Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

  • 3 weeks later...
Geplaatst:

Tips… kijk naar je deeg, vertrouw op je gevoel. Niet te veel kneden. Ik weet niet of het lekkerder is dan ander zelfgebakken brood. Over het algemeen is vers gebakken brood gewoon niet te vergelijken met alles dat uit de winkel komt.

  • Like 1
Geplaatst:

Vooral rekening houden met een veel langere rijstijd, niet te snel denken dat het al te lang is. Levine laat desem in de tweede rijs vaak 3/4 uur rijzen. Als je met je vinger een gat prikt en het gat blijft dan is het goed. 

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik heb zaterdagnacht mijn desembrood in een bak laten rijzen, op het aanrecht. Gisteren (zondag)ochtend gevormd en in een rijsmandje gedaan. Vervolgens afgedekt en tot vanmorgen (24 uur dus) in de koelkast gezet. Eruit gehaald, oven een uur opgewarmd. Daarna 20 minuten met stoom en nog 30 minuten zonder gebakken. Prima broodje :). Dat is dus in totaal 36 uur rijzen. Let op: kan alleen maar als je in de koelkast rijst. Daarbuiten raakt het ‘overproofed’ en stort je brood in.

 

Geplaatst:

En soms gaat het toch nog niet zoals je wilt, ook al heb je meer ervaring. Ik ben erg bezig met eenkoornmeel.. dat wil met gist echt niet rijzen. Zojuist weer twee broodjes gebakken, met spelt, eenhoorn en wat tarwe voor de gluten. Ook havervlokken en veel zaadjes. Een broodjes met maanzaad bestrooid, de andere met nigella. Ze werden niet zo hoog als ik zou willen maar zijn wel gaar en dat is belangrijk. 
Je oven is ook een punt. Ik zet bv altijd mijn oven minstens tien graden hoger dan in het recept omdat hij niet zo puissant is. 
 

image.thumb.jpg.bedfeb2a0a7e682c7f4e2c406cf7adef.jpg

 

 

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst: (aangepast)

Denk dat mijn desem starter niet goed genoeg was,nu andere gemaakt.

Roggedesem gaat uitstekend.dus morgen maar 2 vloerbroden bakken met pistache nootjes en zongedroogde tomaatjes 

aangepast door Jeanne heijmans
Foutje
  • Like 3
  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Nou bak ik al een jaar of twintig in de broodbakmachine, en ik weet dat de ene gist de andere niet is, maar het resultaat van vandaag was wat extreem... 

 

 

20210704_193450.jpg

  • Like 1
Geplaatst:
On 7/4/2021 at 7:58 PM, Arja said:

het resultaat van vandaag was wat extreem.

Oef. Zo had ik een paar maanden geleden ook een wat overactieve desem in een te kleine bak in mijn oven staan tijdens de bulkrijs. Inderdaad leuke schoonmaakklus…

 

 

 

 

AF56DE43-DC6B-4F14-987C-A5ED29D938C4.jpeg

  • Like 3
Geplaatst:

Brood taart met oude kaas in de bolle rand, en als vulling gecaramelliseerde sjalotjes, ansjovis, zwarte olijven en room. De geur was zo maagrammelend dat we niet konden wachten tot later, meteen op tafel. Mmm

 

341130FB-669F-422A-9EDC-FB317D28134E.thumb.jpeg.83f66af7b9cef171cdf07d1dc480d9af.jpeg

  • Like 6

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Vandaag hadden we bijna weer zo'n extreem rijzend broodje, dus goed in de gaten gehouden en op het punt van nu moet ie niet hoger worden flink met een breinaald zitten prikken. Resulteerde in een perfect brood, alleen is dit natuurlijk niet handig elke keer, dus toch maar nóg minder gist gebruiken bij de volgende. 

  • Like 1

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...