Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

De mens vernielt, maar als mens kun je ook zorgen dat de mate van vernieling (door o.a. invasieve exoten) beperkt blijft.

 

Maar wat wil je dan, al die parkieten afschieten? Al die springbalsemien platspuiten met RoundUp?

 

Ik ben het deels met je eens hoor, want als bijvoorbeeld die platworm zou oprukken in Nederland, moeten we daar absoluut drastische maatregelen tegen gaan nemen, anders blijft er geen inheemse regenworm meer over en dat heeft funeste gevolgen voor de bodem. Dat vind ik heel andere koek dan bijvoorbeeld de buxusmot of, on-topic, die halsbandparkieten. Door klimaatverandering zou het ook zomaar kunnen dat die parkieten zich over 50 jaar zover naar het noorden hebben verspreid dat het een natuurlijke migrant is geworden, die als omnivoor vooral een concurrent zou kunnen worden van onze stadsduif, en dan bedoel ik die dieptrieste beesten die allemaal met half afgerotte pootjes over straat strompelen. 100% inheems, die duif, maar in mijn ogen alleen maar heel akelig dierenleed.

 

Ik geloof ook dat als je de boel in een relatief natuurlijke omgeving met rust laat, er uiteindelijk wel weer een stabiele situatie gaat ontstaan. Op het moment dat er een onnatuurlijke dominantie van een diersoort of een monocultuur van een plant zoals springbalsemien ontstaat, duikt er gegarandeerd iets op dat dat probleem aanpakt. Ik zou de gok bij platwormen op dit moment niet durven te wagen, maar verder zouden we best wat meer vertrouwen mogen hebben in moeder natuur. Als het echt uit de klauwen gaat lopen met die halsbandparkieten, denk ik dat we misschien een boost in roofvogels mogen verwachten die zich gaan specialiseren in juist die parkieten. En tot die tijd is het stiekem best wel gaaf, zo'n kwetterende zwerm overlevers waarvan de voorouders nog in een kooitje zaten.

Geplaatst:
Ik ben zeker wel heel onozel als ik zeg dat het mij wel leuk lijkt, wat van die mooie beestjes in de buurt?

 

Het is ook echt superleuk om te zien! Hier vlak in de buurt zit nu 1 groep van een stuk of 50 vogels, en als ze met z'n allen gaan vliegen terwijl je langsloopt is dat echt spectaculair. Ze vliegen soms ook heel laag over, vlak langs je hoofd, en ze maken een pokkeherrie. Een tuinbuurman heeft die hele zwerm wel eens op z'n zonnebloemen gehad, ik heb ze nog niet in mijn tuin gehad maar zet volgend jaar weer zonnebloemen.

Geplaatst:
100% inheems die duif

 

Wikipedia:

Lijst van exoten in de Benelux : Stadsduif Columba livia (domestica)

 

Ook ik geniet nog van de parkieten als ik in een stad ben, maar ze komen dan ook ( nog) niet mijn tuin slopen.

Ik weet wat de gevolgen van zo`n invasie kan zijn. Helaas denk ik dat deze plagen moeilijk te bestrijden zijn.

Gevalletje survival of the fittest.

Geplaatst:

@Pippi

 

Wat jij zegt is dat in een natuurlijke omgeving er vanzelf weer een evenwicht ontstaat, dat klopt wel. Maar (!), dat bestaat niet in Nederland en ook niet in Duitsland waar ik woon. De grond is te kostbaar en alles wordt ingevuld. Dat zie je ook aan het "project" Oostvaardersplassen, dat werkt ook niet zonder ingrijpen van buitenaf. Alles wordt gereguleerd, ook dat kleine stukje natuur, waardoor een evenwicht nooit zal ontstaan.

 

Springbalsemien groeit hier ook en ik trek dat gewoon uit voordat de boel in bloei staat. Ik doe het te kort om te zeggen of het resultaat geeft, het enige dat ik hoop is dat de verspreiding zo stopt. Al zijn er meerdere planten die hier groeien en die ook alles verdringen. Daar doe ik hetzelfde mee. Gif moet je zoveel mogelijk vermijden, al is er 1 situatie waar ik dat wel gebruik en dan ook met mate. Daar is uitgraven geen optie.

 

De duiven zijn ook triest, maar dat krijg je dus als er geen natuurlijk evenwicht is. Nu blijven de zwakke dieren ook in leven omdat die gewoon gevoerd worden. En ook die planten zich weer voort. Nogmaals, 100% natuur bestaat niet. Ik woon bijvoorbeeld aan de rand van het grootste, aaneengesloten bosgebied van heel Duitsland. Is ook een natuurgebied en daar mag niks gebouwd of wat dan ook worden. Toch is zelfs dat niet 100% natuur, ook hier worden omgewaaide bomen weggehaald zodat ze geen gevaar voor wandelaars vormen en ook hier zijn weer wilde dieren geïntroduceerd die eerder zijn uitgestorven door overbejaging. Oja, en gejaagd wordt er ook nog. Kortom, ongereptheid is een utopie en alleen daarom al kun je de invasieve exoten niet ongecontroleerd laten woekeren. Dat leidt namelijk tot teveel schade aan de omgeving.

