Jump to content

Nieuw project, paddestoelen kweken.


Borsalino
 Share

Recommended Posts

Nadat Hans me helemaal gek gemaakt heeft, heb ik en mijn vrouw (lijk Prins Filip wel, de Fluppe in de volksmond ) beslist dat ik het maar moet wagen.

 

Nog wel opzoeken wat beste optie is.

Daar de kelder te koel is, is er tussen de 14° en 17°, dacht ik waarom niet in de verwarmde propagator?

Kan dan perfect de temperatuur sturen en lekker vochtig onder de kap, en donker in de kelder.

 

Andere optie in de serre in Isomo bakken of heb van die zwarte vierkante kweekbakken, eentje vanonder met het stro en broed, en er omgekeerd eentje er boven op.

Link to comment
Share on other sites

Mja ik heb heen en weer geschreven met Mycobois, en het lijkt of je nu te laat bent om met sommige soorten van hun te starten, hun hebben ook

aardig wat inheemse europeese soorten en dat is dan anders dan ik gewend ben met veel japanse soorten, als je bij mycobois gaat kopen raad ik je aan om eerst hun boekje tekopen vooral om dat goede info/werkbeschrijving niet van hun soorten te vinden is op internet en ik hoop dat dat boekje dat wel bevat.

Denk zeker omdat het Belgische firma is als bij je in de buurt is om langs tegaan echt tof zou zijn ik vermoed dat het echt specialisten zijn ik begrijp

ze zelfs beetje moeilijk.

bv grijze en gele oesterzwam werkt eenvoudig, andere soorten zijn toch wat ingewikkeld zo ik van hun antwoorden leer.

 

In iedergeval heb ik net 20 x 40 liter emmers met deksel gekocht en wordt dat mijn basis die ik onder donker afdak/tunnel zet maar wel gewoon buiten,

Verder ga ik ook bij mycobois eerst boekje kopen en dan pas beslissen wat ik bij hun koop, bijna alles bij hun is winterhard behalve dus de gele en de roze oesterzwam.

 

Ik zou je ook nog aanraden om bij www.homegreen.nl te kijken ik heb hier zelf alles gekocht en deze soorten die hij heeft zijn makkelijker in mijn ogen dan,

zelf denk ik dat buiten kweken beter is met temperatuur en rv enzo, maar je kunt homegreen alles vragen hij helpt goed is aardige kerel, ik heb alleen net op zijn site gekeken en zie dat ook hij even nu een pauze in verkoop heeft, is mij niet eerder opgevallen maar er is mischien een soort zomerstop met verkoop, maar email beantwoorden doet hij vast nu wel.

 

Propagator heb ik zelf nog nooit gehad mischien werkt dat wel goed.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Bij die Homegreen staat zelfs niets te koop.

 

Wat geeft een stammetje aan opbrengst?

Kan je van 1 stammetje een maaltje plukken per keer?

 

Voor de witte en bruine kampernoelie is het pas van oktober, maar ga die dan in de kelder kweken, daar is volgens Mycobois de temperatuur ideaal.

 

Ga dus enkele stammetjes halen, had gedacht van elke soort 1tje, om de smaak te leren kennen.

Had gedacht aan Shitake, en een oesterzwam, kom ik daar voorlopig mee toe?

 

Welke soort oesterzwam wordt in de supermarkt verkocht?

 

Mycobois is vlak achter de hoek, amper 87 km

Ga natuurlijk dat boekje kopen.

 

Nu nog de ideale plek vinden om de stammetjes te zetten, achter mijn tuinhok tegen boskant lijkt me ideaal, maar daar kan iedereen aan, en denk dat ik zelf dan niet meer moet oogsten

 

Aan mijn serres heb ik een overdekte werkruimte, hele dag schaduw en wat vochtig, daar er mijn open watertonnen staan en ik nogal morserig (dat is de ouderdom!) ben is dat ideaal denk ik.

Link to comment
Share on other sites

Stammetjes zie ik echt als liefheberij niet echt produktie gevend daarvoor is broed op een substraat veel beter.

Op sommige soortjes op stam wacht je jaren bv shitake, stammetjes lijken me niet zo iets voor jouw, maar dan kijk ik hoe je groente teeld en dat je produktie belangrijk vindt, zelf vindt ik de stammen gewoon al mooi en heb ik er geduld voor, maar dat komt ook omdat ik dan bakken heb met

broed en substraat die wel produktie geven broed met substraat is veel regelmatiger meer stuurbaar en veel meer oogst soms zelfs teveel om op te eten voor 1 gezin.

