan wordt het grootste deel van de plant onsmakelijk stug.

 

Veel zaadbedrijven hebben niet eens een "echte" zomerprei in hun assortiment. "Hilari" wordt het meeste verkocht voor een soort die (ook) echt voor de zomer is. De kleur is heldergroen en ze groeit relatief snel (na een zeer slome start). De smaak van zomerprei is wat verfijnder, maar de stelen blijven ook wat dunner (en vaak langer) dan prei die je tot het begin van de winter laat staan. Echte winterprei heeft een meer blauwgroene kleur en kan wat meer vorst verdragen.

 

In mei/juni is verse prei bijna niet te krijgen en erg duur. De overgebleven winterprei is dan in bloei, voor zover niet opgegeten en het is nog te vroeg voor jonge zomerprei. Als je dan verse preismaak wilt, kun je overwegen om wat knolletjes oerprei te planten in augustus/september. Die is in mei op zijn mooist, zal daarna achteruitgaan om nieuwe broedbolletjes te gaan aanmaken.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Vandaar ook mijn voorstel om de herfstprei zaden door te sturen Weknow en deze als zomerprei te zaaien.

 

Maar met "echte winterprei" zaden zal dat vroeger zaaien toch een minder resultaat opleveren denk ik (al heb ik de winterprei nog nooit in januari gezaaid, dus weet het niet zeker hoor). Die Zwitserse reuzen van henkg zouden een goed resultaat moeten geven die zijn normaal sneller klaar dan de andere

 

Toevallig las ik gisteren avond in de VanderWal catalogus dat ze daar erg snelgroeiende prei (nieuw F1 soortje) hebben die ideaal is om zomerteelt van te hebben. Ben nu wel even de naam kwijt daarvan.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...