Marda Posted May 31, 2016 Share Posted May 31, 2016 Ik heb nog 2 plaatsen in mijn tuin over die maar hooguit enkele uren per dag wat zon krijgen (in de ochtend en avond). laatst las ik ergens dat sommige fruitbomen/planten het ook redelijk goed doen in de schaduw. Dat de oogst dan minder groot is begrijp ik, maar ik vind het zonde om niets te doen met die stukken tuin, een beetje oogst is ook al leuk. Ik las ook iets over een zure kers, maar vraag me af of die nog wel lekker is om uit de hand te eten? De boom mag niet hoger worden dan een meter of 2,5-3. Wie heeft advies? Alvast dank. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manolito Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 Is kleinfruit niks? Ik heb een hele kant van de tuin waar in de ochtend iets zon is en dan pas weer aan het einde van de dag, hier heb ik een iets verhoogde border gemaakt en daar heb ik verschillende bessen geplant, zwarte bessen, rode bessen, witte bessen, bramen, loganbessen en kruisbessen, dit doet het allemaal perfect en het meeste is nog goed te leiden ook. Fruitbomen in de half-schaduw durf ik niet veel over te zeggen, ik denk dat er genoeg anderen zijn die daar meer ervaring mee hebben. Quote Maybe Slowpoke is pretty slow downstairs in the feet, but he's pretty fast upstairs in the cabeza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sin Fronteras Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 Je zou een appelbes kunnen nemen. Die zijn er gesnoeid als kleine boompjes en doen het goed in de (half)schaduw. Niet heel erg lekker uit de hand (net als zure kers trouwens) maar wel erg lekker voor (bijmengen in) jam, sap. Quote Scent & Spice | Genieten, denken en doen met kruiden! In het Pakhuis | Inspirerende en kleinschalige vergaderruimte en workshoplocatie in de Betuwe Link to comment Share on other sites More sharing options...
weknow Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 Beetje moeilijk om te bepalen hoe veel/weinig "enkele uren" is... Ook de helderheid van de omgeving (bebouwing of een wat opener gebied) en de beschutheid van de standplaats maken wat uit. Ik denk nu even in termen van "heel weinig licht"....maximaal een uur of 4 zon per dag. Als boom zou je dan nog aan een mispel kunnen denken....kan heel goed geënt op laagstam, zodat ie onder 3 meter blijft. Maar dat is typisch een verwerk-vrucht. Voor een zure kers is het toch weinig dan....ben het er overigens niet mee eens dat een zure kers uit de hand niet lekker is....er zijn kriekenrassen die echt nog wel heel smakelijk en vrij zoet worden...en voor gebruik als jam/sap of voor een vla of ander gebak e.d. vind ik ze in smaak (veel aroma) veel beter dan zoete kersen. Als struik/boom is de al genoemde appelbes zeker een optie. Aalbessen e.d. zullen er geen echt succes worden....vragen toch wat meer licht. Ook Cornus mas (gele kornoelje) of een vlier (grootbessige variëteit) voor bloemen of bessen zouden kunnen of een honingbes. Maar die zijn inderdaad allemaal meer voor verwerking dan de vruchten vers eten. Als je fruit direct van de struik wilt eten zou ik zelf een (of 2 vanwege de bevruchting) Siberische kiwibes overwegen...kleine vruchten, maar lekker...je zult die dan wel als typische klimmer moeten leiden. Een optie die niet veel mensen kennen is een kleinblijvende notenboom....kastanje of misschien ook wel een walnoot... dan zou je voor een geschikte en geënte kleinblijvende boom eens kunnen informeren bij gespecialiseerde kwekers als de Smallekamp of de Westhof. Nog een edit. Chaenomeles viel me later nog in...doet het uitstekend in de schaduw en heeft vruchten die van de boom erg zuur zijn, maar met een erg goed aroma. Daardoor bruikbaar voor conservering, maar ook om heerlijke limonade van te maken. De Japanse soort (Ch. japonica) blijft het kleinste (tot een 2,5 m), deels wintergroen, erg sterk, mooie oudroze-bloei...maar wel met stekels aan de plant. Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans D Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 Het is weliswaar geen boom, maar bij mij doet de Japanse wijnbes het heel goed in de schaduw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marda Posted June 1, 2016 Author Share Posted June 1, 2016 Bedankt voor de reacties. Ik las inderdaad dat een zure kers meestal niet lekker is uit de hand, maar wel in bereiding van allerlei gerechten. Daardoor is deze weer wat aantrekkelijker geworden in mijn ogen. Welke zure kers, kan ook best lekker zijn? Ik ga ook even alle andere aanbevelingen bekijken. Tussen de 2 hoeken waar ik deze bomen/struiken wil plaatsen heb ik een muur volledig in de schaduw, hier wil ik sowieso de bessoorten neer zetten die ik kan leiden. Aanbevelingen blijven welkom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
weknow Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 Welke zure kers, kan ook best lekker zijn? Als ze goed rijp zijn, eet ik ze ook graag vers....een paar. Smaken verschillen natuurlijk Van deze weet ik in ieder geval dat ze niet heeel zuur zijn: Meikers (strikt genomen kruising tussen zure en zoete)Schaarbeekse.....lekker!Kelleriis is ook wat minder zuur.Karneol (nieuwe, zou goed smaken maar nog niet zelf geproefd) Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marda Posted June 2, 2016 Author Share Posted June 2, 2016 Bedankt voor je reactie, zijn aanbevolen soorten zelfbestuivend en ook op laagstam verkrijgbaar?Ik las dat bepaalde zure kersen dat zijn, maar weet niet of deze daar ook toe behoren? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
weknow Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 Sowieso zijn zure kersen kleinere bomen en zelfbestuivend of deels zelfbestuivend. Het beste ga je naar een gespecialiseerde kweker voor advies en geschikte keuze. Hierover zijn diverse topics. Je woont dicht bij Duitsland...ben daar zelf niet zo bekend...maar vermoed dat daar een betere keuze is bij kwekers dan in Nederland. Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.