Jump to content

Vleeskippen, snelgroeiend.


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

We verveelden ons een beetje, dus we hebben weer eens wat nieuwe dieren gehaald Namelijk 15 broedeieren van een kip die net wat minder hard groeit dan de plofkip. Ik kon er toevallig aan komen, iemand uit de buurt had ze (binnen) lopen en hij kon de eieren voor mij regelen.

 

Van de 15 bleken er (na een dikke week in de broedmachine van een pluimvee-vereniging hier in de buurt) 11 bevrucht, en er zijn er nu 10 daadwerkelijk uit het ei gekropen. We hebben ze net opgehaald.

 

Omdat ik ze via via heb, weet ik niet precies om welke soort het nou gaat. Welk typenummer, welke term ze er aan geven. Maar volgens mij zijn ze vergelijkbaar met (of hetzelfde als-) de nieuwe standaard kip die Jumbo bijv. nu verkoopt. Als opvolger van de plofkip (of 'basiskip'). Er zijn meerdere varianten van die nieuwe kip, er zijn meerdere supermarkten los van elkaar met iets vergelijkbaars bezig geweest. Hoe alles precies zit weet ik niet, ik word er een beetje treurig van om bijvoorbeeld al dit soort berichten te lezen: (nieuws van 2014 en 2015)

 

https://www.nrc.nl/nieuws/2015/12/29/ah-jumbo-en-lidl-stoppen-in-2016-met-verkoop-plofkip-a1410476

https://www.nrc.nl/nieuws/2014/05/20/nieuwe-hollandse-kip-of-toch-gewoon-plofkip-1378713-a1311306

 

Dit is de site van de nieuwe kip van de Jumbo: https://keurmerken.milieucentraal.nl/keurmerken/nieuwe-standaard-kip/ en https://www.jumbo.com/content/nieuwe-standaard-kip/

Hier lees je meer over die van de AH (die er qua ruimte en groeisnelheid slechter aan toe is dan die van de Jumbo): https://www.ah.nl/over-ah/meer-doen/dierenwelzijn/kip

 

Nou ja, dat is dus vooral als je wilt weten dat ze daar in stallen in zo'n 45 tot 49 dagen opgroeien. Dat ze met 12 tot 16 dieren per m2 lopen. Dat ze door het dak wat daglicht te zien krijgen ("Het is net alsof ze buiten lopen, maar dan binnen in de stal") en ze 45 gram per dag aankomen (in plaats van zo'n 60 gram zoals de plofkip).

 

Wat wij gaan doen, is ze buiten houden. Nadat ze nu een week, of 2, onder de lamp hebben gezeten nu ze nog wel heel piepjong zijn.

Ze krijgen bij ons van alles te eten, zeker niet afgestemd op perfecte groei bijvoorbeeld. Ook kunnen ze dan dus zelf grazen (ja, dat doen kippen), en beestjes vangen. En krabben in het zand, zonnen, schuilen voor regen, en fladderend rondrennen Al zag ik een paar kippen in het filmpje op de site van de Jumbo wel een sprintje trekken.

 

Ik wil zien hoe ze groeien, hoe hun gedrag is, wat ze wel en niet willen eten. Hoe groot ze uiteindelijk worden, daar ben ik ook benieuwd naar. En of ze ook zo door hun poten gaan zakken zoals de plofkip schijnt te doen? Nou ja, genoeg te vertellen lijkt mij.

 

Nu als kuiken valt er nog weinig speciaals aan te zien...

 

IMG878962571490895898.JPGIMG878240821490895913.JPG

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik heb dat Bio vlees terug gelegd voor mijn gevoel hadden die kippen het niet beter dan die andere.

 

Het zou mij lijken dat vrije uitloop vlees eigenlijk goedkoper zou moeten zijn.

Je laat ze los op veldjes dus hoeft je ze eigenlijk minder te voeren want het is de bedoeling dat ze hun eigen eten bij elkaar scharrellen ze kosten geen stroom om ze warm te houden die ramen en lampen hoeven niet aan en bediend te worden. Die stallen hoeven niet schoongemaakt te worden je hoeft geen stro te geven enz.

Maar ik snap wat jij bedoelt,

misschien heb je hier iets aan:

https://www.koopeenkip.nl

Link to comment
Share on other sites

Nou ja, grond in NL is nogal duur. En zo'n hoeveelheid kippen krabt en pikt een veld van mooi formaat in no-time tot een zandvlakte.

 

Leuk die link ja. Daar is het vlees al goedkoper. Al gaat het mij niet om de prijs hoor, ik eet alleen eigen kip Maar ik zag die 24 euro voor die Bio kip en vond dat nogal prijzig voor een kip die inderdaad nog lang niet leeft zoals ik hem zou willen eten.

Link to comment
Share on other sites

Het gaat goed met de kuikens. Ze krijgen al wat veertjes aan hun vleugels, en ze voelen een stukje dikker en zwaarder dan de Veldkippen. Mag ook wel, ze hebben nog maar 45 dagen als we er van uit gaan dat ze donderdagochtend goed en wel zijn uitgekomen en opgedroogd waren.

 

(links een Veldkipkuiken. Rechts de vleeskip.)

