Geplaatst: 12 november 20168 j Auteur En...? Nu moet het toch al wel een mooi kaasje zijn Ik heb vandaag mijn zakje (wit)schimmelpoeder leeggemaakt. Gekocht in het voorjaar van 2015, en heel wat kaasjes mee gemaakt. Gelukkig komt er een nieuw zakje aan, volgende week. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 13 november 20168 j Auteur Ik heb gisteren een foto gemaakt van hoe hoog de vorm moet zijn (12 cm in dit geval), omdat alles nog heel erg in zakt tijdens het proces: Maar nu blijkt dat mijn opbrengst per liter deze keer gewoon veel hoger lag, en mijn kaas nu veel te dik is Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 13 november 20168 j Hi Jorieke, Benieuwd hoe de geiten-camembert bevallen is?Je schreef in die post ook dat je een eenvoudiger werkwijze gevonden had.Was die goed bevallen? Met groetjes maar weer! wees bevriend met kleine dingen
Geplaatst: 13 november 20168 j Auteur Nou, nog niet... Ik moet het nog eens testen met koeienmelk. Gewoon om te zien of het misschien aan de geitenmelk ligt. Ook staat in het kaasboek dat het erg lang duurt tot ze rijp zijn, dus kan ik nog even moeten wachten. Maar ze worden niet echt zachter. Blijven vrij stug. En op zich is de normale werkwijze die ik altijd gebruik niet eens zoveel werk hoor. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 15 november 20168 j Auteur Ik heb de veel te dikke kaas doorgesneden (en de snijkant ingesmeerd/strooid met zout), nu heb ik er 2 van mooie dikte: Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 21 november 20168 j Auteur Ze (die van vorige week zaterdag) zagen er nu al mooi genoeg uit om ze te verpakken in plastic en in de koelkast te leggen. Dus dat heb ik met eentje gedaan. Die ander ligt nog even in de kelder. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 22 november 20168 j Auteur Deze ligt nu nog in de bak, ik ga hem vandaag koud roken... Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 23 november 20168 j Auteur Hij heeft er van 11 tot 22 uur ingezeten. Ik heb hem een paar keer gedraaid, maar toch is de kant die als laatste onder lag, het meeste gekleurd door de rook. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 29 november 20168 j Auteur Ik heb de ongerookte van de 2 aangesneden vandaag. Lekker hoor De gerookte camembert hoop ik nog even uit te stellen tot zaterdag; mijn verjaardagsfeestje Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 29 november 20168 j ziet er lekker uit. Dus na 2 weken kan je hem eigenlijk al eten? https://www.deblijehoeve.nl/
Geplaatst: 29 november 20168 j Auteur Ja, in dit geval wel. Maar hij was dan ook vrij dun (dat was die hele dikke die ik doormidden had gedaan). Als je geoefend bent dan kan je voelen wanneer ie goed rijp is. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 14 januari 20178 j Vandaag mijn camembert aangesneden.Lekker maar de camembert die we 19 november gezamenlijk gemaakt hebben was pittiger en rook ook veel sterker.Deze heeft ook veel meer gaten,mijn vorige zaten bijna geen gaten maar een prima smaakje.De hoeken lijken beetje uitgedroogd. https://www.deblijehoeve.nl/
Geplaatst: 15 januari 20178 j Auteur Hm.. ziet er goed uit, maar had je misschien afgeroomde melk gebruikt? Dat ie wat minder vet en smeuïg is? (de drogere zijkanten)En misschien was de wrongel wat koud en ietsje stugger waardoor het niet 1 mooi geheel werd met uitlekken/zakken, waardoor er wat gaatjes in kwamen? Ik weet het niet hoor, ik gok maar wat Zijn het hoekige gaatjes? Of ronde? Oh en had je hem al een week of langer in plastic in de koelkast? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 21 januari 20178 j Beste Jorieke, Beter laat dan nooit de foto van onze brie. We waren benieuwd of die echt romig zou worden, en ja hoor. De brie was prachtig! Mooi op smaak en mooi van textuur. We zijn door het zelf kaas maken virus besmet en we gaan nu Port Salut proberen.
Geplaatst: 21 januari 20178 j Auteur Zo dan, meteen over op Port Salut? Houd ons ook op de hoogte, die heb ik nog nooit gemaakt. De rode schimmels/smeer heb ik nog niet aangedurfd, ik houd er zelf niet zo heel erg van namelijk De brie ziet er goed uit, het midden is nog wat stug terwijl de buitenkant al loopt, het helpt al wat door hem iets dunner te maken de volgende keer. En heeft hij in de koelkast gelegen de laatste week/weken? Maar dat zijn slechts kleine zaken, om het nog wat te kunnen verbeteren, en je er nog een paar MOET maken Om te oefenen, en veel te proeven. Jammer he? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 21 januari 20178 j Dank je voor het commentaar en tips . Laatst hadden we een Brie de Meaux gekocht en geproefd, en die was relatief best stug van binnen en toch heel pittig. Deze kleine kaasjes lijken toch meer op Camembert dan op Brie en zijn romiger. Maar veel maken en veel proeven is inderdaad een offer, maar het hoort erbij . Nu op dit moment geen we een Port Salut en een nieuwe camembert proberen. Port Salut vinden we wel lekker en het schijnt dat zelfgemaakte superlekker is (de commerciële is toch rood gekleurd met een coating en niet met een natuurlijke rode korst, uiteraard is deze wel gefermenteerd met B. Linens). Gewoon proberen en experimenteren! Heb jij wel eens een blauwschimmelkaas geprobeerd?
Geplaatst: 21 januari 20178 j Auteur Ik zou graag wat proeven van de Port Salut als ie klaar is Blauwschimmel maak ik wel ja: blauwschimmelkaas-t16771.html Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 28 januari 20178 j Auteur Ik heb vorige week dus weer camembert gemaakt, weer een flink dikke (3,5 liter melk in 1 zo'n PVC pijp-vorm). Die heb ik deze keer na al het uitlekken doorgesneden. Nog voor het zouten dus. En de 2 helften in 2 PVC-vormen gedaan om ze nog een paar dagen mooi van vorm te houden. Dat ze niet uitzakken zeg maar.Eerder deed ik dat pas na een paar dagen, en dan moest ik die snijkant nog zouten. En dat werd qua schimmel toch altijd net iets minder mooi. Ze zijn nu al mooi beschimmeld, vandaag of morgen ga ik er al 1 in plastic pakken en in de koelkast leggen. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 1 februari 20178 j Mijn dikke camembert die ik maakte (met een winkelbriekorst) op 26-11-2016, ging op 15-12 in de koelkast: De 'korst' werd steeds kaler, de geur steeds sterker en de kaas steeds zachter. Vandaag heb ik 'm uit de koelkast gehaald en overlangs doorgesneden. Geen harde stukken en hij liep ook niet leeg De andere helft heb ik met de korst naar boven op een bak stamppot (groenlof/pastinaak/aardappel) gelegd en de hele boel mocht even in de oven.
Geplaatst: 2 februari 20178 j Auteur Haha wat een heerlijk slagveld. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 11 maart 20178 j Auteur Ik heb er weer 1 ingepakt in plastic, hij zat al een paar dagen elke keer goed aan het matje vast: Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 15 maart 20178 j Gisteren kreeg ik zomaar de vraag of ik niet zin had om vandaag thuis kaas te maken. Er was wat melk die op moest, die kreeg ik mee samen met wat CaCl en witschimmel. Stremsel had ik zelf Camembert is in wording! Stremde als een malle, maar 30 min voor nodig
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.