Geplaatst: 11 oktober 20204 j Ik heb 12 vleeskuikens besteld, hubbard is het ras. Die mogen in de kas over 2 weken. Ben heel benieuwd hoe dit zal gaan en meer dan 500 gr kip over te houden na het slachten.
Geplaatst: 11 oktober 20204 j Cool! Ken dat ras niet. Maar benieuwd hoe het je bevalt. wees bevriend met kleine dingen
Geplaatst: 13 oktober 20204 j Ben ook benieuwd. Kippen in de kas is me sowieso heel goed bevallen, dat was zo mooi schoongekrabd. nu nog hopen dat er meer vlees aan de haak overblijft.
Geplaatst: 14 oktober 20204 j Auteur Vandaag hebben we 10 kippen (vooral hanen) geslacht. En we hebben ook 3 hennen uitgezocht waar we volgend jaar eieren van uit gaan broeden. Daar komen nog 2 jonge haantjes bij, zodat we de beste kunnen kiezen zodra ze wat ouder zijn dit voorjaar. Ze komen bij onze oudere leghennen te lopen, dus dan worden die jonge kerels meteen even opgevoed De 3 dames: Nu zijn er nog 9 kippen in de buitenren (er staan er maar 8 op de foto..) dus het is daar een stuk rustiger! Ik denk dat we sowieso zo'n overwegend witte haan kiezen. Mijn zusje heeft geholpen, in ruil voor 4 kippen. Dus het was lekker doorwerken en daarna ook meteen verpakken enzo. Ik heb niet alle gewichten meer zo goed opgeschreven hoor. Ze waren (zonder kop, maar met poten en veren enz.) net wel/niet 3 kilo per stuk, met een enkele dichter bij de 2,5 kilo. De poten waren allemaal mooi van formaat, nog niet te groot en stug, maar ook niet te dunnetjes/klein. De filets zijn echt niet dik, zeker niet van de hanen. Op zich niet erg, dan verpak je er 2 of 1,5 ofzo. Maar voor een lekker gerookt fileetje wil je wel een beetje een bepaalde dikte hebben anders worden het hele stugge lapjes. En dat zat er niet echt bij. Och, overleven we ook wel hoor Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 21 oktober 20204 j Sjonge jonge, de vleeskuikens zijn pas 1 dag oud hoor ik net. Dat schiet natuurlijk niet op in een koude kas zonder elektriciteit. Morgen dus geen kuikens [emoji22] Ga de andere kippen in de kas doen dit weekend. Dan maar geen vleeskuikens dit jaar. Dat komt van de lente wel in de ren. Ben toch wel heel erg teleurgesteld.
Geplaatst: 22 oktober 20204 j Op 14-10-2020 om 18:41, Jorieke123 zei: witte haan Zou ik niet doen. Had jij geen last van kippenrovers? Een buizerd ziet vooral die witte kippen in het groene gras al op een kilometer afstand Edit: O wacht: intussen zit alles onder en achter het gaas. Foutje 22 oktober 20204 j aangepast door speets Niet goed opgelet "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Geplaatst: 22 oktober 20204 j Auteur Ha maar wel een goeie tip ja. Al had deze roofvogel naast een witte hen ook een zwart krielkipje en een bruine leghen te pakken. Dus hij heeft vast een brilletje/verrekijker Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 22 oktober 20204 j Vogels hebben ook uv-zicht, de kleur van de kip is dus niet zo heel belangrijk.
Geplaatst: 23 oktober 20204 j De kleur niet nee. Maar het contrast wel 😉 "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Geplaatst: 13 december 20204 j Auteur Vandaag hebben we de laatste kippen geslacht. 2 van de hanen hebben we bij de legkippen gevoegd, daar lopen ook al 3 vleeskip-hennen. Twee stuks omdat er geen roofvogel meer bij kan, maar er alsnog van alles kan gebeuren en we dan een back-up hebben We weten niet welke kip welke leeftijd had, want we hebben dit voorjaar 3x een lading eieren uitgebroed en die kuikens steeds samengevoegd in de grote versleepbare ren. Ze zijn van begin mei, rond 20 mei, of begin juni. Ze hadden een mooi gewicht, ik heb niet meer alles opgeschreven maar zeker 3 kilo, vaak wat meer en een enkele van 2,9 kg. (zonder kop, maar met veren en poten enz.) Ik weeg de filets en poten straks nog even. De filets waren wel even een slag dikker dan de vorige sessie. Dit waren ook voornamelijk hennen, dus dan gaat het gemiddelde wel omhoog. De poten zijn dan wel al wat donkerder van kleur, dus minder mals straks? Ik laat het vlees iig even goed besterven. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 14 december 20204 j Auteur @Charly jij hebt laatst (van oudere kippen?) gehakt gedraaid, zijn er nog bepaalde recepten waar je dat speciaal voor gebruikt? Of dingen die je er van maakt? We hebben natuurlijk al van dat heerlijke varkensgehakt... kipgehakt proef je misschien wat minder als je het gewoon ergens doorheen gooit? Ik denk dat de dij-stukken misschien wat te stevig gaan zijn, al zou ik er eerst eens 1 moeten proberen natuurlijk. Morgen eens braden zoals ik normaal zou doen, Ik heb de filets al gewogen: 3,584 kilo van 7 kippen. 256 gram per stuk dus. Mooi gewicht hoor! Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 14 december 20204 j Die dijen, het lijkt me juist heerlijk, een beetje langer stoven met een scheut bouillon..uitjes, teentjes knoflook, enkele gedroogde pruimen of een hele appel, laurierblaadjes. Juist super veel smaak denk ik. Of al cocq au vin. Mmm We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 14 december 20204 j Auteur Oh ja, is ook zeker lekker , maar niet dat het moet met al die 14 stuks... Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 15 december 20204 j Auteur De poten wegen bij elkaar 4,85 kilo. Dat is 693 gram per kip, 346 gram per poot. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 17 december 20204 j Auteur Ik heb 10 filets "een nacht" (van 9 uur 's avonds tot 8 uur 's ochtends) in de pekel laten dobberen. Ik gebruikte het recept en bijbehorende pekeltijd uit Meneer Wateetons zijn 'Over Rook' boek. En gisteren hebben we die filets warm gerookt. Heel ietwat aan de zoute kant als je zo een plakje in je mond stopt, maar niet storend als je het in een salade of op brood ofzo eet. En dat is toch de bedoeling. Een uur korter pekelen was dus niet erg geweest. (voor de volgende keer...) Oh en ik heb nog steeds geen dij-stuk gebakken, maar wel de meest donkere stevige stukken vermalen tot gehakt. Alles ligt nu verpakt en wel in de vriezer Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 6 januari 20214 j Auteur Toch mooi hoe de hanen alle meelwormen voor de hennen laten liggen. En er zelfs af en toe 1 oppakken en dan weer loslaten om ze dus 'gevonden' te hebben voor de hennen Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 31 augustus 20213 j Auteur Dit jaar hebben we 'slechts' 9 kuikens aangehouden, daar hebben we begin augustus al 1 kip van geslacht want dat was een haan. En die haan was wel erg actief (hij dekte de dames al) en luidruchtig. Ik kan niet meer vinden wat hij (in zijn geheel) woog na de slacht, maar er kwam 900 gram aan poten en 600 gram aan filet vanaf. De overige 8 kippen lopen er nog, het zijn allemaal dames. Normaal is het redelijk 50/50 qua verdeling maar nu dus niet. We hebben er gisteren 3 uitgezocht om verder mee te fokken en de 5 dames die dáárna nog weer overblijven worden komend weekend geslacht. Ze zijn flink, ik hoop dat het vlees niet te stevig is qua structuur. Ik laat het hier weten Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 25 december 20213 j Auteur 75 gram zout op 1 liter water. Ik zie dat ik niet heb laten weten wat de 5 overige kippen wogen. Ik had het wel ergens genoteerd, maar ik snap mijn eigen gekrabbel niet echt meer... Sowieso waren ze (bijna) allemaal voor Appelvrouw, en zij heeft er een aantal geplukt en heel gelaten dus ik denk dat ik daarom de gewichten niet snap die er op dat zaadzakje zijn geklad. De administratie liep niet helemaal lekker. Maar dat geeft verder niet, we gaan toch wel door met deze kippen dus we hoeven niet echt meer van alles bij te houden. Ik denk wel dat er staat dat de filets (van de kippen die wel opgedeeld zijn in stukken) +/- 250 gram per stuk wogen. En de poten (incl dij-stuk) 290 gram per stuk? Nou goed, bij gebrek aan harde info, maar even een foto: Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 11 januari 20223 j Dat zijn mooie gewichten jorieke! Hier gaan we komend jaar ook weer kippen opzetten voor het vlees. Tot nu toe de overtollige hanen gedaan maar die hadden te weinig vlees naar mijn zin
Geplaatst: 11 januari 20223 j Alles is duurder geworden, wei weet komt er een tijd dat groente en vlees onbetaalbaar duur worden. Zelf groentjes en vlees is toch smakelijker en gezonder. Mooi werkje Jorieke, de jas uit trekken ga ik dit jaar weer doen iemand ervaring met uitkleden van gevogelte? De AOC Poule de Bresse zijn met 3,5 kg klein, fok Poule de Bresse zijn met 3,5 kg mooi op gewicht. De Barbezieux zijn al reuzen, maar de Jersey Giants winnen met hun kalkoen grootte. Dit jaar wordt weer broedseizoen, de stammen weer compleet fokken. En een groep hebben 2 jaar als legkip houden en dan voor vlees is goed bevallen, dit jaar mogen de dames nog een legseizoen en dan op wintersport met de hanen van dit jaar. Een tiental bresse en paar JG hanen geoogst, een JG haan had op het laatste moment genade gekregen en gaat als fokhaan naar een fokker.
Geplaatst: 11 januari 20223 j Dat is precies de reden waarom wij oa de kippen en schapen hebben naast de moestuin. Scheelt behoorlijk tijdens de boodschappen! Hier zitten we voor de legkippen ook aan een roulatie systeem te denken. We werken met verschillende rassen en willen ze per ras steeds vervangen. Dat is makkelijker met nieuwe broedeieren kopen.
Geplaatst: 13 januari 20223 j Als dat kan is dat een mooie oplossing, maar met zeldzame raskips die de oudste bloedlijnen hebben en nog een van de raszuiverste zijn gaat dat niet lukken. Na 2 jaar vervangen of in het 2e jaar al de opvolgers, zodat ze dan al leggen als de anderen na 2 jaar weg gaan?
Geplaatst: 13 januari 20223 j In het najaar kuikens zodat ze het voorjaar erop leggen. In het najaar dan de oude opruimen. In de winter word er toch amper gelegd. Na hoeveel jaar we vervangen weten we nog niet
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.