harmony Posted June 12, 2011 Share Posted June 12, 2011 Voor ca 4 personen: Nodig:3 el zonnebloemolie1 afgestreken tl djinten (komijnpoeder)1 el ras al hanoutstukje gemberwortel van 2x2cm3 t knoflook200 gram blonde linzen1 ui400 gram kipfilet of varkensvlees, in reepjesverse spinazie2 of 3 el rode currypasta2 grote handen koriander1 el fijngehakte munt Verhit in een koekenpan wat olie en bak het vlees tot het gaar is. In margarine of olie, wat je lekker vindt. Verhit dan de zonnebloemolie in een wok. Voeg djinten en ras al hanout toe, schep even om en doe er dan de gewassen linzen bij. Goed roeren, niet al te hoog vuur.Meng de gesnipperde ui erdoor en fruit langzaam mee. Pers de knoflook en voeg bij de linzen.Roer de currypasta erdoor en wat water of groentebouillon, zoveel dat de linzen erin gaar kunnen worden.Als de linzen gaar zijn, spinazie fijngesneden erdoor mengen, dan het vlees.Goed doorwarmen. Koriander en munt erboven op en het linzengerecht is klaar. Lekker met tzatziki (halve komkommer raspen, in zeef met wat zout, dan uitlekken en door 5 grote eetlepels Griekse yoghurt roeren, samen met wat geperste knoflook) en naan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 12, 2011 Share Posted June 12, 2011 Het lijkt me heerlijk, ik ben gek op curry`s en op linzen.Zodra de kleinkindjes ( die alleen maar pasta met kaas eten, of pannenkoek) weg zijn ga ik het maken.Wil je me even bijpraten over ras el hanout???En verder, blonde linzen, ik ken zwarte(puy, klein en groen) en bruine en rode. Misschien, aan je pan te zien zijn het de bruine? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted June 13, 2011 Author Share Posted June 13, 2011 Recept van Smulweb: Ras El Hanout is een typisch marokkaanse kruidenmengeling en het betekent letterlijk "het beste van de winkel". Het mengsel bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar soms worden er wel 50 in verwerkt. Het wordt vooral in de Marokkaanse keuken gebruikt en is te verkrijgen in de meeste Belgische grootwarenhuizen of marokkaanse winkels. Welke kruiden en in welke hoeveelheid worden gebruikt is onder de kruidenwinkels een zorgvuldig bewaard geheim. Het mengen wordt als een kunst beschouwd. Ras El Hanout is lekker bij stoofpotjes, gevogelte, vlees, wild, rijst en couscous. Recept:1.25 theelepel zwarte peper korrels- 1 theelepel gemberpoeder- 1 theelepel komijnzaad- 1 theelepel korianderzaad- 1 theelepel gemalen kaneel- 0.25 theelepel geraspte nootmuskaat- 0.25 theelepel kardemomzaad- 0.25 theelepel paprikapoeder- 0.25 theelepel gemalen kurkuma- 0.25 theelepel zout- 0.25 theelepel gemalen piment- 4 kruidnagels Maak alles fijn in een vijzel en meng goed door elkaar. Ik heb het ook kant-en-klaar van de Marokkaanse winkel. Groetjes,Monique Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted June 13, 2011 Share Posted June 13, 2011 Door het zelf maak recept van de ras-al-hanout, bedacht ik me ineens.... harissa!!! Lekker!! Eens kijken of ik een recept kan vinden... Harissa is te omschrijven als een kruidige sambal... rode peper pasta, met kruiden erbij... en dan ligt het aan de maker hoe het gaat smaken. Bij smulweb zag ik onderstaand recept... alleen: slechts 10 dagen houdbaar... Dus nu vraag ik me af hoe ik ervoor kan zorgen dat de houdbaarheid 6 a 12 maanden wordt?? Harissa is een pittige specerijenpasta die vooral in de Marokkaanse keuken veel wordt gebruikt. Je kunt harissa kant en klaar kopen in Turkse of Marokkaanse winkels of zelf maken. Harissa blijft afgesloten in de koelkast tien dagen houdbaar. In de vriezer kun je het een maand bewaren Bereidingstijd: 30-60 minuten Gang: BijgerechtKeuken: Marokkaanse keukenSmaak: PittigTechniek: BakkenSoort gerecht: BijgerechtUit eigen keuken: Nee (i)Ingrediënten voor 4 personen 1 el plantaardige oli, 1 grote rode paprika, fijgesneden, 3 rode pepers, zaad en lijsten verwijderd, fijngesneden, 2 teentjes knoflook, geperst, 1 el gemalen korianderzaad, 1 el gemalen komijn, 1 el gemalen karwij (Kummel), 2 el tomatenpuree, zout vers gemalen peperHulpmiddelen Keukenmachine of staafmixerBereidingswijze Verhit de olie in ee grote pan met dikke bodem. Bak de paprika, peper, knoflook, koriander, komijn, karwij en tomatenpuree +/- 10 min. zachtjes koken, tot de paprika gaar is. Pureer het mengsel in de keukenmachine tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen Serveertips Bewaar de harissa in een goed afgesloten pot Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted June 13, 2011 Share Posted June 13, 2011 edit: harissa-t2069.html#p34650 (ivm topic-vervuiling... ) Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted June 13, 2011 Author Share Posted June 13, 2011 De harissa kokend heet in een pot doen en meteen afsluiten? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted June 13, 2011 Share Posted June 13, 2011 Ik zag ook een tip in een van mijn kookboeken... na gebruik steeds een nieuw laagje olie toevoegen Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted June 13, 2011 Author Share Posted June 13, 2011 Dat kan ook. Dat doe ik met pesto. Maar 6mnd haal je daar niet mee Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted June 13, 2011 Share Posted June 13, 2011 Ja, maar dan de combinatie... kleine potjes inmaken op jouw manier (de jam-methode zullen we maar zeggen) en zodra ze aangebroken worden: in koelkast bewaren, en zorgen dat de pasta altijd onder de olie blijft staan... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted June 13, 2011 Author Share Posted June 13, 2011 Ik dacht ook aan de combi. En dan idd in kleine potjes. Ik heb nog wel eens van die minipotjes mais, of van kappertjes. Volgens mij moet dat goed gaan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 13, 2011 Share Posted June 13, 2011 Of je kan misschien kleine hoeveelheden invriezen? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted June 13, 2011 Share Posted June 13, 2011 Zucht... dringend extra vriezer nodig.... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicolette Posted June 17, 2011 Share Posted June 17, 2011 maakt niet uit hoor Jasmin.. ik heb hier 2 en halve lade bij de koelkast zitten, een tafelmodel vrieskist en een grote vrieskist en zelfs ik heb altijd ruimte tekort. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 14, 2011 Share Posted November 14, 2011 Jouw recept net weer gemaakt, wat een heerlijkheid toch.Dan kan het nog even intrekken voor vanavond. Omdat ik geen kip of reepjes had heb ik het met merquez worstjes gemaakt..en geen brood maar wel lekkere gekookte aardappeltjes, dat gaat denk ik helemaal goed! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted November 14, 2011 Author Share Posted November 14, 2011 Leuk om te lezen! Groetjes, Monique Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olive Posted November 14, 2011 Share Posted November 14, 2011 Nou ik weet wat we deze week iig gaan eten. Ziet er heerlijk uit en ben ook gek op linzen! Quote If you have a garden and a library, you have everything you need. ~ Cicero Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 14, 2011 Share Posted November 14, 2011 Met Merquez en aardappeltjes was het heerlijk! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted November 14, 2011 Author Share Posted November 14, 2011 Super! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 28, 2012 Share Posted November 28, 2012 Morgen heb ik kip en snijbietblaadjes, ik dacht weer eens aan dit heerlijke linzencurryrecept, ga ik weer eens maken!! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted November 28, 2012 Author Share Posted November 28, 2012 Eet ze! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 29, 2012 Share Posted November 29, 2012 ik ben t aan t maken,maar het wordt een ander gerecht..ik heb namelijk geen linzen zoals ik dacht en geen rode curry..Dus maak ik het nu met witte bonen( uit de vriezer) groene curry en snijbiet. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted November 29, 2012 Author Share Posted November 29, 2012 Vast ook heel lekker!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 29, 2012 Share Posted November 29, 2012 Inderdaad, ik heb even voorgeproefd, het smaakt verrukkuluk!Die citroenachtige pittigheid van de groene curry gaat prima met de kip en de witte bonen. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.