Geplaatst: 19 januari 20196 j Jeetje wat is dit een gaaf boek! Geweldige tip, wederom dank! Kaas je kaasje is zo sneu geschreven, dan is dit een heerlijke verademing. Kan niet stoppen met lezen
Geplaatst: 7 februari 20196 j Auteur Ik heb dit kaasseizoen nu al 3 fenegriek en 3 naturel (en dan gerookt..) kaasjes gemaakt, en vandaag maak ik er 3 met komijn. Ik maak steeds 2 stuks in zo'n 650 grams vorm, en eentje in de Thea vorm. Dus 2 kleine en 1 grote. Dat bevalt wel goed. Er staat nu 15 liter melk op het vuur om te pasteuriseren. En vanavond is dat kaas. Eerder maakte ik verschillende smaakjes in 1 sessie, maar nu niet meer. Dat was toch best heel wat werk om alles een beetje gescheiden te houden, zodat er geen komijn in de fenegriekkaas komt enzo. En dus uitmeten hoeveel er in de bepaalde vormpjes past, etc. Nu gewoon alles 1 smaak en dan snijd ik ze wel op verschillende momenten aan. Dus niet op(-volgend qua) nummer deze keer, maar op smaakje. Eens zien hoe dat gaat bevallen. Qua maken scheelt het iig Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 7 februari 20196 j Auteur Ja, die wax ik nog ja. Morgen of overmorgen verwarm ik die bak met wax weer voor 6 kaasjes in 1 keer. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 7 februari 20196 j Ok dank je. Ik wist niet meer wat ik vorige keer heb gedaan..gewoon meteen opgegeten misschien. Mijn buurman gaat worsten roken dus mijn kaasje kan dan meegerookt We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 7 februari 20196 j Auteur Het zal uitmaken of je hem rookt voor of na het (lange) rijpen? Als je een uitgepakt en ouder kaasje rookt dan kan je die meteen eten. De kaasjes die ik nu heb gerookt zijn pas een dikke week oud. Dus ik rook eerst, en laat ze dan pas een tijd liggen. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 7 februari 20196 j Ja ik denk dat ik de vorige keren al oudere kaasjes had. Nu dus eentje van een week. Jawel koud roken, denk ik..het kaasje hangt ruim anderhalve meter boven smeulende mot in een soort kast. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 8 februari 20196 j Lie komt net thuis met melk, gehaald bij een nieuwe boer, afstammeling van een in de jaren 50 geëmigreerde boer uit Raalte. Vanwege de -Hollandse- verwantschap zit er wel erg ruim melk in de emmer, ruim 14 liter. en betalen mocht niet. En ik heb maar twee kaasvormpjes of ik moet die gekke kleine vormpjes van vroeger nog eens proberen..en dan persen met een/twee pak suiker ois We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 8 februari 20196 j Auteur Paar liter gebruiken voor yoghurt of roomkaas ofzo? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 8 februari 20196 j Auteur Hopla, stapel gewaxte kaasjes. (gerookte) (fenegriek) Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 8 februari 20196 j Paar liter gebruiken voor yoghurt of roomkaas ofzo?nou mijn laatste yoghurt was compleet mislukt, gebeurd me niet vaak, dus uit narrigheid heb ik zo`n heel groot pak franse yoghurtjes voor erg weinig geld gekocht. Roomkaas..mm hebben we dat ergens hier staan? Ik heb nl geen idee Edit: eerst zoeken dan roepen ..gevonden We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 9 februari 20196 j Na het brie fiasco vandaag een Goudse aangesneden. Die heb ik op 22 dec gemaakt. Mijn eerste Goudse vond ik lekker, maar smaakt niet naar Goudse. Het smaakt een beetje naar Zwitserse kaas als iemand die smaak kent? Een beetje kruidig en droog. Wax zag er prima uit. Kaas kon ik er zo uithalen. Heel leuk om te zien! Wat gaatjes in de kaas, dus kennelijk is er iets niet goed gegaan. Dat las ik althans dat dat dan aan de hand is. Conclusie; Geen Goudse kaas, maar wel echt een lekker kaasje! De brie ligt in de vuilnisbak, maar deze gaat gewoon op! Sterker nog, de helft van de 300 gram is al op... Maar dan! Pompompommmm. Hoe krijg ik de smaak wel naar een Goudse kaas? Iemand enig idee wat ik anders moet doen? Las dat als je kaas droog is, je de wrongel minder fijn kan snijden. Nog andere tips toevallig?
Geplaatst: 9 februari 20196 j Het kaasje ziet er mooi uit. Misschien is langer laten liggen een optie? Hier in Frankrijk zeggen ze dat je de echte smaak, bv van emmentaler of gruyère alleen daar krijgt waar de koeien de goede kruiden grazen in de wei. De schimmels in de lucht en de plekken (bv grotten) waar ze rijpen tellen ook mee. Ik heb 14 liter melk staan afkoelen, plus nog een liter room/ melk om eventueel crème fraiche en of roomkaas te maken. Verder wil ik toch proberen 3 kazen te maken ondanks dat ik maar twee vormen heb..ik ga wat knutselen met een faisellevorm uit de supermarkt of met het oude stenen vormpje.. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 9 februari 20196 j Ik k weet dat ik vroeg was, maar vond het zo spannend na gisterenavond (brie die te oud was) dat ik vond dat het wel kon. En is ook maar een kaasje van 300 gr. Heb er nu nog 7 met de oude vorm (dus die 300 gr) die ik wel langer ga laten staan. Met de nieuwe vorm ga ik volgende week aan de slag denk ik. Even kijken hoe het uitkomt. Ik denk trouwens dat je met knutselwerkjes best een eind komt. Ik had ook te veel wrongel voor mijn vormpjes en heb toen een klein zeefje gebruikt. Anders toch zonde. Misschien niet zo mooi qua vorm maar ach. Als het maar lekker smaakt! Succes straks.