  • 2 years later...
Geplaatst:

Zak-parkieten. Hebben nu ook besloten mijn bonen aan te vallen. Ze zijn vooral dol op de kleine onvolwassen boontjes. Ik snapte er al geen pepernoot van! Ik zag steeds massa’s bloemen, dan inimini kleine boontjes en dan nix meer. Gisteren heb ik ze betrapt. En ook geen twee he, maar met z’n tienen ofzo. Lekker mijn bonen-tipi’s afgrazen. Brutaal als de duivel. Je kan ze op ongeveer anderhalve meter naderen. Pestbeesten. Bonen waren ongeveer t enige dat we niet beschermd hoefden te kweken. Volgend jaar dus officieel geen enkel net-loos gewas meer. Fijn joh. Dat biologisch tuinieren. Één met de natuur enzo. Grmmbl.

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Grrrrrrr rotbeesten en inderdaad hondsbrutaal. Ik heb sinds 2 dagen een vogelverjager. Geen idee of het werkt. Hij hing niet goed en heb hem gisterenavond verplaatst. Dus nog geen 24 u op de nieuwe plek. Als het werkt, laat ik het je weten.

Geplaatst:

@charly... nou nee hoor. Er zat er een boven op het ding zelf en 2 eronder. Later een voor en dan hebben we nog talloze momenten dat ik niet naar buiten staat gemist! Vandaag krijg ik een reactie terug van de verkoper ‘want ik zou hem waarschijnlijk niet goed hebben gemonteerd’. Opladen en op de plek hangen is de instructie...
dus denk gewoon dat het een flutding is.

Geplaatst:

He wat jammer, Mellie!

Hoop dat het geen dure investering was? Ik ga er nog even geen kopen hoor, als ik dat zo lees icon_e_wink.gif.1e2577195084b855bca49616db0eff95.gif

Hoewel alle bonen inmiddels om liggen, dus vermoed weinig parkiet meer hiero de komende tijd. Niet helemaal de oplossing die ik voor ogen had, maar vooruit maar

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Ik mocht hem terugsturen. €40 niet een heel dure, maar ook niet weinig. Had een foto meegestuurd en diegene kon er wel om lachen. De kattenverjagers doen het een stuk beter al prijkte er een giga drol vandaag in de tuin. Dat zien we gelukkig niet vaak.

Nu dus op zoek voor een vogelverjaagalternatief. Duiven, eksters, kauwen en sinds kort mogen we halsbandparkieten toevoegen aan het rijtje. Ik blijf hier meelezen. Wie weet volgt er een briljante tip!

Geplaatst:

@Rorror Een ultrasoon geluid waar divers ongedierte niet van houdt en lichtflitsen. In dit geval was het voor vogels. Het geluid is niet te horen voor mensenoren , maar de flitsen kunnen mijn mensenogen goed waarnemen.

Denk dat onze duiven blind én doof waren....
Ik heb met dit soort dingen tegen muizen en katten nl wél goede ervaring.

Geplaatst:

De kattenverjagers staan voor het huis en dan zou het geluid een hoek moeten maken en een afstand moeten afleggen wat groter is dan het bereik van het ding. Dus dat lijkt me eigenlijk niet.

Geplaatst:

In het optimale geval is het bereik het gebied waar het geluid storend is, maar het geluid gaat nog verder maar dan wordt het steeds zachter. Net als een lamp die dichtbij veel licht geeft en verderaf steeds minder (gespreid).
Dus het geluid gaat wel verder, maar dan niet meer (of minder) storend voor de katten.

Geplaatst:

Ik teel iets van 25 soorten fruit.   

 

Al het zachte fruit (rode, zwarte, blauwe bes, kers, perzik, nectarine, pruim, druif etc) loopt gevaar gesloopt te worden door de Suzuki Fruitvlieg.  In elk geval 30kg kersen kunnen weggooien dit jaar, maar ik zie ze nu ook op framboos en zelfs op Grootmoeders Oorbel/ Fazantenbes. 

 

Van het hardschillige fruit dat niet aangetast wordt door de fruitvlieg, worden nu de appels, peren en Nashi peren opengepikt door dit ...... parkieten.   Het vervolg (schimmel, wesp, andere vogels) laat zich raden.  

 

Dus twee exoten zorgen er voor dat ik straks op mijn 300m2 alleen nog, (water)meloen, pompoen en komkommer kan telen als "fruit" of "vruchtgewas".    Grrrr.

Geplaatst:

Ik zit daar ook aan te denken, waarbij ik de vallen zelf dan wel uit China laat komen.  Het plan is dan om in november de laatste generatie actieve vliegjes weg te vangen en dan in april weer vol er tegen aan te gaan.  

 

Maar eigenlijk zijn dit soort vallen wel geschikt om de aanwezigheid van de fruitvlieg aan te tonen (en ook nog wel de plaagdruk) maar niet geschikt om de populatie zwaar te onderdrukken.   

 

Om terug te komen op het hoofdonderwerp van deze discussie:  nu nog een lokstof en goedgekeurde vallen om die parkieten te .........     Verder heb ik het KNMI gesmeekt om 3 vorstperiodes komende winter met telkens temperaturen onder de -10c.    Dat is dan wel een probleem voor mijn Feijoa, Vijgen, tazziberry , maar hopelijk een nog groter probleem voor dit ongedierte. 

  • 10 maanden later ...
Geplaatst: (aangepast)
On 8/24/2020 at 4:23 PM, rorror said:

Nep roofvogel aan een stok en een touwtje knopen. Met de wind vliegt die heen en weer in de lucht.
Zo hebben we een aantal plekken in Alphen waar die staan, en sinds ze er staan zitten de halsband parkieten daar niet meer.

Tell me more, @rorror? Hoe ziet dat er uit?

 

Edit: is het zoiets als deze:

 

https://www.allestegenongedierte.nl/vliegende-havik-vogelverschrikker-7-meter-set.html?

aangepast door mdubbelm

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...