 

in de supermarkt kun je de grijze , de gele en de konings oesterzwam altijd kopen.

 

(als je ooit naar mycobois gaat, wil ik wel verslag hoor, lijkt mij heel apart om daar te kijken )

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Jongens ik ben echt er benieuwd naar jullie ervaringen, en blijf jullie close volgen.

Soms heb ik van een stammetje in inderdaad wel een heel maaltje, ik heb wel eens 12 shiitakes tegelijk gehad aan een stam. En ik oogst er nu ruim 3 jaar van...het neemt wel af.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Best knap hoor Jet, dat je al 3 jaar oogst dan is je plek en verzorging houtsoort enzo prima in orde ik begreep dat shiitake toch wel moeilijk was, voorlopig maak ik me nog niet bezorgt pas 1 jaar geent maar zelf nog geen oogst van shiitake gehad.

Ik vondt zoiezo leuk om te lezen dat jouw stammen zo reageren op een trigger van het weer met regen dat wordt veel beschreven maar zelf nog niet echt opgemerkt.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Heb al begrepen dat substraat op stro is.

In wat doe je dit substraat, in bakken en is er buiten stro nog iets nodig?

 

Mycobois verkoopt graanbroed vanaf 1 kilo enzoverder, wat verbruik je dan voor bv 1 bak van 40 x 50.

 

Waar staan je bakken met substraat, mycobois is daar precies geheimzinnig over, kan begrijpen dat ze hun boekje willen verkopen.

 

Ga ze vandaag toch eens opbellen voor meer info.

Link to comment
Share on other sites

Jet, hoe vaak oogst je er dan van? Wekelijks of maandelijks?

 

Ongeveer drie keer per seizoen. Als ik weet dat het warm wordt of blijft zorg ik dat de stam drijfnat is..dan komen daarna de paddenstoelen eruit piepen. Omdat ik 8 stammen heb maak ik er steeds twee tegelijk nat...Tja en als het dan plots heel erg regent dan worden ze allemaal nat en eet ik heel veel omelet, soep en wok met shiitake.Wat ik teveel heb droog ik, dat gaat snel en gemakkelijk, en dan eet ik de rest in wintertijd...

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

voor de oesterzwam is dat inderdaad stro, nee verder heb je niks nodig

maar andere soorten en veel bij mycabois worden op heel andere substraten gekweekt.

mijn bakken staan op het moment gewoon in de tuin ik heb 2 lage broeibakken die ik gebruik waarvan de zijkanten en bovenkant afgedekt is met jutezakken.

maar ik ga overstappen op 40 liter emmers en deze ergens anders maar gewoon wel in de tuin neertezetten.

Ja mycabois geeft heel kort en geen volledige info. waarbij je inderdaad gevoel krijgt dat ze je het boekje willen verkopen, wat ik niet zo handig vindt

omdat ik van tevoren graag weet waar je aan begint, vindt het ook niet netjes maar goed is niet anders.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Nee hoor gewoon op een dienblaadje in de zon...Ik doe de hele shiitake omdat hij zo gemakkelijk droogt.In plakjes gaat het nog sneller. Drogen aan de zon en de wind, snachts en bij vochtig weer binnen halen.In de herfst droog ik op dezelfde manier de eekhoorntjesbroodpaddenstoel in plakjes.

Op de voorgrond de shiitakes, rechts het eekhoorntjesbrood, links hoorn van overvloed.

11vh85t62571371851864.jpg

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Vandaag gebeld met Mycobois.

Kreeg wel een antwoord rond de pot, dus maar het boekje besteld.

Volgens de dame zijn ze geen winkel, maar kan je mits afspraak er kopen.

Dus met andere woorden je moet weten wat je wilt en zelf kennis hebben.

 

Heb volgende 3 url gevonden, die 2de vind ik wel leerrijk.

http://www.mycelia.be/

http://www.mycofun.nl/index.html

http://www.eblaak.com/nld/index.htm

Link to comment
Share on other sites

Paddestoelen drogen is al leuk zat ik had geen idee dat dat kon, en is handig omdat het steeds met veel komt dan weer niks en dan weer veel.

(mischien vinden mijn dieren het ook lekkerder gedroogd want vers willen ze niet eten.)

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Het boekje is besteld, benieuwd dat het genoeg info bevat.