Geplaatst: 9 februari 20196 j Dank je, ja zo is het ook gegaan. Zie foto,s. Wat een troepje altijd he, na het vullen. Pffft nog ff ricotta en dan een uurtje op de bank liggen met een goed boek We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 20 februari 20196 j De veel te jong verorberde kaas is goed in de smaak gevallen op ons feestje!
Geplaatst: 20 februari 20196 j Ik gebruik Charly’s omschrijving die weer Joriekes omschrijving volgt en zij volgt weer kaas je kaasje geloof ik Staat op de eerste bladzijde van deze post.O en de ingrediënten: verse melk van de boer in de avond gekocht en de volgende ochtend rond 9 u verwerkt met zuursel en stremsel. Verder niks. Nog geen kruiden oid gebruikt.
Geplaatst: 20 februari 20196 j https://www.levenvanhetland.nl/zelf-kaas-maken/kaasferment-zuursel/dickmilch-bioferment.html Deze heb ik in 1 liter verse melk gedaan (ik hoorde later dat je het ook met gekochte melk kunt maken, dat wist ik niet. Ik heb met de gemaakte nog 1 x doorgeënt in 1 l gepasteuriseerde melk) en 24 u later had ik zuursel. Ik heb het ook nog geproefd. Een dunne kwarkachtige, beetje zurige substantie. Had iets heel vies verwacht, maar het viel me erg mee.
Geplaatst: 24 februari 20196 j De nieuwe kaasvorm is ingewijd. 1,6 kg vorm resulteerde in 2856 gr kaas na 1e persing. De man keek vanochtend mee en het is gelijk een heel andere kaasrrvaring. Hij keek hoe snel de melk opwarmt en rekende eventjes uit hoe lang het zou duren voor de melk 73 graden zou zijn. Heb ik nooit over nagedacht. Ik kijk gewoon regelmatig, en neem de gejaagdheid die daarmee gepaard gaat, voor lief. Want raak daar wel een beetje gestresst van. Ik ga niet tussendoor nog ontspannen iets anders doen, ik blijf dan in mijn hoofd bezig met de thermometer. Was dus kortom relaxt! Met afkoelen evenzo met een even tussen neus en lippen door gemaakt ingenieus afvloeisysteem voor het opgewarmde water. Afkoelen ging én veel sneller en ik hoefde niet om de haverklap te meten of het koud genoeg was. Zo veel ontspannender zeg! Hij mag vaker meekijken [emoji38]
Geplaatst: 25 februari 20196 j @Mellie, dat vraagt om foto's van die ingenieuze systemen hoor! Was je kaas na de 2e keer persen wel helemaal 'glad' en 'dicht'? Anders, warm water erover laten lopen en dan nog even persen. Ik heb weer een grote (kadova)vorm geleend bij de kaasmakerij (ca 18,5cm diameter x 15cm diep, denk dat het deze is) en wil 1 grote en 2 kleine kazen (650g-vormen) gaan maken eind van de week.Van 17,5L melk kreeg ik vorig jaar 1 'grote' kaas van 2,14kg en 1 kleine van 716g, gewicht net voor het pekelen. Dus dacht dat ik wel wat meer nodig zou hebben als ik nog een kleine erbij wil maken, maar bedacht dat zoveel melk pasteuriseren niet echt handig is, past misschien niet eens op m'n fornuis Wil de eerste keer na lange tijd geen kaas te hebben gemaakt nog maar even geen rauwmelkse experimenten, ook niet omdat het (biologische) melk van een nieuw adres is. Misschien toch gewoon maar 1 grote en 1 kleine Ik maak steeds 2 stuks in zo'n 650 grams vorm, en eentje in de Thea vorm. Dus 2 kleine en 1 grote. Dat bevalt wel goed. Er staat nu 15 liter melk op het vuur om te pasteuriseren. En vanavond is dat kaas. Hoeveel wegen je kazen dan? Wat zijn de binnenmaten van je microgeperforeerde vorm? En hoe krijg je die Edammertjes zo mooi afgeplat zeg maar? Vormen niet zo vol proppen? Ik heb meestal wel wat moeite om ze goed rechtop te laten staan op de bolle kanten, ik prop die vormen dan ook echt heel vol volgens mij
Geplaatst: 25 februari 20196 j Auteur De 2 kleine kaasjes wegen na het pekelbad dan zo'n 700 gram per stuk. Na het drogen weeg ik ze eigenlijk nooit. Ben ik wel vaak van plan maar dan zitten ze ineens al in de wax En de grotere verschilt nogal qua gewicht. Ergens tussen de 1 en de 2 kilo (na het pekelbad, dus lichter na drogen). Afhankelijk van de hoeveelheid melk ook. Toen ie 2 kilo woog had ik 3 liter extra melk. Als ik 15 liter melk neem voor de 3 kaasjes die ik maak dan weegt de grote zo'n 1,2 kilo. En zit de vorm echt bij lange na niet vol. De afmetingen van die vorm: 12 cm hoog (binnenmaat, gemeten tot waar de gaatjes eindigen, daarboven zit nog een rand maar die loopt al wat wijder uit). En 15 cm doorsnee. Na het pekelbad spoel ik de kaasjes snel af onder koud water (heel minimaal), en leg ze op een taartrooster waar weer zo'n kaasmatje op ligt. Om die 'boven' en 'onder' kant zo plat te krijgen zet ik het vormpje er weer op. Op de kop. Het kaasje kan dan niet omrollen, en zakt een beetje uit. Na een uur of wat omdraaien en weer die vorm er op. En dan heb je echt 2 platte kanten. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.