Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Featured Replies

Geplaatst:

Haha, zou die kaas ook doormidden kijken zo benieuwd zou ik zijn hoe die er van binnen uitziet Lekker hoor , schrijf ik terwijl ik ondertussen een kruidenkaasje met pepergelei naar binnen werk

Geplaatst:

Daarom schreef ik ook 'kijken' Bij kaasje1 zie je goed dat de schimmel door die gaten naar binnen gaat, met meer gaten moet kaasje2 er dan wel mooi uit komen te zien! Waar prik je die gaten eigenlijk mee? Tja, dat geduld...schijn je echt overal bij nodig te hebben.

  • 2 weken later...
Geplaatst:
  • Auteur

Het 2e kaasje stinkt als een... tja. Nog nooit zoiets geroken eigenlijk Een hele scherpe lucht, echt niet meer lekker.

Ik heb de korst er dus maar afgeschraapt, want hij zag er nu zo uit:

 

IMG863961941432714693.JPG

 

En zo aan de binnenkant:

 

IMG864156031432714700.JPGIMG864277621432714709.JPG

 

Ik had die gaten ook blijkbaar niet moeten prikken. Nooit aan gedacht, maar ik heb die vieze korst natuurlijk naar binnen geprikt. Die korst rook toen echt nog niet zo hoor. Maar toch.

Bleh...

Ik laat het stinkding nog even liggen, je weet maar nooit. Maar ondertussen eten we al wel van kaasje 1, die (behalve flink zout,) goed smaakt! Lekker op een geroosterd broodje. Jammmmm.

 

En er is ook alweer een kaasje nummer 3 onderweg. Nu nog wit en jong, hopelijk snel blauw en smaakvol.

Geplaatst:

Even geen trek in kaas

Geplaatst:

O wat lekker! Ik meld me graag aan als vrijwillig proefkonijn!

 

Paar jaar geleden ben ik - aangestoken door jouw verhalen - aan de slag gegaan met zelf zuivelen. Mijn zachte kaasjes (zonder wrongel) begonnen in de koelkast spontaan naar blauwschimmelkaas te ruiken. Ook de boter rook binnen een week naar blauwe schimmel. Was lekker op brood met jam.

 

Maar sinds de 25 jaar oude koelkast vervangen is, lukt dat niet meer

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Had dat ook. En bij de nieuwe koelkast had ik in het begin een roodschimmelkaasje daar in hebben liggen. Pardoes kreeg ik, ipv de spontane blauwschimmelboter en roomkaasversies, ook de roodschimmelige versies.

En inderdaad erg lekker... is geen kwade of vieze schimmel.

 

Mooi project Jorieke!

Geplaatst:
...aan de binnenkant van je koelkast smeren, en weer gaan kazen?

Nou, ik heb inderdaad bijna spijt dat ik die koelkast weggedaan heb. Ook vanwege jouw verhalen over Coppa en worst, want bij gebrek aan een fijne koele kelder had ik hem ook om kunnen bouwen tot droogkast voor lekkere kaas en vleesjes.

 

Echt een groot gemis hoor, een kelder!

 

Misschien ga ik me maar troosten met een rookoventje.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

  • 3 weken later...
Geplaatst:

Wat een superleuk project Jorieke !!!!

Geplaatst:
... maar ik heb er nog niet van durven proeven
Ik meld me graag aan als vrijwillig proefkonijn!

 

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:
  • Auteur

Je mag gerust een keer kaas komen proeven, maar het mislukte kaasje heeft toch echt teveel vreemde schimmels. De geur was gisteren toch ook wel veel te scherp. Niet goed scherp... maar vies scherp

Geplaatst:

Ja, het zal best moeilijk zijn om te beoordelen wat nou precies goed is en wat niet meer.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

  • 3 weken later...
Geplaatst:
  • Auteur

Het 3e kaasje ging ook wat zweten en er kwamen ook weer andere kleuren schimmels op. Die heb ik steeds weggeschraapt. 2 weken terug heb ik de hele buitenkant een beetje schoon geschraapt, zoals ik ook met het 1e kaasje had gedaan. En vandaag heb ik hem dan echt aangesneden.

Er zat heel weinig schimmel aan de binnenkant, terwijl ik toch echt meer gaten had geprikt. Misschien dat we weer dicht waren gezakt? De rest van de kaas is mooi stevig, maar toch zacht en smeerbaar zeg maar. Niet korrelig ofzo. En de smaak is echt super. Volle, zoutige, romige smaak. Met een hint van schimmel Maar niet genoeg dus. He... vervelend... MOET ik het nog vaker proberen

 

De komende week eten wij in ieder geval lekker geroosterde broodjes met luxe kaas. Jammer Jootje, dat je net niet hebt kunnen proeven!

Geplaatst:

Ja, Jorieke, echt jammer!

Had het graag geproefd!

  • 2 weken later...
  • 6 maanden later ...
Geplaatst:
  • Auteur

Ik heb deze kaas een tijdje niet gemaakt. Ik maak sowieso in de zomer weinig kaas, en er de afgelopen maanden heb ik vooral bewaarkaas gemaakt.

Nu heb ik wel weer een 'roquefort' gemaakt, en ook een Goudse kaas met dezelfde (poeder)schimmel.

 

Ze zijn nu nog spierwit (links is Goudse)

 

IMG273284611455117075.JPG

Geplaatst:

Wow, prachtig. Zou er dan ook meteen al veel smaak aan die schimmelgouda zitten?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Geen idee hoe groot die gaatjes mogen zijn. Het ziet er leuk uit. En de andere vertoont nog geen schimmelsporen?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.