Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Bietensap met behulp van een stoomextractor, kan dat ?


Jeroen123

Recommended Posts

Enkele jaren geleden al eens een stoomextractor gekocht om vlierbessen mee te ontsappen voor het maken van wijn (daar zijn we mee gestopt)

Maar nu hebben we een grote hoeveelheid bieten en zouden naast een deel wecken van een ander deel graag bietensap willen maken

Kan dit met behulp van een stoomextractor (sappan) en zo ja, welke werk wijze aanhouden/recept ?

Link to comment
Share on other sites

Volgens een boekje wat ik vanmiddag in de hand had kan het

dunne plakken maken en 1.5 uur stomen

ik heb wel een foto gemaakt van de tekst maar weet niet hoe ik die moet posten

Kan ik foto's hier uploaden of kan dat alleen extern en dan de link hier invoegen ?

Link to comment
Share on other sites

Nou anderhalf uur stomen verder en er is slechts een goed gekleurt watertje, niet zoals ik bietensap ken uit de flessen (reform winkel)

eerst maar af laten koelen en dan maar zien of ergens naar smaakt

 

[EDIT] te vroeg geklaagd, eenmaal in de fles ziet het er precies uit als de flessen uit de reform winkel

Ik weet niet hoeveel bieten het waren (in gewicht) maar het is een 10 liter stoomextractor maar de bieten zaten tot aan waar de gaatjes in de pan zitten

 

daar is ongeveer 1,2 liter sap uit gekomen, morgen zal ik laten weten hoe deze smaakt, het is puur sap zonder enige toevoegingen

Link to comment
Share on other sites

Dat kan goed kloppen, maar dit was wel wat er in het boekje stond, ik zal het een beetje spelenderwijs moeten uitvinden wat de goede tijdsduur is

Vandaag geproeft/gedronken... de smaak is goed, echter iets minder sterk dan de reformflessen, maar het is wel lekker

Voor herhaling vatbaar dus

 

Ik vraag me af of een sapcentrifuge meer sap uit de bieten weet te halen

Link to comment
Share on other sites

Gisteren weer een berg bietjes verwerkt

Dit keer de boel wat beter in de gaten gehouden, dus hier wat data.

 

5 kg bietjes, de pan dus goed vol

dit keer niet in plakjes maar geraspt, het idee was dat de kleinere stukjes beter het sap loslaten ?!

totale stoomtijd 1 uur en 15

 

De smaak is goed, een mooie donker sap en de opbrengst was exact 2 liter sap op 5kilo bieten

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...