Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Appel mini tree, welke bevelen jullie aan?


Caatjeh

Recommended Posts

Kan iemand mij een minitree appel aanbevelen qua smaak? Ik zoek een wat zoetige appel. Waarschijnlijk voor in pot. Wat is de opbrengst bij zo'n boompje in pot? Is de opbrengst veel groter dan wanneer ik het in de volle grond plant?

 

Hoor het graag.

Link to comment
Share on other sites

Hoi

Ik denk dat de volle grond beter is. dan een grote emmer of bloembak.

Want in een emmer kan de appel minder wortels aanmaken dan dat ze in de grond staan. Zelf heb ik ook een klein appelboompje.

De naam zou ik even na moeten kijken. Groetjes Jessica

Link to comment
Share on other sites

Het kan zeker in een pot, maar dan moet je een speciale boom hebben (genoemd ballerinaboom, patiofruit of minitree). Minitree's hebben bijna geen zijtakken en nemen heel weinig ruimte. Ik heb zelf een appel, peer en kers van minitree.nl, maar ik kreeg eerste jaar geen fruit (dat is vrij normaal), en kan dus weinig zeggen over het smaak. Maar op de website hebben ze ook beschrijvingen (en zelfbestuivend is beste, als niemand anders in je buurt appelbomen heeft).

Tweede advies: kijk ook naar fruitbomen.net. Het website heeft heel veel informatie en ze hebben veel patiobomen in de aanbod. Je kunt ook zomaar langs de kwekerij/winkel gaan, want de jongens daar kunnen zeer goed advies geven over welke ras het zoetste is (ook via telefoon! en je ze zetten je bestelling voor je klaar als je komt).

Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)

Mijn blog: http://www.moestuinforum.nl/blog/Estemy

Link to comment
Share on other sites

Er zijn verschillende rassen ballerina bomen te verkrijgen. Bomen met rode vruchten zijn zoet. Die met groene vruchten zuur (vergl. Granny Smith). Het ras 'Red lane' heeft rood blad, mooie roze bloesem en kleinere paarse appels. Deze smaken zuur. Een ballerina boom word uiteindelijk 2 meter hoog en 50 cm breed maar is kleiner te houden. Dit gaat wel ten koste van productie.

De appels aan ballerina bomen zijn gemiddeld 1/3 a 2/3 kleiner dan reguliere appels

 

In de volle grond gaan ballerina bomen +/- 20 jaar mee. In een pot komt er na een aantal jaar vaak de klad in als gevolg van nat/droog fluctuaties van het grondmedium.

 

IMG204883451423950272.JPG

Groen ras, eind mei

 

IMG204920891423950273.JPG

'Red lane', eind mei

Link to comment
Share on other sites

Ik ben net weer opnieuw begonnen met een moestuin en heb 3 rassen appelbomen in zuilvorm gepland waarvan er nu 1 al staat. Uitgekozen op smaak en ziekte resistentie. De Red Sensation, de Green Sensation en de MackIntosh. Op www.fruitbomen.net staan er meer onder patiobomen. De bomen die ik heb zijn verkrijgbaar bij de beter gesorteerde kweker.

Link to comment
Share on other sites

Een miniatuur ras blauwe bes is veel beter in pot te houden dan een zuil appel ( ! ) Zet de blauwe bes in turf en geef geregeld vloeibare mest voor bloeiende kamerplanten. Dit heeft een hoog kaliumgehalte (bloemen en vruchten) en is goedkoop (Action)

 

Ik heb de rassen

 

Vaccinium c. ‘Hobbit’

Vaccinium c. ‘North sky’

 

'Hobbit' heb ik reeds 5 jaar. Het struikje is niet hoger dan 15 cm en geeft jaarlijks een handje blauwe bessen. De bessen worden rijp over een lang seizoen; mei - september. Leuk om vrienden/kennissen blauwe bessen te laten proeven als de prof. rassen als geoogst zijn.

 

Ja,.. zuilappels en minatuur blauwe bessen, het blijft curiosa. Verwacht geen grote oogsten of supermarkt kwaliteit fruit. Een regulier ras benadert dat beter.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...