Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Kruisen van appels


Nieuw

Recommended Posts

Kruisingen ontstaan vanzelf. Het stuifmeel van de ene appelboom komt op de stamper bij een andere boom en het resultaat is een appelboom met eigenschappen van beide "ouders". Als je dus pitten van willekeurig welke appel(boom) zaait, krijg je altijd een "kruising". Maar dit is zelden een geweldig goede appelboom en bovendien duurt het een aantal jaren opkweken voordat je weet wat zo een gekruisd jonkie waard is. Wel leuk om eens te doen, maar verwacht er vooral niet veel van!

 

De beroeps-appelteelt is eigenlijk alleen geïnteresseerd in echte verbeteringen...nieuwe appelsoorten met nog betere eigenschappen dan er al zijn en waar goed geld mee te verdienen is. En er wordt veel werk en geld gestoken in het kweken daarvan door gespecialiseerde bedrijven. Daar weten ze precies welke eigenschappen ze willen en dan worden er bomen gezocht waarmee ze een grote kans hebben op dat te bereiken. Die worden met de hand bestoven (stuifmeel wordt apart verzameld en per bloem wordt bevrucht, kans dat een andere boom bevrucht wordt uitgesloten) en dan worden er vele honderden pitten uitgezaaid en opgekweekt. Daaruit wordt voortdurend geselecteerd en met veel geluk zitten er heel misschien 1 of 2 bomen bij die de moeite waard gevonden worden om verder mee te proberen kweken. Wordt er heel af en toe een soort geselecteerd die echt de moeite waard lijkt, dan wordt die niet verder gezaaid, maar via occulatie of plakenten of andere technieken gekloond en zo vermeerderd voor de kwekers.

 

Ik was laatst in het fruitmuseum in Kapelle (Zeeland) dat is opgericht en wordt gerund door vooral voormalige fruitkwekers. Ze hebben er vele rassen en geven er voorlichting. Heel veel goede en lekkere appelrassen zijn voor de tuinbouw niet geschikt, gewoon omdat er op de veilingen alleen maar vraag is naar enkele bepaalde rassen: Elstar, Jonagold (waarvan nog vele variaties zijn), Fuji en nog een handjevol. Met de rest valt geen geld te verdienen. Ze hadden zelf ook 2 appelsoorten gekruisd, de zogenaamde "rode" en "gele museumappel"......echt heerlijke appels! (Ik heb een boompje van de gele gekocht voor 9 Euro, ook om het museum wat te steunen...nou ja, vooral omdat ik het wel leuk en lekker vind)

Maar officiële rassen zijn het niet, omdat de registratie van zo een ras nog veel geld kost. De nieuwe rassen die op de markt verschijnen (zo kocht ik onlangs 2 appels van het ras "Evaline" om eens te proberen) zijn bijna altijd beschermd door kwekersrechten: de bedrijven die veel investeren in de ontwikkeling van nieuwe rassen, willen er later aan verdienen en zorgen dus dat ze de vermeerdering en verkoop ervan in eigen hand houden. Zo een boom kun je dus niet zo maar kopen. Is niet zo erg, want die commerciële rassen vragen vaak ook om gif spuiten en speciale methodes om er een hoge productie mee te halen. Er zijn gelukkig vele tientallen soorten goede/lekkere/uit zichzelf gezonde appels (soms oude rassen) die je bij gespecialiseerde kwekers voor niet veel geld als boompje kunt kopen en waarmee je waarschijnlijk veel beter af bent, dan wanneer je zelf wilt gaan kruisen. Wil je daarmee succes hebben (= een goed en lekker en bijzonder resultaat) dan moet je heel veel kennis en ook nog een flinke dosis geluk hebben.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Wauw wat een lange reactie zeg haha, met veel plezier heb ik gelezen.

Er is een appel die niet in Nederland verkrijgbaar is en in het buitenland kom je zelf ook al moeilijk tegen. Dus dat appel wilde ik met Elstar voor nieuwsgierigheid proberen en kijken wat voor smaak of schillen er van krijgt.

 

Ik ben je dankbaar!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...