Borsalino Geplaatst: 25 mei 2011 Geplaatst: 25 mei 2011 Vroeger luste ik totaal geen rauw witloof, vond het te bitter.Maar men eigen vollegronds wel hoor.Liefst eet ik het rauw met zalmsalade.Le legt de zalmsalade in een heel blaadje, hapt zo heerlijk weg, getver moet stoppen krijg het water al in de mond Warm in de oven met hesp rond en kaassaus mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmGestoofd met honing ...................... Quote
jasmin Geplaatst: 25 mei 2011 Auteur Geplaatst: 25 mei 2011 Ik heb wat zaadjes van: Mechelse - middelvroeg.... zegt jullie dat iets?? Ja dat is vollegronds, prima zaad had ik vorig jaar was hemels. Joppie... en wanneer is de zaaidatum ongeveer?? Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
hansm Geplaatst: 25 mei 2011 Geplaatst: 25 mei 2011 Dus vollegrond werkt bijna hetzelfde als forceren alleen je graaft ze dan buiten in met bescherming of in kas ipv in huis.nou best leuk om te proberen ik ben gek op witlof en wat betreft ruimte is buiten of in kas beter dan in huis. Quote Players only love you when they're playing.
Borsalino Geplaatst: 25 mei 2011 Geplaatst: 25 mei 2011 Van mei tot einde juli, je kan zo wat spelen met de rijpheid van de wortel. Eens rijp is er geen probleem, als ze nog niet rijp zijn, kan je zien dat de schouder van de wortel bol staat soort epaulette, ze op het land na rooien daksgewijs over elkaar leggen omdat de voeding van het blad dan naar de wortel trekt, en dit minstens een week, ik laat ze 2 weken liggen. Binnen kan in een koele garage (best een constante temperatuur) of in de kelder, mijn kelder is in de winter 14°, dit is ideaal. Quote
Borsalino Geplaatst: 25 mei 2011 Geplaatst: 25 mei 2011 Dus vollegrond werkt bijna hetzelfde als forceren alleen je graaft ze dan buiten in met bescherming of in kas ipv in huis.nou best leuk om te proberen ik ben gek op witlof en wat betreft ruimte is buiten of in kas beter dan in huis. Vollegronds is veel lekkerder.Forceren is makkelijker en meer controleerbaar wat oogstdatum betreft, na 2 à 3 weken eet je dit hemels genot, beter dan rijstpap met gouden lepeltjes Quote
appelvrouw Geplaatst: 25 mei 2011 Geplaatst: 25 mei 2011 Als de witlof je toch teveel werk lijkt: wat dacht je van veldsla? Groeit de hele winter door, en je hebt heerlijke sla buiten het seizoen. Ik teel het samen met boerenkool na de aardappels, en strooi het zo op de grond, even inharken...eventueel nog wat wieden. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Nicolette Geplaatst: 26 mei 2011 Geplaatst: 26 mei 2011 Veldsla, rucola, spinazie maak er een salade buffet van. Quote
jasmin Geplaatst: 26 mei 2011 Auteur Geplaatst: 26 mei 2011 Veldsla, rucola, spinazie maak er een salade buffet van. Veldsla en rucola hebben al hun stekkie, maar spinazie kan altijd als opvulling, ook goed idee. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
bettyboop49 Geplaatst: 26 mei 2011 Geplaatst: 26 mei 2011 Interessante vraag kan ik van mijn aardappelveld nu volgend jaar een aardbeienveld maken? Quote Succes gaat van mislukking naar mislukking, zonder verlies van enthousiasme
Jorg Geplaatst: 26 mei 2011 Geplaatst: 26 mei 2011 Ik heb het twee jaar geleden wel gedaan omdat ik geen andere geschikte plaats kon vinden. Erwin Duivenvoorden schrijft hier het volgende over: Nieuw plantbed Als men een nieuw plantbed maakt. Zorg ervoor dat het schoon is en dat er de laatste 3 jaar geen aardbeienplanten hebben gestaan. Wat ook slecht is, is als er voor aardappels of tomaten hebben gestaan. Deze hebben last van dezelfde bodemschimmels en kunnen de nieuwe planten gelijk aantasten. Over deze ziektes meer in het hoofdstuk daarover. Als men zelf stekt kijk dan goed of de moederplant gezond is. Is dat niet zeker gebruik er dan geen stekken van want U bent alleen bezig ziektes te verspreiden zoals Verticilium, in de volksmond verwelkingsziekte. Quote
Nicolette Geplaatst: 26 mei 2011 Geplaatst: 26 mei 2011 net als wortels en bieten na aardappelen.. geeft veel bodem aaltjes. Je kan wel aardappelen na wortelen en bieten telen. Quote
jasmin Geplaatst: 26 mei 2011 Auteur Geplaatst: 26 mei 2011 Dan toch maar snel dat pak Afrikaantjes gaan uitzaaien??? Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Helly Geplaatst: 27 mei 2011 Geplaatst: 27 mei 2011 En als je volgend jaar op t zelfde stekkie weer aardappels wilt zetten en ze gaan er dit jaar in juni uit, wat kan je er dan t beste na de aardappels neerzetten zodat je er volgend jaar zonder zorgen weer aardappels kunt telen? Quote Good things come in small packages