 

En dan kan ik van start gaan, ga het in opgehangen zakken doen.

Kost zo goed als niks, zeker die van de Action, wel nog effe langsgaan voor de afmetingen dat ze niet te groot zijn. Ze hebben er een soort puinzakken op rol, zal wel een lachertje zijn voor puin, maar denk ideaal voor de padokweek

Gaatjes prik ik er wel zelf in, vind 0.35€ voor een geferforeerde zak wel veel.

Link to comment
Share on other sites

Ik kreeg ook een wat vreemd antwoord van hun, ze zeiden we verkopen het hele jaar pluggen van paddestoelen, maar dat betekend niet dat je het hele jaar succevol kan enten.

toen dacht ik huh waarom verkoop je dan hele jaar als ze zelf zeggen dat het seizoens gebonden is, want pluggen kun je maar kort bewaren.

officieel zijn jouw pluggen dus eigenlijk ook net te laat om te enten lees ik in de tekst hierboven, hebben ze dat gezegd voor je kocht ?

Staat me ook tegen als ik wat vraag dat ze eigenlijk zeggen koop maar boekje, en zo kort mogelijk antwoorden.

Nuja mischien hebben ze het druk, maar ik heb vage indruk overgehouden.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Er staat in de email dat ik de shiitakes het hele jaar rond kan enten. maar ja ik heb nog geen stammen, en niemand heeft me verteld dat de pluggen maar kort houdbaar zijn, behalve jij nu Hans. Hoe lang is kort?

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Net een mail van Mycobois, het boekje is onderweg.

 

Ben vol verwachting en zeer benieuwd

 

Heb van mevrouw Mycobois te horen gekregen dat je het stro niet mag koken, pasteuriseren mag maar moet niet.

 

De rest is ????????????????????????????????????????????

Link to comment
Share on other sites

Jet ik bewaar ze in de groentela in een gesloten plasticzak, kan een paar weken.

 

Bor ik doe verder ook niks met het stro als je schoonstro bv van dierenwinkel gebruikt hoeft dat ook niet.

pasteuriseren is in mijn ogen ook niet nodig, mocht je bv door toeval een andere paddestoel tussen je oesterzwammen krijgen uiteraard deze niet eten,

ik heb dat nog nooit gehad maar ik geloof dat het pasteuriseren daar weleens voor wordt gedaan dat er geen andere paddestoel spontaan komt.

 

Ik twijvel over boekje gewoon geen zin meer om te kopen na dat gepush, nouja ik wacht je mening af Bor, als je zegt is de moeite dan koop ik boekje mischien toch.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Natuurlijk Hans, dacht al krijg zijn bedrijfsgeheimen niet te lezen

 

Dacht begrepen te hebben dat pasteuriseren het voordeel heeft dat je meer oogst zou kunnen hebben.

 

Ik koop mijn stro 3.65 voor een baal bij de boer hier om de hoek, is niet gehakseld, kan dat doen met een machette op een blok bv.

Link to comment
Share on other sites

Nou hoef niet Bor te hakselen, zelf geloof ik niet dat pasteuriseren grotere oogst geeft is meer om eventuele sporen te doden maar dat weet ik niet zeker.

 

1e stap is stro in een grote bak water zetten

2e stap is een groot vel ruim z plastic in de bak waar in je kweekt leggen

3e stap het (zeik)natte stro gaat op het plastic gelegd worden flink pak natte stro lekker aanduwen.

4e stap het pakket broed wat je gekocht hebt in stukjes breken en verdelen en beetje diep in je nattestro duwen

5e stap plastic vouw je dicht over de bovenkant van je stro

6e stap je ziet het mycelium groeien in het natte stro (duurt ongeveer 10 dagen) en het geeft een heel aparte lekkere geur op het laats dan moet je plastic weer opengevouwen worden.

7e stap goed vochtig houden (maar geen water onderin je bak) en je paddestoelen komen nu vanzelf

 

Weet niet of je slakken hebt maar die zijn dol op paddestoelen daar moet je vooruitkijken dat ze in je bak kunnen komen.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Is makkelijk zo te lezen.

 

Waar zet je na stap 5 de bak(ken)?

En waar na stap 6?

 

Het water dat je toevoegt heeft dit specifieke eisen, ik heb put-grondwater.

 

Hoeveel kg broed gebruik je op kg stro of per bak?

 

Vandaag net 1 huisjesslak gezien, kennis gemaakt met maatje 45

 

Verder heb ik geen last van slakken.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.