IMG888511611491242394.JPG

 

En hier in zijn (haar?) eentje:

IMG888924011491242398.JPG

 

Oh en ik heb een tuintje voor ze gemaakt Een graspolletje in een pot. Ik had al wat vogelmuur geplukt, daar hadden ze wel al wat interesse in. Maar het is moeilijk te zien of ze er wat mee doen, want als ik er met mijn kop boven hang dan doen ze niets natuurlijk. En onder die lamp droogt een plukje groenvoer gauw op. Hopelijk blijft deze pol wat langer fris.

 

IMG889475021491242403.JPG

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Foto van vandaag:

 

IMG897694061491904334.JPG

 

Weinig te melden verder, behalve dan dat ze hun couscoussalade (bedankt Suus, we hebben er zelf ook nog van gegeten hoor ) goed hebben opgegeten Maar zo ook onze veldkippen.

En de graspollen waren flink uitgedroogd, dus ik heb nieuwe voor ze uitgespit:

 

Zo zeg, 1,5 uur later stond het filmpje pas online

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Leuk topic om te volgen, een heel verschil met een vleeskip zoals Jersey Giant. Die doen er 2 jaar over op gewicht te zijn, pas na 1 jaar in het 2e jaar zetten ze vlees aan. Vlees blijft smakelijk en wordt niet taai en ze kunnen met 5/6 jaar nog prima leggen. Dat in vergelijk met vleeskippen met paar maandjes al slachtrijp en met 1 a 2 jaar leggen.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb dat Bio vlees terug gelegd voor mijn gevoel hadden die kippen het niet beter dan die andere.

 

Het zou mij lijken dat vrije uitloop vlees eigenlijk goedkoper zou moeten zijn.

Je laat ze los op veldjes dus hoeft je ze eigenlijk minder te voeren want het is de bedoeling dat ze hun eigen eten bij elkaar scharrellen ze kosten geen stroom om ze warm te houden die ramen en lampen hoeven niet aan en bediend te worden. Die stallen hoeven niet schoongemaakt te worden je hoeft geen stro te geven enz.

Maar ik snap wat jij bedoelt,

misschien heb je hier iets aan:

https://www.koopeenkip.nl

 

Als je geslachte biokuikens koopt en verwacht dat ze buiten gescharreld hebben, Dan raad ik aan om eens te verdiepen hoe het werkt met ziektes en verwarming.

De kuikens van een jaar of 10 geleden groeiden te hard voor het skelet wat er voor zorgt dat ze door de poten gingen. Dat is er aardig uitgekweekt. We hebben zelf ross308 kuikens lopen en zelf uitgebroed in een machine.Meestal een stukof 10 in de zomer per ronde.

Deze zijn erg sterk en groeien ook goed( met 10 weken 4 kg) Is heel snel. Maar ook efficient in voer( dit weer tegen de soja in andere plekken van de wereld gezet wat anders veel en veel meer nodig is)

We laten de kuikens zelf met goed weer buitenlopen en met slechtweer binnen.

Als we kippen na een jaar pas goed hadden, dan hebben we te weinig ruimte om de dieren een goed leven te geven en zelf in vlees te voorzien. Op deze manier weten we waar vlees vandaan komt, maar ook wat ze gegeten hebben. Ook leer je kinderen zo respectvol met vleeseten omgaan en ga je niet achteloos met een stuk vlees om.

 

Wat nu een item bij de boeren is, dat de kuikens meer ruimte moeten hebben. Dit zorgt ervoor dat de boer als een gek moet stoken om de temperatuur op peil te houden. Dit is zeer on-economisch en zorgt voor meer onnodige verwarming dus. Ook zijn kuikens erg kwetsbaar voor ziekten als ze in grote groepen lekker buiten mogen spelen. De kuikens hebben de eerste 4 a 5 weken verwarming en een optimale voeraanbod nodig om goed door te groeien. Zouden ze de laatste weken naar buiten mogen, dan moet de boer preventief een antibioticum geven voor minder uitval. Nu zijn er boeren die al 12 jaar(!!) GEEN antibiotica meer gegeven hebben omdat in het gesloten systeem en dierwelzijn de kuikens heel gezond leven! Als je in een schuur kijkt met een vooroordeel zie je altijd wel wat. Maar als de dieren gestrest zouden zijn door onwelzijn, zouden er veel en veel meer ziekten en gebreken voorkomen .

 

Dus kippen voor de slacht buiten? alleen als je ze zelf hebt, bedrijfsmatig niet haalbaar.

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

Ik gooi er meteen een update overheen Arjan

 

(ik had er nu 2 met echt al meet veugelveren en een heus staartje. Dat is dus geen nieuwe groei, die hadden ze al even. De helft (mannetjes?) niet en de andere helft (dames?) wel.

 

IMG903644111492092534.JPG

 

Flits!

IMG903213261492092569.JPG

 

En de nieuwe graspol-in-pot had te lange sprieten, die lagen in no-time plat:

IMG904111171492092573.JPG

Link to comment
Share on other sites

Ze gaan zeker hard. Maar vallen me nu al 100% mee qua interesse in nieuw voer, in gras, en ook in stengels kool bijv. die ik ze geef. Ze zijn ook flink actief, rennen rond en staan al over de rand van de bak te turen als ik hem open heb. Kijken of ze de sprong aandurven zeg maar.

Link to comment
Share on other sites

  • Jorieke123 changed the title to Vleeskippen, snelgroeiend.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...