jasmin Geplaatst: 27 mei 2011 Auteur Geplaatst: 27 mei 2011 Niet denk ik. Niet zonder zorgen... gewoon toch maar de wisselteelt aanhouden... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Jorieke123 Geplaatst: 27 mei 2011 Geplaatst: 27 mei 2011 En zelfs met wisselteelt kan er van alles fout gaan. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Nicolette Geplaatst: 27 mei 2011 Geplaatst: 27 mei 2011 ja ik zou het ook niet aanraden... aangezien je ook je tuin eens in de zoveeltijd moet bekalken. Aardappels houden niet van kalk. Als je je tuin in vier delen of meer indeelt dan gaat op het stuk waar de kool komt de kalk. Die zijn er gek op. Eens in de 4 jaar heb je dan in je hele tuin bekalkt als je dat netjes aanhoudt. Wisselteelt is vooral bedoeld om ziektes en bodemuitputting geen kans te geven. Quote
jasmin Geplaatst: 27 mei 2011 Auteur Geplaatst: 27 mei 2011 Wisselteelt: dat is leuk, maar ik heb geen flauw idee hoe mijn twee voorgangers hun tuin ingedeeld hadden.... dus ik vertrouw niet op dat systeem, simpelweg omdat ik maar net in mijn eerste seizoen zit. Ik weet ook niet hoe ik dit probleem ga aanpakken in de toekomst. Leuk die systemen van vier jaar, zes jaar, acht jaar.... Hoe weet ik wat er vier, zes of acht jaar geleden in mijn tuintje is gebeurd, en hoe kan ik daar dan op inspelen? En daar gaat het om in dit systeem. Niet het domweg uitvoeren van een wisselplan. Want dan ben je alleen maar bezig met jezelf vrij te pleiten, zonder je grond te kennen. Voorbeeld: veel maden van de koolvlieg tegengekomen. Echt van voor naar achter in de tuin. Ook kom ik echt overal opstekend aardappelloof tegen... Als daar een ziekte aan vast zit, ben ik zwaar de pineut. En de aardappelziekte heerste vorig jaar op ons complex. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Borsalino Geplaatst: 28 mei 2011 Geplaatst: 28 mei 2011 Jasmin lust je spruitjes?Ik vroeger die van de supermarkt ook niet, maar mijn eigen boterspuitjes wel hoor. Denk ideaal na petatten, ze hebben toch niet veel stikstof nodig is zelfs beter. Quote
jasmin Geplaatst: 28 mei 2011 Auteur Geplaatst: 28 mei 2011 Hoe groter, hoe liever... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Borsalino Geplaatst: 28 mei 2011 Geplaatst: 28 mei 2011 Nee niet te groot, dan lijken ze op boterspruitjes. Ik heb al een rijtje van 20 staan, morgen de rest. Quote
suustuin Geplaatst: 28 mei 2011 Geplaatst: 28 mei 2011 (aangepast) Wat een leuk topic dit. Eerst al de uitleg over (vollegronds) witlof en daarna de discussie over vruchtwisseling en voor-/nateelten. Ik heb vorig jaar bij wijze van experiment witlof gezaaid en ingetafeld in een emmer, die vervolgens in onze gang stond. Van geoogst en het was inderdaad lekker! Wel vond ik het lang duren voordat de witlof eindelijk oogstbaar was en had ik hele losse kroppen, maar ja voor een eerste keer... Dit jaar ga ik er zeker weer mee aan de slag. Dan over voor-/nateelten. Ik wil me hier ook netjes aan vruchtwisseling houden. Het lukt me niet helemaal aangezien alle vruchtgewassen bij ons in de kas staan. Heb nu bedden met; aardappels, kolen, wortel/ui, peulvruchten, die ik steeds ga wisselen. Als ik nu in het aardappelbed iets uit een andere groep teelt dan ligt mijn vruchtwisseling door de war toch? Vandaar dat ik bladgewassen (geen aparte bed bij mij) als voor-/nateelten gebruik of andere gewassen uit dezelfde groep. In het kolenbed bijvoorbeeld vroege chinese kool en late rode kool, dan blijf je binnen dezelfde groep. Of heb ik het nu helemaal verkeerd begrepen? 28 mei 2011 aangepast door Gast Quote
Borsalino Geplaatst: 28 mei 2011 Geplaatst: 28 mei 2011 Wel vond ik het lang duren voordat de witlof eindelijk oogstbaar was en had ik hele losse kroppen, maar ja voor een eerste keer... Dit jaar ga ik er zeker weer mee aan de slag. Los witloof kan enkele oorzaken hebben.Verkeerd zaad, vollegronds gebruikt om te forceren.De wortelen waren niet afgerijpt.Het loof was te kort afgesneden.Vochtverhouding was verkeerd.Verkeerd geforceerd.Te warm.Te koud. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 28 mei 2011 Geplaatst: 28 mei 2011 Haha nou, dan weet je wat je te doen staat de volgende keer! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
suustuin Geplaatst: 28 mei 2011 Geplaatst: 28 mei 2011 Nou inderdaad wat een waslijst. En ik ben bang dat het aan al die factoren ligt. Ik wist niet eens dat er twee soorten zaad waren (in een opwelling gekocht). Van afrijpen wist ik ook nog niets, loof te kort afgesneden, zou ook best kunnen, vochtverhouding verkeerd, dat zeker is ben niet zo goed met watergeven en het zal bij tijden te warm en bij tijden te koud zijn geweest Nieuwe ronden nieuw kansen Quote
hansm Geplaatst: 28 mei 2011 Geplaatst: 28 mei 2011 hoofdzaak bij losse witlof is denk ik dat het echt stikdonker moet staan, dan gebeurt het niet.gaat het langzaam dan zet je gewoon wat warmer, witlof is leuk maar ook simpel als je de instruktie goed opvolgt. Quote Players only love you when they're playing.
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.